Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 21.04.2022. 12:09

Javni poziv za odabir korisnika sredstava po Programu poticaja razvoja turizma za 2022. godinu-Pokretanje vlastitog biznisa

Izvor: Akta.ba, 20.04.2022.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

UNSKO-SANSKI KANTON

MINISTARSTVO PRIVREDE

 

Na osnovu člana 45. stav (4) Zakona o izvršavanju Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu („Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona“, broj: 5/22), Programa poticaja razvoja turizma za 2022. godinu, broj: 03-017-4322/2022 od 18.4.2022. godine i Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima-oblast turizma" iz Budžeta Unsko-sanskog kantona -Ministarstva privrede za 2022. godinu, broj: 03- 017-4323/2021 od 18.4.2022. godine, Ministarstvo privrede objavljuje:

 

JAVNI POZIV

za odabir korisnika sredstava po Programu poticaja razvoja turizma za 2022. godinu

„Pokretanje vlastitog biznisa“

 

I           PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava nezaposlenih lica koji imaju namjeru pokrenuti vlastiti biznis za sufinansiranje prihvatljivih troškova taksativno definisanih tačkom V ovog Javnog poziva.

 

II          PRAVO UČEŠĆA

Pravo učešća imaju punoljetna nezaposlena lica, prijavljena na evidenciji nezaposlenih lica Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona", a koja imaju namjeru pokrenuti vlastiti biznis u okviru proizvodne, proizvodno-uslužne i uslužne djelatnosti po Klasifikaciji djelatnosti KD BiH 2010 („Službeni glasnik BiH“, broj: 47/10) i koja ispunjavaju uslove definisane tačkom III ovog Javnog poziva.

Djelatnosti koje nisu prihvatljive su:

-           Područje A - Poljoprivredna, šumarstvo i ribolov;

-           Područje D/35.11 - Proizvodnja električne energije;

Područje J/58 - Izdavačka djelatnost;

-           Područje J/60 - Emitovanje programa;

Područje J/61 - Telekomunikacije;

-           Područje J/63 - Informacijske uslužne djelatnosti;

-           Područje M/70 - Upravljačke djelatnosti; savjetovanje u vezi upravljanjem;

-           Područje M/73 - Promocija (reklama i propaganda) i istraživanje tržišta;

Područje N/80.20 - Usluge zaštite uz pomoć sigurnosnih sistema;

Područje N/81.10- Pomoćne djelatnosti upravljanja zgradama;

 

III        USLOVI ZA DODJELU SREDSTAVA

Pravo na dodjelu poticajnih sredstava imaju lica definisana tačkom II ovog Javnog poziva pod uslovima:

1)         da imaju prebivalište na području Kantona;

2)         da su punoljetni;

3)         da su dostavili ispravno popunjen prijavni obrazac (aneks I);

4)         da su dostavili biznis plan (aneks II);

5)         da imaju namjeru da se bave vlastitim biznisom i da su spremni registrovati firmu u

stopostotnom vlasništvu u slučaju da budu odabrani podnosioci prijave;

6)         da do dana podnošenja prijave nisu koristili poticajna sredstva iz Budžeta Kantona

i/ili budžeta jedinica lokalnih samouprava, javne ustanove „Služba za zapošljavanje  Unsko-sanskog kantona, Federalnog zavoda za zapošljavanje ili donatorskih organizacija za iste aktivnosti za koje su podnijeli prijavu za dodjelu sredstava, odnosno da nisu zaključili ugovore o dodjeli sredstava po osnovu prednje navedenih izvora;

7)         da su spremni osigurati vlastito učešće od minimalno 10% od ukupne vrijednosti projekta (izjava o vlastitom učešću fmansijskih sredstava za realizaciju projekta);

 

IV         SREDSTAVA ZA IMPLEMENTACIJU

Sredstva za implementaciju ove mjere obezbjeđena su u Budžetu Ministarstva na ekonomskom kodu 614500 FAP004 - „Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima - oblast turizma“ u ukupnom iznosu od 400.000,00 KM.

Maksimalni iznos sredstava po jednom korisniku iznosi:

a)         za pravno lice 10.000,00 KM

b)         za obrt 6.000,00 KM

 

V          NAMJENA UTROŠKA SREDSTAVA I ROK ZA IMPLEMENTACIJU

Sredstva iz tačke IV ovog Javnog poziva namjenjena su za:

a)         Refundiran)e troškova registracije firme (npr. troškovi taksi, advokatske usluge, troškovi kopiranja i ovjeravanja dokumenata, izrada pečata i sk);

b)         Sufinansiranje troškova nabavke mašina, postrojenja, opreme, softverskih rješenja (program), unutrašnjeg uređenja proizvodno/poslovnog prostora (materijal i usluge za građevinske i instalacijske radove).

Neprihvatljivi troškovi za koje se ne mogu koristiti sredstva su: osnivački kapital ukoliko je predviđeno osnivanje pravnog lica (d.o.o.); plaće i doprinosi na plaće; nabavka opreme i mašina od lica koja nisu registrovani poslovni subjekti; vanjski građevinski radovi i kupovina/najam osobnih vozila; nadoknade za projektne partnere koji su angažirani na implementaciji aktivnosti; dugovanja i rezerve za gubitke; dugovanja po kamati; troškovi režija i održavanja (voda, struja, grijanje, komunalni otpad, telekomunikacije, upravljanje zgradom, internet i slično), kupovina, obnova, rekonstrukcija, modernizacija objekata za ličnu upotrebu; kupovina, obnova, rekonstrukcija, modernizacija objekata za najam ili prodaju; izvršavanje radova ili osiguravanje robe, usluga, zemljišta i nekretnina za koje nije izvršeno plaćanje u gotovini, potkrijepljeno računima ili dokumentima iste dokazne vrijednosti; doprinosi za dobrovoljna zdravstvena ili penziona osiguranja koji nisu obavezna prema zakonodavstvu; kazne i troškovi sudskog spora; plaćanja neoporezivih bonusa zaposlenima; bankovni troškovi za otvaranje i vođenje računa; naknade za fmansijske transfere i drugi troškovi u potpunosti fmansijske prirode, kamate, trošak police osiguranja imovine (uključuje i imovinu nabavljenu iz projekta); studijske posjete; kupovina i iznajmljivanje zemljišta i postojećih zgrada; troškovi konverzije, nadoknada ili gubici prilikom konverzije valuta; kreditiranje trećih osoba i ostali troškovi nespomenuti kao prihvatljivi i koji nisu relevantni za implementaciju projekta.

 

VI         OBAVEZE PODNOSIOCA PRIJAVA

Podnosilac prijave ima obavezu da po izvršenom odabiru i stjecanju statusa korisnika sredstva (Konačna rang lista) u roku od 3 (tri) mjeseca dostavi dokaz o registraciji poslovnog subjekta u stopostotnom vlasništvu.

Rok za implementaciju preostalog dijela predloženih prihvatljivih troškova (nakon registracije poslovnog subjekta) je do 31.12.2022. godine.

Svako korištenje odobrenih sredstava suprotno namjenama defmisanim tačkom V ovog Javnog poziva smatrat će se nenamjenskim utroškom.

2

Korisnici sredstava po ovom Javnom pozivu ne mogu prestati sa radom u periodu od minimalno jedne godine, u suprotnom su u obavezi vratiti dodjeljena sredstva u cjelokupnom iznosu.

 

VII        KRITERIJI ZA IZBOR KORISNIKA

Vrsta djelatnosti koja se namjerava registra vati

Podnosilac prijave (žene, mladi do 35 godina, osobe sa invaliditetom)

Vlastito učešće u ukupnoj vrijednosti projekta (minimalno 10%)

Poslovanje budućeg subjekta male privrede u jedinicama lokalne samouprave

 

VIII      PRIJAVA PO JAVNOM POZIVU

Prijava na Javni poziv se vrši putem Prijavnog obrasca (aneks I) koji se preuzima direktno sa web stranice Vlade Kantona www.vladausk.ba.

Uz Prijavni obrazac potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

a)         Biznis plan potpisan od strane podnosioca prijave (aneks II);

b)         CIPS prijavu mjesta boravka ne stariju od 15 dana od dana objave Javnog poziva u originalu ili ovjerenoj kopiji;

c)         Izjave potpisane od strane podnosioca prijave i ovjerene kod nadležnog gradskog/općinskog organa uprave - dostupne na web stranici Vlade Kantona www.vladausk.ba. (aneks III i IV);

d)         Uvjerenje kojim podnosilac prijave dokazuje da se nalazi na evidenciji nezaposlenih lica Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona", ne starije od dana objave Javnog poziva;

Prijave će biti odbačene kao nepotpune i neće biti predmet daljeg razmatranja ako ne sadrže kompletnu dokumentaciju.

Korisnik sredstava prije zaključivanja ugovora o dodjeli sredstava ima obavezu registracije firme u stopostotnom vlasništvu u roku od 3 mjeseca od dana objave Konačne rang liste, a Ministarstvo će sa poslovnim subjektima u stopostotnom vlasništvu korisnika sredstava zaključiti ugovor tek nakon što isti dostavi cjelokupnu dokumentaciju potrebnu za zaključivanje ugovora o dodjeli sredstava, koja uključuje:

a)         Rješenje o registraciji poslovnog subjekta, u stopostotnom vlasništvu Korisnika sredstava, izdato od strane nadležnog organa, u ovjerenoj kopiji;

b)         Uvjerenje o poreznoj registraciji (ID), u ovjerenoj kopiji;

c)         Obavijest o razvrstavanju subjekta prema djelatnosti usklađeno sa Klasifikacijom djelatnsti KD BiH 2010 (Federalni zavod za statistiku), u ovjerenoj kopiji;

d)         Ugovor o transakcijskom računu, zaključen između poslovne banke i poslovnog subjekta, u ovjerenoj kopiji;

e)         Obrazac JS 3100 (prijava osiguranja);

IX         OBRADA PRIJAVA I IZBOR KORISNIKA

Za obradu prijava po Javnom pozivu za odabir korisnika sredstava po Programu poticaja razvoja turizma za 2022. godinu: „Pokretanje vlastitog biznisa“ Ministrica Rješenjem imenuje Komisiju.

Komisija ima zadatak da u skladu sa kriterijima i procedurama utvrđenim Programom poticaja razvoja turizma za 2022. godinu, ovim Javnim pozivom i Pravilnikom o postupcima u provođenju programa poticaja razvoja male privrede izvrši evaluaciju i bodovanje, sačini preliminarnu rang listu odabranih podnosioca prijave i listu podnosilaca prijava, čije su prijave neblagovremene, nepotpune i neosnovane, te iste dostavi Ministrici. Liste se objavljuju na web stranici Vlade Kantona: www.vladausk.ba.

Na objavljene liste podnosioci prijava, imaju pravo prigovora koji se podnosi Ministarstvu u pisanoj formi, u roku od osam dana od dana objavljivanja listi na web stranici Vlade Kantona. Nakon isteka roka za prigovor i nakon rješavanja po uloženim prigovorima u roku od 8 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora, Ministrica donosi Konačnu rang listu korisnika sredstava sa ukupnim brojem bodova i iznosom odobrenih poticajnih sredstava, na koju Vlada Kantona daje saglasnost i ista se objavljuje na web stranici Vlade Kantona.

Nakon dobijanja saglasnosti Vlade Kantona na Konačnu rang listu korisnika sredstava iz Ministarstvo sa korisnikom sredstava zaključuje Ugovore o dodjeli sredstava nakon ispunjenja obaveza iz tačke VI ovog Javnog poziva koji se odnosi na registraciju poslovnog subjekta i dostavljanja dokumentacuje defmisane tačkom VIII ovog Javnog poziva.

 

X          NAČIN DOSTAVLJANJA PRIJAVA

Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se neposredno na protokol Vlade Kantona ili preporučeno putem pošte, na adresu:

Rok za podnošenje prijava je 20 (dvadest) dana od dana objave Javnog poziva. Neblagovremene prijave koje su dostavljene nakon isteka roka određenog Javnim pozivom neće se uzeti u razmatranje i iste se ne vraćaju podnosiocima prijava.

 

XI         IZVJEŠTAJ O UTROŠKU SREDSTAVA

Korisnici sredstava su dužni pravdati utrošak ukupnih sredstava (ukupna vrijednost projekta) predviđenih za realizaciju projekta, kako vlastitih tako i dodijeljenih sredstava od strane Ministarstva. Rok za dostavu izvještaja je najkasnije 15 dana od dana isteka roka za implementaciju projekta. Programom poticaja razvoja turizma za 2022. godinu detaljno je definisana dokumentacija kojom se pravda namjenski utrošak sredstava, a ista će se regulisati i Ugovorom o dodjeli sredstava.

Navedeni rok odnosi se na pravdanje troškova namijenjenih za sufinansiranje troškova nabavke mašina, postrojenja, opreme, softverskih rješenja (program), unutrašnjeg uređenja proizvodno/poslovnog prostora (materijal i usluge za građevinske i instalacijske radove).

 

XII        OSTALO

Sredstva se dodjeljuju korisnicima u skladu sa Konačnom rang listom korisnika sredstava do utroška sredstava predviđenih za implemetaciju pojedinačne poticajne mjere, eventualno poslije preraspodjele defmisane članom 26. stav (1) Programa poticaja razvoja turizma za 2022. godinu.

U postupku po ovom Javnom pozivu Ministarstvo zadržava pravo da poništi Javni poziv u bilo koje vrijeme do zaključenja ugovora, bez obaveze pismenog ili usmenog obrazloženja.

U slučaju nedostatka sredstava u Budžetu Kantona obustavlja se realizacija dodjele sredstava. Ministarstvo ne snosi troškove nastale u vezi sa prijavom na Javni poziv.

Prispjela dokumentacija će se vratiti podnosiocima prijave samo na pismeni zahtjev u slučajevima poništenja Javnog poziva i obustave realizacije zbog nedostatka sredstava u Budžetu Kantona

Kao smjernice podnosiocima prijava na ovaj Javni poziv na web stranici Vlade Kantona www.vladausk.ba objavljuje se i Program poticaja razvoja turizma za 2022. godinu.

 

Preuzmi dokumente:

Javni poziv sa prilozima:

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: