Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 03.08.2022. 14:27

Javni poziv za učešće nezaposlenih osoba u realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja 2022

Izvor: Akta.ba, 03.08.2022.

Na osnovu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba („Službene novine Federacije BiH“, br. 41/01, 22/05 i 9/08), Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2021-2027 („Sl.novine Tuzlanskog kantona“, broj: 9/21), Finansijskog plana i Izmjena i dopuna Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje TK za 2022. godinu, i Odluke Upravnog odbora o usvajanju Programa sufinansiranja samozapošljavanja 2022, broj: 01/1-04-1-429-10-8/22 od 28.07.2022.godine, JU Služba za zapošljavanje objavljuje

 

JAVNI POZIV

za učešće nezaposlenih osoba u realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja 2022

 

Za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja 2022 (u daljem tekstu: Program) planirana su sredstva u iznosu od 300.000,00 KM, radi sufinansiranja samozapošljavanja 46 osoba sa evidencije nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu.

 

Finansijska sredstva su osigurana Finansijskim planom i Izmjenama i dopunama Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje za 2022.godinu.

 

Izrazi u ovom dokumentu koji su napisani samo u jednom gramatičkom rodu odnose se podjednako na muški i ženski rod.

 

1. CILJ

 

Program se realizira s ciljem sufinansiranja samozapošljavanja i pokretanja i registracije djelatnosti (obrta / privrednog društva) za 46 osoba sa evidencije nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu.

 

2. CILJNA GRUPA

 

Ciljna grupa su osobe, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu prije dana objave Javnog poziva, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, koje će nakon odobrenog zahtjeva na Javni poziv registrovati i održavati djelatnost / obrt ili doo, u trajanju najmanje 12 mjeseci.

 

U Programu ne mogu učestvovati osobe koje su po Javnim pozivima iz 2020 i 2021 godine koristile poticajna sredstva iz mjera za pokretanje samostalne djelatnosti, samozapošljavanja, u čijoj su realizaciji učestvovali Federalni zavod za zapošljavanje i Služba, kao ni osobe koje su odjavile djelatnost / društvo u periodu od šest (6) mjeseci prije objave Javnog poziva za učešće u ovom Programu.

 

3. NAČIN SUFINANSIRANJA

 

Programom su predviđena ukupna finansijska sredstva u iznosu od 300.000,00 KM, koja su osigurana Finansijskim planom i Izmjenama i dopunama Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2022.godinu, a Programom je predviđeno sufinansiranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinansiranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinansiranja se koristi za isplatu dijela neto plaće.

 

4. POTICAJNE MJERE

 

Služba poslodavcu / nezaposlenoj osobi / korisniku sredstava sa kojim je zaključen ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja, bez obzira na vrstu djelatnosti, u vremenu od 12 mjeseci, isplaćuje sredstva u iznosu od 500,00 KM mjesečno.

 

Navedeni iznos se uvećava za dodatnih 35,00 KM mjesečno na ime refundacije dijela troškova registracije djelatnosti.

 

5. PRIJAVA NA JAVNI POZIV

 

Nezaposlena osoba preuzima Obrazac 1 – Zahtjev, u nadležnom općinskom birou, Službi za zapošljavanje TK ili na web stranici www.szztk.ba. i dostavlja Službi, sljedeću dokumentaciju:

 

· Zahtjev, popunjen i svojeručno potpisan

 

· Uvjerenje BIZ-a za podnosioce zahtjeva, demobilizirane borce i djecu nezaposlenih demobiliziranih boraca

 

Program, Zahtjev (Obrazac 1.) i Kriteriji za vrednovanje zahtjeva ( Obrazac 2.), su dostupni u nadležnom općinskom birou za zapošljavanje, u Službi za zapošljavanje, i na web stranici www.szztk.ba .

 

Zahtjevi sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se neposredno nadležnom općinskom birou prema prebivalištu / boravištu podnosioca zahtjeva, Službi za zapošljavanje, ili poštom na adresu:

 

Služba za zapošljavanje TK

 

Bosne Srebrene bb

 

75 000 Tuzla 

 

Javni poziv se objavljuje na web stranici Službe: www.szztk.ba  i na oglasnim pločama biroa za zapošljavanje dana 03.08.2022. godine.

 

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja Javnog poziva, zadnji dan za podnošenje prijava je 18.08.2022.god.

 

Prijave sa nekompletnom dokumentacijom neće se uzeti u razmatranje.

 

6. OBRADA ZAHTJEVA

 

Komisija provjerava kvalificiranost podnosioca zahtjeva za učešće u Programu na osnovu podataka iz zahtjeva, provjerom u evidenciji Službe (JIS), i provjerom u evidenciji Porezne uprave Federacije BiH.

 

Komisija sačinjava Prijedlog Liste podnosilaca zahtjeva koji ispunjavaju uvjete Javnog poziva i dostavlja direktoru na odobravanje, prijedlog Liste podnosilaca zahtjeva „na čekanju“ ( podnosioci zahtjeva koji ispunjavaju uslove, ali radi nedostatka sredstava zahtjevi nisu odobreni) i Liste podnosilaca zahtjeva koji ne ispunjavaju uslove Javnog poziva.

 

7. ODOBRAVANJE ZAHTJEVA I OBJAVA LISTI PODNOSILACA ZAHTJEVA

 

Direktor Službe donosi odluku o odobravanju Listi podnosilaca zahtjeva. Liste podnosilaca zahtjeva se objavljuju na web stranici Službe: www.szztk.ba.

 

8. NAPOMENA

 

Ukoliko se ne utroše novčana sredstva, Služba može ponoviti javni poziv.

 

Ukoliko podnosioci zahtjeva kojima su sredstva odobrena za sufinansiranje samozapošljavanja, odustanu od pokretanja djelatnosti, odnosno zaključivanja ugovora, Služba vrši odobravanje podnosiocu zahtjeva, redom sa Liste podnosioca zahtjeva kojima nije odobreno sufinansiranje, ako ispunjava uvjete Programa.

 

PROGRAM SAMOZAPOŠLJAVANJA


OBRAZAC 1


OBRAZAC 2

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENTE:



PODIJELI: