Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 05.04.2022. 15:59

Javni poziv za odabir korisnika Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti) za 2022. godinu

Izvor: Akta.ba, 04.04.2022.

Na osnovu Zaključka o usvajanju Programa utroška budžetskih sredstava u 2022.godini (Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima), broj:02-11-4370/22 od 17.03.2022. godine, a u skladu sa Zakonom o poticanju razvoja male privrede  („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 7/16 i 7/20) i članom 12. i 13. Uredbe o uslovima i postupku za dodjelu pomoći male vrijednosti – de minimis pomoć („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 27/18), Ministarstvo za privredu, raspisuje

 

JAVNI POZIV

za odabir korisnika  „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede  (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti)“ za 2022. godinu

 

Smjernice za podnosioce prijava

 

Zenica, mart 2022. godine

 

1.         INFORMACIJE O JAVNOM POZIVU

1.1       Uvodne informacije o „Programu podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuku radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvaliteta, patenti)

Prepoznavajući značaj ulaganja u razvoj poduzetništva na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona (Ministarstvo) posebnu pažnju usmjerava ka jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) kroz plasman finansijskih sredstava u vidu nepovratnih grant sredstava.

U skladu sa Programom utroška budžetskih sredstava za 2022. godinu, te Zaključkom Vlade ZDK o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenim Budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, Ministarstvo poziva mala i srednja preduzeća  (oblik organizovanja: d.o.o. i d.d.) shodno Zakonu o poticanju razvoja male privrede u ZDK1 da podnesu prijave za finansijsku podršku u sklopu „Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuku radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvaliteta, patenti)“ za 2022. godinu (u daljem tekstu: Program).

Program razvoja male privrede u ZDK predstavlja glavni strateški okvir za razvoj poduzetništva i MSP u ZDK. Kao takav, daje osvrt na prioritetne strateške ciljeve, konkretne aktivnosti i finansijski okvir za period 2021.-2024. godine, te je usklađen sa Strategijom razvoja Zeničko-dobojskog kantona za period 2021.-2027. S tim u vezi, ovaj Program direktno doprinosi tehnološkom razvoju kao strateškom prioritetu iz Akcionog plana.

Kroz Program se pruža podrška MSP, koji djeluju u prioritetnim oblastima (obrada drveta, obrada metala, obrada tekstila, obuće i kože, obrada plastike, prehrambena industrija, informacione tehnologije) kako bi realizirali:

1. investicije usmjerene ka poboljšanju tehnološke opremljenosti,

2. programe obuke radne snage,

3. unaprijedili pristup tržištu, odnosno promovirali proizvode na tržištima a u cilju podizanja konkurentnosti MSP.

Sredstva za realizaciju Programa osigurala je Vlada ZDK.

 

1.2       Ciljevi Programa

Program će podržati MSP u svrhu povećanja konkurentnosti kroz podršku sljedećih ciljeva:

 

•          Jačanje MSP kroz tehnološko unapređenje poslovnih procesa i proizvodnje, te podršku uvođenju standarda i sistema kvaliteta sa fokusom na sektore sa najvećim potencijalom za ekonomski rast.

•          Unaprijeđenje znanja i vještine radnika radi unapređenja produktivnosti i kvaliteta finalnih proizvoda kao i sveobuhvatno jačanje ponude na tržištu rada u ZDK.

•          Povećanje konkurentnost MSP kroz jačanje njihove sposobnosti da posluju na međunarodnim tržištima, jačanje tržišne pozicije i promocija izvoznih potencijala te umrežavanje sa inostranim tržištima i poslovnim partnerima.

 

U skladu s gore navedenim, ovaj Program se odnosi na sljedeće 3 prioritetne oblasti:

Prioritetna oblast 1: Tehnološko unapređenje MSP, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa.

Prioritetna oblast 2: Prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta.

Prioritetna oblast 3: Pristup tržištu i promocija proizvoda MSP.

 

Jedan podnosilac prijave može podnijeti maksimalno 1 projektni prijedlog koji uključuje jednu ili više prioritetnih oblasti. Na primjer, u jednom projektnom prijedlogu MSP mogu podnijeti prijavu za podršku pod samo jednom prioritetnom oblašću ili u kombinaciji više oblasti, a u skladu sa specifičnim potrebama MSP. Ukoliko podnosilac prijave dostavi više od jednog projektnog prijedloga, nijedan projektni prijedlog se neće uzeti u razmatranje.

________________________

1 Zakon o poticanju razvoja male privrede (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 7/16 i 7/20)

 

 

1.3       Očekivani mjerljivi rezultati na nivou Programa podrške

 

Očekivani mjerljivi rezultati su:

•          U roku od 12 mjeseci od realizacije Programa, minimalno 21 (dvadesetjedan) MSP je ostvarilo povećanje prihoda (po mogućnosti od izvoznih poslova) u iznosu od minimalno 3% u odnosu na ostvareni prihod iz 2020. godine.

•          Kreirano najmanje 50 novih radnih mjesta kao rezultat unapređene tehnološke opremljenosti, obučene radne snage i promocije podržanih MSP.

•          Unaprijeđena znanja i kvalifikacija najmanje 70 osoba za bolji pristup tržištu rada.

 

1.4       Prihvatljivost podnosioca prijave:

1.4.1     Prihvatljivi podnosioci prijave

Kako bi se ispunili uslovi prihvatljivosti, podnosioci prijave moraju biti:

•          Pravna lica/privredna društva (d.o.o. i d.d.) shodno Zakonu o poticanju razvoja male privrede ZDK, koji:

o          imaju sjedište na području ZDK;

o          nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu;

o          posluju najmanje šest mjeseci do dana objave ovog Programa na web stranici Vlade  ZDK;

o          imaju pozitivno poslovanje u 2021. godini (osim podnosioca prijave koji posluju kraće od 12 mjeseci);

o          imaju najmanje 3 (tri) zaposlena na dan objave Javnog poziva na web stranici Vlade ZDK, unutar područja C i J62 Klasifikacije djelatnosti KDBiH 20102.

 

Napomena: prijave podnositelja koji ne budu uskladili šifre djelatnosti sa Klasifikacijom djelatnosti KD BiH 2010   biće odbačene i neće biti predmet daljeg razmatranja. Izbor korisnika vršit će se isključivo na osnovu šifre djelatnosti iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema djelatnosti, koju izdaje Zavod za statistiku FBiH/ Obavijesti o razvrstavanju dijela poslovnog subjekta prema djelatnosti, koju izdaje Zavod za statistiku FBiH .

Korisnici poticajnih grant sredstava Ministarstva za privredu iz ranijih godina koji nisu opravdali dobijena poticajna sredstva, nemaju pravo učešća na Javnom pozivu u 2022. godini.

Izuzetno, korisnici poticajnih grant sredstava Ministarstva za privredu iz 2021. godine, kojima je rok za realizaciju projekta u toku, imaju pravo učešća na Javnom pozivu u 2022. godini.

MSP mogu da podnesu projektne prijedloge za projekte definisane Programom isključivo samostalno.

Prijave više aplikanata (privrednih društava - d.o.o i d.d.) kroz jedan prijedlog neće biti uzete u obzir.

MSP su odgovorni za realizaciju projekta uključujući i finansijske obaveze.

MSP podnosioci prijedloga projekata moraju ispunjavati sve uslove definisane ovim smjernicama, odnosno prijedlog projekta mora da bude pripremljen u skladu sa zahtjevima i karakteristikama datim u aplikacionom paketu i smjernicama, uključujući i obrazac projektnog prijedloga i sve odgovarajuće priloge.

 

 

1.4.2     Neprihvatljivi podnosioci prijave

Ministarstvo neće odobriti podršku podnosiocima prijava koji:

•          su u postupku predstečajne nagodbe ili likvidacije;

•          nemaju pozitivno poslovanje u 2021. godini;

         __________________________

2          Službeni glasnik BiH, broj 47/10

 

 

•          ne mogu pružiti na uvid bilans stanja i bilans uspjeha, za 2021. godinu (osim podnosioca prijave koji posluju kraće od 12 mjeseci);

•          nisu registrovani na području ZDK;

 

•          nisu ispunili obaveze vezane uz plaćanja dospjelih poreznih obaveza i obaveza za penziono i zdravstveno osiguranje u skladu sa zakonskim odredbama. Podnosioci prijave koji imaju sklopljen ugovor sa poreskim organima u Bosni i Hercegovini o servisiranju duga neće biti uzeti u razmatranje;

•          su osuđeni za krivično djelo vezano za svoje poslovno ponašanje na temelju pravosnažne presude;

•          su bili predmetom pravosnažne presude za prijevaru.

•          imaju neizmirene finansijske obaveze prema Budžetu Zeničko-dobojskog kantona. Ministarstvo za privredu će službenim putem izvršiti provjeru navedenog kod Ministarstva finansija Zeničko-dobojskog kantona.

1.5       Dodjela finansijskih sredstava kroz Program, iznos bespovratnih sredstava i udio sufinasiranja

Ukupan iznos sredstava za finansiranje grant sheme iznosi 1.500.000 KM.

Maksimalni iznos sredstava za jednu od prioritetnih oblasti je kako slijedi:

 

• Prioritetna oblast 1: Maksimalan iznos do 20.000 KM za jednu ili sve navedene stavke:

o          ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu: do 20.000 KM; i/ili

o          uvođenje/recertificiranje ISO, HACCP,FSC, Halal, Organic ili nekih drugih proizvodnih standarda: do 4.000 KM; ili

o          uvođenje CE znaka: do 5.000 KM.

 

• Prioritetna oblast 2: Maksimalan iznos do 6.000 KM za:

o          obuku potrebne radne snage koja će rezultirati osposobljavanjem minimalno 1 radnika u MSP/podnosiocu prijave, gdje učešće grant sheme po radniku može iznositi do 2.000 KM, a maksimalno 6.000,00 KM za 3 radnika.

 

• Prioritetna oblast 3: Maksimalan iznos do 4.000 KM za:

o          unapređenje pristupa tržištu i promocije proizvoda na tržištu, za učešće grant sheme za sudjelovanje MSP na međunarodnim sajmovima van Bosne i Hercegovine.

 

Napomena:

 

U skladu sa propisanim uslovima iz tačke 1.2, jedan podnosilac prijave može podnijeti maksimalno 1 projektni prijedlog u iznosu do 30.000 KM, koji uključuje jednu ili više prioritetnih oblasti. Na primjer, u jednom projektnom prijedlogu, MSP može podnijeti prijavu za uvođenje ISO standarda u iznosu do 4.000 KM, obuku 3 radnika u iznosu do 6.000 KM i promociju proizvoda na međunarodnom sajmu u iznosu do 4.000 KM, ili ukupno 14.000 KM.

Ukoliko podnosilac prijave dostavi više od jednog projektnog prijedloga, nijedan projektni prijedlog se neće uzeti u razmatranje. Također, ukoliko predloženi projekat prelazi navedene iznose koji su predmet finansiranja iz grant sheme, isti neće biti uzeti u razmatranje.

 

Za svaki projekat podnosilac prijave/MSP mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 50% ukupnog iznosa za realizaciju predloženog projekta (50% sufinansiranje MSP i 50% sufinansiranje Programa). Na primjer, ukoliko podnosilac prijave podnosi projekat ukupne vrijednosti od 60.000 KM, vlastito sufinansiranje mora iznositi minimalno 30.000 KM dok finansiranje iz Programa može iznositi maksimalno 30.000 KM. Prednost će imati prijedlozi projekata u okviru kojih je vlastito učešće MSP iznad minimalno potrebnog učešća od 50%. Sufinansiranje MSP može samo biti u novcu, te se sufinansiranje u stvarima neće uzimati u obzir.

MSP će obezbijediti podatke o izdvojenim finansijskim sredstvima kroz prijavni obrazac i budžet, zajedno sa pismom namjere o minimalnom iznosu sufinansiranja kojim se izražava spremnost da se alociraju MSP sredstva za ovu specifičnu namjenu.

Ministarstvo će raspoloživa sredstva za ovaj Program uskladiti sa pravilima državne pomoći male vrijednosti (de minimis pomoć). Državna pomoć male vrijednosti predstavlja pomoć jednom privrednom subjektu za bilo koju svrhu koja se dodjeljuje jednom ili više puta i koja ne prelazi iznos od 200.000 EUR u tri uzastopne fiskalne godine shodno članu 2. stav (1) tačka c) Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini  ("Službeni glasnik BiH" broj 10/12 i 39/20).

Ministarstvo zadržava pravo da ne raspodijeli sva raspoloživa sredstva, u slučaju da kvalitet prijedloga projekata ne ispuni očekivanja i definisane kriterije.

U slučaju kada korisnik ne ostvari planiranu razinu pokazatelja navedenih u podnesenoj prijavi, Ministarstvo ima pravo zatražiti od korisnika da izvrši povrat uplaćenih sredstava.

 

 

Pravila Javnog poziva definišu opšte kriterije i zahtjeve koje prijedlozi projekata moraju zadovoljiti kako bi bili uzeti u obzir za sufinansiranje.

 

2.1       Kriteriji za evaluaciju projektnih prijedloga

Program podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuku radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvaliteta, patenti) će evaluirati prijave na osnovu sljedećih osnovnih i dodatnih kriterija za odabir:

Prioritetna oblast 1: Tehnološko unapređenje MSP, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa

 

Osnovni kriteriji:

•          Predviđeno unapređenje tehnološke opremljenosti će omogućiti kvantitativno poboljšanje proizvodnog procesa i pristup novim tržištima;

•          Planirana investicija u nove tehnologije će ostvariti povećanje prihoda u iznosu od minimalno 3% godišnje u 12 mjeseci od nabavke. Podnosioci prijave moraju kroz prijavu jasno predstaviti način na koji će doći do povećanja prihoda;

•          Planirana investicija u unapređenje tehnološke opremljenosti neće rezultirati smanjenem broja zaposlenih;

 

•          MSP je obezbijedilo finansijska sredstva za sufinansiranje projekta u minimalnom iznosu zahtjevanom kroz ovaj javni poziv (minimalno 50% ukupnog iznosa za realizaciju predloženih projekata);

•          Predloženi projekti će biti završeni najkasnije 6 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora.

 

Dodatni kriteriji:

 

•          MSP izvozi 50% i više prometa;

•          Predviđeno vlastito učešće MSP u ukupnoj vrijednosti projekta iznosi više od minimalno zahtijevanih 50%;

•          MSP ima 4 i više zaposlenih;

•          MSP je u većinskom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina starosti ili u vlasništvu žena;

•          Ravnomjerniji regionalni razvoj (Stepen razvijenosti JLS)3;

•          MSP do sada nije bio korisnik poticajnih grant sredstava Ministarstva;

•          MSP obavlja pretežnu djelatnost proizvodnje proizvoda sa visokim stepenom finalizacije;

•          Predviđeno unapređenje tehnološke opremljenosti će za rezultat imati novo zapošljavanje;

•          Predviđeno unapređenje tehnološke opremljenosti doprinosi integraciji inovacija4 u poslovanje MSP;

•          MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse;

•          MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave.

 

Prioritetna oblast 2: Prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta

 

Osnovni kriteriji:

•          Predviđene obuke za potrebnu radnu snagu će obezbijediti osposobljavanje minimalno 1 osobe koji su prošli specifičnu obuku sufinansiranu kroz grant shemu;

•          MSP je obezbijedilo finansijska sredstva za sufinansiranje projekta u minimalnom iznosu zahtjevanom kroz ovaj javni poziv (minimalno 50% ukupnog iznosa za realizaciju predloženih projekata);

•          Predloženi projekti će biti završeni najkasnije 6 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora.

 

Dodatni kriteriji:

•          MSP izvozi 50% i više prometa;

•          Predviđeno vlastito učešće MSP u ukupnoj vrijednosti projekta iznosi više od minimalno zahtijevanih 50%;

•          MSP ima 4 i više zaposlenih;

•          MSP je u većinskom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina starosti ili u vlasništvu žena;

•          Ravnomjerniji regionalni razvoj (Stepen razvijenosti JLS);

•          MSP do sada nije bio korisnik poticajnih grant sredstava Ministarstva;

•          MSP obavlja pretežnu djelatnost proizvodnje proizvoda sa visokim stepenom finalizacije;

•          Predviđena obuka za potrebnu radnu snagu će rezultirati zapošljavanjem više od 3 osobe;

•          Predložena obuka za potrebnu radnu snagu predviđa zapošljavanje žena, mladih, povratnika i raseljenih osoba, osoba sa invaliditetom ili sa posebnim potrebama te ostalih socijalno ugroženih kategorija stanovništva (preko 70% od ukupnog broja osoba koje će biti zaposlene);

•          MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse;

•          MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave.

 

_______________________

 

Za ocjenu zahtjeva po kriteriju br. 1. iz prethodne tabele koriste se podaci Federalnog zavoda za programiranje razvoja - Socioekonomski pokazatelji po općinama FBiH 2020. godina,

 

Grupa II: Doboj – Jug, Tešanj,

 

Grupa III: Zenica, Visoko,Kakanj, Usora, Breza, Maglaj, Žepče,

Grupa IV: Zavidovići, Olovo,

Grupa V: Vareš.

4Ministarstvo koristi OECD definiciju za inovacije: “uvođenje novog ili značajno poboljšanog proizvoda (ili usluga), procesa, marketinških metoda, organizacionih metoda u poslovnim praksama, organizaciji radnog prostora ili odnosima sa vanjskim partnerima” (Frascati OECD, Paris (2002)).

 

Prioritetna oblast 3: Pristup tržištu i promocija proizvoda MSP

 

Osnovni kriteriji:

•          MSP će kroz projekat otvoriti nova tržišta ili će proširiti prisustvo na postojećim tržištima;

•          MSP će povećati nivo izvoza za minimalno 5% u poređenju sa 2021. finansijskom godinom;

•          MSP će stvoriti nove ili unaprijediti postojeće kanale komunikacije i alate za pristup tržištu i promociju na inostranim tržištima;

•          MSP je obezbijedilo finansijska sredstva za sufinansiranje projekta u minimalnom iznosu zahtjevanom kroz ovaj javni poziv (minimalno 50% ukupnog iznosa za realizaciju predloženih projekata);

•          Predloženi projekti će biti završeni najkasnije 6 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora.

 

Dodatni kriteriji:

•          MSP izvozi 50% i više prometa;

•          Predviđeno vlastito učešće MSP u ukupnoj vrijednosti projekta iznosi više od minimalno zahtijevanih 50%;

•          MSP ima 4 i više zaposlenih;

•          MSP je u većinskom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina starosti ili u vlasništvu žena;

•          Ravnomjerniji regionalni razvoj (Stepen razvijenosti JLS);

•          MSP do sada nije bio korisnik poticajnih grant sredstava Ministarstva;

•          MSP obavlja pretežnu djelatnost proizvodnje proizvoda sa visokim stepenom finalizacije.

•          MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse;

•          MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave.

 

Način evaluacije i bodovanja prijava prema administrativnim i tehničkim kriterijima detaljno je opisan u dijelu 4.

 

2.2       Korištenje sredstava Programa

 

2.2.1.    Prihvatljive aktivnosti:

Sredstva iz Programa će se usmjeriti na sljedeće aktivnosti za svaku prioritetnu oblast:

 

Prioritetna oblast 1: Tehnološko unapređenje MSP, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa

•          ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu vezanu uz kupovinu novih tehnologija i opreme (npr. proizvodnih linija, mašina, uređaja, opreme itd.), uvođenje novih postupaka ili prerađivačkih metoda koje dovode do poboljšanja proizvodnje i/ili prerade i proizvoda veće kvalitete, transfer znanja radi poboljšanja proizvodnog ciklusa;

•          ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu vezanu za adaptaciju proizvodnog prostora radi stvaranja adekvatnih radnih uslova za instaliranje i puštanje u rad nabavljene opreme i mašina kroz ovu grant shemu (na primjer: sitne rekonstrukcije za dostizanja potrebnog fizičkog i funkcionalnog standarda radnog prostora);

•          diversifikacija proizvodnje MSP u nove proizvode (novi proizvodi, nove proizvodne linije, povećanje palete ponude, usavršavanje proizvoda prema zahtjevu tržišta itd.);

•          uvođenje sistema upravljanja kvalitetom i međunarodnih standarda;

•          vršenje usluga vezanih uz projekt od strane vanjskih konzultanata, koje nije vezano uz stalne ili periodične aktivnosti i koje se ne odnose na uobičajene operativne troškove poduzeća, kao što su rutinske usluge poreznog savjetovanja, redovne pravne usluge ili oglašavanje, već koje su vezane uz projekt ulaganja, proizvod ili tehnologiju razvijenu na temelju ovog Javnog poziva.

 

Prioritetna oblast 2: Prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta

•          usavršavanje postojeće radne snage unutar MSP vezano uz ciljeve projekta i doprinosa njegovoj održivosti, kao što su obuka za korištenje novorazvijene ili integrirane tehnologije ili rada s novom opremom. Obuka koja je predmet finansiranja treba da osigura stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta, koja osiguravaju dovoljan izvor prihoda, sigurnost radnog mjesta te kvalitetno radno okruženje;

•          usavršavanje nove radne snage za potrebe MSP vezano uz ciljeve projekta i doprinosa njegovoj održivosti;

•          Mentorstvo, obuka i usavršavanje za postojeću radnu snagu kroz praktični trening na radnom mjestu. Ova obuka može biti organizovana u drugoj kompaniji u Bosni i Hercegovini ili mentori iz inostranstva mogu gostovati u kompaniji u Bosni i Hercegovini.

 

Prioritetna oblast 3: Pristup tržištu i promocija proizvoda MSP

•          sudjelovanje na međunarodnim sajmovima van Bosne i Hercegovine u cilju promocije novih ili poboljšanih proizvoda proizvedenih kao rezultat ulaganja uz pomoć podrške Ministarstva;

•          izrada i distribucija promotivnih materijala (video materijali, brošure, katalozi itd) sa posebnim fokusom na digitalni marketing i korištenje novih tehnologija u promociji proizvoda;

•          izrada strategija MSP za izvoz i promociju kao i istraživanja potencijala ciljnih tržišta;

•          sudjelovanje na Business to Business skupovima, uključujući i stručne skupove za razmjenu znanja i vještina, koji direktno doprinose poboljšanju izvoznog potencijala MSP.

 

2.2.2     Neprihvatljive aktivnosti:

Sredstva iz Programa se ne mogu koristiti za sljedeće aktivnosti:

•          projekte kojima je, za istu investiciju i iste prihvatljive troškove (ukupno ili djelomično) dodijeljena druga finansijska pomoć od strane donatora, Vlade Zeničko-dobojskog kantona ili neke druge institucije u Federaciji BiH;

•          kupovina zgrada ili zemljišta;

•          izgradnja objekata ili obnova i rekonstrukcija (osim navedenog pod tačkom 2.2.1., Prioritetna oblast 1, alineja 2.);

•          adaptacija objekata za osobnu upotrebu;

•          kupovina, obnova, rekonstrukcija, modernizacija objekata za najam ili prodaju.

•          obavljanje sljedećih djelatnosti: proizvodnja oružja i vojne opreme, proizvodnja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, primarnu poljoprivredu izuzev prerađivačke djelatnosti, kasina i igara na sreću.

 

 

3          Kategorizacija prihvatljivih i neprihvatljivih troškova

Prilikom pripreme budžeta predloženih projekata (uključujući i sufinansiranje), podnosioci prijedloga treba da znaju da se u budžet mogu uključiti samo prihvatljivi troškovi, koji se odnose na predloženi projekat i nisu nastali prije datuma objave Javnog poziva na web stranici Kantona, u skladu sa sljedećom kategorizacijom.

 

Da bi troškovi bili prihvatljivi potrebno je da budu i) neophodni za implementaciju predloženog projekta; ii) realni i predviđeni budžetom; iii) opravdani i mjerljivi; i iv) nastali tokom implementacije projekta od strane MSP. Ova kategorizacija se odnosi kako na sredstva Programa, tako i na sredstva osigurana iz budžeta MSP.

 

Prioritetna oblast 1

Aktivnost

Prihvatljivi troškovi

Neprihvatljivi

troškovi

 

 

 

Tehnološko unapređenje MSP, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa

 

 

 

 

 

Ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu vezanu uz kupovinu novih tehnologija i opreme

Kupovina opreme i mašina za tehnološko unapređenje proizvodnje;

Obuka za nove tehnologije u sklopu nabavljene opreme i mašina;

Kupovina mjernih uređaja;

Unajmljivanje kratkoročnih eksperata za uvođenje novih postupaka ili prerađivačkih metoda;

Troškovi           informatičko-komunikacijskih     i            audio/video rješenja (hardver) povezani sa projektom;

Troškovi           informatičko-komunikacijskih     i            audio/video rješenja (softver).

Nabavka patenata, autorskih prava, znanja ili drugih vrsta intelektualnog vlasništva;

Kupovina profesionalnih vozila za obavljanje osnovne djelatnosti (kamioni, dostavna vozila, viljuškari itd.);

Posredni troškovi vezani za nabavku opreme i mašina (transportni troškovi, troškovi špedicije, carinjenja itd.).

 

 

 

Kupovina ličnih vozila;

Međunarodna putovanja;

Sirovine i poluproizvodi,

Kupovina putničkih vozila B kategorije

 

Ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu vezanu za adaptaciju proizvodnog prostora radi stvaranja adekvatnih radnih uslova za instaliranje i puštanje u rad nabavljene opreme i

mašina kroz ovaj Program

Kupovina opreme u sklopu proširenja MSP;

Unajmljivanje kratkoročnih eksperata za proširenje MSP (nadzor, tehnički prijem, idejno rješenje i sl.);

Troškovi informatičko-komunikacijskih i audio/video rješenja (hardver) povezani sa projektom;

Troškovi informatičko-komunikacijskih i audio/video rješenja (softver).

Trošak adaptacije proizvodnog prostora radi stvaranja adekvatnih radnih uslova za instaliranje i puštanje u rad nabavljene opreme i mašina kroz ovaj Program (na primjer: sitne rekonstrukcije za dostizanje potrebnog fizičkog i funkcionalnog standarda radnog prostora);

Nabavka patenata, autorskih prava, znanja ili drugih vrsta intelektualnog vlasništva;

Posredni troškovi vezani za nabavku opreme i mašina (transportni troškovi, troškovi špedicije, carinjenja itd.).

Kupovina nekretnina;

Kupovina zemljišta;

Izgradnja objekata ili obnova i rekonstrukcija (osim navedenog pod tačkom 2.2.1. Prioritetna oblast 1, alineja 2.);

Amortizacija dugotrajne imovine;

Kupovina putničkih vozila B kategorije

 

 

 

Diversifikacija proizvodnje MSP            u            nove proizvode

Kupovina i transport opreme i mašina;

Troškovi informatičko-komunikacijskih i audio/video rješenja (hardver i softver) koji su direktno povezani s provedbom projektnih aktivnosti;

Kupovina profesionalnih vozila za obavljanje osnovne djelatnosti (kamioni, dostavna vozila, viljuškari itd.);

Troškovi vanjskih konsultanata;

Specijalizirana obuka za nove tehnologije/proizvodnju.

Kupovina putničkih vozila B kategorije;

Međunarodna putovanja;

Sirovine            i poluproizvodi.

 

Uvođenje sistema upravljanja kvalitetom i međunarodnih standarda

 

Finansiranje uvođenja standarda kvalitete i CE znaka (uključujući i angažman konsultanata, obuke uposlenih, nabavka opreme itd.);

Troškovi certifikacije;

Troškovi uvođenja i/ili nabavke softver rješenja.

 

 

Troškovi dokumentacije koja nije neophodna za projekt.

 

 

 

 

 

 

Prioritetna oblast 2

Aktivnost

Prihvatljivi troškovi

Neprihvatljivi troškovi

 

Prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika radi postizanja višeg

stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta

 

 

 

 

Usavršavanje postojeće radne snage unutar MSP

 

 

- Trening i specijalizirane obuke;

- Troškovi angažmana eksperta i predavača;

- Troškovi radnih materijala za obuke;

- Troškovi iznajmljivanja specijalizirane opreme neophodne za obuke;

- Troškovi smještaja i osvježenja za učesnike obuke i predavače;

- Putni troškovi za učesnike (unutar Bosne i Hercegovine).

 

- Međunarodna putovanja;

- Kupovina opreme.

 

 

 

 

 

Usavršavanje nove radne snage za potrebe MSP

 

 

- Trening i specijalizirane obuke;

- Troškovi angažmana eksperta i predavača;

- Troškovi radnih materijala za obuke;

- Troškovi iznajmljivanja specijalizirane opreme neophodne za obuke;

- Troškovi smještaja i osvježenja za učesnike obuke i predavače;

- Putni troškovi za učesnike (unutar Bosne i Hercegovine).

 

 

- Međunarodna putovanja;

- Kupovina opreme.

 

 

 

Mentorstvo i usavršavanje za postojeću radnu snagu kroz praktični trening na radnom mjestu

 

 

- Praktična obuka na radnom mjestu;

- Troškovi angažmana mentora i predavača;

- Putni troškovi za mentore i predavače iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Kupovina opreme.

 

 

 

Prioritetna oblast 3

Aktivnost

Prihvatljivi troškovi

Neprihvatljivi troškovi

 

 

Pristup tržištu i promocija proizvoda MSP

 

 

 

 

Sudjelovanje na međunarodnim sajmovima van Bosne i Hercegovine

 

 

- Troškovi zakupa sajamskog prostora do 15m2;

- Najam, uređivanje i vođenje štanda pri sudjelovanju poduzetnika na određenom sajmu ili izložbi s ciljem predstavljanja proizvoda koji je nastao kao rezultat investicije za koju je odobrena podrška;

- Troškovi vanjskih konsultanata za izradu promotivnih/izvoznih materijala i strategija MSP;

- Troškovi smještaja i dnevnica tokom boravka na sajmu u iznosu do 50% predviđenog troška.

- Putni troškovi za MSP u inostranstvo u iznosu do 50% predviđenog troška.

 

 

- Troškovi vezani za učešće na više od 2 sajma u godini dana.

- Troškovi sudjelovanja na sajmovima izvan Evrope.

 

 

 

Izrada i distribucija promotivnih materijala MSP

 

 

- Troškovi izrade i štampanja promotivnih materijala;

- Troškovi izrade web stranice, video spota, itd.

- Troškovi organizacije manjih promotivnih događaja (pres konferencije, prezentacije na biznis forumima, itd.);

- Troškovi iznajmljivanja specijalizirane opreme neophodne za promotivne događaje;

- Troškovi prevoda.

 

 

- Međunarodna putovanja;

 

- Kupovina opreme.

 

Sudjelovanje na Business to Business skupovima

 

 

- Troškovi učešća za MSP;

- Putni troškovi u Bosni i Hercegovini.

 

 

- Međunarodna putovanja.

 

 

Napomena:

 

Korisnik sredstava će biti dužan pravdati trošak ukupnih sredstava predviđenih za realizaciju projekta, kako vlastitih tako i sredstava Programa.

 

Pravdanje će se vršiti sa odgovarajućom dokumentacijom, čiji datumi mogu biti samo poslije datuma objave Javnog poziva na web stranici Kantona. Za neopravdana sredstva Ministarstvo će pokrenuti proceduru povrata sredstava.

 

Ostali neprihvatljivi troškovi:

•          Troškovi zaposlenika (plate);

•          Naknade za projektne partnere koji su angažirani na implementaciji aktivnosti;

•          Dugovanja i rezerve za gubitke;

•          Dugovanja po kamati;

•          Troškovi režija i održavanja (voda, struja, grijanje, komunalni otpad, telekomunikacije,upravljanje zgradom, internet i sl.);

•          Kupovina objekata i zemljišta;

•          Kupovina i pružanje usluga od fizičkih lica koji nemaju registrovanu djelatnost;

•          Adaptacija, obnova, rekonstrukcija, modernizacija objekata za ličnu upotrebu;

•          Adaptacija obnova, rekonstrukcija, modernizacija objekata za najam ili prodaju;

•          Izvršavanje radova ili osiguravanje robe, usluga, zemljišta i nekretnina za koje nije izvršeno  plaćanje u gotovini, potkrijepljeno računima ili dokumentima iste dokazne vrijednosti;

•          Doprinosi za dobrovoljna zdravstvena ili penzijska osiguranja koji nisu obavezni prema zakonodavstvu;

•          Kazne i troškovi sudskog spora;

•          Plaćanja neoporezivih bonusa zaposlenima;

•          Bankovni troškovi za otvaranje i vođenje računa, naknade za finansijske transfere i drugi troškovi u potpunosti finansijske prirode;

•          Kamate;

•          Trošak police osiguranja imovine (uključuje i imovinu nabavljenu iz projekta);

•          Ostali troškovi nespomenuti kao prihvatljivi;

•          Studijske posjete;

•          Stavke već finansirane u sklopu nekog drugog projekta;

•          Kupovina i iznajmljivanje zemljišta i postojećih zgrada;

•          Troškovi konverzije, nadoknada ili gubici prilikom konverzije valuta;

•          Kreditiranje trećih osoba.

 

Budžet koji uključuje neprihvatljive troškove se neće smatrati validnim te prijava neće biti dalje razmatrana.

 

2.4       Zahtjevi koji se odnose na kapacitete podnosilaca prijave, efikasno korištenje sredstava i održivost rezultata projekta

Podnosioci prijave trebaju osigurati efikasnu upotrebu sredstava u skladu s načelima ekonomičnosti i djelotvornosti.

U slučaju da korisnik Programa ne ostvari planirane rezultate, Ministarstvo ima pravo zatražiti povrat isplaćenih sredstava.

Po odobrenju projekata, MSP korisnici će morati dostaviti mjenicu i mjeničnu izjavu na ukupan iznos finansiranja po osnovu Programa. Mjenica i mjenična izjava treba uključiti traženi iznos sufinansiranja sa PDV-om. Na primjer, ukoliko je iznos projekta 60.000 KM, gdje Program sufinansira 30.000 KM, iznos mjenice i mjenične izjave će iznositi 30.000 KM.

Korisnici Programa moraju osigurati održivost projekta, odnosno tokom razdoblja od 2 godine od završetka provedbe projekta moraju osigurati:

•          održavanje istog broja uposlenih kao na dan objave Javnog poziva na web stranici Kantona,

•          vlasništvo nad materijalnom ili nematerijalnom imovinom nabavljenoj kao rezultat podrške Programa ostaje nepromjenjeno, tj MSP ne smije prodavati, otuđivati, prebacivati ili na bilo koji drugi način izvršiti transfer nad vlasništvom nabavljenih stvari prema trećim fizičkim i pravnim licima;

•          održavanje opreme i druge imovine nabavljene tokom projekta.

Odobrena sredstva se uplaćuju korisnicima sredstava iz jednog dijela u iznosu od 100% odobrenih sredstava po potpisu Ugovora i predaje mjenice i mjenične izjave.

 

3.1       Obrazac projektnog prijedloga

Prijava treba da sadrži sljedeće dokumente i priloge:

1.         Obrazac projektnog prijedloga;

2.         Budžet sa narativnim dijelom;

3.         Plan aktivnosti;

4.         Pismo namjere o minimalnom iznosu sufinansiranja;

5.         Sudsko rješenje o registraciji (prva registracija i aktualni izvod), Prilog I;

6.         Uvjerenje od Porezne uprave FBiH o izmirenju direktnih poreza i doprinosa (PIO/MIO i zdravstveno osiguranje) za sve uposlene, sa brojem ili popisom osiguranih osoba - Prilog II;

7.         Uvjerenje o poreznoj registraciji –Prilog III;

8.         Obavijest o razvrstavanju subjekta prema djelatnosti (FBiH Zavod za statistiku) - Prilog IV;

9.         Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu PDV-a (ukoliko je obveznik po Zakonu o porezu na dodanu vrijednost u sistemu, ukoliko nije PDV obveznik, dostaviti Izjavu da pravno lice nije u sistemu PDV-a, ovjerenu od strane nadležnog upravnog organa)- Prilog V;

10.       Uvjerenje komercijalne banke da je žiro račun aktivan, ne starije od 3 (tri) mjeseca u odnosu na dan podnošenja zahtjeva – Prilog VI;

11.       Bilans stanja i bilans uspjeha za 2021. godinu ovjereni od nadležnog organa–Prilog VII (odnosi se na podnosioce koji posluju duže od 12 mjeseci);

12.       Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka po osnovu privrednog kriminala fizičke odnosno odgovorne osobe u pravnoj osobi - Prilog VIII;

13.       Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama – Prilog IX;

14.       Izjava o korištenim pomoćima male vrijednosti –Prilog X

15.       Potvrda o prebivalištu za odgovornu osobu (CIPS)–Prilog XI;

16.       Potvrdu o izvršenom izvozu proizvoda ili usluge u 2021. godini od nadležne institucije (ukoliko je podnosilac prijave izvoznik i izvozi 50% i više prometa) – Prilog XII,

17.       Izjava da za istu investiciju i iste prihvatljive troškove (ukupno ili djelomično) koje je prijavio po ovom Javnom pozivu, nije dodijeljena druga finansijska pomoć od strane donatora, Vlade Zeničko-dobojskog kantona ili neke druge institucije u Federaciji BiH – Prilog XIII

 

 

Sve Izjave sa tekstom koje je sačinilo Ministarstvo treba da budu potpisane od strane odgovorne osobe – podnosioca zahtjeva. Sve Izjave izuzev Izjave o korištenim pomoćima male vrijednosti trebaju biti ovjerene i od strane nadležnih organa (notar ili općina/gradska uprava).

 

Svi priloženi dokumenti moraju biti izdani od strane nadležnih sudskih ili upravnih organa. Priložena dokumentacija ne smije biti starija od 3 (tri) mjeseca od dana objavljivanja ovog javnog poziva  na web stranici Kantona, osim dokumenata koji se izdaju jednom (uvjerenje o poreznom broju, sudsko rješenje o registraciji-prva registracija, itd.). Ukoliko se radi o kopijama priloženih dokumenata, iste moraju biti ovjerene od strane nadležnih organa (notar ili općina/gradska uprava), ne starije od 3 (tri) mjeseca od dana objave ovog javnog poziva na web stranici Kantona.  U slučaju da dostavljena dokumentacija nije ovjerena u skladu sa ovom uputom, prijava će biti odbačena. Ukoliko se ista dokumentacija odnosi na više prioritetnih oblasti, podnosioci prijave trebaju dostaviti samo jedan primjerak tražene dokumentacije.

Ukoliko se prijava odnosi na poslovnu jedinicu subjekta, onda dokumente pod rednim brojem 7 i 8 treba dostaviti i za osnovnu i za poslovnu jedinicu.

 

Dodatno, podnosioci prijava trebaju uzeti u obzir da moraju podnijeti nekoliko dodatnih obaveznih dokumenata kao sastavni dio projektnog prijedloga (original ili kopija). To su:

 

3.1.1 Dokumenti za prijave u okviru prioritetne oblasti 1: Tehnološko unapređenje MSP, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizacija poslovanja i proizvodnih procesa

 

Pored dokumenatcije i priloga opisanih u sekciji 3.1, podnosioci prijava moraju podnijeti sljedeće dokumente kao sastavni dio projektnog prijedloga:

•          u slučaju nabavke opreme, mašina i profesionalnih vozila: - odgovarajuća ponuda ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom;

•          u slučaju nabavke hardvera i softvera: - odgovarajuća ponuda ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom;

•          u slučaju nabavke patenata: - odgovarajuća ponuda ili predračun od vlasnika patenta;

•          u slučaju adaptacije poslovnih/proizvodnih prostorija: - predmjer i predračun radova;

•          u slučaju uvođenja sistema upravljanja kvalitetom i međunarodnih standarda: - ponuda i predračun od certifikacijske i/ili konsultantske kuće;

•          u slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse – ugovor o izvođenju ferijalne prakse;

•          u slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave – ugovor o izvođenju praktične nastave.

 

 

3.1.2 Dokumenti za prijave u okviru prioritetne oblasti 2: Prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta

 

Pored dokumentacije i priloga opisanih u sekciji 3.1, podnosioci prijava moraju podnijeti sljedeće dokumente kao sastavni dio projektnog prijedloga:

•          za internu obuku: interni pravilnik o obuci, program obuke i troškovnik za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju radne snage;

•          za vanjsku obuku: odgovarajuća ponuda i predračun za obuku sa programom obuke od strane relevantnog eksperta/organizacije;

•          u slučaju iznajmljivanja opreme: odgovarajuća ponuda ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom.

•          u slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse – ugovor o izvođenju ferijalne prakse;

•          u slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave – ugovor o izvođenju praktične nastave.

 

 

3.1.3 Dokumenti za prijave u okviru prioritetne oblasti 3: Pristup tržištu i promocija proizvoda

 

Pored dokumentacije i priloga opisanih u sekciji 3.1, podnosioci prijava moraju podnijeti sljedeće dokumente kao sastavni dio projektnog prijedloga:

•          predračun troškova zakupa sajamskog prostora; i/ili

•          u slučaju izrade i štampanja promotivnih materijala, web stranice, video spota, itd: odgovarajuća ponuda ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom.

•          u slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse – ugovor o izvođenju ferijalne prakse;

•          u slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave – ugovor o izvođenju praktične nastave.

 

Ponude ili predračuni sa uključenim tehničkim specifikacijama ne mogu biti od dobavljača koji spadaju u kategoriju povezanih lica sa podnosiocima prijava. Osnovi povezanosti su:

-           Isti vlasnik i/ili suvlasnik pravnog lica,

-           Vlasništvo i/ili suvlasništvo bračnog druga i/ili lica koja žive u istom domaćinstvu ili imaju međusobno povezane ili zajedničke investicije i

-           Zajednički članovi Nadzornog odbora i/ili Uprave.Podnosioci prijava će u sklopu Pisma namjere o minimalnom iznosu sufinansiranja potpisat Izjavu da dobavljači po navedenom projektu nisu iz kategorije povezanih društava, kao i da se sredstva iz Programa neće koristiti za neprihvatljive aktivnosti definisane u tački 2.2.2.,

Prijedlozi projekata se podnose na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine. Nepotpune prijave se neće uzeti u razmatranje. Prijave koje nisu kompletno popunjene i koje ne sadrže zahtjevanu dokumentaciju, bit će odbačene i neće biti predmet daljeg razmatranja Komisije za izbor korisnika sredstava Programa (u daljem tekstu: Komisija).

 

3.2.      Način podnošenja aplikacije

Popunjen obrazac projektnog prijedloga s pratećom dokumentacijom dostaviti u originalnom primjerku

A4 formata, uvezano i numerisano, te jedan elektronski primjerak snimljen na elektronskom mediju.

Prijave moraju biti dostavljene u zatvorenoj koverti preporučenom poštom na sljedeću adresu:

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA KUČUKOVIĆI 2, ZENICA

s naznakom:

Ne otvarati – po Javnom pozivu za odabir korisnika „Program podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti)“, prioritetna oblast XX (navesti pripritetnu/e oblast/i)

Na poleđini koverte obvezno navesti:

-           naziv subjekta;

-           adresu i kontakt telefon;

-           ovjeriti pečatom.

Prijave dostavljene drugim putem (npr. putem faksa ili e-mail), neće biti uzete u razmatranje. Prijave se ne mogu dostaviti lično.

 

3.3.      Krajnji rok za podnošenje prijava

Krajnji rok za podnošenje prijava je 05.05.2022. godine, što potvrđuje datum na otpremnici, poštanski žig ili priznanica. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje. Naknadne dopune projektnog prijedloga, objašnjenja, obrazloženja i sl. dostavljeni nakon isteka roka se neće uzimati u obzir.

 

3.4.      Procedura odabira korisnika i dodjele sredstava

Po uredno podnesenoj prijavi, Komisija na osnovu kriterija naznačenih u javnom pozivu vrši ocjenjivanje prijava i sačinjava listu podnosilaca prijava koji nisu uvršteni na listu potencijalnih korisnika iz formalno pravnih razloga (sa navođenjem razloga neuvrštavanja), koju Ministarstvo objavljuje na web stranici Kantona. Podnosilac prijave, u cilju zaštite svojih prava, može uložiti prigovor Ministarstvu u roku od osam dana od dana objave navedene liste na web stranici Kantona. Nakon postupanja po svim prigovorima, Ministarstvo utvrđuje prijedlog odluke o izboru korisnika Programa sa iznosom sredstava, a odluku na prijedlog Ministarstva donosi Vlada. Odluka se objavljuje na web stranici Kantona.

Nakon donošenja Odluke o odobravanju poticajnih sredstava, Ministarstvo za privredu sa odabranim korisnikom Programa zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obavezama, nadzoru namjenskog korištenja sredstava, te drugim obavezama korisnika. Na osnovu Odluke o odobravanju sredstava, a nakon zaključenja ugovora i predaje mjenice i mjenične izjave, Ministarstvo za privredu podnosi nalog za isplatu sredstava Ministarstvu finansija ZDK. Dinamika isplate sredstava ovisit će od raspoloživih budžetskih sredstava. Odobrena sredstva se uplaćuju korisnicima sredstava u iznosu od 100% odobrenih sredstava.

 

3.5.      Obaveze i odgovornosti prema učesnicima javnog poziva

U postupku po Javnom pozivu Ministarstvo ne snosi nikakve troškove učesnika Javnog poziva.

Ministarstvo ne snosi odgovornost prema učesnicima Javnog poziva, u pogledu aktivnosti koje su poduzeli u cilju apliciranja za određeni poticaj.

Dostavljena dokumentacija se ne vraća podnosiocu prijave.

 

Sve dostavljene prijave će se ocjenjivati u dva koraka, u skladu sa ispod propisanim kriterijama, pri čemu je prvi korak eliminatoran, dok se u drugom koraku ocjenjuje kvaliteta podnesenog prijedloga te kapaciteti MSP za njegovu realizaciju.

Podnesene projektne prijedloge provjerava i ocjenjuje Komisija, sastavljena od imenovanih predstavnika Ministarstva.

 

4.1       Ispunjenost administrativih zahtjeva

U sklopu ovog koraka, po prijemu i otvaranju prijava, ocjenjuju se sljedeći elementi:

•          Da li je prijedlog projekta stigao u utvrđenom roku. Ukoliko nije, prijedlog se automatski odbija.

•          Da li prijedlog projekta ispunjava sve administrativne kriterije navedene u listi ispod. Ukoliko ne zadovoljava i ukoliko je odgovor na jedno od pitanja ispod „NE“, prijedlog projekta neće biti dalje razmatran.

Administrativni kriteriji koje prijedlozi projekata moraju zadovoljiti za svaku prioritetnu oblast su navedeni u sljedećim odjeljcima.

 

4.1.1     Administrativni kriteriji za prioritetnu oblast 1:

 

ISPUNJENOST ADMINISTRATIVNIH ZAHTJEVA I KRITERIJA ZA PRIORITETNU OBLAST 1

Ispunjenost administrativnih zahtjeva:

 

DA

NE

Podnosilac je pravno lice/privredne društvo (d.o.o. ili d.d. unutar definisanih oblasti djelatnosti)

 

 

Podnosilac ima sjedište na području ZDK

 

 

MSP posluju najmanje šest (6) mjeseci

 

 

MSP ima pozitivno poslovanje u 2021. godini (osim podnosioca prijave koji posliju kraće od 12 mjeseci)

 

 

MSP ima najmanje 3 zaposlena na dan objave Javnog poziva na web stranici Kantona

 

 

Traženi budžet prijedloga projekta, koji će se finansirati iz grant sheme ne prelazi 20.000 KM

 

 

Podnosilac prijave je podnio 1 projektni prijedlog

 

 

Popunjen Obrazac projektnog prijedloga

 

 

Popunjen budžet projektnog prijedoga koji uključuje minimalni iznos za sufinansiranje

 

 

Budžet projekta sadrži isključivo prihvatljive troškove i bez grešaka kalkulacije

 

 

Popunjen Plan aktivnosti u traženom formatu

 

 

Popunjeno pismo namjere o minimalnom iznosu sufinansiranja

 

 

Trajanje aktivnosti je u skladu sa propisanim maksimalnim trajanjem do 6 mjeseci

 

 

Sudsko rješenje o registraciji (prva registarcija i aktualni izvod)

 

 

Uvjerenje od porezne uprave Federacije BiH o izmirenju poreza i doprinosa za sve uposlene, sa brojem ili popisom osiguranih osoba

 

 

Uvjerenje o poreznoj registraciji

 

 

Obavijest o razvrstavanju subjekta prema djelatnosti

 

 

Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu PDV-a (ukoliko je obveznik po Zakonu o porezu na dodanu vrijednost ili izjava da pravno lice nije u sistemu PDV-a)

 

 

Uvjerenje komercijalne banke da je žiro račun aktivan, ne starije od 3 (tri) mjeseca u odnosu na dan podnošenja zahtjeva

 

 

Bilans stanja i bilans uspjeha za 2021. godinu ovjereni od nadležnog organa (odnosi se na podnosioce prijava koji posluju duže od 12 mjeseci)

 

 

Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka po osnovu privrednog kriminala fizičke odnosno odgovorne osobe u pravnoj osobi

 

 

Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

 

 

Izjava o korištenim pomoćima male vrijednosti

 

 

Potvrda o prebivalištu za odgovornu osobu

 

 

Potvrdu o izvršenom izvozu proizvoda ili usluge u 2021. godini od nadležne institucije (ukoliko je podnosilac prijave izvoznik i izvozi 50% i više prometa)

 

 

Izjava da za istu investiciju i iste prihvatljive troškove (ukupno ili djelomično) koje je prijavio po ovom Javnom pozivu, nije dodijeljena druga finansijska pomoć od strane donatora, Vlade Zeničko-dobojskog kantona ili neke druge institucije u Federaciji BiH

 

 

U slučaju nabavke opreme, mašina i profesionalnih vozila, podnosilac je dostavio:i) odgovarajuću ponudu ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom

 

 

U slučaju nabavke hardvera i softvera, podnosilac je dostavio:i) odgovarajuću ponudu ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom

 

 

U slučaju nabavke patenata, podnosilac je dostavio: odgovarajuću ponudu ili predračun od relevantne institucije

 

 

U slučaju adaptacije poslovnih/proizvodnih prostorija, podnosilac je dostavio: predmjer i predračun radova

 

 

  U slučaju uvođenja sistema upravljanja kvalitetom i međunarodnih standarda, podnosilac je dostavio: ponudu i predračun od certifikacijski ili konsultantske kuće

 

 

 

U slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse, podnosilac je dostavio: ugovor o izvođenju ferijalne prakse

 

 

 

U slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave, podnosilac je dostavio: ugovor o izvođenju praktične nastave

 

 

 

 

      4.1.2 Administrativni kriteriji za prioritetnu oblast 2

 

ISPUNJENOST ADMINISTRATIVNIH ZAHTJEVA I KRITERIJA ZA PRIORITETNU OBLAST 2

Ispunjenost administrativnih zahtjeva:

 

DA

NE

Podnosilac je pravno lice/privredne društvo (d.o.o. ili d.d. unutar definisanih oblasti djelatnosti)

 

 

Podnosilac ima sjedište na području ZDK

 

 

MSP posluju najmanje šest (6) mjeseci

 

 

MSP ima pozitivno poslovanje u 2021. godini (osim podnosioca prijave koji posliju kraće od 12 mjeseci)

 

 

MSP ima najmanje 3 zaposlena na dan objave Javnog poziva na web stranici Kantona

 

 

Traženi budžet prijedloga projekta, koji će se finansirati iz grant sheme ne prelazi 6.000 KM

 

 

Podnosilac prijave je podnio 1 projektni prijedlog

 

 

Popunjen Obrazac projektnog prijedloga

 

 

Popunjen budžet projektnog prijedoga koji uključuje minimalni iznos za sufinansiranje

 

 

Budžet projekta sadrži isključivo prihvatljive troškove i bez grešaka kalkulacije

 

 

Popunjen Plan aktivnosti u traženom formatu

 

 

Popunjeno pismo namjere o minimalnom iznosu sufinansiranja

 

 

Trajanje aktivnosti je u skladu sa propisanim maksimalnim trajanjem do 6 mjeseci

 

 

Sudsko rješenje o registraciji (prva registarcija i aktualni izvod)

 

 

Uvjerenje od porezne uprave Federacije BiH o izmirenju poreza i doprinosa za sve uposlene, sa brojem ili popisom osiguranih osoba

 

 

Uvjerenje o poreznoj registraciji

 

 

Obavijest o razvrstavanju subjekta prema djelatnosti

 

 

Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu PDV-a (ukoliko je obveznik po Zakonu o porezu na dodanu vrijednost ili izjava da pravno lice nije u sistemu PDV-a)

 

 

Uvjerenje komercijalne banke da je žiro račun aktivan, ne starije od 3 (tri) mjeseca u odnosu na dan podnošenja zahtjeva

 

 

Bilans stanja i bilans uspjeha za 2021. godinu ovjereni od nadležnog organa (odnosi se na podnosioce prijava koji posluju duže od 12 mjeseci)

 

 

Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka po osnovu privrednog kriminala fizičke odnosno odgovorne osobe u pravnoj osobi

 

 

Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

 

 

Izjava o korištenim pomoćima male vrijednosti

 

 

Potvrda o prebivalištu za odgovornu osobu

 

 

Potvrdu o izvršenom izvozu proizvoda ili usluge u 2021. godini od nadležne institucije (ukoliko je podnosilac prijave izvoznik i izvozi 50% i više prometa)

 

 

Izjava da za istu investiciju i iste prihvatljive troškove (ukupno ili djelomično) koje je prijavio po ovom Javnom pozivu, nije dodijeljena druga finansijska pomoć od strane donatora, Vlade Zeničko-dobojskog kantona ili neke druge institucije u Federaciji BiH

 

 

Podnosilac je dostavio interni pravilnik o obuci, program obuke i troškovnik za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju radne snage

 

 

Podnosilac je dostavio odgovarajuću ponudu i predračun za obuku od strane relevantnog eksperta/organizacije

 

 

U slučaju iznajmljivanja opreme, podnosilac je dostavio: odgovarajuću ponudu ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom

 

 

U slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse, podnosilac je dostavio: ugovor o izvođenju ferijalne prakse

 

 

 

U slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave, podnosilac je dostavio: ugovor o izvođenju praktične nastave

 

 

 

 

      4.1.3 Administrativni kriteriji za prioritetnu oblast 3

 

ISPUNJENOST ADMINISTRATIVNIH ZAHTJEVA I KRITERIJA ZA PRIORITETNU OBLAST 3

Ispunjenost administrativnih zahtjeva:

 

DA

NE

Podnosilac je pravno lice/privredne društvo (d.o.o. ili d.d. unutar definisanih oblasti djelatnosti)

 

 

Podnosilac ima sjedište na području ZDK

 

 

MSP posluju najmanje šest (6) mjeseci

 

 

MSP ima pozitivno poslovanje u 2021. godini (osim podnosioca prijave koji posliju kraće od 12 mjeseci)

 

 

MSP ima najmanje 3 zaposlena na dan objave Javnog poziva na web stranici Kantona

 

 

Traženi budžet prijedloga projekta, koji će se finansirati iz grant sheme ne prelazi 4.000 KM

 

 

Podnosilac prijave je podnio 1 projektni prijedlog

 

 

Popunjen Obrazac projektnog prijedloga

 

 

Popunjen budžet projektnog prijedoga koji uključuje minimalni iznos za sufinansiranje

 

 

Budžet projekta sadrži isključivo prihvatljive troškove i bez grešaka kalkulacije

 

 

Popunjen Plan aktivnosti u traženom formatu

 

 

Popunjeno pismo namjere o minimalnom iznosu sufinansiranja

 

 

Trajanje aktivnosti je u skladu sa propisanim maksimalnim trajanjem do 6 mjeseci

 

 

Sudsko rješenje o registraciji (prva registarcija i aktualni izvod)

 

 

Uvjerenje od porezne uprave Federacije BiH o izmirenju poreza i doprinosa za sve uposlene, sa brojem ili popisom osiguranih osoba

 

 

Uvjerenje o poreznoj registraciji

 

 

Obavijest o razvrstavanju subjekta prema djelatnosti

 

 

Uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu PDV-a (ukoliko je obveznik po Zakonu o porezu na dodanu vrijednost ili izjava da pravno lice nije u sistemu PDV-a)

 

 

Uvjerenje komercijalne banke da je žiro račun aktivan, ne starije od 3 (tri) mjeseca u odnosu na dan podnošenja zahtjeva

 

 

Bilans stanja i bilans uspjeha za 2021. godinu ovjereni od nadležnog organa (odnosi se na podnosioce prijava koji posluju duže od 12 mjeseci)

 

 

Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka po osnovu privrednog kriminala fizičke odnosno odgovorne osobe u pravnoj osobi

 

 

Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

 

 

Izjava o korištenim pomoćima male vrijednosti

 

 

Potvrda o prebivalištu za odgovornu osobu

 

 

Potvrdu o izvršenom izvozu proizvoda ili usluge u 2021. godini od nadležne institucije (ukoliko je podnosilac prijave izvoznik i izvozi 50% i više prometa)

 

 

Izjava da za istu investiciju i iste prihvatljive troškove (ukupno ili djelomično) koje je prijavio po ovom Javnom pozivu, nije dodijeljena druga finansijska pomoć od strane donatora, Vlade Zeničko-dobojskog kantona ili neke druge institucije u Federaciji BiH

 

 

Podnosilac je dostavio predračun troškova zakupa sajamskog prostora

 

 

U slučaju izrade i štampanja promotivnih materijala, web stranice, video spota, podnosilac je dostavio: i) odgovarajuću ponudu ili predračun od dobavljača sa uključenom tehničkom specifikacijom

 

 

 

U slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse, podnosilac je dostavio: ugovor o izvođenju ferijalne prakse

 

 

 

U slučaju zaključenog ugovora sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave, podnosilac je dostavio: ugovor o izvođenju praktične nastave

 

 

 

 

4.2       Evaluacija prijedloga

 

Evaluaciju prijedloga projekata koji su prošli administrativnu provjeru će vršiti Komisija. Evaluacija prijedloga uključuje ocjenu relevantnosti, njegovog doprinosa i učinkovitosti, te provodljivosti i održivosti, a sve u skladu s kriterijima za ocjenjivanje.

 

Evaluacijski kriteriji omogućuju da se kvalitet prijavljenih prijedloga projekata ocjenjuje u odnosu na ciljeve i prioritete postavljene u Javnom pozivu, te da se sredstva iz Programa dodjeljuju za aktivnosti koje doprinose jačanju konkurentnosti MSP.

 

Svi prijedlozi će biti evaluirani na osnovu jedinstvene skale prikazane u nastavku.

 

Evaluacijski kriteriji su podijeljeni na kategorije i podkategorije gdje se svaka podkategorija boduje u rasponu od 1 do 5, pri čemu je: 0 = vrlo loše; 1 = loše, 2 = zadovoljavajuće; 3 = dobro, 4 = vrlo dobro; 5 = odlično.

 

Evaluacijska skala

 

 

Osnovni kriteriji: relevantnost prijedloga

 

Maksimalan broj bodova

35

Da li će predviđeno unapređenje tehnološke opremljenosti omogućiti kvantitativno poboljšanje proizvodnog procesa i pristup novim tržištima?

DA -5; NE - 0

Da li će planirana investicija u nove tehnologije ostvariti povećanje prihoda u iznosu od minimalno 3% godišnje u 12 mjeseci od nabavke?

DA - 5; NE - 0

Da li planirana investicija u unapređenje tehnološke opremljenosti neće rezultirati smanjenem broja zaposlenih?

DA - 5; NE - 0

Da li će predviđene obuke (ako je relevantno) za potrebnu radnu snagu rezultirati osposobljavanjem minimalno 1 radnika u MSP/podnosiocu prijave koji su prošli specifičnu obuku sufinansiranu kroz grant shemu?

DA - 5; NE - 0

Da li će MSP kroz projekat otvoriti nova tržišta ili proširiti prisustvo na postojećim tržištima?

DA - 5; NE - 0

Da li će MSP povečati trenutni nivo izvoza za minimalno 5% u poređenju sa 2021. finansijskom godinom?

 

DA - 5; NE - 0

Da li će MSP stvoriti nove ili unaprijediti postojeće kanale komunikacije i alate za pristup tržištu i promociju na inostranim tržištima?

 

DA - 5; NE - 0

 

Osnovni kriteriji: kvalitet i logika prijedloga

 

Maksimalan broj bodova

25

Da li je prijedlog projekta jasan, logičan i relevantan u odnosu na očekivane rezultate?

 

0 - 5

Da li je plan aktivnosti izvodljiv i logičan?

 

0 - 5

Da li su očekivani

povezani?

rezultati izvodljivi, dobro opisani (mjerljivi

i kvantificirani) te logički

0 - 5

Da li su indikatori ishodima?

praćenja dobro definirani i logički povezani

s očekivanim rezultatima i

0 - 5

Da li prijedlog projekta predviđa logičku vidljivost i promotivne aktivnosti?

0 - 5

 

Osnovni kriterij: održivost prijedloga

Maksimalan

broj bodova

5

Da li je prijedlog projekta održiv u smislu nastavka funkcioniranja/finansiranja relevantnih aktivnosti i nakon završetka implementacije? (Dati jasne naznake održivosti tj. jasno

obrazloženje)

 

0 - 5

 

Osnovni kriterij: budžet prijedloga

Maksimalan

broj bodova

10

Da li je predloženi budžet realan, jasan i povezan s očekivanim rezultatima?

Budžet je jasan, realan, u skladu sa ponudom, predračunom i tehničkom specifikacijom i u skladu sa izjavom o minimalnom sufinansiranju;

Budžet je nepotpuno jasan,realan, u skladu sa ponudom i tehničkom specifikacijom i u skladu sa izjavom o minimalnom sufinansiranju;

Budžet je nedefiniran, nejasan i nepovezan s očekivanim rezultatima.

 

5

 

3

 

0

Da li budžet sadrži narativna pojašnjenja stavki?

Budžet sadrži detaljna narativna pojašnjenja stavki;

Budžet sadrži djelimična narativna pojašnjenja stavki;

Budžet ne sadrži narativna pojašnjenja stavki ili su nerazumljiva.

 

5

3

0

 

Dodatni kriteriji

Maksimalan broj bodova

75

MSP izvozi 50% i više prometa:

80% i više;

50% - 80%;

Ispod 50%.

 

5

3

0

Predviđeno vlastito zahtijevanih 50%:

80% i više;

60% - 80%;

51% - 60%.

učešće MSP u ukupnoj vrijednosti projekta

iznosi više od minimalno

 

 

5

3

1

MSP ima 4 i više zaposlenih:

4 – 9 zaposlenih;

10 - 30 zaposlenih;

31 – 80 zaposlenih;

81 – 249 zaposlenih.

 

1

4

5

3

MSP je u većinskom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina starosti ili u vlasništvu žena

DA - 5; NE - 0

Ravnomjerniji regionalni razvoj (Stepen razvijenosti JLS)

grupa V

grupa IV

grupa III

grupa II

grupa I

 

5

4

3

2

0

 

MSP nije bio korisnik poticajnih grant sredstava Ministarstva u zadnjih 5 godina

DA - 5; NE - 0

MSP obavlja pretežnu djelatnost proizvodnje proizvoda sa visokim stepenom finalizacije (finalni funkcionalni priozvod)

Primarna prerada

 

Proizvodnja polu-proizvoda (elemenata ili dijelova funkcionalnih proizvoda)

 

Proizvodnja finalnih funkcionalnih proizvoda

 

 

0

3

5

Predviđeno unapređenje tehnološke opremljenosti će za rezultat imati novo zapošljavanje:

5 i više novozaposlenih;

4 novozaposlenih;

3 novozaposlenih;

 

 

10 (2x5)

8 (2x4)

6 (2x3)

2 novozaposlenih;

1 novozaposleni

Ovaj kriterij se zbog važnosti boduje sa duplim bodovima.

 

4 (2x2)

2 (2x1)

Predviđeno unapređenje tehnološke opremljenosti doprinosi integraciji inovacija u poslovanje

MSP

DA - 5; NE - 0

Predviđena obuka za potrebnu radnu snagu će rezultirati osposobljavanjem minimalno 1 radnika u MSP/podnosiocu prijave

DA - 5; NE - 0

Predložena obuka za potrebnu radnu snagu predviđa zapošljavanje žena, mladih, povratnika i raseljenih osoba, osoba sa posebnim potrebama te ostalih socijalno ugroženih kategorija stanovništva (preko 70% od ukupnog broja osoba koje će biti zaposlene)

DA - 5; NE - 0

Da li projekat uključuje aktivnosti iz više od jedne prioritetne oblasti grant sheme?

 

DA - 5; NE - 0

MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju ferijalne prakse

 

DA – 5; NE - 0

MSP ima zaključen ugovor sa obrazovnim institucijama o obavljanju praktične nastave

 

DA - 5; NE - 0

Ukupan broj bodova:

150

 

Nakon ocjenjivanja prijedloga u skladu sa navedenim kriterijima, definira se jedinstvena rang lista zaprimljenih projekata na kojoj se prvo rangiraju zaprimljeni projekti MSP koji u posljednjih 5 godina nisu bili korisnici poticajnih grant sredstava Ministarstva za privredu, a potom se rangiraju ostali zaprimljeni projekti. Nakon rangiranja, Komisija će pripremiti raspodjelu raspoloživih sredstava po projektnim prijedlozima. Komisija će predložiti ministru projekte na odobrenje u skladu sa rang listom i raspoloživim sredstvima Programa.

 

Po uredno podnesenoj prijavi, Komisija na osnovu kriterija naznačenih u javnom pozivu vrši ocjenjivanje prijava i sačinjava listu podnosilaca prijava koji nisu uvršteni na listu potencijalnih korisnika iz formalno pravnih razloga (sa navođenjem razloga neuvrštavanja), koju Ministarstvo objavljuje na web stranici Kantona. Podnosilac prijave, u cilju zaštite svojih prava, može uložiti prigovor Ministarstvu u roku od osam dana od dana objave navedene liste na web stranici Kantona. Nakon postupanja po svim prigovorima, Ministarstvo utvrđuje prijedlog odluke o izboru korisnika Programa sa iznosom sredstava, a odluku na prijedlog Ministarstva donosi Vlada.

Odluka se objavljuje na web stranici Kantona.

 

Nakon donošenja Odluke o odobravanju poticajnih sredstava, Ministarstvo za privredu sa odabranim korisnikom Programa zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obavezama, nadzoru namjenskog korištenja sredstava, te drugim obavezama korisnika. Na osnovu Odluke o odobravanju sredstava, a nakon zaključenja ugovora i predaje mjenice i mjenične izjave, Ministarstvo za privredu podnosi nalog za isplatu sredstava Ministarstvu finansija ZDK. Dinamika isplate sredstava ovisit će od raspoloživih budžetskih sredstava. Odobrena sredstva se uplaćuju korisnicima sredstava u iznosu od 100% odobrenih sredstava.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: