Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 10.05.2019. 12:53

Odluka o provođenju Izmjena i dopuna Regulacionog plana Čobanija-poslovni objekat na dijelu k.č. 798/1, 799, 798/2, 3783/2 i 800 K. O. Sarajevo VII

Izvor: Službene novine Kantona Sarajevo, Broj 19, 09.05.2019.

Na osnovu člana 25. stav 7, člana 32. stav 3 i člana 39. stav 2 Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 24/17 i 1/18), te člana 10. Statuta Općine Centar Sarajevo - Prečišćeni tekst ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 23/04), Općinsko vijeće Centar Sarajevo je, na 37. redovnoj sjednici održanoj dana 25.04.2019. godine, donijelo

 

 

ODLUKU

O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA

REGULACIONOG PLANA "ČOBANIJA"

- poslovni objekat na dijelu k.č. 798/1, 799, 798/2,

3783/2 i 800 K. O. Sarajevo VII -

 

 

Član 1.

Ovom Odlukom utvrđuje se provođenje Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Čobanija" (u daljem tekstu Plan), zatim granice izmjene i dopune, urbanističko tehnički uslovi za prostorne intervencije koje se odnose na izgradnju poslovnog objekta sa javnim toaletom, uslove za uređenje građevinskog zemljišta, te odnose prema postojećim objektima.

 

Član 2.

Granica izmjene Plana obuhvata parcele k.č. dio 798/1, 799, 798/2, 3783/2 i k.č. 800.

 

Sve gore navedene parcele se nalaze u K.O. Sarajevo VII, Općina Centar.

 

Površina obuhvata iznosi P=0,03 ha.

 

Član 3.

Područje planiranja se odnosi na dio stambeno poslovne zone između lijeve obale Miljacke i ulice Hamdije Kreševljakovića, u istočnom dijelu obuhvata. Izgradnja u obuhvatu vršit će se na osnovu Izmjena i dopuna Plana.

 

Član 4.

Urbanističko-tehnički uvjeti za izgradnju građevine (poslovni objekat sa javnim toaletom) su:

- Građevinska parcela planiranog objekta se zadržava u gabaritu predviđenom Regulacionim planom.

- Građevinska linija utvrđuje dio građevinske parcele na kojoj je moguće izgraditi građevinu, odnosno liniju koju objekat svojim najisturenijim dijelom ne smije preći.

- Ukoliko se u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti utvrdi da zbog imovinsko pravnih odnosa nije moguće realizovati objekat u planiranom gabaritu, tada je moguće izvršiti pomjeranje građevinskih, odnosno regulacionih linija na granicu vlasničkih parcela i uz obavezu planiranja zabatnog zida na granici parcele, kako bi se omogućila realizacija ostatka objekta;

- Građevinska linija objekta na sjevernoj strani parcele, poklapa se sa regulacionom linijom parcele, te ista može preći u etažama iznad etaže prizemlja do 70 cm isključivo radi arhitektonskog oblikovanja sjeverne fasade.

- Planirana maksimalna spratnost poslovnog objekta je Po+P+3, koja mora uvažiti visinu vijenca susjednog objekta sa zapadne strane, uz djelomično povlačenje posljednje etaže.

- Krov objekta mora biti ravni, a maksimalna visina atike je 110 cm u odnosu na završnu a.b. ploču. Ograda ravnog krova može se realizovati samo kao transparentna (staklo i sl.). - Stubišna vertikala može biti iznad završne kote ravnog krova.

- Ukupna tlocrtna površina poslovnog objekta iznosi 202,5 m2, a ukupna BGP nadzemnih etaža iznosi 912,0 m.

- Za planirani objekat potrebno je obezbijediti parking prostor na javnim parking površinama planiranim usvoje- nim Regulacionim planom (1 parking mjesto na 40-60 m2 BGP).

- Uslovi za izgradnju građevina dati su u grafičkom prilogu br. 7. i 8. koji se moraju ispoštovati i to: regulaciona linija, građevinske linije, maksimalne visine i spratnost.

- Nivelete pješačkih saobraćajnica, kao i prilazi i ulazi u građevine moraju biti isprojektovane i izvedene prema Uredbi o urbanističko-tehničkim uvjetima, prostornim standardima i normativima za otklanjanje i sprečavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih barijera za kretanje invalidnih lica koja koriste tehnička i ortopedska pomagala ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 5/00).

- Priključke na saobraćajnice i mrežu komunalne infrastruk- ture treba posebno projektovati na nivou Idejnog projekta, u skladu sa idejnim rješenjima koji su sastavni dio Plana, a prema svim tehničkim, funkcionalnim i bezbjedonosnim uslovima prema važećim zakonskim propisima i pravilima struke. Na Idejne projekte komunalne infrastrukture inves- titor mora pribaviti saglasnost komunalnih preduzeća.

- Arhitektonska građevina mora biti oblikovana i građena od savremenih materijala, koji nisu lako zapaljivi i nisu prenosnici požara.

-Koeficijent izgrađenosti utvrđen je i naznačen u tekstual- nom obrazloženju Plana.

- Pri izdavanju građevinske dozvole za izgradnju građevine potrebno je pribaviti geoinžinjerske nalaze i uvjete fundiranja od nadležnih Institucija, a statički proračun građevine mora se dimenzionirati za zaštitu od potresa jačine najmanje 8 stepeni MCS.

 

Član 5.

Uređenje građevinskog zemljišta se mora izvesti u obimu i na način kako je to predviđeno Planom. Izgradnja građevina se ne može započeti bez prethodnog minimalnog uređenja građevin- skog zemljišta, pod čime se podrazumijeva obezbjeđenje saobraćajnog pristupa parceli, priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i elektroenergetsku mrežu i eventualno izmještanje vodova komunalne infrastrukture.

 

Privremeno korištenje građevinskog zemljišta koje nije privedeno krajnjoj namjeni se ne može odobriti.

 

Izgradnja objekata privremenog karaktera može se odobriti isključivo za potrebe gradilišta i isti se moraju ukloniti prije podnošenja zahtjeva za tehnički prijem građevine.

 

Član 6.

Projektna dokumentacija za izgradnju objekata treba da sadrži i Idejni/Izvedbeni projekat vanjskog uređenja sa hortikulturom.

 

Tehnički prijem građevina podrazumijeva i prijem izvedbenih radova na vanjskom uređenju sa hortikulturom.

 

Član 7.

Uvjeti za sklanjanje stanovništva i materijalnih dobara moraju biti obezbijeđeni u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", broj 39/03) i odredbama Uredbe o mjerilima, kriterijima i načinu izgradnje skloništa i tehničkim normativima za kontrolu ispravnosti skloništa ("Službene novine Federacije BiH", broj 21/05).

 

Član 8.

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja na oglasnoj ploči Općine Centar, a naknadno će biti objavljena u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

 

Broj 01-49-843/19

25. aprila 2019. godine

Sarajevo

 

Predsjedavajuća

Općinskog vijeća

Karolina Karačić, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:

PODIJELI: