Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 17.05.2019. 10:42

Javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta Brkića voda sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj

Izvor: EuroBlic, 17.05.2019.

Na osnovu člana 16. Zakona 0 koncesijama („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 59/13 i 16/18) i Odluke Vlade Republike Srpske, broj: 04/1-012-2-941/19 od 03.04.2019. godine, o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 31/19), Ministzrstvo saobraćaja i veza RepublikeSrpske, raspisuje

 

JAVNI POZIV

za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj

 

 

1. Predmet koncesije i lokacija

Predmet koncesije je izgrzdnjz, korišćenje i održavanje obostranog odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj. Lokacija na kojoj će se vršiti izgradnja, korišćenje i održavanje navedenog odmorišta je na stacionaži od km 55+850 do km 56+350, u mjestu Brkića voda.

 

2. Kratak opis projekta

Na izgrađenom autoputu Banjaluka - Doboj predviđena je izgradnja pratećih uslužnih objekata na lokaciji obostranog odmorišta „Brkića voda", koje se nalazi nz stacionaži od km 55+850 do km 56+350. Obostrano odmorište „Brkića voda" nalazi se na dionici autoputa Prnjavor-Doboj, smješteno je između nadvožnjzka „Brezičani" na km 55+630 i nadvožnjaka „Doljani" na km 57+250.

Cilj projekta je da se obezbijede prateći uslužni objekti u kojima će se pružati usluge vozačima i putnicima (benzinske stanice, trgovine, restorani, sanitarne prostorije, parking i sl.). Na taj način im se omogućuje bezbjedna i udobna vožnja i zadovoljavanje njihovih potreba za gorivom, odmorom, jelom, pićem, te pruža mogućnost korišćenja dostupnih informacija, zadovoljavanja specifičnih potreba lica sa invaliditetom i djece itd.

Prateći uslužni objekti na predmetnoj lokaciji izgradiće se sa obe strane autoputa. Procjena vrijednosti investicije iznosi 3.090.000,00 KM.

 

3. Studija opravdanosti dodjele koncesije

Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementimz propisanim Dokumentom o politici dodjele koncesije, izrzđenu od arane privrednog društva ili drugog pravnog lica koje ispunjava uslove za izradu projektne odnosno tehničke dokumentacije iz oblasti koja je predmet koncesije.

 

4. Rok trajanja koncesije

Koncesija se dodjeljuje na period od 30 godina, računajući od dana zaključenja Ugovorz o koncesiji.

 

5. Koncesiona naknada

Minimalna koncesiona naknada utvrđena je na osnovu Zakona o koncesijama („Službeni gasnik Republike Srpske", broj: 59/13 i 16/18) i Pravilnika o kriterijumima za određivanje visine koncesione naknade u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva i o vrsti, visini i načinu obezbjeđenja garancija („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 108/14), i sastoji se od:

- jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo u iznosu od 92.700,00 KM,

- koncesione naknade za korišćenje koncesije iznosi 2% od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione delatnosti.

 

6. Način rješavanja imovinsko - pravnih odnosa

Imovinsko-pravni odnosi na zemljištu predviđenom za izgradnju, korišćenje i održavanje obostranog odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj su rješeni u okviru izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj.

 

7. Garancija na ime obezbijeđenja ponude - depozit

Obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije je dostava garancije na ime obezbjeđenja ponude u iznosuod 92.700,00 KM i obezbjeđuje se u vidu novčanog depozita, sa rokom važenja do pravosnažnosti rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodeli koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje obostranog odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka-Doboj.

Depozit se uplaćuje na Jedinstveni račun trezora RS broj: 562-099-00001302-80, svrha uplate: depozit za javni poziv (uplata se odnosi na Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske - depozit po javnom pozivu, organizacioni kod 1648).

Napomena: budžetska organizacija i vrsta prihoda se ne popunjavaju.

 

8. Uslovi, rok i način vraćanja depozita

Ponuđaču koji bude izabran za koncesionara depozit se uračunava u jednokratnu koncesionu naknadu. Depozit se vraća ponuđaču koji ne bude izabran u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje obostranog odmorišta „Brkića voda" sz pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjauka - Doboj ili ponuđaču čija ponuda je neblagovremeno dostavljena, u roku od 15 dana od dana kada Komisija za koncesije Republike Srpske konstatuje tu činjenicu. Depozit neće biti vraćen izabranom ponuđaču ako:

- ne ispoštuje neki od uslova koji je potrebno ispuniti prije potpisivanja ugovora o koncesiji, i

- odustane od zaključivanja ugovora o koncesiji.

 

9. Pravo učešća na Jzvnom pozivu

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju domaća i strana pravna ili fizička lica ili konzorcijum odnosno dva ili više ugovorom povezanih pravnih lica koja ispunjavaju uslove iz Dokumentacije za javno nadmetanje.

 

10. Dokazi za učešće na Javnom pozivu

 

10.1. Podobnost za učešće na Javnom pozivu za dodjelu koncesije u smislu člana 19. Zakona o koncesijama, ponuđač dokazuje dostavljanjem sljedećih dokaza:

a) za pravna lica:

1) izvod iz registra poslovnih subjekata ili drugog odgovarajućeg registra,

2) dokaz nadležnog organa zemlje sjedišta ponuđača kojim se dokazuje da nad ponuđačem nije pokrenut postupak stečaja ili postupak likvidacije,

3) izjavu ponuđača potpisanu i ovjerenu kod nadležnog organa zemlje sjedišta ponuđača kojom dokazuje da sa njim ili sa njegovim povezanim licem nije raskinut ugovor o koccesiji krivicom koncesionara,

4) za domaća pravna lica uvjerenje Osnovnog suda sjedišta ponuđača kojim se dokazuje da ponuđač nije pravosnažnom presudom osuđivan za krivično djelo izvršeno u vršenju registrovane djelatnosti,

5) za strana pravna lica dokaz nadležnog organa zemlje sjedišta ponuđača kojim se dokazuje da ponuđač nije pravosnzžnom presudom osuđivan za krivično djelo izvršeno u vršenju registrovane djelatnosti,

b) uvjerenje nadležnog poreskog organa ili drugog nadležnog organa zemlje sjedišta ponuđačaz kojim dokazuje da je ispunio obaveze po osnovu poreza (direktni i indirektni) i doprinosa (penzijsko i zdravstveno osiguranje), u skladu sa važećim propisima, i

7) izjavu ponuđača potpisanu i ovjerenu kod nadležnog organa zemlje sjedišta ponuđača kojom dokazuje da nije ustupio ugovor o koncesiji trećem licu ili finansijskoj organizaciji.

6) za fizička lica:

1) uvjerenje o prebivalištu ili ovjerenu kopiju putne isprave za strano lice, i

2) uvjerenje da se protiv ponuđača ne vodi krivični postupak izdato sd nadležnog suda ili drugi ekvivalentan dokument zemlje sjedišta ponuđača kojim se dokazuje da se protiv ponuđača ne vodi krivični postupak.

 

10.2. Ekonomsko-finansijsku podobnost i iskustvo u obavljanju koncesione djelatnosti ponuđač dokazuje dostavljanjem sljedećih dokaza:

a) za pravna lica:

1) dokaz poslovne bznke o solventnosti ponuđača, kojim se dokazuje da u posljednjih 12 mjeseci, računajući oddana objavljivanja javnog poziva, račun ponuđača nije bio blokiran,

2) finansijski izvještaj ponuđača sastavljen u skladu sa zakonom i međunarodnim računovodstvenim standardima, kojima se dokazuje pozitivno poslovanje ponuđača u zadnjih pet godina,

3) dokaz da ponuđač ima vlastita finansijska sredstva u visini vrijednosti potrebne za realizaciju predmeta koncesije i to finansijska sredstva u visini vrijednosti investicije koja je određena u Studiji opravdanosti (u skladu sačlanom 13. Zakona o koncesijama) koju dostavlja ponuđač, i

4) dokaz da ponuđač ima iskustva u realizaciji istih ili sličnih koncesionih projekata u vidu potvrda od strane koncedenta.

b) Fizička lica svoju ekonomsko-finansijsku podobnost dokazuju na način predviđen u tački 10.2. a) podtačka 3) ovog javnog poziva.

 

10.3. Ostali dokazi:

1) ugovor o konzorcijumu ako ponuđači podnose zajedničku ponudu,

2) dokaz o uplati novčanog depozita na ime obezbjeđenja ponude,

3) dokaz o uplati sredstava za preuzimanje Dokumentacije za javno nadmetanje,

4) izjava o prihvatanju Dokumentacije za javno nadmetanje,

5) izjava ponuđača da preuzima obavezu osnivanja privrednog društva za obavljanje koncesione djelatnosti, ako ponuđač nema osnovano privredno društvo sa sjedištem u Republici Srpskoj,

6) izjava kojom ponuđač potvrđuje da ima obavezu prema svojoj ponudi do zaključivanja ugovora o koncesiji, i

7) dokaz da je Studiju opravdanosti dodjele koncesije izradilo privredno društvo ili drugo pravno lice koje ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije iz oblasti koja je predmet koncesije.

10.4. Ukoliko ponudu podnosi konzorcijum dokazi iz tačaka 10.1.a), 10.2a) i 10.3. podtačke 4) i 5) se podnose za svakog člana konzorcijuma.

10.5. Sva dokumenta koja se prilažu moraju biti u originzlu ili ovjerenoj kopiji i ne starija od 120 dana od dana objavljivanja poziva.

 

11. Rok za dostavljanje ponuda

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva u „Službenom glasniku Republike Srpske".

 

12. Način dostavljanja ponude i adresa

Ponude se dostavljaju lično ili preporučeno putem pošte u zapečaćenoj koverti sa naznakom „Ponuda na javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka -Doboj - NE OTVARATI", na adresu:

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I VEZA REPUBLIKE SRPSKE

TRG REPUBLIKE SRPSKE 1

78 000 BANjALUKA

 

13. Mogućnost posjete lokaciji

Svim licima koja su preuzela Dokumentaciju za javno nadmetanje, prije dostavljanja ponude, biće omogućena posjeta lokaciji na kojoj će se obavljati koncesiona djelatnost, ukoliko za to iskažu interes. Vrijeme posjete lokaciji odrediće se u dogovoru sa predstavnicima zainteresovanih lica.

 

14. Rok u kome se ponuda može povući

Povlačenje ponude ponuđač može izvršiti najkzsnije do isteka roka za podnošenje ponuda. Zahtjev zz povlzčenje ponude dostavlja se Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske u pisanoj formi. Zahtjev za povlzčenje ponude dostavlja se u koverti sz naznzkom: „Povlačenje ponude za učešće na javnom pozivu za dodjelu koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj", na adresu: MINISTARSTVO SAOBRAT.AJA I VEZA REPUBLIKE SRPSKE TRG REPUBLIKE SRPSKE 1 78 000 BANjALUKA

 

15. Obavještenje o datumu, vremenu i mjestu otvaranja ponude

Komisija za koncesije Republike Srpske ponuđače će obavijestiti o datumu, vremenu i mjestu otvaranja ponuda.

 

16. Mogućnost poništenja postupka dodjele koncesije

Postupak dodjele koncesije može se poništiti nakon isteka roka za dostavljanje ponuda u slučajevima predviđenim članom 24. stav 1. Zakona o koncesijama.

 

17. Vrijeme i načii preuzimanja Dokumentacije za javno nadmetanje

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju samo lica koja su otkupila Dokumentaciju za javno nadmetanje, a koju čine:

Javni poziv zz podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj,

Opis predmeta koncesije, Uputstvo ponuđačima za izradu ponude, Kriterijumi za vrednovanje i ocjenu ponuda, i Nacrt ugovora o koncesiji. Zainteresovani ponuđači mogu preuzeti Dokumentaciju za javno nadmetanje u prostorijama Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, svaki radni dan od 07:30 do 15:30 časova, u roku od 15 dana od dana objavljivanja Javnog poziva u „Službenom glasniku Republike Srpske", u kancelariji broj 12 na devetom spratu.

Dokumentacija se može preuzeti uz zahtjev za preuzimanje iste i dokaz o uplati nepovratne naknade u iznosu od 1.000,00 KM, koja se uplaćuje na žiro račun Javni prihodi Republike Srpske broj: 562-099- 00000556-87; vrsta prihoda: 722511; svrha uplate: uplata za otkup tenderske dokumentacije; organizacioni kod: 1648001; šifra opštine: 002.

 

18. Identitet podnosioca inicijative za dodjelu koncesije i iznos bonusa

Inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje obostranog odmorišta „Brkića voda" sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banjaluka - Doboj podnijelo je privredno društvo „Brčko gas" d.o.o. Brčko, dana 04.10.2018. godine.

Podnosiocu inicijative dodjeljuje se bonus za ponuđeno rješenje (tehnički i ekonomsko-finznsijski aspekt) koji iznosi 10% od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

 

19. Izmjene i dopune Javnog poziva

Eventualne izmjene i dopune Jzvnog poziva objaviće se na isti način na koji se objavljuje i osnovni tekst Javnog poziva, a rok za dostavljanje ponuda produžiće se za vrijeme koje je proteklo od dana objavljivanja osnovnog teksta Javnog poziva do dana objavljianja njegove izmjene i dopune u „Službenom glasniku Republike Srpske".

 

20. Objavljivanje Javnog poziva

Ovaj Javni poziv objaviće se u jednim dnevnim novinama, u „Službenom glasniku Republike Srpske" na internet stranici Vlade Republike Srpske: www.vladars.net na stranici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u sekciji Javni poziv i na internet stranici Komisije za koncesije Republike Srpske: www.koncesije-rs.org

Neblagovremene, nepotpune kao i ponude podnesene od strane neovlašćenog lica, neće se uzeti u razmatranje.

 

21. Lica zaduženo za davanje informacija

• Andrea Banović, 051/339-393.

 

Broj: 13.01/345-1774/18               MINISTAR

Datum: 15.05.2019. godine         Neđo Trninić

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: