Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 28.05.2019. 14:58

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje) finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju projekata komora i udruženja iz područja privrede

Izvor: Akta.ba, 27.05.2019.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU/GOSPODARSTVO

 

Na osnovu Zaključka o usvajanju Programa utroška budžetskih sredstava u 2019.godini (Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima-ESCROW), broj: 02-14-8217/19 od 14.05.2019.godine, a u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine", broj: 10/12) i članovima 12. i 13. Uredbe o uslovima i postupku za dodjelu pomoći male vrijednosti - de minimis pomoć („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj: 27/18), Ministarstvo za privredu, raspisuje:

 

JAVNI POZIV

za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje) finansijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju projekata komora i udruženja iz područja privrede

 

1. Pozivaju se komore i udruženja iz područja privrede sa sjedištem u Zeničko-dobojskom kantonu, koja su u 2018-2019. godini realizirala projekte iz svojih programa rada:

-  pripreme i organizacije edukacije poduzetnika;

-  pripreme i izrade kolektivnih promotivnih materijala;

-  pripreme i organizacije kolektivnih nastupa na sajmovima u BiH, i

-  organizacija sajmova u ZDK,

da podnesu Zahtjev za odobravanje i dodjelu (refundaciju) nepovratnih financijskih sredstava osiguranih za subvencioniranje dijela troškova njihove realizacije.

 

2. Pravo na dodjelu sredstava poticaja za realizaciju projekata navedenih u tački 1. ovog Javnog poziva, imaju komore i udruženja koja su registrirana sa sjedištem na prostoru Zeničko- dobojskog kantona, najmanje godinu dana prije objavljivanja Javnog poziva, prema:

-  Zakonu o privrednim komorama u Federaciji BiH (»Službene novine Federacije BiH«, broj: 35/98, 34/03).

-  Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima („Službene novine Federacije BiH", broj: 35/09 i 42/11);

-  Zakonu o udruženjima i fondacijama ("Službene novineFederacije BiH", broj: 45/02), čije dominantne aktivnosti su vezane za djelatnosti iz nadležnosti Ministarstva za privredu Zeničko- dobojskog kantona.

 

3. Sredstva za subvencioniranje dijela troškova realizacije projekata navedenih u tački 2. ovog Javnog poziva obezbjeđuju se Budžetom Zeničko-dobojskog kantona i planiraju Programom utroška sredstava u Ministarstvu za privredu, za tekuću godinu, u kojoj se vrši dodjela poticaja, te odgovarajućom odlukom za svakog podnositelja zahtjeva pojedinačno. Podnositelju zahtjeva će se nakon dostavljanja urednog zahtjeva i procedure odlučivanja, odobriti - refundirati sredstva u jednokratnom iznosu, ali ne više od 50 % ukupnih troškova realiziranog projekta.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti i isplatiti korisniku po jednom projektu je:

-  do 5.000,00 KM - za pripremu i organizaciju edukacije poduzetnika,

-  do 10.000,00 KM - za pripremu i izradu kolektivnih promotivnih materijala,

-  do 15.000,00 KM - za pripremu i organizaciju kolektivnih nastupa na sajmovima u BiH. Sredstva su u ukupnom iznosu od 20.000,00 KM limitirana po više osnova:

•  po jednom subj ektu - korisniku

• u toku jedne budžetske godine.

 

4. Uz Zahtjev za odobravanje poticajnih sredstava, potencijalni korisnik je dužan dostaviti sljedeće priloge:

 

KOMORE:

•          Original ili ovjerenu kopiju Rešenja o registraciji komore - potencijalnog korisnika, izdato od nadležnog organa, najmanje godinu dana prije objavljivanja ovog javnog poziva.

•          Original ili ovjerenu kopiju Odluke Upravnog odbora komore o pokretanju realizacije projekta;

•          Original ili ovjerenu kopiju Odluke Upravnog odbora komore o usvajanju Izvještaja o realizaciji projekta sa financijskim podacima i nastalim troškovima;

•          Orginal ili ovjerene kopije Uvjerenja o uredno izmirenim javnim prihodima (porezi, doprinosi, indirektni porezi) - ne starija od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva;

•          Uvjerenje Komercijalne banke da je žiro račun subjekta aktivan, ne starije od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva;

 

UDRUŽENjA:

•          Original ili ovjerenu kopiju Rešenja o registraciji udruženja - potencijalnog korisnika, izdato od nadležnog organa, najmanje godinu dana prije objavljivanja ovog javnog poziva.

•          Izvod iz Registra Ministarstva pravosuđa i uprave Zeničko-dobojskog kantona - ne starija od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva;

•          Original ili ovjerenu kopiju Bilansa stanja i Bilansa uspjeha za predhodnu godinu;

•          Original ili ovjerenu kopiju Odluke upravnog odbora udruženja o pokretanju realizacije projekta;

•          Original ili ovjerenu kopiju Odluke upravnog odbora udruženja o usvajanju Izvještaja o realizaciji projekta sa financijskim podacima i nastalim troškovima;

•          Orginal ili ovjerene kopije Uvjerenja o uredno izmirenim javnim prihodima (porezi, doprinosi, indirektni porezi) - ne starija od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva;

•          Uvjerenje Komercijalne banke da je žiro račun subjekta aktivan, ne starije od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva;

•         Potpisanu i ovjerenu Izjavu o ranije primljenim državnim pomoćima DE MINIMIS, koje su podnosiocu zahtjeva dodijeljene u tekućoj i prethodne dvije fiskalne godine u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u B i H ("Službeni glasnik B i H", broj:10/12) i Uredbom o namjeni, kriterijima i uslovima za dodjelu državne pomoći Federacije B i H ("Službne novine Federacije B i H", broj: 99/13). (Obrazac Izjave može se preuzeti sa web stranice Vlade ZDK - www: zdk.ba).

 

5.  Po uredno prispjelom Zahtjevu, Komisija će sačiniti Izvještaj i dostaviti ministru Ministarstva za privredu, na osnovu kojeg će predložiti Vladi Kantona donošenje Odluke o odobravanju subvencioniranja troškova za realizirane projekte komora i udruženja.

Na osnovu donesene Odluke o odobravanju subvencioniranja troškova, Ministarstvo za privredu će Ministarstvu finansija podnijeti Nalog za isplatu, odnosno refundaciju troškova.

 

6.  Vlada Kantona, može opozvati donesene odluke, zavisno od dinamike priliva budžetskih sredstava tokom godine, a prednost u odobravanju sredstva poticaja ima onaj korisnik koji u posljednje tri godine nije koristio poticajna sredstva po ovom osnovu-javnom pozivu od strane Ministarstva.

Korisnici poticaja Ministarstva po ovom osnovu-Javnom pozivu u prethodne tri godine eventualno će biti rangirani zavisno od visine ukupno prethodno dobijenih poticajnih sredstava,

i to na način da će se sredstva u ovoj godini dodjeljivati onim korisnicima koji su u prethodnom periodu dobili manje sredstava.

 

7.   Javni poziv ostaje otvoren 30 dana a u razmatranje će se uzeti samo zahtjevi koji budu zaprimljeni na Protokolu Kantona najkasnije do 27.06.2019. godine, do 16 sati.

 

8.  Zahtjeve za odobravanje subvencioniranja troškova za realizirane projekte, potencijalni korisnici trebaju dostavljati na adresu:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Ministarstvo za privredu

KOMISIJA ZA OCJENU ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANjE I DODJELU POTICAJA KOD REALIZACIJE PROJEKATA KOMORA I UDRUŽENJA

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: