Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 11.09.2018. 10:59

Javni poziv poslovnim bankama za plasman kreditne linije uz subvencionisanje dijela kamatne stope za subjekte male privrede koji posluju na području općine Centar Sarajevo

Izvor: Akta.ba, 11.09.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo

OPĆINA CENTAR SARAJEVO

 OPĆINSKI NAČELNIK

 

Na osnovu Člana 15. Stav (1) tačka 2. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine" br. 49/06 i 51/09), člana 25. Statuta Općine Centar Sarajevo- prečišćen tekst („Službene novine Kantona Sarajevo" br. 23/04) i Zakona o poticaju razvoja male privrede („Službene novine Kantona Sarajevo", broj 29/15), na osnovu Pravilnika o utrošku budžetskih sredstava namijenjenih subvencionisanju dijela kamatne stope za subjekte male privrede na području općine Centar Sarajevo, broj:«04-49-1595/18 od 06.09.2018. godine, te Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Centar Sarajevo za 2018.godinu („ Službene novine Kantona Sarajevo broj: 2/18 i 20/18), Općinski načelnik objavljuje

 

JAVNI POZIV

poslovnim bankama za plasman kreditne linije uz subvencionisanje dijela kamatne stope za subjekte male privrede koji posluju na području općine Centar Sarajevo

 

Pozivate se da dostavite ponudu za pružanje bankarske usluge: "Plasman kreditne linije uz subvencionisanje dijela kamatne stope subjektima male privrede sa područja općine Centar Sarajevo iz sredstava Budžeta Općine Centar Sarajevo za 2018. godinu".

U cilju provođenja ove kreditne linije, za subvencionisanje dijela kamatne stope Općina Centar Sarajevo obezbjeđuje sredstva u iznosu od 100.000,00 KM. Prilikom izbora banke posebno će se vrednovati:

a) finansijski obim kreditne linije,

b) ponuđena visina kamatne stope,

c) ponuđena visina troškova obrade kredita,

d) Plan promocije kreditne linije i dosadašnja iskustva banke u implementaciji kreditnih linija ovog tipa.

 

I PREDMET POZIVA

a) Predmet Javnog poziva je prikupljanje ponuda za izbor banke - partnera za plasiranje kreditne linije sa subvencionisanim dijelom kamatne stope subjektima male privrede sa područja Općine. Centar Sarajevo. Općina Centar Sarajevo je obezbijedila Budžetska sredstva u 2018 godini za subvencionisanje kamatne stope za vrijeme cijelog perioda kreditiranja, a Banka će obezbijediti kreditna sredstva subjektima male privrede. Ugovorom između Općine Centar Sarajevo i izabrane banke će se reguhsati pravo privrednih subjekata na podnošenje prijave za kreditna sredstva iz ove kreditne linije, visina kreditnih sredstava, visina i način realizacije subvencionisanja kamatne stope, te način monitoringa i izvještavanja Općine Centar Sarajevo o implementaciji kreditne linije. Krajnji rok za realizaciju kreditne linije je do utroška kreditnih sredstava, ali ne duže od 30.06.2019. godine.

b) Pojam subjekti male privrede podrazumjeva fizička i pravna lica, koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti, na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privreVie ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 29/15).

c) Sredstva Budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjena su subjektima male privrede za 2018. godinu i ne mogu se koristiti kao podsticajna sredstva za sljedeće djelatnosti: ugostiteljska, proizvodnja oružja i vojne opreme, proizvodnja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, primarna poljoprivredna proizvodnja, otvaranje kasina i organizovanje drugih igara na sreću.

 

II OBAVEZE BANKE

a) Banka je obavezna da nakon zaključivanja Ugovora objavi Javni poziv za dodjelu podsticajnih kreditnih sredstava.

b) Po isteku Javnog poziva za izbor korisnika poticajnih kreditnih sredstava, banka razmatra zaprimljene prijave aplikanata u skladu sa Ugovorom i Javnim pozivom, te provodi druge aktivnosti u skladu sa aktima Banke.

c) Banka uz pismenu saglasnost Općinskog načelnika zaključuje ugovore sa korisnicima kreditnih sredstava i jedan primjerak ugovora dostavlja Općini Centar Sarajevo.

d) Odobreni kredit po jednom korisniku se ograničava na maksimalni iznos do 500.000,00 KM sa maksimalnim rokom otplate do maksimalmo sedam (7) godina.

e) Banci pripada prihod od kamata po odobrenim kreditima i troškova obrade kredita, provizija za raniji povrat kredita, kao i ostali troškovi koje snosi korisnik kredita.

f) Banka u potpunosti snosi rizik naplate odobrenih poticajnih kreditnih sredstava - glavnice i pripadajuće kamate.

g) Banka se obavezuje mjesečno izvještavati Općinu Centar Sarajevo o namjenskom trošenju kreditnih sredstava u formi koju usaglase Općina Centar i Banka i definišu Ugovorom. Banka će voditi posebnu računovodstvenu evidenciju za sve korisnike kreditne linije.

h) U skladu sa Ugovorom korisnici sredstava su dužni dostaviti banci dva primjerka Izvještaja sa dokazima o namjenskom utroška sredstava u roku i na način propisan Ugovorom, nakon čega banka jedan primjerak Izvještaja sa dokazima dostavlja Općini Centar Sarajevo.

 

III MJESTO I NAČIN PODNOŠENJA PONUDE

Ponuđač dostavlja ponudu u originalu i podnosi je u zatvorenoj koverti. Ponude se predaju na protokol Općine Centar Sarajevo ili putem pošte, u zatvorenoj koverti na kojoj, na prednjoj strani koverte, mora biti navedeno: Naziv: Općina Centar Sarajevo

Adresa: Ulica Mis Irbina 1, 71000 Sarajevo

Na koverti obavezno naglasiti: Ponuda za pružanje bankarskih usluga plasmana kreditnih* sredstava „NE OTVARAJ"

Na poleđini koverte obavezno se navodi: naziv podnosioca ponude, adresa i kontakt telefon, te se ovjerava pečatom.

Ponuda, bez obzira na način dostavljanja, mora biti zaprimljena u Općini Centar Sarajevo do datuma, vremena i adresi navedenoj u javnom pozivu. Sve ponude zaprimljene nakon tog vremena su neblagovremene i kao takve, neotvorene će biti vraćene ponuđaču. Ponuda se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. Stranice ponude se označavaju brojerh na način daje vidljiv redni broj stranice.

 

IV USLOVI ZA UČEŠĆE

Opšta dokumentacija:

a) Rješenje o upisu u sudski registar;

b) Dokaz o dozvoli za rad (licenca) od Agencije za bankarstvo Federacije BiH;

c) Certifikat Agencije za osiguranje depozita

d) Porezni, PDV i identifikacioni broj,

f) Uvjerenje o izmirenim porezima i doprinosima kojim se potvrđuje da se uredno izmiruju direktni porezi, doprinosi za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje izdato od Poreske uprave Federacije BiH ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja prijave;

g) Dokaz o Adekvatnosti kapitala na dan 31.12.2017. godine koja ne smije biti manja od 12%;

h) Izjava da je banka bila profitabilna u prethodne 3 godine;

i) Uvjerenje nadležnog suda ili organa uprave kod kojeg je ponuđač registrovan kojim se potvrđuje da nije pod stečajem, niti je predmet stečajnog postupka, da nije predmet postupka likvidacije, odnosno da nije u postupku obustavljanja poslovne djelatnosti, u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini;

j)  Izjava da visina kapitala na dan 31.12.2018.g. nije manja od 80 miliona KM;

k)   Izjava daje volumen rasta aktive min. 10% u 2017/2016 godine kao opredijeljenost za podršku privredi, novim finansiranjima, podrška novim projektima i razvoju ekonomije;

l) Kompletan set finansijskih izvještaja u skladu sa Odlukom o formi izvještaja koje banke dostavljaju Agenciji za bankarstvo za 2017. godina

Sve kopije dokumenata koje se prilažu moraju biti ovjerene od strane nadležnog tijela uprave ili notara, ovjerom, ne starijom od 3 (tri) mjeseca, računajući od dana objave Javnog poziva.

Posebna dokumentacija:

a) Uspješno iskustvo u realizaciji ugovora čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na ovaj javni poziv, pružanje bankarskih usluga pravnim licima.

b) Mogućnost pristupa ili osiguran pristup tehničkim objektima i opremi koji će biti na raspolaganju za izvršenje ugovora, odnosno minimalno jednu filijalu ili rx>družnicu na području općine Centar Sarajevo.

 

V ROK ZA PODNOŠENJE PONUDA NA JAVNI POZIV

Rok za dostavljanje ponuda je petnaest (15) dana od dana objave Javnog poziva u jednom dnevnom listu i na web stranici općine Centar Sarajevo. Prijave primljene nakon isteka roka neće biti uzete u razmatranje.

 

VI OCJENA I IZBOR PONUDE

Izbor banke za plasman kreditne linije uz subvencionisanje dijela kamatne stope od strane Općine Centar Sarajevo za subjekte male privrede koji posluju na području općine Centar Sarajevo provodi Komisija koju u skladu sa zakonskim propisima i navedenim Pravilnikom imenuje Općinski načelnik. Kriteriji koje će imenovana Komisija primjenjivati za ocjenu i izbor ponude su:

Kriteriji

Maks. 100 bodova

1.

Finansijski obim kreditne linije,

40

2.

Ponuđena visina kamatne stope,

30

3.

Ponuđena visina troškova obrade kredita,

20

4.

Plan promocije i dosadašnja iskustva banke u implementaciji kreditnih linija sa subvencionisanom kamatnom stopom

10

 

Sve banke, učesnice na Javnom pozivu, će biti obaviještene o odluci Ugovornog organa i o rezultatu postupka javne nabavke, u roku od 7 (sedam) dana od donošenja odluke.

 

Ugovor se dodjeljuje Banci koja je u skladu sa navedenim kriterijima dostavila ekonomski najpovoljniju ponudu.

 

VII OSTALE ODREDBE

U postupku po Javnom pozivu Općina Centar Sarajevo ne snosi nikakve troškove učesnika Javnog poziva, te zadržava pravo da poništi Javni poziv, ili da odbaci sve ponude, u bilo koje vrijeme prije zaključenja ugovora. Općina Centar Sarajevo ne snosi odgovornost prema učesnicima Javnog poziva, u pogledu aktivnosti koje su preduzeli u cilju apliciranja. Podnosiocu ponude koja udovoljava formalno¬pravnim uslovima iz Javnog poziva, a koji bude odbijen zbog manje ocjenjene ponude na njegov pismeni zahtjev, Općina Centar će obrazložiti razloge zbog kojih isti nije odabran. Prispjela dokumentacija se ne vraća podnosiocu ponude.

Sve dodatne informacije vezane za Javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom putem telefona: 033/562 347

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: