Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 31.08.2022. 10:08

Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata u oblasti nauke u 2022. godini​

Izvor: Akta.ba, 31.08.2022.

J A V N I   P O Z I V

ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA U OBLASTI NAUKE U 2022. GODINI

 

 

R.br.

NAZIV PROGRAMA

(sa kriterijima i obaveznom dokumentacijom)

1.

 

1. „Podrška organizaciji domaćih i međunarodnih naučnih skupova“

 

Kriteriji za dodjelu sredstava:

  • naučni i društveni značaj skupa;
  • naučna relevantnost organizatora i referentnost učesnika skupa;
  • očekivani doprinos razvoju i širenju naučne misli i rezultata istraživanja;
  • mogućnost uspostavljanja trajnih veza i saradnje sa domaćim i stranim naučnim ustanovama i naučnim radnicima;
  • povezivanje sa naučnom dijasporom BiH;
  • tradicija manifestacije i važnost tematike skupa;
  • detaljno obrazložen finansijski plan sa dokazima o visini troškova (potpisani i ovjereni predračuni i sl.).

 

Napomena: Kao dokazi o visini troškova neće se prihvatiti ponude ili predračuni posredničkih agencija, nego isključivo direktnih ponuđača (npr. za troškove štampanja zbornika i kongresnih materijala – ponuda ili predračun štamparije, itd.).

Korisnici sredstava: naučna i naučnostručna društva, fondacije te javne naučne  ustanove sa sjedištem na području Federacije BiH s kojima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nije sklopilo posebne ugovore o podršci njihovom funkcioniranju i ostvarivanju radne sposobnosti.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjeljuje, u skladu sa finansijskim mogućnostima, podršku organizaciji naučnih manifestacija isključivo u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove pripreme i održavanja naučne manifestacije (troškovi štampanja poziva i programa, troškovi umnožavanja referata, koreferata, saopštenja i drugih priloga, troškovi osiguranja prostora za rad naučnog skupa, troškovi pratećih usluga – simultano prevođenje i sl., troškovi objavljivanja radova sa naučnog skupa u zborniku radova/zborniku apstrakata ili odgovarajućem časopisu).

Napomena: Javne naučne ustanove mogu kandidirati najviše 2, a naučna i naučno-stručna društva i fondacije najviše 1 projekat u okviru ovog programa.

Projekti koji budu odobreni od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke podržat će se u maksimalnom pojedinačnom iznosu do 8.000,00 KM.

 

2.

 

2. „Podrška štampanju naučnih časopisa, zbornika radova i sl.“

Kriteriji za dodjelu sredstava:

  • redovnost izlaženja;
  • recenziranje radova i popis recenzenata;
  • postojanje domaće i međunarodne saradnje;
  • sastav uredništva časopisa i omjer prihvaćenih i odbijenih članaka;
  • dokaz da se časopis nalazi na spisku neke od referentnih međunarodnih baza    naučnih časopisa, ili da je u proceduri upisa na listu referentnih časopisa, odnosno da je od izuzetnog značaja za određenu naučnu oblast u BiH;
  • relevantnost i referentnost naučne manifestacije sa koje se izdaje zbornik  radova;
  • relevantnost i referentnost bibliografije za određenu naučnu oblast ili opće  naučne tokove u BiH i svijetu;
  • detaljno obrazložen finansijski plan sa dokazima o visini troškova štampanja (potpisani i ovjereni predračuni i sl.).

 

Korisnici sredstava: Javne naučne ustanove, naučna i naučnostručna društva, te fondacije sa sjedištem na području FBiH.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjeljuje, u skladu sa finansijskim mogućnostima, podršku izdavanju naučnih časopisa, odnosno zbornika ili bibliografija isključivo u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove realizacije izdavačkog projekta (troškovi tehničke pripreme i štampanja časopisa, odnosno zbornika ili bibliografije), bez autorskih, uredničkih i sličnih honorara i naknada.

Napomena: Javne naučne ustanove i  naučna i naučno-stručna društva, te fondacije mogu kandidirati  najviše 1 projekat u okviru ovog programa. Sredstva u okviru ovog programa dodjeljivat će se u maksimalnom iznosu do 2.000,00 KM po projektu.

 

3.

 

3. „Podrška štampanju naučnih knjiga“

Kriteriji za dodjelu sredstava:

  • detaljno obrazložen projekat;
  • izdavački projekat u 2021. ili 2022. godini;
  • najmanje dvije recenzije doktora nauka iz odgovarajuće naučne oblasti;
  • detaljno obrazložen finansijski plan sa dokazima o visini troškova štampanja (potpisani i ovjereni predračuni i sl.)

 

Korisnici sredstava: naučna i naučnostručna društva, fondacije te javne naučne ustanove sa sjedištem na području Federacije BiH s kojima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nije sklopilo posebne ugovore o podršci njihovom funkcioniranju i ostvarivanju radne sposobnosti.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjeljuje, u skladu sa finansijskim mogućnostima, podršku naučnim i naučno-stručnim društvima, fondacijama i javnim naučnim ustanovama u izdavanju novije naučne literature isključivo u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove realizacije izdavačkog projekta (troškovi tehničke pripreme i štampanja knjige), bez autorskih, uredničkih i sličnih honorara i naknada.

Napomena: Javne naučne ustanove mogu kandidirati najviše najviše 2, a naučna i naučno-stručna društva i fondacije najviše 1 projekat u okviru ovog programa.

Projekti koji budu odobreni od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke podržat će se u maksimalnom pojedinačnom iznosu do 2.500,00 KM.

 

4.

 

4. „Podrška komercijalnim izdavačima sa područja Federacije BiH u izdavanju novije naučne literature“

Kriteriji za dodjelu sredstava:

  • detaljno obrazložen projekat;
  • najmanje dvije recenzije doktora nauka iz odgovarajuće naučne oblasti;
  • izdavački projekat u 2021. ili 2022. godini;

Napomena: Sredstva u okviru ovog programa dodjeljivat će se u maksimalnom ukupnom iznosu do 5.000,00 KM po izdavaču. Izdavač može kandidirati maksimalno 5 različitih naslova za otkup, od kojih najviše 2 mogu biti u formi rukopisa pripremljenih za štampu.

5.

5. „Podrška autorima sa prebivalištem na području Federacije BiH, koji nisu zaposleni na nekoj od javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u izdavanju novije naučne, stručne i univerzitetske literature“

 

Kriteriji za dodjelu sredstava:

  • detaljno obrazložen projekat;
  • najmanje dvije recenzije doktora nauka iz odgovarajuće naučne oblasti;
  • izdavački projekat u 2021. ili 2022. godini;
  • dokaz o radnom statusu (potvrda ili uvjerenje o zaposlenju, odnosno nezaposlenosti aplikanta);
  • u slučaju visokoškolskog udžbenika: mišljenje visokoškolske ustanove da se izdanje može koristiti kao univerzitetski udžbenik ili pomoćna literatura;
  • detaljno obrazložen finansijski plan sa dokazima o visini troškova štampanja (ovjereni i potpisani predračuni i sl.).

 

Korisnici sredstava: autori – naučni radnici i istraživači, državljani BiH sa prebivalištem na području FBiH, koji nisu zaposleni na nekoj od javnih visokoškolskih i naučnih ustanova.

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjeljuje, u skladu sa finansijskim mogućnostima, podršku autorima u izdavanju novije naučne, stručne i univerzitetske literature isključivo u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove realizacije izdavačkog projekta (troškovi tehničke pripreme i štampanja knjige ili udžbenika), bez autorskih, uredničkih i sličnih honorara i naknada.

Autori mogu kandidirati najviše 1 projekat u okviru ovoga programa. Projekti koji budu odobreni od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke podržat će se u maksimalnom iznosu do 2.500,00 KM.

 

6.

 

6. „Sufinansiranje istraživačkog rada, naučnog usavršavanja i studijskih boravaka u zemlji i inostranstvu, za kandidate sa prebivalištem na području Federacije BiH, koji nisu zaposleni na nekoj od javnih visokoškolskih i naučnih ustanova“

 

Kriteriji za dodjelu sredstava:

  • detaljno obrazložen projekat;
  • pozivno pismo ili saglasnost domaćina o prihvatanju kandidata (ako se istraživanje obavlja u nekoj od visokoškolskih ili naučnih ustanova);
  • dokaz (kopija rješenja o registraciji i sl.) da je ustanova u kojoj se planira obaviti istraživanje naučnog ili visokoobrazovnog karaktera (osim u slučaju kada se istraživanje obavlja na terenu);
  • detaljno obrazložen vremenski i finansijski plan istraživanja sa dokazima o visini troškova (ovjereni i potpisani predračuni i sl.);
  • dokaz da aplikant nije zaposlen u nekoj od javnih naučnih ili visokoškolskih ustanova.

 

Korisnici sredstava: naučni radnici i istraživači, državljani BiH sa prebivalištem na području FBiH, koji nisu zaposleni na nekoj od javnih naučnih ili visokoškolskih ustanova.

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjeljuje, u skladu sa finansijskim mogućnostima, podršku obavljanju istraživačkog rada, naučnog usavršavanja i studijskih boravaka u zemlji i inostranstvu, isključivo u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove (putni troškovi, troškovi boravka-smještaj i ishrana, troškovi obavljanja istraživanja-naknade za provođenje laboratorijskih i sličnih ispitivanja, kopiranje, skeniranje i mikrofilmovanje literature, dokumenata i drugih materijala neophodnih za istraživanje, troškovi lokalnog prevoza-javni gradski saobraćaj), bez autorskih i sličnih honorara, naknada i dnevnica.

Naučni radnici i istraživači (korisnici sredstava) mogu kandidirati najviše 1 projekat u okviru ovog programa. Projekti koji budu odobreni od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke podržat će se u maksimalnom iznosu do 2.500,00 KM.

 

Napomena: Prednost za dodjelu podrške imat će mladi istraživači (do 35 godina starosti), koji su studenti doktorskog studija ili kandidati za sticanje naučnog stepena doktora nauka, o čemu se prilažu odgovarajući dokazi.

 

7.

 

7. „Podrška projektima popularizacije nauke i promocije rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada (koje realiziraju pravne osobe – naučne i visokoškolske ustanove, naučna i naučno-stručna društva, udruženja građana, fondacije, printani i elektronski mediji, te studentske organizacije i asocijacije“

 

Kriteriji za dodjelu sredstava:

  • detaljno obrazložen projekat sa preciznim definiranjem ciljne grupe (grupa), broja korisnika i očekivanim rezultatima;
  • detaljno obrazložen vremenski i finansijski plan istraživanja sa dokazima o visini troškova (ovjereni i potpisani predračuni i sl.);
  • detaljne informacije o aplikantu (ustanovi, udruženju, fondaciji, asocijaciji ili organizaciji) te kreatorima, voditeljima i realizatorima programa i njihovoj referentnosti u vezi sa pripremom i realizacijom projekta;
  • dokazi o ranije ostvarenim uspjesima, nagradama i priznanjima vezanim za realizaciju naučno-popularnih programa i projekata.

 

Korisnici sredstava: naučne i visokoškolske ustanove, naučna i naučno-stručna društva, udruženja građana, fondacije, printani i elektronski mediji, te studentske organizacije i asocijacije.

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodjeljuje, u skladu sa finansijskim mogućnostima, podršku isključivo za realizaciju projektnih aktivnosti, a ne za honorare i druge naknade kreatora, voditelja, asistenata ili realizatora projekta, kao ni za troškove redovnog poslovanja aplikanta (režijski i materijalni troškovi, plaće i naknade zaposlenih i sl.). Aplicirati se može najviše za 1 projekat u okviru ovog programa (izuzev univerziteta, koji mogu aplicirati najviše sa 5 projekata).

 

7. a)       Podrška projektima vezanim za organizaciju i učešće na domaćim i međunarodnim manifestacijama i događajima naučno-popularnog karaktera, kao i organizaciju naučno-popularnih radionica, konferencija, likovnih ili literarnih konkursa i istraživačkih kampova za učenike i studente, te kreatore politika i donosioce odluka u oblasti nauke dodjeljivat će se u maksimalnom iznosu do 7.000,00 KM. Naprijed navedeni projekti mogu uključivati i simbolične nagrade za učesnike radionica i konkursa, kao i realne troškove učešća na međunarodnim naučno-popularnim manifestacijama studenata i srednjoškolaca pozvanih od strane organizatora (troškovi putovanja i boravka).

 

7. b)       Podrška projektima vezanim za realizaciju izdavačkih projekata naučno-popularnog karaktera dodjeljivat će se u maksimalnom iznosu do 2.000,00 KM, izuzev u slučaju izdavanja jubilarnih monografija posvećenih institucijama, pojedincima ili događajima u oblasti nauke, kada se  mogu dodijeliti sredstva u maksimalnom iznosu do 4.000,00 KM.

 

7. c)       Projekti printanih i elektronskih medija naučno-popularnog karaktera (koji uključuju realne troškove terenskog rada, odnosno putovanja i boravka van sjedišta aplikanta u cilju prikupljanja informacija i troškove korištenja opreme) finansirat će se u maksimalnom iznosu do 2.000,00 KM za jedan prilog ili emisiju sadržaja izvan redovne programske šeme, odnosno maksimalno do 5.000,00 KM za serijal od tri ili više priloga ili emisija.

 

 

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva: 15. 9. 2022. godine

 

Napomene:

• Sastavni dio ovog javnog poziva čine aplikacijski obrasci za svaki od programa, u kojima su navedeni obavezni prilozi.

• Nepotpune, neblagovremene i neodgovarajuće prijave neće se uzimati u razmatranje.

• Ukoliko aplikant (pravno ili fizičko lice) koji aplicira na neki od programa javnog poziva dostavi više prijedloga od broja utvrđenog javnim pozivom, njegova prijava neće se razmatrati.

• Svi projekti koji budu odobreni u okviru ovog programa i realizirani nakon početka septembra 2022. godine smatrat će se integralnim dijelom programa obilježavanja ovogodišnjeg Dana nauke u Federaciji BiH, te su aplikanti kojima budu dodjeljena sredstva obavezni da to navedu u svojim promotivnim i drugim projektnim materijalima namjenjenim javnosti, kao  i u medijskim istupima.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: