Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 11.02.2019. 13:09

Nabavka ostalih hotelskih usluga za potrebe sportista učesnika, tehničkih delegata, novinara koji će prisustvovati na EYOF-u u vremenskom periodu (08.02.2019. - 16.02.2019.)

Izvor: Akta.ba, 26.01.2019.

Broj: 03-152-01/19

Datum: 26.01.2019.godine

 

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDA ZA NABAVKU OSTALE HOTELSKE USLUGE

(USLUGE IZ ANEKSA II DIO B ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA)

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA NABAVKU USLUGA

Aneksa II. Dio B. Zakona o javnim nabavkama Ostale hotelske usluge

 

1. Opšti podaci

1.1. Podaci o ugovornom organu

Ugovomi organ: "EYOF 2019" d.o.o.

Adresa: Stefana Nemanje 14, 71123 Istočno Novo Sarajevo,

Identifikacioni broj: 4403681910001

Telefon: 057/ 344-229

Fax: 057/342-731

Elektronska pošta (e-mail): info@eyof2019.net

2) Informacije o kontakt osobama

Kontakt osobe: Edin Delimustafić

Telefon: 057/ 344-229 Fax: 057/342-731

Elektronska pošta (e-mail): info@eyof2019.net

Popis privrednih subjekata sa kojim je ugovorni organ u sukobu interesa

U trenutku pokretanja predmetnog postupka javne nabavke ne postoje privredni subjekti sa kojima je ovaj ugovorni organ u sukobu interesa i sa kojima ne može zaključivati ugovore o predmetnoj javnoj nabavci u smislu članka 52. Zakona.

 

2. Podaci o postupku javne nabavke

Javna nabavka će se izvršiti u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II dio B Zakona o javnim nabavkama ( „Službeni glasnik BiH" broj 39/14 ).

Vrsta ugovora: Ugovor o javnoj nabavci usluga.

Ugovorni organ je omogućio neograničen i direktan pristup kompletnom pozivu, bez naknade, na internet adresi: https://eyof2019.net/ba/

Kriterij za izbor ponude: dodjela ugovora je najniža cijena tehnički prihvatljive ponude.

 

3. Predmet nabavke

Predmet nabavke: - Predmet nabavke je nabavka Ostale hotelske usluge za potrebe sportista učesnika, tehničkih delegata, novinara koji će prisustvovati na EYOF-u, u vremenskom periodu (08.02.2019. - 16.02.2019.), na osnovu potreba ugovornog organa prema opisu.

Jedinstveni rječnik javne nabave (CPV kod) 55130000-0 ; Ostale hotelske usluge

Nabavka pokrenuta odlukom o pokretanju postupka pod brojem 03-151-01/19 od 25.01.2019. godine.

3.1. Opis predmeta nabavke

Predmet nabavke su Ostale hotelske usluge na području Sarajeva za potrebe "EYOF 2019" d.o.o., u skladu sa Aneksom - Obrazac za cijenu ponude, koji se nalazi u prilozima ovog poziva.

Predviđena nabavka Ostale hotelske usluge za potrebe"EYOF 2019" d.o.o., a u tu svrhu nam je potrebno slijedeće:

 

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

3.1.2. Ostale hotelske usluge

- Ukupan kapacitet smještaja 1000 - 1200 kreveta

- Smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima

- Smještaj i ishrana učesnika

- Usluga - puni pansion

- Ishrana u restoranskim prostorima ukupnog kapaciteta od 1500 do 2000 mjesta

- Restoranski prostori moraju biti snabdjeveni dovoljnim količinama hrane za traženi kapacitet

- Restoranski prostori moraju biti otvoreni i dostupni za konzumacijuu terminu 0:00 do 24:00 sata.

- Hotel mora imati mogučnost korištenja dodatnog obroka u restoranskim kapacitetima do 1000 mjesta

- Kongresni centar kapaciteta 1000 osoba istovremeno, sa mogućnošću podjele u zasebnih 6 kongresnih sala, zvučno izolovanih + 4 dodatne sale, sa tehničkom opremom

- Kongresni centar mora posjedovati dva ulaza, hotelski i zasebni, kao i parking neposredno pred ulaz u kongresni centar, za reportažna kola koje je potrebno napajati kompletnom pratečom infrastrukturom. (napojen jedinice za struju i wifi)

- Hotel treba imati prostor za pružanje medicinske i zdravstvene zaštite u periodu 24h

- Hotel treba imati dva kontrolisana ulaza - izlaza

- Hotel mora biti pokriven fizičkim i video nadozorom svakodnevno tokom 24 sata

- Hotel mora imati službu fizičkog obezbjeđenja u sastavu hotela

- Hotel mora imati parking prostor za 500 motornih vozila (autobuse, automobile i reportažna kola)

- Hotel treba biti lociran na udaljenosti od: Aerodroma do 3 km.

- Fitness centar za minimum 100 vježbača u isto vrijeme.

- Wellness centar sa kapacitetom za minumum 100 osoba (potrebno posjedovati minumum 3 zatvorena bazena za rekreaciju, saune, masažni salon)

- Korištenje rekreacionih sadržaja (šah,stoni tenis)

Tehnička specifikacija - usluga sa traženim količinama i detaljnim opisom karakteristika koje se trebaju ispuniti su sastavni dio poziva i navedene su u sklopu tehničke specifikacije.

Maksimalna ukupna vrijednost ugovora može iznositi do 500.000,00 KM bez PDV-a, ovisno o broju prijavljenih osoba koji će koristiti Ostale hotelske usluge.

 

3.2. Procjenjena vrijednost nabavke

Procjenjena vrijednost nabavke - Ostale hotelske usluge koja će se održati na lokaciji u Sarajevu, iznosi:

- 500.000, 00 KM bez PDV-a, odnosno 585.000, 00 KM sa PDV-om.

Plaćanje usluge prema ponudi ponuđača vršiti će se sukcesivno po pojedinačnim zahtjevima/nalozima, u roku od 30 (trideset) dana po prijemu ispravne fakture.

3.3. Mjesto izvršenja usluge

Lokacije hotela u Sarajevu.

3.4. Rok izvršenja usluge

- Početak 08.02.2019

- Završetak 16.02.2019

3.5. Rok obezbjeđenja usluge

Rok izvršenja usluge je od 2 (dva) do 36 (tridesetšest) sati od momenta najave/prijema zahtjeva za rezervaciju od strane Ugovornog organa, zavisno od potrebe ugovornog organa.

4. Vrsta postupka nabavke

Postupak javne nabavke provest će se po posebnom režimu u skladu sa članom 8. Stav (1) i (2) Zakona o javnim nabavkama („Službeni Glasnik Bosne i Hercegovine", broj 39/14) i Pravilnikom o postupku dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II. Dio B, Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine („Službeni Glasnik Bosne i Hercegovine", broj 66/16) pod Kategorijom 1 -Hotelske i ugostiteljske usluge.

5. Period na koji se se zaključuje ugovor

- Ugovor će se zaključiti na period 1 (jedan) mjesec.

 

6. USLOVI ZA KVALIFIKACIJU

6.1. Lična sposobnost

Uslovi koje ponuđač mora ispuniti u pogledu lične sposobnosti

Ponuđač je dužan u svrhu dokazivanja lične sposobnosti dokazati da :

a) u krivičnom postupku nije osuđen pravosnažnom presudom za krivična djela organizovanog kriminala, korupciju, prevaru ili pranje novca, u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini ili zemlji u kojoj je registrovan;

b) nije pod stečajem ili nije predmet stečajnog postupka, da nije predmet postupka likvidacije, odnosno postupka obustavljanja poslovne djelatnosti, u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini ili zemlji u kojoj je registrovan;

c) je ispunio obaveze u vezi sa plaćanjem penzijskog i invalidskog osiguranja i zdravstvenog osiguranja, u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini ili propisima zemlje u kojoj je registrovan;

d) je ispunio obaveze u vezi sa plaćanjem direktnih i indirektnih poreza, u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini ili zemlji u kojoj je registrovan.

U svrhu dokazivanja uslova iz tački a) do d) ponuđač je dužan dostaviti popunjenu i ovjerenu kod nadležnog organa izjavu koja je sastavni dio ovog poziva. Izjava ne smije biti starija od 15 dana od dana predaje ponude.

Ukoliko ponudu dostavlja grupa ponuđača, svaki član grupe je dužan dostaviti ovjerenu izjavu.

Ponuđač koji bude odabran kao najbolji u ovom postupku javne nabavke je dužan dostaviti slijedeće dokaze u svrhu dokazivanja činjenica potvrđenih u izjavi i to:

a) uvjerenje nadležnog suda kojim dokazuje da u krivičnom postupku nije izrečena pravosnažna presuda kojom je osuđen za krivično djelo učešća u kriminalnoj organizaciji, za korupciju, prevaru ili pranje novca;

b) uvjerenje nadležnog suda ili organa uprave kod kojeg je registriran ponuđač kojim se potvrđuje da nije pod stečajem niti je predmet stečajnog postupka, da nije predmet postupka likvidacije, odnosno da nije u postupku obustavljanja poslovne djelatnosti;

c) uvjerenja nadležnih institucija kojim se potvrđuje da je kandidat/ponuđač izmirio dospjele obaveze, a koje se odnose na doprinose za penziono i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje;

d) uvjerenja nadležnih institucija da je kandidat/ponuđač izmirio dospjele obaveze u vezi s plaćanjem direktnih i indirektnih poreza.

Uvjerenja koja je ponuđač dužan dostaviti ne smiju biti starija od tri mjeseca računajući od dana dostave ponude.

U skladu sa upustvom Agencije za javne nabavke BiH, vezano za uvjerenja kojima ponuđač dokazuje da redovno izmiruje obaveze za POREZE I DOPRINOSE, ukoliko ponuđač dostavi validno uvjerenje u skladu sa gore navedenim, ocjena da li ponuđač redovno izmiruje doprinose će se vršiti na osnovu relevantnih zakonskih propisa. Pojašnjenje Agencije za javne nabavke vezano za plaćanje doprinosa se može pronaći na web stranici agencije za javne nabavke u rubrici "Najčešće postavljenja pitanja".

Dokaze o ispunjavanju uslova odabrani ponuđač je dužan dostaviti u roku od 7 dana, od dana zaprimanja obavještenja o rezultatima ovog postupka javne nabavke. Dokazi koje dostavlja izabrani ponuđač moraju biti dostavljeni u orginalu ili kopiji ovjerenoj od strane nadležne institucije.

Ukoliko ponudu dostavlja grupa ponuđača, svaki član grupe mora ispunjavati uslove u pogledu lične sposobnosti i dokazi se dostavljaju za svakog člana grupe posebno.

Ugovomi organ će odbiti ponudu ponuđača iz ovog postupka javne nabavke ukoliko može dokazati da je ponuđač bio kriv za ozbiljan profesionalni prekršaj u posljednje tri godine, ali samo ukoliko može dokazati na bilo koji način, posebno značajni i/ili nedostaci koji se ponavljaju u izvršavanju bitnih zahtjeva ugovora koji su doveli do njegovog prijevremenog raskida (npr. dokaz o prijevremenom raskidu ranijeg ugovora zbog neispunjavanja obaveze u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima), nastanka štete (pravosnažna presuda nadležnog suda za štetu koju je pretrpio ugovorni organ), ili drugih sličnih posljedica koje su rezultat namjere ili nemara tog privrednog subjekta (dokazi u skladu sa postojećim propisima u Bosni i Hercegovini).

6.2. Sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti

Što se tiče sposobnosti za obavljanje profesionalne djelatnosti u skladu sa članom (46. Zakona o javnim nabavkama), ponuđači moraju biti registrovani za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke.

Ponuđači trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u relevantnom profesionalnim ili drugim registrima u zemlji u kojoj su registrovani, ili dostaviti posebnu izjavu ili potvrdu nadležnog organa kojom se dokazuje njihovo pravo da obavljaju profesionalnu djelatnost koja je u vezi sa predmetom nabavke.

Za ugovorni organ kao dokaz o registraciji za obavljanje predmetne djelatnosti prihvatljivi su sljedeći dokazi:

- Rješenje o upisu u sudski registar ili;

- Izvod iz sudskog registra ili;

- Izjava nadležnog organa ili potvrda izdata od strane nadležnog organa kojim ponuđač nedvosmisleno dokazuje da je registriran za obavljanje predmetne djelatnosti.

Ukoliko ponudu dostavlja grupa ponuđača, svi članovi grupe zajedno moraju biti registrovani za obavljanje djelatnosti koja je predmet nabavke ili za dio predmeta nabavke.

Ponuđač je dužan dostaviti navedene dokaze uz ponudu u Originalu ili ovjerenoj kopiji od strane nadležne institucije.

Dokaze koje je ponuđač dužan dostaviti ne smiju biti starija od tri mjeseca računajući od dana dostave ponude.

7. Tehnička i profesionalna sposobnost

7.1. Definisani uslovi vezano za tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača

Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, u skladu sa članom 50., Zakona, ponuđači trebaju ispuniti slijedeće minimalne uslove:

- Izjavu o tehničkoj opremljenosti i osposobljenosti i mjerama kojima raspolaže pružalac usluga za izvršenje konkretnih usluga i osiguranje kvaliteta.

7.2. Traženi dokazi vezano za tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača

Ocjena tehničke i profesionalne sposobnosti ponuđača će se izvršiti na osnovu slijedećih izjava i dokumenata koje dostave ponuđači:

Izjavu o ispunjavanju uslova tehničke i profesionalne sposobnosti iz ovog zahtjeva za dostavu ponuda.

Izjava se dostavlja u formi utvrđenoj Aneksom ovog zahtjeva za dostavu ponuda. 7.3. Odredbe koje se odnose na grupu ponuđača

U slučaju da ponudu dostavlja grupa ponuđača u obrascu za ponudu moraju se navesti podaci o svakom članu grupe ponuđača kao i jasno određenje člana grupe koji je ovlašteni predstavnik grupe ponuđača za učešće u postupku javne nabavke, za komunikaciju i za zaključivanje ugovora.

Grupa ponuđača kao cjelina mora ispuniti uslove koji su navedeni uovom Pozivu. Uslovi koji su navedeni u ovom Pozivu moraju ispunjavati svaki član grupe ponuđača pojedinačno, te svaki od članova grupe ponuđača mora dostaviti dokumentaciju kojom dokazuju ispunjavanje postavljenih uslova, na način na koji su predviđeni da se dostavljaju dokazi.

U slučaju da ponude dostavljaju grupe ponuđača, uz ponudu se mora dostaviti i ugovor o zajedničkom nastupu kao i punomoć kojom se navedena lica ovlašćuju da predstavljaju grupu ponuđača u toku postupka nabavke (punomoć može također sadržavati i ovlaštenje za potpisivanje ugovora). Isti moraju biti potpisani i ovjereni od strane svih privrednih subjekata koji čine grupu ponuđača.

Grupa ponuđača koja želi učestvovati u ovom postupku javne nabavke dužna je dostaviti orginal ili ovjerenu kopiju pravnog akta o udruživanja u grupu ponuđača radi učešća u postupku javne nabavke, u roku od 7 dana od dana prijema odluke o izboru najpovoljnije ponude. Ukoliko ponuđač ne dostavi definisani pravni akt sa definisanom sadržinom, ugovor će se dodijeliti slijedećem ponuđaču sa rang liste.

Ponuđač koji je samostalno podnio ponudu ne može biti član grupe ponuđača u istom postupku javne nabavke. Član grupe ponuđača ne može biti član druge grupe ponuđača u istom postupku javne nabavke. Grupa ponuđača solidarno odgovara za sve obaveze.

 

8. PODACI O PONUDI

8.1. Sadržaj ponude i način pripreme ponude

Ponuđači su obavezni da pripreme ponude u skladu sa kriterijima koji su utvrđeni u ovom pozivu. Ponude koje nisu pripremljene u skladu sa ovim pozivom će biti odbačene kao neprihvatljive.

Ponuda se zajedno sa pripadajućom dokumentacijom priprema na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini, na latiničnom ili ćiriličnom pismu. Pri pripremi ponude ponuđač se mora pridržavati zahtjeva i uslova iz poziva. Ponuđač ne smije mijenjati ili nadopunjavati tekst ovog poziva.

Ponuda se izrađuje na način da čini cjelinu. Ako zbog obima ili drugih objektivnih okolnosti ponuda ne može biti izrađena na način da čini cjelinu, onda se izrađuje u dva ili više dijelova. Ako je ponuda izrađena od više dijelova ponuđač mora u sadržaju ponude navesti od koliko se dijelova ponuda sastoji.

Ponuda se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. Ako je ponuda izrađena u dva ili više dijelova, svaki dio se čvrsto uvezuje na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje listova. U skladu sa stavom Agencije za javne nabavke BiH pod čvrstim uvezom se podrazumijeva ponuda uvezana odnosno ukoričena u knjigu ili ponuda osigurana jamstvenikom. Pod čvrstim uvezom se ne podrazumijeva uvez „Spiralno", ponuda dostavljena u plastičnoj fascikli ili sličan uvez koji omogućava nesmetano mijenjanje stranica ponude. U slučaju da ponuđač uveže ponudu na navedeni način uvez mora biti dodatno osiguran jamstvenikom. Dijelove ponude kao što su uzorci, katalozi, mediji za pohranjivanje podataka i sl. koji ne mogu biti uvezani ponuđač obilježava nazivom i navodi u sadržaju ponude kao dio ponude.

Stranice ponude se označavaju brojem na način da je vidljiv redni broj stranice. Redni broj stranice je potrebno potvrditi pečatom i potpisom ponuđača. Kada je ponuda izrađena od više dijelova, stranice se označavaju na način da svaki slijedeći dio započinje rednim brojem kojim se nastavlja redni broj stranice kojim završava prethodni dio. Ako sadrži štampanu literaturu, brošure, kataloge koji imaju izvorno numerisane brojeve, onda se ti dijelovi ponude ne numerišu dodatno. Izuzetno, ponuda neće biti odbačena ukoliko su listovi ponude numerisani na način da je obezbijeđen kontinuitet numerisanja, te će se smatrati manjim odstupanjem koje ne mijenja, niti se bitno udaljava od karakteristika, uslova i drugih zahtjeva utvrđenim ovim pozivom.

U slučaju da ponuđač primijeti da je načinio grešku prilikom pripreme ponude ista mora biti ispravljena na način da ispravljeni podaci moraju biti vidljivi, potvrđeni potpisom ponuđača i sa datumom izvršenja ispravke.

Ponuđač je dužan da dostavi original i kopiju ponude. Kopija se dostavlja zajedno s originalnom ponudom. U tom slučaju se jasno naznačava "original" i "kopija" ponude. U slučaju razlika između originala i kopije ponude, vjerodostojan je original ponude. Ponude se pišu neizbrisivom tintom.

Ponuda mora sadržavati najmanje:

a) Obrazac za ponudu sa obaveznim navođenjem datuma ponude, potpisom i pečata ovlaštenog lica ponuđača i popisom dokumenata koji se dostavljaju u ponudi

b) Obrazac za cijenu ponude popunjen, potpisan i ovjeren od strane ponuđača.

c) Kvalifikacionu dokumentaciju:

a. Izjava o ispunjenosti uslova iz člana 45. stav (1) tačaka od a) do d) Zakona o javnim nabavkama - popunjena prema obrascu iz priloga ovog poziva.

b. Dokaz o registraciji za obavljanje djelatnosti; član 46. Zakona o javnim nabavkama

d) Spisak povjerljivih informacija ukoliko ih ponuđač ima

e) Potpisan prijedlog ugovora

f) Pismena izjava ponuđača iz člana 52 Zakona o javnim nabavkama - popunjena prema obrascu iz priloga ovog poziva;

g) Pismena izjava o ispunjenosti uslova iz člana 50. tačaka e) Zakona o javnim nabavkama - popunjena prema obrascu iz priloga ovog poziva;

h) Ugovor o zajedničkom nastupu u slučaju grupe ponuđača

i) Izjava grupe ponuđača - punomoć, o ovlaštenom predstavniku grupe ponuđača i ovlaštenim licima za komunikaciju i potpis ugovora.

j) Izjava o prihvatanju općih i posebnih uvjeta poziva k) Ostalu dokumentaciju koja je tražena.

8.2. Način podnošenja ponude

Ponuda, bez obzira na način dostavljanja, mora biti zaprimljena u ugovornom organu, na adresi navedenoj u ovom pozivu, do datuma i vremena navedenog u ovom pozivu. Sve ponude zaprimljene nakon tog vremena su neblagovremene i kao takve, neotvorene će biti vraćene ponuđaču.

Ponude se predaju na protokol ugovornog organa (kancelarija broj 106, prvi sprat zgrade Skupštine grada Istočnog Sarajeva) ili putem pošte, na adresu ugovornog organa, u zatvorenoj koverti na kojoj, na prednjoj strani koverte, mora biti navedeno:

PONUDA ZA NABAVKU: Nabavka Ostale hotelske usluge za potrebe "EYOF 2019" d.o.o.

BROJ NABAVKE: 03-152-01/19 „NE OTVARAJ"

U lijevom gornjem uglu koverte ponuđač je dužan navesti : Naziv i adresa ponuđača /grupe ponuđača

Koverta sa ponudom se dostavlja na adresu ugovornog tijela: "EYOF 2019" d.o.o., ulica Stefana Nemanje 14, 71123 Istočno Sarajevo

Ugovorno tijelo cijeni da u predmetnom postupku nema potrebe pregovaranja.

8.3. Izmjena, dopuna i povlačenje ponuda

Do isteka roka za prijem ponuda, ponuđač može svoju ponudu izmijeniti ili dopuniti i to da u posebnoj koverti, sa dostavom na sljedeću adresu:

"EYOF 2019" d.o.o.

Adresa: Stefana Nemanje 14, 71123 Istočno Sarajevo

IZMJENA I DOPUNA PONUDE ZA NABAVKU:

Nabavka Ostale hotelske usluge za potrebe "EYOF 2019" d.o.o.

BROJ NABAVKE: 03-152-01/19

„NE OTVARAJ"

U lijevom gornjem uglu koverte ponuđač je dužan navesti : Naziv i adresa ponuđača/grupe ponuđača

Ponuđač može do isteka roka za prijem ponuda odustati od svoje ponude, na način da dostavi pisanu izjavu da odustaje od ponude, uz obavezno navođenje predmeta nabavke i broja nabavke, i to najkasnije do roka za prijem ponuda.

Ponuda se ne može mijenjati, dopunjavati, niti povući nakon isteka roka za prijem ponuda.

8.3. Dopuštenost dostave alternativnih ponuda

U ovom postupku javne nabavke nije dopuštena dostava alternativne ponude.

8.4. Mjesto, vrijeme i otvaranje ponuda

Mjesto otvaranja ponude: Adresa: Stefana Nemanje 14, 71123 Istočno Sarajevo Rok za dostavu ponuda je 08.02.2019. godine u 10:00 sati. Rok za otvaranje ponuda je 08.02.2019. godine u 11:00 sati.

Ugovorno tijelo će nakon isteka roka za prijem ponuda izvršiti otvaranje i analizu istih i obavijesiti će ponuđače o rezultatu postupka nabavke, a Odluku objavati na svojoj web stranici.

8.5. Period važenja ponude

Ponude moraju važiti 60 dana, računajući od isteka roka za podnošenje ponuda. Sve dok ne istekne period važenja ponuda, ugovorni organ ima pravo da traži od ponuđača u pisanoj formi da produže period važenja njihovih ponuda do određenog datuma. Ponuđači mogu odbiti takav zahtjev, a da time ne izgube pravo na garanciju za ponudu.

Ponuđač koji pristane da produži period važenja svoje ponude i o tome u pisanoj formi obavijesti ugovorni organ, produžava period važenja ponude. Ponuda se ne smije mijenjati u periodu produženja važenja ponude. Ako ponuđač ne odgovori na pismeni zahtjev ugovornog organa u pogledu produženja perioda važenja ponude ili ne pristane produžiti rok važenja ponude ili ne osigura produženje garancije za ozbiljnost ponude, smatra se da je ponuđač odbio zahtjev ugovornog organa, te se njegova ponuda ne razmatra u daljnjem toku postupka.

Period važenja ne može biti kraći od roka navedenog u Pozivu, ali ugovorni organ ne može utvrditi rok kraći od 30 dana. Ukoliko ponuđač u ponudi ne navede period njenog važenja, smatra se da ponuda važi za period naznačen u Pozivu.

8.6. Kriterij za dodjelu ugovora

Ugovor se dodjeljuje ponuđaču koji je dostavio najbolje ocijenjenu prihvatljivu ponudu. Odbit će se ponude koje nisu u skladu sa opisom predmeta javne nabavke. Kriterij za dodjelu ugovora je:

a) Naj niža cij ena - Ugovor se dodjeljuje ponuđaču koji je ponudio naj nižu ukupnu cijenu u skladu sa odrebama ovog poziva i u skladu sa obrascem za cijenu ponude.

8.7. Preferencijalni tretman domaćeg

Ugovorni organ obavezno primjenjuje preferencijalni tretman domaćeg (preferencijalni tretman cijene) u skladu sa Odlukom o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg (Sl.glasnik BiH br. 103/14 od 30.12.2014. godine.

Preferencijalni tretman cijena će se primjenjivati samo u svrhu poređenja ponuda prilikom ocjene ponuda.

Prilikom obračuna cij ena ponuda, u svrhu poređenj a ponuda, ugovorni organ će umanj iti cij ene domaćih ponuda za preferencijalni faktor od:

• 15% za ugovore koji se dodjeljuju u 2015. i 2016. godini

• 10% za ugovore koji se dodjeljuju od 2017. do 2018. godine

• 5% za ugovore koji se dodjeljuju u 2019. godini

Primjena preferencijalnog tretmana je isključena u odnosu na zemlje potpisnice Aneksa 1 Sporazuma o izmjeni i pristupanju centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - Konsolidirana verzija centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006.)

Domaće ponude su ponude koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u BiH i koja su registrirana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih:

• najmanje 50% radne snage koja će biti angažovana na izvršenju ugovora su rezidenti iz BiH.

Ponuđač je dužan izjasniti se o svojoj ponudi u smislu preferencijalnog tretmana domaćeg u obrascu za dostavu ponude izabirući odgovarajuću opciju za njegovu ponudu. Ponuđač koji se ne izjani vezano za preferencijalni tretman domaćeg smatrati će se da ne ispunjava uslove za primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg.

U svrhu dokazivanja da ispunjavaju uslove za primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg ponuđača su dužni dostaviti sljedeće:

- potvrdu o ispunjavanju uslova za primjenu preferencijalnog tretmana domaćeg ponuđača izdata od strane Vanjsko trgovinsko/spoljno trgovinske komore BIH ili Privrednih komora Entiteta ili Privrednih komora Brčko distrikta.

8.8. Neprirodno niske ponude

Ako ugovorni organ ocijeni da su dostavljene ponude neprirodno niske u odnosu na ponuđene usluge, ugovorni organ će pismeno zahtijevati od ponuđača da obrazloži ponuđenu cijenu.

Ugovorni organ obavezno će od ponuđača tražiti objašnjenje cijene ponude koju smatra neprirodno niskom ako su ispunjeni sljedeći uslovi:

- u slučaju da su primljene tri prihvatljive ponude i više, ako je cijena ponude za više od 50% niža od prosječne cijene preostalih prihvatljivih ponuda.

- u slučaju da su primljene manje od tri prihvatljive ponude, ukoliko je cijena ponude za više od 20% niža od cijene drugorangirane ponude.

Ugovorni organ može od ponuđača zatražiti pojašnjenje cijene ponude ako smatra da je ona neprirodno niska i iz drugih razloga osim gore navedenih.

Ponuđač je dužan pismeno dostaviti detaljne informacije o relevantnim sastavnim elementima ponude, uklučujući elemente cijene, odnosno razloge ponuđene cijene, koje može između ostalog sadržavati i poređenje sa cijenama na tržištu. Pojašnjenje poziva može sadržavati objašnjenja koja se na primjeren način mogu odnositi na:

a) ekonomičnost proizvodnog procesa, pruženih usluga ili građevinske metode;

b) izabrana tehnička rješenja i/ili izuzetno pogodne uslove koje ponuđač ima za dostavu robe ili usluga ili za izvođenje radova;

c) originalnost robe, usluga ili radova koje je ponuđač ponudio;

d) usklađenost s važećim odredbama koje se odnose na radnu zaštitu i uslove rada na mjestu gdje se isporučuje roba, pruža usluga ili izvodi rad;

e) mogućnost da ponuđač prima državnu pomoć.

Po prijemu obrazloženja neprirodno niske cijene ponude, odluku će donijeti ugovorni organ. Ponuđač će o navedenom biti obaviješten zajedno sa obavještenjem o ishodu postupka javne nabavke.

U slučaju da ponuđač odbije dati pismeno obrazloženje ili dostavi obrazloženje iz kojeg se ne može utvrditi da će ponuđač biti u mogućnosti isporučiti robu/pružiti uslugu/izvesti radove po toj cijeni, Ugovorni organ takvu ponudu može odbiti.

8.9. Ispravka računarskih grešaka

Ugovorni organ će provjeriti računsku ispravnost ponude ispraviti bilo koju grešku u ponudi koja je čisto aritmetičke prirode ukoliko se ista otkrije u toku ocjene ponuda. Kada izračuni vezani za pojedinačne stavke iz obrasca za cijenu ponude ili cijena ponude bez poreza na dodatnu vrijednost navedeni u ispunjenom obrascu za cijenu ponude ne odgovaraju metodologiji za izračun definisanoj u ovom pozivu ugovorni organ ih ispravlja na način da je jedinična cijena osnov ponude koja se ne može mijenjati dok se sve ostale vrijednosti ispravljaju u skladu sa osnovnim aritmetičkim postupcima. Ugovorni organ će ispraviti i druge računske greške u obrascu za cijenu i obrascu za ponudu. Kada cijena ponude bez PDV-a izražena u obrascu za cijenu ponude (nakon ispravljene računske greške) ne odgovara cijeni ponude bez PDV-a izraženoj u obrascu ponude važi cijena bez PDV-a izražena u obrascu za cijenu ponude.

Ugovorni organ će bez odlaganja ponuđaču uputiti zahtjev za potvrdu ispravke ponude i može nastaviti sa postupkom, sa ispravljenom greškom, pod uslovom da je ponuđač to odobrio u roku koji je predvidio ugovorni organ. Ako ponuđač ne odobri predloženu ispravku, ponuda se odbacuje i garancija za ponudu, ukoliko postoji, vraća se dobavljaču.

Iznosi koji se isprave na taj način će biti obavezujući za ponuđača. Ako ih ponuđač kao takve ne prihvata, njegova ponuda se odbacuje.

 

9. OSTALI PODACI

9.1. Donošenje odluke o ishodu postupka javne nabavke

Ugovorni organ će donijeti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača ili poništenju u postupku javne nabavke u roku koji je određen Pozivom kao period važenja ponude, a najkasnije u roku od 7 dana od dana isteka važenja ponude, odnosno u produženom periodu roka važenj a ponude, ukoliko se on produži na zahtjev ugovornog organa. Odluka o rezultatima postupka javne nabavke će biti objavljena na web stranici ugovornog organa, istovremeno sa njenim upućivanjem ponuđačima.

Ugovorni organ je dužan da odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača dostavi svim ponuđačima u postupku nabavke u roku od 3 dana, a najkasnije u roku od 7 dana od dana donošenja odluke o izboru ili poništenju postupka nabavke elektronskim putem, ili putem pošte, ili neposredno. Uz obavještenje o rezultatima postupka ugovorni organ će dostaviti ponuđačima odluku o izboru najpovoljnije ponude ili poništenju postupka, kao i zapisnik o ocjeni ponuda.

9.2. Zaključenje ugovora i podugovaranje

Prijedlog ugovora je uključen u Aneksu ovog poziva (nacrt). Ponuđač treba ovjeriti i potpisati prijedlog ugovora bez popunjavanja ostalih dijelova ugovora.

Osnovni elementi ovog ugovora su sadržani u Aneksu ovog poziva.

Ponuđačima je dozvoljeno podugovaranje. Ponuđači trebaju u obrascu za dostavljanje ponude navesti da li namjeravaju sklapati podugovor sa trećom stranom. Ponuđač sa najuspješnijom ponudom ne smije, bez predhodne saglasnosti ugovornog organa, sa trećom stranom sklapati podugovor ni o jednom bitnom dijelu ugovora. Ugovorni organ će biti blagovremeno obavješten, prije sklapanja podugovora, o elementima ugovora za koje se sklapa podugovor i o indentitetu podugovorača. Ponuđač je dužan u ponudi dostaviti i izjašnjenje da li će se plaćanje izvršiti direktno podugovaraču. U vezi sa navedenim elementi koji se podugovaraju i identitet podugovarača obavezno se saopštavaju ugovornom organu blagovremeno, prije sklapanja podugovora. Ugovorni organ će obavjestiti ponuđača o svojoj odluci u roku od 15 (petnaest) dana od prijema obavještenja o podugovaranju i navesti objektivne razloge ukoliko odbija odobriti takvu odluku. Ugovorni organ može provjeriti kvalifikacije podugovorača u skladu sa Zakonom. Ponuđač kojem je dodijeljen ugovor dužan je da prije realizacije podugovora dostavi ugovornom organu podugovor koji obavezno sadrži slijedeće elemente:

a) robu, usluge ili radove koje će isporučiti, pružiti ili izvesti podugovarač;

b) predmet, količinu, vrijednost, mjesto i rok isporuke;

c) podatke o podugovaraču: naziv podugovarača, sjedište, JIN/IDB, broj transakcijskog računa i naziv banke kod koje se vodi.

Ugovorni organ ukoliko odbije dati saglasnost za uvođenje podugovarača, za koje je izabrani ponuđač dostavio zahtjev, dužan je pismeno obrazložiti razloge zbog kojih nije dao saglasnost.

U slučaju podugovaranja, odgovornost za uredno izvršavanje ugovora snosi izabrani ponuđač.

9.3. Žaštita prava ponuđača

Svaki ponuđač koji ima opravdan interes za ugovor o javnoj nabavci i smatra da je ugovorni organ u toku postupka javne nabavke izvršio povrede Zakona i/ili podzakonskih akata, ima pravo da uloži žalbu na postupak u roku koji je određen u članu 101. Zakona.

Žalba se izjavljuje ugovornom organu u najmanje tri primjerka, u pisanoj formi direktno ili preporučenom poštanskom pošiljkom, u rokovima propisanim članom 101. Zakona.

 

PRILOZI:

ANEKS 1. Obrazac za dostavljanje ponude

ANEKS 2. Obrazac za cijenu ponude

ANEKS 3. Obrazac za dostavu povjerljivih informacija

ANEKS 4. Obrazac izjave o ispunjenosti uslova iz člana 45. ZJN BIH

ANEKS 5. Obrazac izjave u skladu sa članom 52. ZJN BIH

ANEKS 6. Obrazac izjave o ispunjenosti uslova iz člana 50. ZJN BIH

ANEKS 7. Izjava o prihvatanju općih i posebnih uvjeta poziva

ANEKS 8. Nacrt Ugovora

 

Direktor

Senahid Godinjak

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENTE:


PODIJELI: