Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 16.12.2020. 08:22

Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Programom mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine u vezi sa zabranom rada, zbog pandemije izazvane Corona virusom

Izvor: Akta.ba, 15.12.2020.

Bosna i Hercegovina

BRČKO DISTRIKT

Bosne i Hercegovine

VLADA BRČKO DISTRIKTA

Odjeljenje - Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu

Broj predmeta: 48-000250/20

Broj akta: 13-1153PG-0301/20

Datum, Mjesto, 15.12.2020. godine Brčko

 

Na osnovu člana 21. i 22. Zakona o Vladi Brčko distrikta BiH - prečišćeni tekst („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH" broj: 22/18 ,49/18, 8/19,10/19 i 32/19), Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID - 19 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH" broj 17/20), Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine(„Službeni glasnik Brčko distrikta BiH" broj 40/20) i Programa mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine u vezi sa zabranom rada, zbog pandemije izazvane Corona virusom, Broj predmeta 48-000250/20, broj akta: 01.11-1227MD-297/20 od 01.12.2020 godine, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavljuje

 

J A V N I P O Z I V

za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Programom mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine u vezi sa zabranom rada, zbog pandemije izazvane Corona

virusom

 

I          Finansijska sredstva za realizaciju Programa mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine u vezi sa zabranom rada, zbog pandemije izazvane Corona virusom (u daljnjem tekstu: Program) će se osigurati u Budžetu Brčko distrikta BiH. i bit će raspodijeljena korisnicima koji podnesu zahtjev po ovom Programu i ispunjavaju Programom predviđene uslove i kriterije.

 

II         Korisnici po ovom Programu su :

a.         preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice s područja Brčko distrikta BiH, koji su prestali sa radom zbog Pandemije izazvane Corona virusom, naredbom Kriznog štaba Broj 02¬000049/20, broj akta 01.1-1149AD-430/20 od 20.11.2020.godine

b.         preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice s područja Brčko distrikta BiH koji obavljaju neku od sljedećih djelatnosti koje su obuhvaćene ovim programom:

49.31 Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika

49.39 Ostali kopneni prijevoz putnika, d.n

55.10 Hoteli i sličan smještaj

55.90 Ostali smještaj

56.10 Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane

56.30 Djelatnosti pripreme i usluživanja pića

92.00 Djelatnosti kockanja i klađenja

93.13 Fitnes centri 

c. preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice s područja Brčko distrikta BiH kojima ugostiteljska djelatnost ili druga djelatnost zabranjena naredbom kriznog štaba nije osnovna djelatnost, imaju pravo na naknadu isplaćene bruto plaće srazmjerno broju radnika zaposlenih u djelatnosti, čiji je rad zabranjen.

 

III       Korisnici po ovom Programu ne mogu biti:

(1)        preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na plate zaključno sa oktobrom 2020. godine.

(2)        preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koji ne obavljaju djelatnosti navedene u poglavlju II pod b)

 

IV        Kriteriji za raspodjelu sredstava:

Pravo na korištenje subvencije za nadoknadu isplaćene bruto plate u periodu zabrane rada(počevši od 21 novembra 2020. godine do dana prestanka zabrane rada prema naredbama Kriznog štaba Brčko distrikta BiH) imaju preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice, koja:

a.         imaju sjedište u Brčko distriktu BiH;

b.         su registrovana u skladu sa zakonima Brčko distrikta BiH;

c.         registrovanu djelatnost obavljaju na području Brčko distrikta BiH;

d.         imaju zabranu rada prema naredbama Kriznog štaba Brčko distrikta BiH

e.         obračunali i isplatili bruto plate zaposlenim radnicima za mjesec oktobar 2020.godine

 

V          Javni poziv će biti objavljen na oglasnoj ploči Vlade Brčko distrikta BiH i web stranici Brčko distrikta BiH: www.vlada.bdcentral.net

Javni poziv ostaje otvoren do 31.12. 2020. godine do 12 časova.

Uz prijavu na Javni poziv poslodavci iz poglavlja II su dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1.         Kopiju rješenja o registraciji pravnog lica;

2.         Kopiju identifikacionog broja poreskog obveznika;

3.         Kopiju obavještenja o razvrstavanju pravnog lica;

4.         Obrazac MIP (mjesečni izvještaj o platama) za oktobar 2020. godine,;

5.         Obrazac 2002 (Specifikacija uz uplatu doprinosa poduzetnika) za oktobar 2020.godine

6.         Potvrda ili uvjerenje o izmirenim obavezema za poreze prema Brčko distriktu BiH zaključno sa oktobrom 2020.godine, koju izdaje Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH,.

7.         Potvrda ili uvjerenje o izmirenim obavezema zaključno sa oktobrom 2020.godine, za doprinose za PIO/MIO izdato od nadležne institucije Poslovni subjekti koji imaju prijavljene radnike u oba penziona fonda dostavljaju oba gore navedena uvjerenja/potvrde, a poslovni subjekti koji imaju prijavljene sve radnike samo u jednom od penzionih fondova Entiteta, popunjavaju izjavu da nemaju prijavljenih radnika u drugom penzionom fondu koja se nalazi u prilogu prijave na javni poziv.

8.         Ovjerena i potpisana izjava lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica kojom pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću garantuju za istinitost datih podataka u prijavi

9.         Druga dokumentacija za koju Odjeljenje ocjeni da može biti od značaja prilikom rješavanja zahtjeva po prijavi.

 

VI        Nakon zatvaranja Javnog poziva Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH će izvršiti provjeru dostavljenih prijava i utvrditi iznose po zahtjevima za sve privredne subjekte koji su se prijavili po ovom Programu.

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH utvrđene iznose iz prethodnog stava objavljuje na oglasnoj ploči u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH (Bulevar mira br. 1)na koju se može podnijeti prigovor u roku od tri dana Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu .

 

VII       Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH će formirati komisiju koja će razmatrati pristigle prigovore i utvrditi konačnu listu korisnika sa utvrđenim iznosom sredstava po svakom korisniku pojedinačno

 

VIII     Nakon što Komisija potvrdi konačnu listu korisnika sa utvrđenim iznosom sredstava po svakom korisniku pojedinačno, Vlada Brčko Distrikta će na prijedlog šefa odjela donijeti odluku o isplati novčanih sredstava.

 

IX        Obrazac Prijave sa pripadajućim zahtjevima, za učešće u Programu možete preuzeti na na web stranici www.vlada.bdcentral.net

 

X          Prijave za učešće u Programu dostaviti u zatvorenoj koverti, putem protokola Vlade Brčko distrikta BiH, Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu ili putem pošte na adresu:

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, Bulevar mira br. 1, Brčko distrikt BiH

 

„Prijava za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Programom mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine u vezi sa zabranom rada, zbog pandemije izazvane Corona virusom"

 

 

Javni poziv možete preuzeti OVDE.

 

Prijavu po Javnom pozivu možete preuzeti OVDE.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: