Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 29.05.2019. 08:23

Javni poziv za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela troškova kamate od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede koji posluju na području Kantona Sarajevo

Izvor: Akta.ba, 28.05.2019.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Босна и Херцеговина

KANTON SARAJEVO

Ministarstvo privrede

 

Broj: 07-04-14-21480-1/19

Sarajevo, 24.05.2019. godine

 

Na osnovu Odluke o donošenju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj razvoju male privrede" za 2019. godinu, broj: 07-04-19-15170-3/19 od 14.05.2019. godine i člana 3. stav (6) Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 17/16, 30/16, 42/16 i 21/17), Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavljuje

 

J A V N I P O Z I V

za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela troškova kamate

od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede koji posluju na području

Kantona Sarajevo

 

Pozivate se da dostavite ponudu za pružanje usluga: "Plasman kreditne linije subjektima male privrede sa područja Kantona Sarajevo uz subvencioniranje dijela troškova kamate iz sredstava Budžeta Kantona Sarajevo – Ministarstva privrede za 2019. godinu". U cilju provođenja ove kreditne linije, za subvencioniranje dijela troškova kamate, Ministarstvo privrede obezbjeđuje sredstava u iznosu od 2.000.000,00 KM. Prilikom odabira banke posebno će se cijeniti:

a) visina finansijskih sredstava za kreditnu liniju,

b) visina kamatne stope,

c) visina troškova obrade kredita i

d) broj i finansijski iznos uspješno implementiranih kreditnih linija na području Kantona

Sarajevo čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na ovaj javni poziv.

 

I PREDMET POZIVA

a) Predmet Javnog poziva je prikupljanje ponuda za odabir banke – partnera za plasiranje kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope subjektima male privrede sa područja Kantona Sarajevo. Subjekti male privrede, korisnici poticajnih kreditnih sredstava imaju obavezu da najmanje 50% iznosa odobrenih kreditnih sredstava plasiraju za nabavku osnovnih sredstva i investicije, a maksimalno 50% iznosa kreditnih sredstava za obrtna sredstva. Kreditna sredstva uz subvencioniranje dijela troškova kamate iz Budžeta Kantona Sarajevo namijenjena su subjektima male privrede u 2019. godini za ekonomski rast i razvoj posebno u metalnoj, drvnoj, prehrambeno-prerađivačkoj, IT industriji i turizmu, za zapošljavanje novih radnika i uredno obavljanje registrovane djelatnosti. Ministarstvo privrede je za subvencioniranje troškova kamate u Budžetu Kantona Sarajevo obezbjedilo sredstva u iznosu od 2.000.000,00 KM. Banka obezbjeđuje kreditna sredstva za: finansiranje kupovine osnovnih sredstava, trajna obrtna sredstva i investicije (dugoročna finansiranja) na način da se dugoročna anuitetska finansiranja za stalna sredstva i kapitalne investicije odobravaju na rok do sedam godina (84 mjeseca) i u iznosu do 1,000,000.00 KM.

Ugovorom između Kantona Sarajevo – Ministarstva privrede i odabrane banke će se regulisati pravo i uslovi podnošenja prijave za kreditna sredstva iz ove kreditne linije, visina kreditnih sredstava, visina i način realizacije subvencionirane kamatne stope, te način monitoringa i izvještavanja Ministarstva privrede o korisnicima ove kreditne linije. Krajnji rok za realizaciju ugovora je 31.12.2019. godine.

b) Pojam subjekti male privrede podrazumjeva fizička i pravna lica, koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti, na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 29/15).

c) Sredstva Budžeta Kantona Sarajevo ne mogu se koristiti u svrhu otkupa kreditnih obaveza po ranije preuzetim kreditima kod drugih banaka i kao poticajna sredstva za obavljanje sljedećih djelatnosti: ugostiteljska, proizvodnja oružja i vojne opreme, proizvodnja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, primarnu poljoprivredu izuzev prerađivačke djelatnosti, otvaranje kasina i drugih igara na sreću, te registrovanu djelatnost koju privredni subjekti obavljaju unutar Područja G - Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila prema Klasifikaciji djelatnosti KD BiH 2010 ("Službeni glasnik BiH", broj 47/10) osim u slučaju da privredni subjekt iz ovog područja djelatnosti obavlja i proizvodnouslužnu djelatnost te će odobrena kreditna sredstva koristiti za te namjene.

 

II OBAVEZE BANKE

a) Obaveza Banke je da nakon zaključivanja ugovora u saradnji sa Ministarstvom privrede objavi otvoreni javni poziv za dodjelu poticajnih kreditnih sredstava, s tim da se prijave są potpunom i potrebnom dokumentacijom u skladu sa javnim pozivom podnose Banci.

Odobreni kredit po jednom korisniku ograničava se iznosom do 1.000.000,00 KM sa maksimalnim rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine kreditnog zahtjeva od 36 do 84 mjeseci. Javni poziv za subjekte male privrede je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne duže od 31.12.2019. godine.

b) Prijem zahtjeva, proces analize, obrade i odobravanje finansiranja iz sredstava kreditne linije po ovom Ugovoru vršit će se u skladu sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede u Kantonu Sarajevo, ugovorom, javnim pozivom i redovnim procedurama banke u roku ne dužem od 60 dana od dana podnesenog zahtjeva. Prioritet u ostvarenju poticaja imaju sve proizvodne, a posebno izvozno orijentisane djelatnosti, te one djelatnosti koje su u Strategiji razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine definisane kao strateške za razvoj Kantona Sarajevo.

c) Banka, uz pismenu saglasnost Ministarstva privrede na prijedlog kreditiranja, zaključuje ugovore sa korisnicima kredita, najkasnije u roku od 60 dana od dana podnesenog zahtjeva.

d) Banci pripada kamata po odobrenim kreditima, troškovi obrade kredita, provizija za prijevremeni povrat kredita, kao i ostali troškovi koje snosi korisnik kredita. Banka u cjelosti snosi rizik naplate odobrenih poticajnih kreditnih sredstava – glavnice i pripadajuće kamate.

e) Banka se obavezuje izvještavati Ministarstvo privrede o namjenskom trošenju kreditnih sredstava u formi koju ugovorom usaglase Ministarstvo privrede i Banka, te u skladu są ugovorom vrši kontinuirani monitoring o namjenskom utrošku sredstava. Banka će voditi posebnu računovodstvenu evidenciju za sve korisnike po ovoj kreditnoj liniji.

 

III MJESTO I NAČIN PODNOŠENJA PONUDE

Ponuđač dostavlja ponudu u originalu i podnosi je u zatvorenoj koverti na protokol Kantona Sarajevo ili putem pošte. Na prednjoj strani koverte, mora biti navedeno:

Naziv: Kanton Sarajevo – Ministarstvo privrede

Adresa: Ulica Reisa Džemaludina Čauševića 1, 71000 Sarajevo

Na koverti obavezno naglasiti: Ponuda za pružanje bankarskih usluga „NE OTVARAJ“

 

Na poleđini koverte obavezno se navodi: naziv podnosioca ponude, adresa i kontakt telefon, te se

ovjerava pečatom. Ponuda, bez obzira na način dostavljanja, mora biti zaprimljena do datuma navedenog u javnom pozivu. Sve ponude zaprimljene nakon tog vremena su neblagovremene i kao takve, neotvorene će biti vraćene ponuđaču. Ponuda se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. Stranice ponude se označavaju brojem na način da je vidljiv redni broj stranice.

 

IV USLOVI ZA UČEŠĆE

Opšta dokumentacija:

a) Rješenje o upisu u sudski registar;

b) Dokaz o dozvoli za rad (licenca) od Agencije za bankarstvo Federacije BiH;

c) Certifikat Agencije za osiguranje depozita

d) PDV i identifikacijski broj,

e) Dokaz o Adekvatnost kapitala na dan 31.12.2018. godine koja ne smije biti manja od 15%.

f) Uvjerenje o izmirenim porezima i doprinosima kojim se potvrđuje da se uredno izmiruju direktni porezi, doprinosi za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje izdato od Porezne uprave Federacije BiH ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja prijave;

g) Uvjerenje nadležnog suda ili organa uprave kod kojeg je ponuđač registrovan kojim se potvrđuje da isti nije pod stečajem, niti je predmet stečajnog postupka, da nije predmet postupka likvidacije, odnosno da nije u postupku obustavljanja poslovne djelatnosti, u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini;

h) Izjava da visina kapitala na dan 31.12.2018.godine, nije manja od 100 miliona KM; i

i) Kompletan set finansijskih izvještaja u skladu sa Odlukom o formi izvještaja koje banke dostavljaju Agenciji za bankarstvo za posljednji kvartal 2018. godine.

 

Posebna dokumentacija:

Uspješno iskustvo u realizaciji ugovora čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na ovaj javni poziv (finansijski iznos uspješno implementiranih kreditnih linija na području Kantona Sarajevo u posljednje dvije godine) i ovjerena Izjava ponuđača o tehničkoj opremljenosti i osposobljenosti za izvršenje traženih usluga (broj filijala/podružnica/ispostava Banke u KS).

Sve kopije dokumenata koje se prilažu moraju biti ovjerene od strane nadležnog tijela uprave ili notara, ovjerom, ne starijom od 3 (tri) mjeseca, računajući od dana objave Javnog poziva.

 

IV ROK ZA PODNOŠENJE PONUDA NA JAVNI POZIV

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objave Obavještenja o Javnom pozivu u dnevnim listovima “Oslobođenje” i “AVAZ”, te na web stranicama Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede.

 

 V OCJENA I IZBOR PONUDE

Odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede provodi Komisija koju u skladu sa zakonskim propisima imenuje Ministar privrede Kantona Sarajevo. Kriteriji za ocjenu i izbor ponude su:

a) visina sredstava za kreditnu liniju----------------------- učešće 55% ------ max. 55 bodova

b) visina kamatne stope -------------------------------------- učešće 30% ------- max. 30 bodova

c) visina troškova obrade kredita---------------------------- učešće 10% ------- max. 10 bodova

d) finansijski iznos uspješno implementiranih kreditnih linija u KS  sličnih onima koja se odnosi na ovaj javni poziv ----- učešće 5% ------ max. 5 bodova

Nije dopušteno dostavljanje alternativnih ponuda po bilo kojem od navedenih kriterija.

U slučaju da više banaka, nakon ocjenjivanja ponuda, ostvare isti broj bodova prednost u odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, imat će ponuda banke sa većim ukupnim kapitalom. Sve banke, učesnice na javnom pozivu, biti će obaviještene o odluci i rezultatu postupka javne nabavke, u roku od 7 (sedam) dana od donošenja odluke. Ugovor se dodjeljuje Banci koja je u skladu sa navedenim kriterijima dostavila ekonomski najpovoljniju ponudu.

 

VI OSTALE ODREDBE

U postupku po Javnom pozivu Ministarstvo ne snosi nikakve troškove učesnika Javnog poziva, te zadržava pravo da poništi Javni poziv, ili da odbaci sve ponude, u bilo koje vrijeme prije zaključenja ugovora. Podnosiocu ponude koja udovoljava formalno-pravnim uslovima iz Javnog poziva, a koji bude odbijen zbog manje ocjenjene ponude na njegov pismeni zahtjev, Ministarstvo će obrazložiti razloge zbog kojih isti nije odabran. Prispjela dokumentacija se ne vraća podnosiocu ponude. Sve dodatne informacije vezane za Javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom putem telefona: 033/ 562 119.

 

M I N I S T A R

mr. sci. Haris Bašić

 

PRILOG:

preuzmi

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: