Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 24.06.2019. 09:38

Javni poziv za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – MULTIPLEKS C

Izvor: Akta.ba, 24.06.2019.

 

Na osnovu člana 40. stav (1) Zakona o komunikacijama („Službeni glasnik BiH“, br. 31/03, 75/06, 32/10 i 98/12), člana 4. Pravila 90/2018 o pružanju usluga upravljanja elektronskim komunikacijskim mrežama u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji („Službeni glasnik BiH”, broj 92/18) , člana 3. stav (1) Odluke o raspisivanju javnog poziva za dodjelu radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskim komunikacijskim mrežama u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini - MULTIPLEKS C („Službeni glasnik BiH“, broj 5/19) i dijela IX. Dinamički plan prelaska, II-Aktivnosti, tačka 6. Odluke o usvajanju Strategije prelaska analogne na digitalnu radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, br. 59/09, 51/12 i 6/17) a u skladu sa Odlukom o usvajanju minimalnih tehničkih zahtjeva za prijemnike DVB-T2 u Bosni i Hercegovini („Službeni galsnik BiH“ br. 87/17), generalni direktor Agencije r a s p i s u j e

 

 

JAVNI POZIV

za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom

u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – MULTIPLEKS C

 

1. PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet javnog poziva je dodjela Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – MULTIPLEKS C (u daljem tekstu: Dozvola).

Svi pojmovi korišteni u ovom javnom pozivu definisani su Pravilom 90/2018 o pružanju usluga upravljanja elektronskim komunikacijskim mrežama u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji (u daljem tekstu: Pravilo 90/2018)

 

2. DOZVOLA

• Dozvolom se dodjeljuje pravo na korištenje dijela radiofrekvencijskog spektra koji je potreban za uspostavu elektronske komunikacijske mreže za potrebe pružanja usluga u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine koji je podijeljen u devet digitalnih regija u skladu sa članom 9. Pravila 90/2018, a koji je detaljno opisan u ANEKSU I - Tehnički uslovi za korištenje MULTIPLEKS C, koji je sastavni dio ovog Javnog poziva.

•  Usluga koju će pružati korisnik dozvole definisana je članom 7. Pravila 90/2018.

• Rokovi za završetak svake od tri faze izgradnje mreže su slijedeći:

a. najviše 6 mjeseci od dana izdavanja dozvole nosilac dozvole mora početi sa emitovanjem DVB-T2 signala u svakoj od digitalnih regija,

b. najviše 9 mjeseci od dana izdavanja dozvole nosilac dozvole mora ostvariti pokrivanje najmanje 50% stanovništva u svakoj od digitalnih regija i

c. najviše 24 mjeseca od dana izdavanja dozvole nosilac dozvole mora ostvariti pokrivanje od najmanje 90% stanovništva svake od digitalnih regija.

• Pokrivanje iz  b. i c. je definisano tačkom 3. u ANEKSU I - Tehnički uslovi za korištenje MULTIPLEKS C.

• Dinamika izgradnje mreže će se temeljiti na rokovima koje će podnosilac prijave definisati u prijavi za učešće na javnom pozivu i predstavljaće sastavni dio Dozvole.

• Korisnik dozvole obavezan je obavijestiti Agenciju kada ostvari stepen pokrivanja od najmanje 50% stanovništva u svakoj digitalnoj regiji, nakon čega će Agencija izvršiti provjeru da li korisnik dozvole radi u skladu sa uslovima iz Dozvole predviđenog pokrivanja i dati saglasnost za početak komercijalizacije usluge. Cijena usluge od trenutka komercijalizacije do ispunjenja kriterija za pokrivanje najmanje 90% stanovništva u digitalnoj regiji mora biti proporcijalno manja od ponuđene u prijavi za Javni poziv.

• Cijena usluge iz člana 7 stav (1) tačka a) Pravila 90/18 s kojom podnosioci prijava konkurišu na javnom pozivu treba se odnositi na minimalnu brzinu prijenosa podataka od 1Mb/s koji se može dodijeliti za jedan televizijski program. Ovako definisana cijena mora biti izražena u konvertibilnim markama (KM) za pružanje usluge 24 sati dnevno, na godišnjem nivou, za svaku od devet digitalnih regija posebno, bez PDV-a, formirana za mrežu koja će omogućiti minimalno pokrivanje 90% stanovništva u svakoj pojedinačnoj digitalnoj regiji. Ponuđena cijena usluge treba biti dostupna pod jednakim uslovima svim korisnicima kapaciteta mreže i podnosilac prijave je ne može povećati u periodu od najmanje 36 mjeseci od trenutka kada se ispuni kriterij za pokrivanjem najmanje 90% stanovništva u svakoj digitalnoj regiji.

• Dozvola se izdaje na period od 15 godina.

• Uslovi pristupa i način korištenja kapaciteta multipleksa (broj televizijskih programa te broj i vrstu drugih usluga, koje se mogu prenositi u jednom multipleksu), utvrđuje Agencija svojom odlukom, koja se javno objavljuje, a prije početka komercijalizacije usluge.

• Sadržaj multipleksa za svaku digitalnu regiju se formira pojedinačno.

• Ukoliko korisnik dodijeljene Dozvole ne posjeduje Dozvolu za obavljanje djelatnosti operatora javnih elektronskih komunikacijskih mreža, istu je obavezan pribaviti u roku koji mu odredi Agencija.

• Korisnik dozvole je u obavezi da prije početka rada, za svaku planiranu emisionu lokaciju, pribavi Dozvolu u radiokomunikacijama – Tehnički uslovi za emitovanje.

• Visina godišnje naknade za korištenje radiofrekventnog spektra dodijeljenog predmetnom Dozvolom određena je Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o naknadama za korištenje radiofrekvencijskog spektra u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH”, broj 15/14) i iznosi 87.000,00 KM.

• Visina naknada za dozvole koje će izdati Regulatorna agencija za komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) određena je Pravilom 89/2018 o naknadama za dozvole Regulatorne agencije za komunikacije („Službeni glasnik BiH”, broj 92/18).

 

3. PRAVO UČEŠĆA NA JAVNOM POZIVU

• Pravo učešća u ovom Javnom pozivu imaju pravna lica sa sjedištem u Bosni i Hercegovini registrovana za obavljanje djelatnosti iz oblasti telekomunikacija na osnovu važeće klasifikacije djelatnosti u BiH.

• Pravo učešća u ovom Javnom pozivu nemaju pravna lica koja posjeduju dozvolu Agencije iz oblasti emitovanja;

• Agencija će odbiti zahtjev za izdavanje dozvole u slučajevima kada podnosilac prijave u trenutku podnošenja prijave ima neizmirenih finansijskih obaveza prema Agenciji nastalih po bilo kojem osnovu;

• Svi ostali opšti i posebni uslovi učešća na javnom pozivu definisani su „Uputstvom za podnošenje prijava za učešće na javnom pozivu za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini - MULTIPLEKS C” (u daljem tekstu: Uputstvo) koje je objavljeno na službenoj Internet stranici Agencije www.rak.ba i predstavlja sastavni dio ovog javnog poziva.

 

4. PRIJAVA NA JAVNI POZIV

Podnošenje prijava se vrši u skladu sa Uputstvom. Prilikom pripreme prijave na javni poziv podnosilac prijave se mora pridržavati zahtjeva i uslova iz javnog poziva i propisanih obrazaca.

 

5. DOSTAVLJANJE PRIJAVA

Prijave se podnose u zatvorenoj i zapečaćenoj pošiljci, i mogu se predati zaključno sa danom 08.08.2019. godine, direktno na pisarnicu agencije, ul. Mehmeda Spahe broj 1, Sarajevo, ili poslati poštom preporučeno na adresu:

Regulatorna agencija za komunikacije

Mehmeda Spahe 1,

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

 „Prijava za Javni poziv za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom

u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini– MULTIPLEKS C- NE OTVARATI“

 

Na poleđini pošiljke obavezno navesti puni naziv pravnog lica koje podnosi prijavu. Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave, te prijave podnesene od neovlaštenog lica, neće se uzimati u razmatranje.

Zahtjev za dodatnim informacijama i pitanja vezana za provođenje Javnog poziva dostavljaju se Agenciji isključivo pisanim putem, sa naznakom: „Informacije o javnom pozivu za dodjelu dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji – MULITPLEKS C” putem preporučene pošte na adresu: Regulatorna agencija za komunikacije, Mehmeda Spahe 1, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, putem faksa na broj: +387 33 713 080 ili putem elektronske pošte na adresu: (javnipozivmuxc@rak.ba ), najkasnije trideset (30) dana od dana objavljivanja Javnog poziva u dnevnim novinama, odnosno zaključno sa  danom 24.07.2019. godine.

 

6. OTVARANJE PRIJAVA

Komisija za provođenje Javnog poziva (u daljem tekstu: Komisija) će javno otvoriti i evidentirati pristigle prijave. Javno otvaranje prijava održaće se dana 14.08.2019. godine u 11,00 sati, a otvaranju prijava mogu prisustvovati ovlaštena lica podnosilaca prijava, uz dokaz o ovlaštenju (original).

 

7. OCJENA PRIJAVA

• Postupak razmatranja i ocjene prijava provodi Komisija, koja će vršiti ocjenivanje pristiglih prijava u skladu sa „Kriterijima za ocjenjivanje podnesenih prijava po Javnom pozivu za dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini - MULTIPLEKS C“ (u daljem tekstu Kriteriji), a koji će biti objavljeni na internet stranici Agencije. Rad Komisije u toku postupka nije otvoren za javnost.

• Komisija nakon izvršenog ocjenjivanja generalnom direktoru Agencije dostaviti ocjenjene prijave na javni poziv sa rang listom i obrazloženjem, najkasnije 45 dana od dana otvaranja prijava.

• Agencija zadržava pravo da u toku postupka za dodjelu dozvola koristi i službenu evidenciju Agencije o podnosiocu prijava i provjeri dostavljene podatke.

 

8. ODLUKA O DODJELI

Nakon provedenog postupka javnog poziva, a na osnovu dostavljene rang liste od strane Komisije, Generalni direktor Agencije donosi Odluku o dodjeli Dozvole.

 

9. OBJAVA JAVNOG POZIVA

• Javni poziv će se objaviti u “Službenom glasniku BiH” i u dnevnim novinama: Oslobođenje, Glas Srpske i Večernji list, kao i na službenoj Internet stranici Agencije (www.rak.ba ).

• Dokument Uputstva i Kriterija sa svim pripadajućim prilozima i aneksima, dostupni su za preuzimanje na službenoj Internet stranici Agencije (www.rak.ba ).

 

 

 

Broj: 05-50-1-1653/19                                                                                                                                                

Sarajevo, 19.06.2019. godine

 

Generalni direktor

Predrag Kovač

 

Javni poziv MUX C BOS.zip

https://docs.rak.ba//documents/a24ca4c4-9e79-4f97-a566-286a5bdb32a4.zip

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: