Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 18.05.2020. 16:01

Javni poziv za dodjelu sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča

Izvor: Akta.ba, 18.05.2020.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo

 

Broj: 458/20

Sarajevo, 15.05.2020. godine

 

Na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo, broj: 02-04-12116-7/20 od 13.05.2020. godine i Kriterija i uslova za dodjelu sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming agencija i turističkih vodiča, od 15.05.2020. godine. Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavljuje:

 

JAVNI POZIV

za dodjelu sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča

 

I PREDMET POZIVA

a) Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča čije je poslovanje onemogućeno usljed posljedica prouzrokovanih pandemijom korona virusa (COVID - 19), a u cilju pomoći održavanja radnih mjesta i osiguranja likvidnosti (izmirivanje kratkoročnih obaveza, ali ne i kredita kratkoročnih i dugoročnih i lizinga).

 

Sredstva za održavanje radnih mjesta koristiće se za isplatu minimalnih plata za mjesec mart, april i maj 2020. godine, do visine minimalne plate definisane općim kolektivnim ugovorom (u iznosu od 406,00 KM), a u zavisnosti od datuma proglašenja pandemije korona virusa. Sredstva za održavanje likvidnosti namjenjena su za sufinansiranje fiksnih troškova dospjelih za plaćanje za period za koji se dodjeljuju sredstva (voda, struja, odvoz smeća, održavanje, IT programi, internet, fiksni telefon, itd.), odnosno oni troškovi koje poslovni subjekti imaju, iako rade u smanjenom kapacitetu ili su u potpunosti prekinuli sa radom, u skladu sa kriterijima i uslovima za dodjelu finansijskih sredstava Tvirističke zajednice Kantona Sarajevo za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča. Hotelijeri/smještajni objekti i incoming putničke agencije kojima dodijeljena sredstva ne budu dovoljna za isplatu dijela plata za navedeni period, biće upućeni na Javni poziv koji će raspisati Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

b) Sredstva za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča, u iznosu od 1.000 000,00 (jedanmilion) KM, predviđena su u Izmjenama i dopunama Programa rada i Finansijskog plana Turističke zajednice Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

c) Sredstva iz prethodne tačke. Turistička zajednica Kantona Sarajevo ostvarila je po osnovu naplaćene boravišne takse u 2019. godini i raspodjeljuju se posebno za svaku grupu subjekata, kako sijedi:

1. Hotelijeri/smještajni objekti - 800.000,00 KM

2. Incoming putničke agencije - 150.000,00 KM

3. Turistički vodiči u Kantonu Sarajevo - 50.000,00 KM

d) Sredstva se dodjeljuju kumulativno za mjesece mart, april i maj 2020. godine.

 

II SUBJEKTI КОJI IMAJU PRAVO NA SUFINANSIRANJE

Hotelijeri/smještajni objekti

Pravo na sufinansiranje iz sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo imaju hotelijeri/smještajni objekti koji imaju sjedište/prebivalište na području Kantona Sarajevo, a koji ispunjavaju sljedeće uslove:

1. Da su registrovani na području Kantona Sarajevo,

2. Da su u 2019. godini uplatili boravišnu taksu Turističkoj zajednici,

3. Da su izmirili obaveze po osnovu javnih prihoda zaključno sa 31.12.2019. godine,

4. Da su zadržali broj prijavljenih radnika i da su izmirili obaveze po osnovu doprinosa za plate, na dan 29.02.2020. i na dan 31.03.2020. godine, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu/ili koji su sporazumno prekinuli radni odnos,

5. Da nisu primili po istom osnovu dodatna sredstva iz drugih izvora.

Kriterij za sufinansiranje jeste visina uplaćene boravišne takse Turističkoj Zajednici Kantona Sarajevo u 2019. godini (u skladu sa brojem prijavljenih subjekata koji ispunjavaju uslove Javnog poziva i izdvojenih sredstava za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata).

 

Incoming putničke agencije

Pravo na sufinansiranje iz sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo imaju incoming putničke agencije koje imaju sjedište/prebivalište na području Kantona Sarajevo, a koje ispunjavaju sljedeće uslove:

1. Da su registrovane na području Kantona Sarajevo,

2. Da su izmirile obaveze prema Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo u 2019. godini,

3. Da posjeduju licencu,

4. Da su izmirile obaveze po osnovu javnih prihoda zaključno sa 31.12.2019. godine,

5. Da su zadržale broj prijavljenih radnika i da su izmirene obaveze po osnovu doprinosa za plate, na dan 29.02.2020. godine i na dan 31.03.2020. godine, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu/ili koji su sporazunmo prekinuli radni odnos,

6. Da nisu primili po istom osnovu dodatna sredstva iz drugih izvora.

 

Kriterij za sufinansiranje jeste visina iznosa uplata prema hotelijerima/smještajnim objektima u 2019. godini (u skladu sa brojem dovedenih turista i izdvojenih sredstava za sufinansiranje incoming agencija).

 

Turistički vodiči

Pravo na sufinansiranje iz sredstava Turističke zajednice Kantona Sarajevo imaju turistički vodiči sa područja Kantona Sarajevo koji ispunjavaju sljedeće uslove:

1. Da se nalaze u evidenciji o izdatim iskaznicama koje vodi Ministarstva privrede Kantona Sarajevo,

2. Da nisu primili po istom osnovu dodatna sredstva iz drugih izvora.

 

III DOKUMENTACIJA

Podrazumijeva obaveznu dokumentaciju, originalnu ili ovjerene kopije (ne starije od 6 mjeseci), koju podnosioci prijave trebaju dostaviti, uz Zahtjev - prijava na Javni poziv.

Hotelijeri/smještajni objekti;

1. Rješenje o registraciji,

2. Izvod o uplaćenoj boravišnoj taksi za 2019. godinu,

3. Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa zaključeno sa 31.12.2019. godine - Potvrda Porezne uprave FBiH,

4. Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa za plate radnika, na dan 29.02.2020. godine - izdaje Porezna uprava FBiH,

5. Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa za plate radnika, na dan 31.03.2020. godine - izdaje Porezna uprava FBiH,

 

Incoming putničke agencije

1. Rj ešenje o registraciji,

2. Dokaz o izmirenim obavezama prema Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo u 2019. godini,

3. Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa zaključeno sa 31.12.2019. godine - Potvrda Porezne uprave FBiH,

4. Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa za plate radnika, na dan 29.02.2020. godine - izdaje Porezna uprava FBiH,

5. Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa za za plate radnika, na dan 31.03.2020. godine - izdaje Porezna uprava FBiH,

6. Dokaz o plaćanju prema hotelima/smještajnim objektima u Kantonu Sarajevo u 2019 godini - kopija knjigovodstvene (hotelske) kartice.

 

Napomena: Dokaz da incoming putnička agencija posjeduje licencu obezbjeđuje Ministarstvo privrede KS na osnovu evidencije iz Registra izdatih licenci organizatorima turističkih putovanja, saglasno članu 25. stav (7) Zakona o turizmu ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 19/16,31/17134/17).

 

Turistički vodiči

Napomena: Dokaz da su turistički vodiči certificirani za područje Kantona Sarajevo obezbjeđuje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo po službenoj dužnosti, na osnovu evidencije o izdatim iskaznicama za turističke vodiče, u skladu sa članom 2. Pravilnika o iskaznici turističkog vodiča ("Službene novine Federacije BiH", broj:30/10).

 

IV NADZOR NAD UTROŠKOM DODIJELJENIH SREDSTAVA

Turistička zajednica Kantona Sarajevo vršit će kontrolu pravdanja utroška dodijeljenih sredstava, u skladu sa zaključenim Ugovorom sa korisnikom odobrenih sredstava, a o čemu je dužna dostaviti Izvještaj Ministarstvu privreda Kantona Sarajevo.

U slučaju nenamjenskog utroška sredstava Turistička zajednica Kantona Sarajevo ima pravo da traži povrat odobrenih sredstava.

 

Postupak kontrole namjenskog trošenja odobrenih sredstava, vršit će nadležni inspekcijski organi, po zahtjevu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Turističke zajednice Kantona Sarajevo i drugih zainteresovanih lica.

 

V NAČIN PRIJAVE NA JAVNI POZIV

Prijave na Javni poziv se podnose na Obrascu, Zahtjev - prijava na Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje htelijera/smještajnih objekata (Obrazac 1), incoming putničkih agencija (Obrazac 2) i turističkih vodiča (Obrazac 3) koje je kreirala Turistička zajednica Kantona Sarajevo, i isti se mogu preuzeti sa web stranice Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (www.mpks.gov.ba)   i Turističke zajednice Kantona Sarajevo (www.visitsaraievo.ba).

Zahtjev - prijava na Javni poziv (potpisanu i ovjerenu pečatom) i dokumentaciju koja je propisana u tački III Javnog poziva (original ili ovjerenu kopiju ne stariju od šest mjeseci) subjekti dostavljaju putem pošte, na adresu: Turistička zajednica Kantona Sarajevo, ul. Dalmatinska broj: 2/4, 71 000 Sarajevo, sa naznakom

 

„NE OTVARATI - PRIJAVA NA JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA

HOTELIJERIMA/SMJEŠTAJNIM OBJEKTIMA, AGENCIJAMA I TURISTIČKIM VODIČIMA ".

 

Zbog mjera zaštite zdravlja ljudi izazvanih pandemijom korona virusa (COVID - 19), prijave na Javni poziv ne mogu se dostavljati direktno na protokol Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

 

VI ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA - PRIJAVA

Rok za dostavljanje prijava je 10 (deset) dana od dana objave Javnog poziva na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (www.mpks.gov.ba) i Turističke zajednice Kantona Sarajevo (www.visitsaraievo.ba).

Neblagovremene, nepotpune i neuredne prijave neće se uzeti u razmatranje.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo će po okončanju Javnog poziva, objaviti listu subjekata, kojima su dodjeljena sredstva, na stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

 

Predsjednica

Turističke zajednice Kantona Sarajevo

Azra Džigal

 

 javni poziv

obrazac 1 hotelijeri/smještajni objekti

obrazac 2 incoming/putničke agencije

obrazac 3 turistički vodiči

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: