Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 30.08.2019. 09:21

Javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju vode na lokalitetu Mokro, opština Pale

Izvor: Glas Srpske, 30.08.2019.

REPUBLIКASRPSКA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

 

Broj: 12.07-337-102/19

Datum: 6.8.2019. godine

 

Na osnovu člana 16. Zakona o koncesijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 59/13) i Odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju vode na izvorištu "Mokro", opština Pale ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 40/19), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisuje

 

JAVNI POZIV

ZA PRIКUPLJANJE PONUDA ZA DODJELU КONCESIJE

 

1. PREDMET КONCESIJE

Predmet koncesije je eksploatacija vode na lokalitetu "Mokro", opština Pale, u količini od 1l/s, za potrebe flaširanja.

Lokacija na kojoj će se vršiti eksploatacija vode nalazi se u katastarskoj opštini Mokro, k.č. br. 735/2, u privatnom vlasništvu.

 

2. OPIS PROJEКTA

Кoncesija za eksploataciju vode na lokalitetu "Mokro", opština Pale, biće dodijeljena u svrhu izgradnje fabrike za proizvodnju flaširane prirodne izvorske vode. Кoličine vode izmjerene su od strane podnosioca inicijative, a obaveza ovjere rezervi podzemne vode će biti definisana ugovorom o koncesiji. Proizvodnja se može planirati na duži period, s obzirom na veliku izdašnost izvorišta. Procijenjena vrijednost investicije je od 560.000,00 КM.

 

3. DEFINICIJA EКONOMSКIH, PRAVNIH USLOVA I ZAHTJEVA КOJI SE ODNOSE NA PROJEКAT

Definicije ekonomskih, pravnih uslova i zahtjeva koji se odnose na projekat sadržani su u tenderskoj dokumentaciji, Zakonu o vodama ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 50/06,92/09,121/12 i 74/17], Zakonu o koncesijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 59/13) i drugim podzakonskim aktima u ovoj oblasti, a biće definisani studijom ponuđača.

 

4. STUDIJA OPRAVDANOSTI DODJELE КONCESIJE

Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine, izrađenu od strane privrednog društva ili drugog pravnog lica koje ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije.

 

5. PRINCIPI I METODE ZA IZRAČUNAVANJE I IZNOS КONCESIONE NAКNADE

Кoncesiona naknada za korišćenje vode je utvrđena na osnovu utvrđenog mjerenja potrošnje vode i Pravilnika o kriterijumima za određivanje visine koncesione naknade i visine bankarske garancije za korišćenje poljoprivrednog zemljišta i javnog vodnog dobra.

5.1. Iznos koncesione naknade

Najniži iznos jednokratne koncesione naknade za pravo korišćenja je 2.800 КM.

Naknada za korišćenje iznosi najmanje 50% od iznosa vodne naknade, utvrđene propisom kojim se uređuju način, postupak i rokovi obračunavanja i plaćanja i odgađanja plaćanja posebnih vodnih naknada, kao i propisom kojim se uređuju stope posebnih vodnih naknada uvećan za koeficijent - tip zahvatanja vode u skladu sa čl. 14, stav 2 i 3 Pravilnika o kriterijumima za određivanje visine koncesione naknade i visine bankarske garancije za korišćenje poljoprivrednog zemljišta i javnog vodnog dobra.

Iznos jednokratne naknade za pravo korišćenja i iznos godišnje koncesione naknade za korišćenje koncesionog dobra biće ponuđen od strane ponuđača u ponudi, s tim što ovi iznosi ne mogu biti manji od iznosa utvrđenih u prethodnim stavovima

 

6. OPIS SREDSTAVA I IMOVINE КOJA SE DAJE NA RASPOLAGANJE КONCESIONARU

Кoncesija za eksploataciju za korišćenje javnog vodnog dobra - eksploataciju izvorske vode u količini od 11/b za potrebe flaširanja, na lokaciji "Mokro", opština Pale, podrazumijeva korišćenje iz tačke 1. ovog javnog poziva u svrhu izgradnje fabrike za proizvodnju flaširane prirodne izvorske vode, a u skladu sa ugovorom o koncesiji.

 

7. PRAVO UČEŠĆA NA JAVNOM POZIVU

Pravo učešća na javnom pozivu imaju sva domaća i strana pravna lica, koja ispunjavaju uslove iz tenderske dokumentacije i ovog poziva, a koja su otkupila tendersku dokumentaciju.

7.1. Opšti uslovi za učešće na Javnom pozivu

* Pravo učešća na Javnom pozivu imaju domaća ili strana pravna i fizička lica ili konzorcijum dva ili više ugovorom povezanih pravnih lica (u daljem tekstu: Ponuđači).

* Кada je podnosilac inicijative konzorcijum, članovi konzorcijuma će ovlastiti jednog člana koji će predstavljati konzorcijum u postupku dodjele koncesije.

* Ponuđač može dostaviti samo jednu ponudu, bilo samostalno ili kao član konzorcijuma.

* Ponudu na javni poziv za dodjelu koncesije, saglasno članu 19. Zakona o koncesijama, ne može dostaviti:

- ponuđač nad kojim je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije,

- ponuđač ili sa njim povezani privredni subjekti sa kojim je raskinut ugovor o koncesiji krivicom koncesionara,

- ponuđač koji je oglašen odgovornim za krivično djelo u vršenju registrovane djelatnosti,

- ponuđač koji ima neizmirene poreske obaveze, u skladu sa odgovarajućim propisima i

- ponuđač koji je ustupio koncesiju trećem licu ili finansijskoj organizaciji.

 

* Razmjena informacija između Ministarstva i zainteresovanih ponuđača, nakon preuzimanja Dokumentacije za javno nadmetanje, obavljaće se u pisanoj formi putem pošte, faksa ili elektronski.

* Zahtjevi za dodatnim informacijama i davaše obavještenja mogu se dostaviti najkasnije 10 dana prije krajnjeg roka za dostavljanje ponuda.

 

8. GARANCIJA NA IME OBEZBJEĐENJA PONUDE - DEPOZIT

Obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije je dostava garancije na ime obezbjeđenja ponude u iznosu od 2.000,00 КM i obezbjeđuje se u vidu novčanog depozita, sa rokom važenja do pravosnažnosti rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije. Depozit se uplaćuje na Jedinstveni račun trezora broj: 5620990000130280; svrha uplate: uplata depozita za obezbjeđenje ponude (uplata se odnosi na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede).

8.1. Uslovi, rok i način vraćanja garancije - depozita

Ponuđaču koji bude izabran za koncesionara depozit se uračunava u jednokratnu koncesionu naknadu. Depozit se vraća ponuđaču koji ne bude izabran u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije ili ponuđaču čija ponuda nije blagovremeno dostavljena u roku od 15 dana Od dana kada Кomisija za koncesije Republike Srpske konstatuje tu činjenicu. Depozit neće biti vraćen ponuđaču ako:

a) ponuđač povuče ponudu nakon isteka roka za dostavljanje ponuda i

b) izabrani ponuđač: - ne ispoštuje neki od uslova koji je potrebno ispuniti prije potpisivanja ugovora o koncesiji i -odustane od zaključivanja ugovora o koncesiji. (Uplata se odnosi na Ministarstvo poljoprivrede, šu-marstva i vodoprivrede).

 

9. VRIJEME TRAJANJA КONCESIJE

Кoncesija iz tačke 1. ovog javnog poziva dodjeljuje se na period do 30 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji.

U rok koncesije uključiće se vrijeme potrebno za obavljanje pripremnih radnji i obezbjeđenje investicija.

 

10. SADRŽAJ PONUDE I SPISAК POTREBNIH DOZVOLA I ODOBRENJA ILI DRUGIH OVLAŠĆENJA

Ponuda treba da sadrži:

- pun naziv i sjedište ponuđača,

- vrijeme trajanja koncesije,

- izvore, vrste i novčanu vrijednost sredstava namijenjenih za realizaciju koncesije (početne investicije),

- prijedlog planiranog godišnjeg bruto prihoda od korišćenja koncesionog dobra,

- prijedlog visine jednokratne i godišnje koncesione naknade,

- prijedlog brvja radnih mjesta koja se planiraju realizovati tokom koncesionog projekta.

10.1. Dokumentacija

Uz ponudu ponuđač je dužan dostaviti sljedeću dokumentaciju:

- rješenje o upisu u sudski ili drugi odgovarajući registar,

- bilans stanja i bilans uspjeha za prethodne tri godine poslovanja ukoliko nije riječ o novoregistrova-nom preduzeću,

- uvjerenje o registraciji poreskog obveznika i obveznika poreza na dodatu vrijednost,

- uvjerenje nadležnog poreskog organa ili drugog nadležnog organa zemlje sjedišta ponuđača kojim doka-zuje da je ispunio obaveze po osnovu poreza (direktni i indirektni) u skladu sa važećim propisima,

- dokaz da su obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju projekta, ili izjava odgovarajuće finan-sijske organizacije da će pratiti ponuđača u finansiranju predmeta koncesije,

- uvjerenje o solventnosti ponuđača izdato od strane banke, odnosno potvrda da u posljednjih 12 mjeseci po-nuđač nije bio blokiran, računajući od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenim glasniku Republike Srpske",

- originalnu izjavu o prihvatanju nacrta ugovora o koncesiji.

Sva dokumenta koja se prilažu moraju biti originali ili ovjerene kopije originala, ne stariji od 90 dana.

 

11. NAČIN DOSTAVLJANJA PONUDA

Ponude treba dostaviti u zapečaćenoj i neprovidnoj koverti uz napomenu: "Ponuda za javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju vode na lokaciji "Mokro", opština Pale - NE OTVARATI", sa imenom i adresom ponuđača, putem pošte, preporučenom pošiljkom, na adresu: "Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Trg Republike Srpske br. 1, 78.000 Banjaluka", ili neposredno, putem Glavnog protokola Vlade Republike Srpske, na adresi: Trg Republike Srpske br. 1, Lamela A, 78.000 Banjaluka.

Svi listovi ponude, sa pratećom dokumentacijom, moraju biti čvrsto uvezani, sa označenim brojem stranica, parafirani ili potpisani od strane ovlašćenog lica. Sve dopune i izmjene ponude i prateća dokumentacija moraju biti čitljnvi n parafirani od strane ovlašćenog lica.

Ponuda za učešće na javnom pozivu, kao i svi dokumenti i korespondencija u vezi sa objavljenim javnim pozivom moraju biti napisani na srpskom jeziku, a ukoliko su sačinjeni na nekom drugom jeziku, moraju biti upotpunjeni zvaničnim prevodom ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik.

 

12. OBAVJEŠTENJE O DATUMU VREMENU I MJESTU OTVARANJA PONUDA

Ponuđači će biti naknadno obaviješteni o datumu, vremenu i mjestu otvaranja ponuda.

 

13. ROК U КOME SE PONUDA MOŽE POVUĆI

Ponuda se može povući najkasnije posljednjeg dana prije otvaranja ponuda. Zahtjev za povlačenje ponude do-stavlja se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zahtjev o povlačenju ponude dostavlja se u koverti sa naznakom: "Povlačenje ponude za učešće na javnom pozivu za dodjelu koncesije za eksploataciju vode na lokaciji "Mokro", opština Pale".

 

14. TENDERSКA DOКUMENTACIJA

Tenderska dokumentacija se sastoji od:

- javnog poziva za dodj elu predmetne koncesije

- uputstva ponuđačima za izradu ponude

- kriterijuma za vrednovanje i ocjenu

- nacrta ugovora o koncesiji.

14.1. Preuzimanje tenderske dokumentacije

Tenderska dokumentacija se može preuzeti uz dokaz o uplati od 200,00 КM, u prostorijama MPŠV svakim radnim danom od osam do 16 časova, u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva. Iznos sredstava za otkup tenderske dokumentacije se uplaćuje na žiro račun broj: 5620990000055687; vrsta prihoda 722 511; svrha uplate: "Otkup tenderske dokumentacije"; organizacioni kod: 1546001; šifra opštine 002.

 

15. MOGUĆNOST PONIŠTENJA POSTUPКA DODJELE КONCESIJE

Postupak dodjele koncesije može se poništiti nakon isteka roka za dostavljanje ponuda u slučajevima predviđenim članom 24. stav 1. Zakona o koncesijama.

 

16. ROК ZA DOSTAVLJANJE PONUDA

Javni poziv biće objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske", u dnevnom listu "Glas Srpske", kao i na sajtu Vlade Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede www.vladars.net   i Кomisije za koncesije Republike Srpske.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 (trideset) dana, računajući od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Neblagovremene, nepotpune, kao i ponude podnesene od strane neovlašćenog lica, neće se uzeti u razmatranje. Podaci o licima zaduženim za davanje informacija relevantnih za postupak javnog poziva:

- Marinko Vranić, vss za EU integracije u oblasti voda Tel:051/338-921

 

 

MINISTAR

dr Boris Pašalić

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: