Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 05.04.2022. 16:18

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata

Izvor: Akta.ba, 04.04.2022.

Na osnovu Programa utroška budžetskih sredstava u 2022. godini (Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima) usvojenog Zaključkom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, broj: 02-11-4370/22 od 17.03.2022. godine, a u skladu sa Zakonom o poticanju razvoja male privrede  („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 7/16 i 7/20) i članovima 12. i 13. Uredbe o uslovima i postupku za dodjelu pomoći male vrijednosti - de minimis pomoć („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 27/18), Ministarstvo za privredu, raspisuje

 

JAVNI POZIV

za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju

administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata

 

1.         Pozivaju se investitori registrovani u Zeničko-dobojskom kantonu, koji proizvodni objekat izgrade ili izvrše promjenu namjene objekta (neproizvodni u proizvodni) na području Zeničko-dobojskog kantona da podnesu Zahtjev za odobravanje i dodjelu (refundiranje) nepovratnih finansijskih sredstava obezbjeđenih za subvencioniranje dijela administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnog objekta.

Pod proizvodnim objektom podrazumjeva se natkrivena građevina sa zidovima, u kojoj investitor obavlja djelatnosti iz područja D-Prerađivačka industrija (stare Standardne klasifikacije djelatnosti) ili C- Prerađivačka industrija (nove Standardne klasifikacije djelatnosti) i za koji je investitor obezbijedio upotrebnu dozvolu nakon 01.01.2019. godine prema Zakonu o prostornom uređenju i građenju Zeničko-dobojskog kantona (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 1/14 i 4/16).

2.         Pravo korištenja poticajnih sredstava imaju privredna društva registrovana za obavljanje proizvodnih djelatnosti u Zeničko-dobojskom kantonu, koja proizvodni objekat izgrade na području Zeničko-dobojskog i koja su upisala pravo vlasništva nad tim objektom koji je predmet ovog poticaja i koji ispunjavaju uslove definisane članom 2. Zakona o poticanju razvoja male privrede („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/16 i 7/20).

 

3.         Pravo na korištenje poticaja nema investitor koji je izgrađeni objekat iznajmio drugom subjektu, a niti subjekat koji koristi iznajmljeni objekat.

 

4.         Nakon uredno podnesenog Zahtjeva, subvencija administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata u jednokratnom iznosu će se odobriti prema kriterijima datim u slijedećoj tabeli:

 

Minimalna proizvodna površina objekta

/u m2/

Iznos sredstava poticaja /u KM/

Umanjenje poticajnih sredstava za legalizaciju objekta /%/

200

8.000,00

5

250

10.000,00

5

300

12.000,00

5

400

16.000,00

10

500

20.000,00

10

600

24.000,00

20

800

28.000,00

20

1.000

32.000,00

30

1.250

36.000,00

30

1.500

40.000,00

40

2.000 i više

50.000,00

40

 

 

Napomena:  Iznos sredstava poticaja 8.000,00 KM dodjeljuje se za površine objekta u rasponu od 200 do 249,99 m² i navedeno se primjenjuje i na ostale iznose i pripadajuće površine navedene u tabeli.

Sredstva će se odobravati investitorima prema hronološkom redoslijedu prijema zahtjeva do konačne raspodjele ukupnog iznosa budžetskih sredstava namjenjenih za ovaj poticaj.

 

5.         Jedan privredni subjekt može koristiti jednu vrstu poticaja Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona po osnovu javnih poziva objavljenih u 2022. godini na web stranici Kantona.

Pravo na subvenciju po Javnom pozivu ne može ostvariti privredni subjekt kojem je za istu investiciju i iste prihvatljive troškove (ukupno ili djelomično) dodijeljena druga finansijska pomoć od strane donatora, Vlade Zeničko-dobojskog kantona ili neke druge institucije u Federaciji BiH.

 

6.         Zahtjev za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata mora sadržavati slijedeće podatke: naziv i sjedište podnosioca zahtjeva, ime i prezime odgovornog lica, mjesto i datum podnošenja zahtjeva, naznaku Javnog poziva za koji se aplicira, podatke o proizvodnom objektu i njegovoj površini, naznaku da za isti osnov i namjenu nije ostvario subvenciju, donaciju ili drugu finansijsku pomoć iz drugih izvora, pobrojanu i brojevima označenu dokumentaciju koja se dostavlja u prilogu zahtjeva i potpis i pečat podnosioca zahtjeva.

7.         Zahtjevi korisnika sredstava poticaja Ministarstva za privredu koji nisu opravdali isplaćena poticajna sredstva Ministarstva za privredu u 2020. i 2021. godine, neće se uzeti u razmatranje. Izuzetno, korisnici poticajnih grant sredstava Ministarstva za privredu iz 2021. godine, kojima je rok za realizaciju projekta u toku, imaju pravo učešća po ovom javnom pozivu.

8.         Zahtjevi korisnika sredstava poticaja Ministarstva za privredu koji imaju neizmirene finansijske obaveze prema Budžetu Zeničko-dobojskog kantona neće se uzeti u razmatranje. Ministarstvo za privredu će službenim putem izvršiti provjeru navedenog kod Ministarstva finansija Zeničko-dobojskog kantona.

9.         Uz Zahtjev iz tačke 6. Javnog poziva za odobravanje poticajnih sredstava, Investitor je dužan dostaviti sljedeće priloge (original ili ovjerenu kopiju):

-           Sudsko rješenje o registraciji i aktuelni izvod ne stariji od tri mjeseca, računajući od dana objave ovog Javnog poziva;

-           Uvjerenje o poreznoj registraciji;

-           Bilans stanja i uspjeha za 2021. godinu ovjeren od nadležnog organa,

-           Uvjerenje od Porezne uprave FBiH o izmirenju direktnih poreza i doprinosa (PIO/MIO i zdravstveno osiguranje) sa brojem ili popisom osiguranih osoba-matična evidencija - ne starije od tri mjeseca, računajući od dana objave ovog Javnog poziva;

-           Uvjerenje o uredno izmirenim obavezama po osnovu PDV-a (ukoliko je podnosilac po Zakonu o porezu na dodatu vrijednost u sistemu, ukoliko nije dostaviti Izjavu da privredni subjekt nije u sistemu PDV-a, ovjerenu od strane nadležnog upravnog organa) - ne starije od tri mjeseca, računajući od dana objave ovog Javnog poziva;

-           Dozvola za obavljanje registrovane djelatnosti ili odgovarajući akt nadležnog inspekcijskog organa ili Obavještenje o razvrstavanju pravnog lica prema djelatnosti izdato od Federalnog zavoda za statistiku, iz kojih je vidljivo da privredno društvo obavlja djelatnost iz tačaka 1. i 2. Javnog poziva;

-           Rješenje o legalizaciji ukoliko je proveden postupak legalizacije;

-           Odobrenje za upotrebu objekta, izdato od nadležnog organa nakon 01.01.2019. godine (odobrenjem za upotrebu objekta ne smatra se akt privremenog ili uvjetnog karaktera);

-           Tlocrta objekta iz Glavnog projekta sa vidljivo naznačenom površinom objekta;

-           Uvjerenje Komercijalne banke da je žiro račun potencijalnog korisnika aktivan, ne starije od tri mjeseca, računajući od dana objave ovog Javnog poziva;

-           Potpisanu i ovjerenu Izjavu o ranije primljenim državnim pomoćima DE MINIMIS, koje su podnosiocu zahtjeva dodjeljene u tekućoj i prethodne dvije fiskalne godine u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH ("Službeni glasnik BiH", broj: 10/12, 39/20) i Uredbe o uslovima i postupku  za dodjelu pomoći male vrijednosti-de minimis pomoć („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 27/18) (Obrazac Izjave može se preuzeti sa web stranice Vlade ZDK – www.zdk.ba);

-           Spisak uposlenih, odnosno popis osiguranih osoba izdat od Porezne uprave FBiH izdat nakon datuma objave Javnog poziva.

10.       Zahtjev koji ne sadrži svu dokumentaciju traženu Javnim pozivom, koji nije pravovremen odbacuje se zbog neispunjavanja formalno-pravnih uslova, bez obaveze daljnjeg razmatranja.

 

11.       Po uredno prispjelom Zahtjevu, Komisija vrši uvid na licu mjesta objekta i projektne dokumentacije, te na osnovu kriterija naznačenih u Javnom pozivu vrši ocjenjivanje prijava. Nakon toga Komisija sačinjava listu podnosilaca prijava koji nisu uvršteni na listu potencijalnih korisnika (sa navođenjem razloga neuvrštavanja), koju Ministarstvo objavljuje na web stranici Kantona. Podnosilac prijave, u cilju zaštite svojih prava, može uložiti prigovor Ministarstvu u roku od osam dana od dana objave navedene liste na web stranici Kantona. Nakon postupanja po svim prigovorima, Ministarstvo utvrđuje prijedlog odluke o izboru korisnika poticajnih sredstava sa iznosom sredstava, a odluku na prijedlog Ministarstva donosi Vlada. Odluka se objavljuje na web stranici Kantona.

 

12.       Vlada Kantona može opozvati donesene odluke zavisno od dinamike priliva budžetskih sredstava.

 

13.       Na osnovu Odluke za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata, Ministarstvo za privredu će Ministarstvu finansija podnijeti nalog za isplatu poticaja.

 

14.       U postupku po Javnom pozivu Ministarstvo ne snosi nikakve troškove učesnika Javnog poziva. Ministarstvo ne snosi odgovornost prema učesnicima Javnog poziva, u pogledu aktivnosti koje su poduzeli u cilju apliciranja za određeni poticaj.

Dostavljena dokumentacija se ne vraća podnosiocu prijave.

 

15.       Javni poziv ostaje otvoren 30 dana a krajnji rok za dostavljanje zahtjeva je 05.05.2022. godine.  

16.       Zahtjeve iz tačke 6. Javnog poziva sa prilozima, podnosioci zahtjeva moraju dostavljati u zatvorenoj koverti.

Na poleđini koverte obavezno navesti:

-           naziv subjekta;

-           adresu i kontakt telefon;

-           ovjeriti pečatom.

Zatvorene koverte dostavljaju se lično na Protokol Zeničko-dobojskog kantona ili putem poštom na sljedeću adresu:

 

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Ministarstvo za privredu

KOMISIJA ZA OCJENU ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE I DODJELU (REFUNDACIJU)

FINANSIJSKIH SREDSTAVA NAMIJENJENIH SUBVENCIONIRANJU ADMINISTRATIVNIH TROŠKOVA KOD IZGRADNJE PROIZVODNIH OBJEKATA

Kučukovići br. 2

72 000 Zenica

 

S naznakom: “NE OTVARATI”

 

Prijave dostavljene drugim putem (npr. putem faksa ili e-mail), neće biti uzete u razmatranje.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: