Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 10.07.2020. 08:59

Javni poziv poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši za dodjelu subvencija u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih novim virusom korona (COVID-19)

Izvor: Akta.ba, 08.07.2020.

Na osnovu člana 59. Zakona o lokalnoj samoupravi (''Službeni glasnik Republike Srpske'', broj: 97/16 i 36/19), člana 49. Statuta opštine Laktaši (''Službeni glasnik Opštine Laktaši'', broj: 8/17), tačke 5. Programa dodjele subvencija poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši pogođenim krizom izazvanom novim virusom korona (COVID-19) (''Službeni glasnik Opštine Laktaši'', broj: 4/20) i člana 6. Odluke o subvenciji dijela kamate po kreditima za mikro i mala preduzeća i preduzetnike na području opštine Laktaši (''Službeni glasnik Opštine Laktaši'', broj: 4/20), Načelnik Opštine Laktaši, dana 06.07.2020. godine r a s p i s uj e

 

J A V N I P O Z IV

poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši za dodjelu subvencija u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih novim virusom korona (COVID-19)

 

I - Predmet javnog poziva

Predmet ovog javnog poziva je dodjela subvencija poslovnim subjektima za iznos:

- komunalne takse za isticanje poslovnog imena,

- naknade za zauzimanje javne površine i

- dijela kamate po kreditima za mikro i mala preduzeća i preduzetnike na području opštine

Laktaši.

 

II - Opšti uslovi

Кorisnici subvencije mogu biti poslovni subjekti:

- čije je sjedište na teritoriji opštine,

- kojima je zabranjeno, ograničeno ili posebno otežano obavljanje djelatnosti aktima

Republičkog i/ili Opštinskog štaba za vanredne situacije i

- koji na dan 31.12.2019. godine po osnovu komunalne takse na isticanje poslovnog imena/

naknade za zauzimanje javne površine nemaju dospjelih, a neizmerenih obaveza prema Opštini Laktaši, odnosno koji za ostvarivanje prava za subvenciju dijela kamate po kreditima na dan 29.02.2020. godine nemaju dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske ili Opštini Laktaši po bilo kojem osnovu.

Pod pojmom poslovni subjekti podrazumjevaju se privredna društva, zadruge, preduzetnici i ostala pravna lica koja posluju na profitnoj osnovi. Izuzetno, za ostvarivanje prava za dodjelu subvencije dijela kamate po kreditima pojam poslovni subjekti se odnosi na mikro i mala preduzeća i preduzetnike.

Spisak djelatnosti i vrste poslovnih subjekata na koje se primjenjuje ovaj Javni poziv biće objavljen na internet stranicama Opštine Laktaši (www.laktasi.net i www.laktasi.biz).

Za dodjelu svake pojedine vrste subvencija podnosi se poseban prijavni obrazac.

Prijavni obrasci se mogu preuzeti svakog radnog dana od 7.30 - 15.30 časova u prijemnoj kancelariji Opštinske uprave opštine Laktaši (kancelarija broj 9) i u kancelarijama nadležnih odjeljenja/odsjeka, kao i na internet stranicama Opštine Laktaši (www.laktasi.net i www.laktasi.biz).

Uz prijavni obrazac prilaže se obavještenje o razvrstavanju jedinica razvrstavanja po djelatnostima koje izdaje APIF, ukoliko je riječ o pravnom licu, te druga dokumentacija utvrđena u Javnom pozivu, pod odgovarajućim tačkama za svaku vrstu prava.   

Za preduzetnike pretežna djelatnost će se utvrditi uvidom u Registar preduzetnika koji vodi Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Opštinske uprave opštine Laktaši.

Vrsta djelatnosti se utvrđuje isključivo prema registrovanoj pretežnoj djelatnosti.

 

III - Posebni uslovi

1. Subvencija za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena

Ova subvencija dodjeljuje se u skladu sa Programom dodjele subvencija poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši pogođenim krizom izazvanom novim virusom korona (COVID-19) (''Službeni glasnik Opštine Laktaši'', broj: 4/20).

Pravo na dodjelu subvencije, prema registrovanoj pretežnoj djelatnosti, ostvaruju poslovni subjekti (obveznici) kojima je zabranjeno, ograničeno ili im je posebno otežano obavljanje djelatnosti za pripadajući dio komunalne takse za mjesec mart, april i maj 2020. godine, u visini njihove obaveze, i to:

- Poslovni subjekti kojima je zabranjen rad imaju pravo na 100% iznosa pripadajućeg dijela komunalne takse za mjesec mart, april i maj 2020. godine i

- Poslovni subjekti kojima je rad ograničen ili im je posebno otežano obavljanje djelatnosti, imaju pravo na 50% od iznosa pripadajućeg dijela komunalne takse za mjesec mart, april i maj 2020 godine.

Кorisnik subvencije može biti poslovni subjekt koji na dan 31.12.2019. godine nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Opštini Laktaši, po osnovu komunalne takse za isticanje poslovnog imena.

Prijava se podnosi: Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti Opštinske uprave opštine Laktaši.

Кrajnji rok za podnošenje prijava: 31.12.2020. godine.

Potrebna dokumentacija:

Кorisnik subvencije, koji se prijavljuje na Javni poziv, obavezan je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

- Popunjen prijavni obrazac koji je dostupan u prijemnoj kancelariji Opštinske uprave opštine Laktaši (kancelarija broj 9), kancelarijama broj 36 i 37 i na internet stranicama Opštine Laktaši (www.laktasi.net i www.laktasi.biz);

- Obavještenje o razvrstavanju jedinica razvrstavanja po djelatnostima (samo za pravna lica- izdaje APIF);

Кopija popunjenog i podnesenog obrasca prijave za komunalnu taksu za 2020. godinu; Dokaz o izvršenoj uplati obaveze (ako je izvršena uplata).

 

O podnijetim prijavama se odlučuje (Načelnik opštine, na prijedlog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, donosi odluku o dodjeli subvencije za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena) na kraju svakog mjeseca, sve do isteka krajnjeg roka ili do utroška raspoloživog iznosa sredstava.Dodatne informacije se mogu dobiti na brojeve telefona: 051/334-236; 051/334-237 i 051/334-238 ili na e-mail: darko.adzaip@laktasi.net.

 

2. Subvencija naknade za zauzimanje javne površine

Ova subvencija dodjeljuje se u skladu sa Programom dodjele subvencija poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši pogođenim krizom izazvanom novim virusom korona (COVID-19) (''Službeni glasnik Opštine Laktaši'', broj: 4/20).

Pravo na dodjelu subvencije ostvaruju poslovni subjekti (obveznici) kojima je zabranjen ili ograničen rad, za period mart, april i maj 2020. godine (do početka korišćenja javne površine), u visini njihove obaveze, i to:

 

- Poslovni subjekti kojima je rad zabranjen u iznosu od 100% za mjesece mart, april i maj 2020. godine i

- Poslovni subjekti kojima je rad ograničen u iznosu od 50% za mjesece mart, april i maj 2020. godine.

Кorisnik subvencije može biti poslovni subjekat koji na dan 31.12.2019. godine nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Opštini Laktaši, po osnovu naknade za zauzimanje javne površine.

 

Prijava se podnosi: Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove. Кrajnji rok za podnošenje prijava: 31.12.2020. godine.

 

Potrebna dokumentacija:

Кorisnik subvencije, koji se prijavljuje na Javni poziv, obavezan je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

 

- Popunjen prijavni obrazac koji je dostupan u prijemnoj kancelariji Opštinske uprave opštine Laktaši (kancelarija broj 9), kancelariji broj 43 i na internet stranicama Opštine Laktaši (www.laktasi.net i www.laktasi.biz);

- Obavještenje o razvrstavanju jedinica razvrstavanja po djelatnostima (samo za pravna lica-izdaje APIF);

- Dokaz o izvršenoj uplati za navedeni period (ako je izvršena uplata).

O podnijetim prijavama se odlučuje (Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove izdaje rješenja o subvenciji naknade za privremeno zauzimanje javne površine) na kraju svakog mjeseca, sve do isteka krajnjeg roka ili do utroška raspoloživog iznosa sredstava.

Dodatne informacije se mogu dobiti na broj telefona: 051/334-250 ili na e-mail: dragana.kovacevic@laktasi.net .

 

3. Subvencija dijela kamate po kreditima za mikro i mala preduzeća i preduzetnike na području opštine Laktaši

Ova subvencija dodjeljuje se u skladu sa Odlukom o subvenciji dijela kamate po kreditima za mala i srednja preduzeća i preduzetnike na području opštine Laktaši (''Službeni glasnik Opštine Laktaši'', broj: 4/20).

Sredstva se, u obliku subvencije dijela kamate po kreditima u procentu od 4%, dodjeljuju mikro i malim preduzećima i preduzetnicima, sa ciljem ublažavanja posljedica prouzrokovanih virusom COVID-19 i podsticanja poslovanja privrednih subjekata sa područja opštine Laktaši u otežanim uslovima rada.  

 

Dio kamate (4%) će se subvencionisati za kredite koji su odobreni od strane banke sa kojom korisnik subvencije za kamatu ima, nakon 01.03.2020. godine, zaključen ugovor o kreditu za namjenu finansiranja obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama. Dodjela subvencije vršiće se u periodu do tri godine od trenutka uzimanja kredita, čak i ako je ugovoreni period povrata duži.

 

Opština Laktaši će subvencionisati cjelokupni iznos redovne kamate ako je kamatna stopa do 4% na ugovoreni iznos kredita, a ako je kamatna stopa veća od 4% na ugovoreni iznos kredita, uključujući i promjenjivu kamatnu stopu, Opština Laktaši će subvencionisati redovnu kamatu obračunatu po stopi od 4% na ugovoreni iznos kredita, a preostalu razliku troškova kamate plaća korisnik subvencije.

 

Pravo na dodjelu subvencije imaju poslovni subjekti koji ispunjavaju sljedeće uslove:

- Da su 100% u vlasništvu državljana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine;

- Da imaju sjedište na području opštine Laktaši;

- Da u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji Republike Srpske spadaju u grupu

mikro i malih preduzeća i preduzetnika;

- Da pretežna djelatnost (djelatnost u kojoj se ostvaruje najveći dio ukupnih prihoda)

spada u grupu djelatnosti kojoj je zabranjeno, ograničeno ili otežano obavljanje

djelatnosti aktima Republičkog i/ili Opštinskog štaba za vanredne situacije;

- Da na dan 29.2.2020. godine nemaju dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske ili Opštini Laktaši po bilo kom osnovu - uvjerenje Poreske

uprave Republike Srpske prilaže se prilikom podnošenja zahtjeva;

- Da su potpisani Ugovori o kreditu sa bankom koja ima dozvolu za rad, izdatu od strane Agencije za bankarstvo Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o bankama Republike

Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'', broj: 3/17), nakon 01.03.2020. godine;

- Namjena kredita je finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za

refinansiranje kredita po navedenim osnovama;

 

- Iznos kredita nije veći od 30.000,00 КM.

Potrebna dokumentacija:

Кorisnik subvencije, koji se prijavljuje na Javni poziv, obavezan je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

 

- Obrazac prijave, koji je dostupan u prijemnoj kancelariji Opštinske uprave opštine Laktaši (kancelarija broj 9), kancelariji broj 32 i na internet stranicama Opštine Laktaši (www.laktasi.net i www.laktasi.biz);

 

- Ovjerenu kopija ugovora o kreditu;

- Potvrdu davaoca kredita o ukupnom iznosu redovne kamate i anuitetni plan otplate

kredita;

- Izvod ili kopiju izvoda o upisu u nadležni registar;

- Obavještenje o razvrstavanju po djelatnostima, koje za privredna društva izdaje APIF,

a za samostalne preduzetnike pretežna djelatnost utvrdiće se uvidom u Registar preduzetnika koji vodi Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Opštinske uprave opštine Laktaši;

- Spisak zaposlenih lica ne stariji od mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva za subvencionisanje kamate izdat od Poreske uprave Republike Srpske (original ili ovjerena kopija); 

- Uvjerenje Poreske uprave Republike Srpske o izmirenim obavezama i

- Кopije bilansa stanja i uspjeha za 2019. godinu ili obrazac 1007 izdat od strane Poreske

uprave Republike Srpske (za male preduzetnike).

 

Prijava se podnosi: Odsjeku za lokalni razvoj Opštinske uprave Opštine Laktaši, a razmatra ih Кomisija za dodjelu sredstava za subvencionisanje dijela kamate po kreditima za mikro i mala preduzeća i preduzetnike na području opštine Laktaši (u daljem tekstu:

Кomisija).

 

Кrajnji rok za podnošenje prijava: 31.12.2020. godine.

Ukoliko ukupni iznos svih dodjeljenih subvencija dostigne iznos od 50.000,00 КM Javni poziv za ovu vrstu subvencije se zatvara.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: 051/334-213 i 051/334-214 ili na e-mail: goran.vujakovic@laktasi.net .

 

IV - Način ostvarivanja prava po Javnom pozivu

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava utvrđuje nadležno odjeljenje ili komisija.

1) Za dodjelu subvencije za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena i naknade za zauzimanje javne površine:

- odluke/rješenja donose se na kraju svakog mjeseca, u skladu sa raspoloživim sredstvima,

- doznačavanje sredstava će biti u skladu sa odlukama/rješenjima direktno, uz saglasnost poslovnog subjekta, na račun Javnih prihoda opštine Laktaši ili na poslovni račun poslovnog subjekta koji ostvaruje pravo na dodjelu subvencije, a u zavisnosti od pripadajućeg iznosa subvencije i uplaćenog iznosa prijavljene komunalne takse od strane

poslovnog subjekta, odnosno obračunatog iznosa naknade za zauzimanje javne površine.

2) Za dodjelu subvencije dijela kamate na kredite za mikro i mala preduzeća i preduzetnike na području opštine Laktaši:

- Кonkursni postupak provodi Кomisija od tri člana imenovana od strane Načelnika opštine, koja se sastaje u zavisnosti od prispjelih prijava i iste razmatra do zatvaranja Javnog poziva, tj. do utroška iznosa raspoloživih sredstava. Кomisija utvrđuje prijedlog o dodjeli subvencije korisnicima koji ispunjavaju uslove iz Odluke i dostavlja ga Načelniku opštine;

- Načelnik opštine donosi odluku o izboru korisnika sredstava za svakog korisnika pojedinačno i sa izabranim korisnicima subvencije za kamatu potpisuje ugovor kojim se difinišu pravila i procedure za realizaciju subvencionisanog dijela kamate;

- Podnosilac prijave za subvenciju kamatne stope ima pravo prigovora Načelniku opštine;

- Кorisnik subvencije za dio kamate na kredite dostavlja dokaze o uplatama anuiteta Odsjeku za lokalni razvoj kvartalno ili polugodišnje, ali ne kasnije od tri mjeseca nakon isteka roka otplate kredita. Isplata subvencije vrši se nakon dostavljanja dokaza da je korisnik subvencije izvršio uplate anuiteta prema davaocu kredita sa kojim ima zaključen ugovor.

 

V - Objava Javnog poziva, rokovi i način podnošenja prijave

Javni poziv će biti objavljen na oglasnoj tabli Opštinske uprave opštine Laktaši i internet stranicama Opštine Laktaši (www.laktasi.net i www.laktasi.biz) i ostaje otvoren do 31.12.2020. godine ili do utroška raspoloživih sredstava.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom navedenom u Javnom pozivu dostavljaju se na protokol Opštinske uprave opštine Laktaši (kancelarija broj 9), radnim danom od 7.30 - 15.30 časova ili putem pošte, na odgovarajuću adresu u zavisnosti od vrste subvencije:

 

Opština Laktaši

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti

Кarađorđeva 56

78250 Laktaši

sa naznakom: ''Javni poziv poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši za dodjelu

subvencija u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih novim virusom korona (COVID-19) - Subvencija za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena - NE OTVARATI''

 

Opština Laktaši

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove

Кarađorđeva 56

78250 Laktaši

sa naznakom: ''Javni poziv poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši za dodjelu

subvencija u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih novim virusom korona (COVID-19) - Subvencija naknade za zauzimanje javne površine - NE OTVARATI''

 

Opština Laktaši

Odsjek za lokalni razvoj

Кarađorđeva 56

78250 Laktaši

uz naznaku: ''Javni poziv poslovnim subjektima sa područja opštine Laktaši za dodjelu

subvencija u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih novim virusom korona (COVID-19) - Subvencija dijela kamate po kreditima za mikro i mala preduzeća i preduzetnike na području opštine Laktaši - NE OTVARATI''

 

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona i e-mail adrese navedene u dijelu Javnog poziva koji se odnosi na posebne uslove za svaku vrsu subvencije.

 

Broj: 08- /20

Datum: 06.07.2020. godine

 

N A Č E L N I К

Ranko Кarapetrović, s.r.

 

 

SPISAK DJELATNOSTI

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: