Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 12.11.2018. 10:28

Javni poziv za upis i uplatu prve emisije obveznica Opštine Istočno Novo Sarajevo javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima

Izvor: Nezavisne novine, 12.11.2018.

 

REPUBLIKA SRPSKA

OPŠTINA ISTOČNO NOVO SARAJEVO

 

Na osnovu člana 33. Zakona o tržištu hartija od vrijednosti ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 92/06 34/09, 30/12, 59/13, 108/13 i 04/17), opština Istočno Novo Sarajevo (Emitent) objavljuje

 

JAVNI POZIV

ZA UPIS I UPLATU PRVE EMISIJE OBVEZNICA OPŠTINE ISTOČNO NOVO SARAJEVO JAVNOM PONUDOM svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima

 

Pozivaju se sva zainteresovana fizička i pravna lica da učestvuju u javnoj ponudi emisije obveznica.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo, na sjednici održanoj 25.9.2018. godine, donijela je Odluku o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom, broj: 01-022-151/18.

Rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, broj: 01-UP-31-598-1/18 od 8.11.2018. godine, odobren je jedinstveni prospekt za prvu emisiju obveznica pod sljedećim uslovima:

- Broj, nominalna vrijednost hartija od vrijednosti i ukupna vrijednost emisije Prvom emisijom dugoročnih municipalnih obveznica javnom ponudom na Banjalučkoj berzi a.d. Banjaluka emituje se 50.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 5.000.000 KM.

- Dospijeće, visina kamate

Obveznice se emituju s rokom dospijeća od petnaest godina od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banjaluka. Kamatna stopa iznosi 4,5% na godišnjem nivou. Glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivaće se u jednakim polugodišnjim anuitetima (30 anuiteta).

- Valutna klauzula

Radi očuvanja realne vrijednosti, ukoliko dođe do promjene kursa KM u odnosu na evro, primjenjivaće se valutna klauzula (preračun KM u evro, odnosno evro u KM) po srednjem kursu, a prema kursnoj listi Centralne banke BiH na dan dospijeća anuiteta.

- Način i rokovi isplate glavnice i kamate, obezbjedenje obveznica mjenicom

Emitent će svoje finansijske obaveze prema vlasnicima obveznica izmirivati posredstvom platnog agenta - Centralnog registra a.d. Banjaluka, sa sjedištem u Sime Šolaje 1, 78 000 Banjaluka (Centralni registar), uplatom na račun za posebnu namjenu Centralnog registra. Rok plaćanja dospjelog anuiteta od strane Emitenta na račun za posebnu namjenu Centralnog registra iznosi dva radna dana, a Centralni registar vrši isplatu s računa za posebnu namjenu na račune vlasnika obveznica, koji su evidentirani u bazi podataka Centralnog registra, u roku od tri radna dana od dana uplate anuiteta na račun za posebnu namjenu. U cilju obezbjeđenja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica iz prve emisije, Emitent je izdao 30 mjenica i mjenično ovlašćenje koji "su predati Centralnom registru, a u skladu s Procedurama u postupku obezbjeđenja plaćanja obaveza jedinice lokalne samouprave kao emitenta po osnovu dospjelih anuiteta iz dužničkih hartija od vrijednosti korišćenjem mjenice. Emitent ima zaključen ugovor s Centralnim registrom, pod odložnim uslovom, kojim su regulisana prava i obaveze ugovornih strana u vezi s poslovima obračuna anuiteta, vođenja i čuvanja evidencije, isplate s računa za posebne namjene i načinom polaganja mjenica i provođenja postupka prinudne naplate u mjeničnom postupku pred bankom. Odložili uslov podrazumijeva da su prospektom za emisiju obveznica vlasnici obveznica u cijelosti upoznati s pravima i obavezama Centralnog registra i načinom izvršavanja poslova platnog agenta. U slučaju nenastupanja odložnog uslova Centralni registar će obavještenje o to¬me objaviti na svojoj internet stranici i dostaviti ga Banjalučkoj berzi radi objave na njihovoj internet stranici, čime se smatra da su investitori upoznati da zaključeni ugovor nije stupio na snagu.

Ukoliko Emitent ne izvrši uplatu dospjelog anuiteta na račun za posebnu namjenu Centralnog registra u naprijed navedenom roku, i to u cjelokupnom iznosu, Centralni registar je obavezan da u zakonom propisanom roku pokrene mjenični postupak direktno pred bankom. Objektivne okolnosti na koje bi se Emitent mogao pozivati nemaju uticaja na ovo ovlašćenje Centralnog registra. U svrhu ostvarivanja prava vlasnika obveznice na isplatu anuiteta putem sudskog izvršnog postupka Emitent se obavezuje da na zahtjev izda vlasnicima obveznica dodatne mjenice.

- Prava i ograničenja prava vlasnika

Vlasnik obveznica ima pravo na naplatu nominalne vrijednosti glavnice i pripa¬dajuće kamate. Nijedan vlasnik nema pravo tražiti prijevremeno dospijeće obveznica.

- Emisija se vrši bez korištenja prava preče kupovine

- Prava emitenta

Emitent zadržava pravo na odustajanje od javne ponude obveznica i prekid emisije prije isteka roka za njihov upis i uplatu.

Emitent zadržava pravo na završetak postupka upisa i uplate obveznica ukoliko emisija bude u cijelosti upisana i uplaćena prije isteka roka utvrđenog za njihov upis i uplatu.

- Prodajna cijena

Cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodi kontinuirane javne ponude (višestruke cijene) u skladu s pravilima Banjalučke berze, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM.

- Rok trajanja upisa i uplate

Početak upisa i uplate obveznica je 27.11.2018. godine. Upis i uplata obveznica traju 10 dana, zaključno sa 6.12.2018. godine.

- Upis i uplata obveznica: Upis obveznica će se vršiti na Banjalučkoj berzi, posredstvom ovlaštenih berzanskih posrednika na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske, u skladu s radnim vremenom ovlaštenih berzanskih posrednika. Uplate za kupovinu obveznica investitori vrše na račun ovlaštenog berzanskog posrednika na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske, posredstvom kojeg izdaju nalog za kupovinu obveznica. Po realizaciji kupovnog naloga ovlašteni berzanski posrednik transferiše iznos novčanih sredstava koji odgovara broju upisanih obveznica pomnoženih s cijenom realizacije na privremeni namjenski račun za deponovanje uplata po osnovu kupovine obveznica, otvoren kod Nove banke a.d. Banjaluka, sa sjedištem u Banjaluci, Kralja Alfonsa XIII broj 37a, broj računa: 5550900040679930. Sredstvo plaćanja je novac, konvertibilne marke (KM).

- Jedinstveni prospekt za javnu ponudu obveznica iz prve emisije i njihovo uvrštenje na službeno tržište Banjalučke berze besplatno je dostupan u prostorijama Emitenta, agenta emisije te na internet stranici Banjalučke berze: www.blberza.com.

- Kriterijum uspješnosti emisije

Emisija se smatra uspješnom ako u roku od 10 dana, predviđenom za upis i uplatu, bude upisano i uplaćeno minimalno 60% obveznica ponuđenih jedinstvenim prospektom.

- Ovlašteno lice Emitenta za sprovodenje emisije: Načelnik opštine Ljubiša Ćosić.

Više informacija o prvoj emisiji obveznica emitenta opštine Istočno Novo Sarajevo moguće je dobiti kod agenta emisije "Advantis Broker" a.d. Banjaluka, Krajiških brigada 113, 78 000 Banjaluka, ili na telefon 051/233-710.

 

Opština Istočno Novo Sarajevo zastupana po "Advantis Broker" a.d. Banjaluka

 

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: