Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 18.10.2019. 11:38

MarketMakers - Poziv IT kompanijama/organizacijama za obuku za saradnju u osnivanju/širenju tržišno orijentiranih IT obuka

Izvor: Akta.ba, 15.10.2019.

MARKETMAKERS – POZIV IT KOMPANIJAMA/ORGANIZACIJAMA ZA OBUKU ZA SARADNJU U OSNIVANJU / ŠIRENJU TRŽIŠNO ORIJENTIRANIH IT OBUKA   

 

1. OPĆE INFORMACIJE

Konzorciji koji čine Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o. implementiraju projekt Švicarske Vlade koji za cilj ima kreirati radna mjesta u Bosni i Hercegovini. Druga faza MarketMakers projekta započela je u junu 2017. godine i trajat će do maja 2021. godine. 

MarketMakers projekt je sproveo istraživanja na osnovu kojih je identificirano da mladi ljudi žele da se educiraju u oblasti IT-a, ali im je potrebno usmjerenje, te prava prilika kako bi zatim postali dio tražene radne snage u IT industriji. Kao odgovor na to, MarketMakers je u saradnji s BIT Alijansom, udruženjem IT firmi, kreirao savjetodavni portal za mlade u oblasti IT-a, ITkarijera.ba gdje mladi i svi ostali mogu da se informišu o IT sektoru, prilikama, obukama, dešavanjima i sl. Kako bi se stvorile prilike da se mladi educiraju u skladu sa potrebama tržišta rada MarketMakers je zainteresiran da učestvuje u uspostavi ili proširenju obuka/IT edukacijskih programa koje pripremaju mlade za tržište rada.

 

Ovaj poziv se odnosi na aktivnosti MarketMakers projekta u okviru IT sektora, konkretno u oblasti IT edukacija i/ili uspostave IT kurseva u skladu s tržištem tj. potrebama IT sektora. Velika nezaposlenost mladih je prilika da se kroz adekvatne edukacije povećaju znanje i vještine mladih osoba i tako doprinese njihovom zapošljavanju u IT sektoru ili na nekoj od freelancing platformi.

Shodno gore navedenom MarketMakers traži adekvatnog partnera s kojim može koinvestirati u uspostavi komercijalne IT edukacije, a koja u zavisnosti od partnera može biti i unutar IT kompanija ili u saradnji sa trenutnim ponuđačima IT kurseva, uz uslov da se zadovolje dolje opisani kriteriji.

Cilj poziva je da se identificiraju partneri u BiH koji razmatraju da pokrenu IT obuku ili sistematičan IT edukacijski program, a koji može da unaprijedi zapošljivost mladih u IT industriji. Obuke ne smiju da budu već ponuđene na tržištu na mikrolokaciji (općina, grad).

Poduzeća / organizacije koje hoće da organizuju nove komercijalne obuke moraju imati osnov za kreiranje obuka tj. potvrdu od IT firmi da su te obuke/profili traženi.  

 

2. CILJ POZIVA

Ovim pozivom se nastoje identificirati potencijalne partnerske kompanije koje imaju resurse i ambiciju da zajednički investiraju u uspostavu IT edukacijskih programa uz uslov da su svi relevantni kriteriji ispod zadovoljeni. Glavni cilj obuka je povećanje ključnih znanja, vještina i konkurentnosti mladih na tržištu rada, u skladu sa potrebama IT sektora tj. firmi. 

 

3. PROFIL KOMPANIJA KOJE SE MOGU PRIJAVITI I KRITERIJI ZA PRIJAVU

Na ovaj poziv mogu se prijaviti sve kompanije registrovane u BiH i koje ispunjavaju dolje navedene kriterije.

 

Kriteriji koji moraju biti zadovoljeni:

- Da nudite novi komercijalni kurs u oblasti IT-a koji vodi ka zapošljavanju (mora imati vezu s potražnjom na tržištu – podršku IT firmi ili plan kako će se ostvariti saradnja sa njima);

- Da nudite edukaciju koja traje 3-6 mjeseci maksimalno po ciklusu;

- Da je vrijednost pojedinačnog ili više kombinovanih kursa/eva iznad  500,00 KM;

- Da je stopa zaposlenosti obučenih osoba preko 50%;

- Da edukacija obuhvata minimalno 10 osoba po ciklusu;

- Da ste u mogućnosti da pokrenete IT edukacijski program u narednih 3-6 mjeseci;

- Da možete ponuditi održiv edukacijski program i više od dva ciklusa obuke, te slijediti trendove na tržištu – što podrazumijeva povezanost sa poslodavcima.

 

4. PRIJAVA NA JAVNI POZIV

Sve zainteresirane kompanije trebaju poslati odgovore na dolje navedena pitanja na e-mail adresu dinka.majanovic@marketmakers.ba najkasnije do 25.10.2019. godine. 

 

1. Da li ste registrirani za pružanje obuke?

2. Molimo navedite obuku(e) koje želite uvesti.

3. Da li predložena obuka(e) postoji već u Vašoj lokalnoj zajednici na komercijalnoj osnovi?

4. Da li su predložene obuka(e) komercijalnog karaktera (sa cijenom preko 500,00 KM po pojedinačnoj obuci ili više kurseva u kombinaciji)? 

5. Da li je obuka u skladu sa potrebama IT poslodavaca?

6. Da li obuku po ciklusu može pohađati minimalno 10 osoba?

 

Za dodatna pitanja molimo kontaktirajte nas na: info@marketmakers.ba najkasnije do 22.10.2019. godine.

 

5. SELEKCIJA I OBJAVA REZULTATA 

MarketMakers zadržava pravo da traži dodatne informacije od aplikanata koji prođu u uži krug.

Svi aplikanti će biti informisani o rezultatu selekcije.

 

Sarajevo, 15.10.2019. godine  

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: