Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 05.04.2022. 16:13

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2020. i 2021. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona

Izvor: Akta.ba, 04.04.2022.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

ZENIČKO-DOBOJSKI  KANTON

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU/GOSPODARSTVO

 

Na osnovu Programa utroška budžetskih sredstava u 2022. godini (Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima) usvojenog Zaključkom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, broj: 02-11-4370/22 od 17.03.2022. godine, a u skladu sa Zakonom o poticanju razvoja male privrede  („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 7/16 i 7/20) i članovima 12. i 13. Uredbe o uslovima i postupku za dodjelu pomoći male vrijednosti – de minimis pomoć („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 27/18), Ministarstvo za privredu raspisuje:

JAVNI  POZIV

za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2020. i 2021. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona

 

1.         Pozivaju se korisnici kredita, po „Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za odobravanje kredita namijenjenih poslovnim aktivnostima privrednih društava na području Zeničko-dobojskog kantona“ Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona sa ciljem finansiranja njihove poslovne aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, a koji se realizira preko ASA Banke d.d. Sarajevo, da podnesu Zahtjev za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u periodu 2020. – 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda.

 

2.         Subvencionirat će se ukupan iznos obračunate i uplaćene kamate za period 2020. - 2022. godina, zaključno sa novembrom 2022. godine, na kredite malih i srednjih privrednih društava koji su odobreni u periodu 2020. - 2022.  godina po osnovu „Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za odobravanje kredita namijenjenih poslovnim aktivnostima privrednih društava na području Zeničko-dobojskog kantona“ Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona koji se realizira preko ASA banke.

 

3.         Pravo korištenja ovih finansijskih sredstava imaju privredna društva, korisnici kredita, a koja:

•          dostave uredne zahtjeve u utvrđenom roku,

•          po odobrenom kreditu uredno vraćaju kredit (uplaćuju rate i/ili kamate),

•          imaju odobren kredit, po raspisanom „Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za odobravanje kredita namijenjenih poslovnim aktivnostima privrednih društava na području Zeničko-dobojskog kantona“ Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona sa ciljem finansiranja njihove poslovne aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, a koji se realizira preko ASA Banke d.d. Sarajevo.

 

4.         Uz Zahtjev za odobravanje finansijskih sredstava (Obrazac broj 1.), korisnici kredita, dužni su dostaviti sljedeće priloge (original ili ovjerena kopija):

•          Ugovor s ASA Bankom d.d. Sarajevo o odobrenom kreditu s otplatnim planom kredita na ime podnosioca zahtjeva. Iz Ugovora mora biti vidljivo da je kredit dodijeljen namjenski u skladu sa „Javnim pozivom za podnošenje zahtjeva za odobravanje kredita namijenjenih poslovnim aktivnostima privrednih društava na području Zeničko-dobojskog kantona“,

•          Potvrdu ASA Banke d.d. Sarajevo o redovnoj otplati kredita i uplaćenim kamatama sa iznosom uplaćenih kamata za period 2020. - 2022.  godina,

•          Uvjerenje komercijalne banke da je žiro račun subjekta aktivan, ne starije od 3 (tri) mjeseca u odnosu na dan podnošenja zahtjeva.

 

5.         Nakon uredne otplate rata i/ili kamata za odobreni kredit, Korisnik kredita zahtjeve za refundaciju kamata može podnositi najkasnije do 30.11.2022. godine.

 

6.         Ministarstvo za privredu zadržava pravo provjere svih podataka navedenih u dostavljenoj dokumentaciji podnosioca zahtjeva.

 

7.         Po uredno prispjelom Zahtjevu, na osnovu kriterija naznačenih u Javnom pozivu, Komisija vrši ocjenjivanje prijava. Komisija sačinjava listu podnosilaca prijava koji nisu uvršteni na listu potencijalnih korisnika (sa navođenjem razloga neuvrštavanja), koju Ministarstvo objavljuje na web stranici Kantona. Podnosilac prijave, u cilju zaštite svojih prava, može uložiti prigovor Ministarstvu u roku od osam dana od dana objave navedene liste na web stranici Kantona. Nakon postupanja po svim prigovorima, Ministarstvo utvrđuje prijedlog odluke o izboru korisnika poticajnih sredstava sa iznosom sredstava, a odluku na prijedlog Ministarstva donosi Vlada. Odluka se objavljuje na web stranici Kantona.

 

8.         Vlada Kantona može opozvati donesene odluke zavisno od dinamike priliva budžetskih sredstava.

 

9.         Na osnovu odluke o odobravanju finansijskih sredstava, Ministarstvo za privredu podnosi naloge za isplatu sredstava Ministarstvu finansija Zeničko-dobojskog kantona.

 

10. U postupku po Javnom pozivu Ministarstvo ne snosi nikakve troškove učesnika Javnog poziva. Ministarstvo ne     snosi odgovornost prema učesnicima Javnog poziva, u pogledu aktivnosti koje su poduzeli u cilju apliciranja za određeni poticaj. Dostavljena dokumentacija se ne vraća podnosiocu prijave.

 

11. Zahtjeve iz tačke 4. Javnog poziva sa prilozima, podnosioci zahtjeva moraju dostavljati u zatvorenoj koverti.

 Na poleđini koverte obavezno navesti:

- naziv subjekta;

- adresu i kontakt telefon;

- ovjeriti pečatom.

Zatvorene koverte dostavljaju se lično na Protokol Zeničko-dobojskog kantona ili putem pošte na  sljedeću adresu:

 

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Ministarstvo za privredu

KOMISIJA ZA OCJENU ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE I DODJELU FINANSIJSKIH SREDSTAVA NAMJENJENIH ZA SUBVENCIONIRANJE (REGRESIRANJE) KAMATA PO KREDITIMA ODOBRENIM U PERIODU 2020. - 2022. GODINA PO OSNOVU KREDITNO-GARANCIJSKOG FONDA

VLADE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Kučukovići br. 2

     72000 Zenica

S naznakom: “NE OTVARATI” 

Prijave dostavljene drugim putem (npr. putem faksa ili e-mail), neće biti uzete u razmatranje.

 

10.       Javni poziv ostaje otvoren do 30.11.2022. godine i bit će objavljen na web stranici Zeničko-dobojskog kantona (www.zdk.ba) i  krajnji rok za dostavljanje zahtjeva je 30.11.2022. godine.

Ministarstvo za privredu će sa podacima iz zaprimljene dokumentacije postupati u skladu sa propisima o zaštiti ličnih podataka.

 

 

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima.doc

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: