Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 03.02.2020. 15:23

Odluka o provođenju Urbanističkog projekta Milkos

Izvor: Službene novine Kantona Sarajevo, Broj 3, 30.01.2020.

Na osnovu člana 47. Zakona o prostornom uređenju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 7/05), čl. 13. i 19. Statuta Općine Novo Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 35/10 i 45/19), Općinsko vijeće Novo Sarajevo je na 35. sjednici, održanoj dana 30.12.2019. godine, donijelo

 

ODLUKU


O PROVOĐENJU URBANISTIČKOG PROJEKTA "MILKOS"


 

Član 1.

 

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti korištenja, izgradnje, uređenja i zaštite prostora, te način provođenja Urbanističkog projekta "MILKOS" (u daljem tekstu Plan), a naročito: granice prostome cjeline, urbanističko - tehničkih i uslova za izgradnju planiranih građevina, uređenje građevinskog zemljišta, uvjeti uređenja partemih javnih površina, uvjeti uređenja zelenih površina, uvjeti za realizaciju planiranog saobraćajnog rješenja i saobraćaja u mirovanju.
 

Član 2.

 

Granica obuhvata polazi od tačke br. l koja se nalazi na međi između parcela k.č. 4117/24 i 3349/3, a ima koordinate y=6531876, x=4857111, potom nastavlja na sjever idući preko parcela k.č. 4117/24, 4117/37 i dolazi na sjeverni rub parcele k.č. 4117/24, nastavlja u istom pravcu sijekući u pravoj liniji parcelu k.č. 4117/1 i dolazi u tromeđu parcela k.č. 4117/1, 3329 i 3328/1, potom nastavlja na sjever idući međom parcele k.č. 3329 (obuhvata je) i dolazi u tačku br. 2 koja se nalazi na međi između parcela k.č. 3281/1 i 3329, a ima koordinate y=6531815, x=4857279. Granica se potom lomi na istok idući zaštitnim koridorom planirane saobraćajnice (ne obuhvata je) i dolazi u tačku br.3 koja ima koordinate y=6531942, x=4857277, skreče na sjever sijekući planiranu saobraćajnicu i dolazi u tačku br.4 koja ima koordinate y=:6531944, x=485730l, zatim produžava u pravcu istoka idući zaštitnim koridorom planirane saobraćajnice (obuhvata je) i dolazi u tačku br.5 koja se nalazi na parceli k.č. 1464/22, a ima koordinate y=6532207, x=4857350, potom se lomi na jug sijekući u pravoj liniji parcele k.č. 1464/22 i 4117/1 i dolazi na sjeverozapadni rub parcele k.č. 3357/1. Granica potom nastavlja na jug idući međom parcele k.č. 3357/1 (ne obuhvata je), te skreče na jugozapad idući preko parcela k.č. 4117/28, 4117/27, 4117/26 (koordinate prelomnih tačaka: br. 6 y=6532156, x=4857202; br. 7 y=653 1997, x=4857l69) i dolazi do mjesta odakle je opis granice i počeo.

Sve gore navedene parcele se nalaze u K.O. Novo Sarajevo I, Općina Novo Sarajevo.

Površina obuhvata iznosi P=5,3 ha.

 

Član 3.

 

Plan se donosi za period do donošenja novog planskog dokumenta.
 

Član 4.

 

U sklopu obuhvata ovog Plana definisane su zone sa sljedećim namjenama:

Zona stambeno-poslovnih i poslovnih objekata,

Zona društvene infrastrukture,

Zona saobraćajne infrastrukture sa površinama zaštitnog zelenila.

 

Član 5.

 

Urbanističko-tehnički uvjeti za izgradnju građevina:

Lokacija 1.

- Izgradnja svih građevina i zgrada unutar granica iz člana 2. ove Odluke vrši se na građevinskom zemljištu ograničenom regulacionim i građevinskim linijama.

- Regulaciona linija utvrđena ovim Planom se ne može mijenjati.

- Građevinska linija utvrđuje prostor na kome je dozvoljeno lociranje i izgradnja građevina.

- Prizemlje građevine ne može preći građevinsku liniju. U višim etažama je moguće pojedinim dijelovima objekta preći preko građevinske linije, ali ne više od 3,0 m, a prema građevinskim linijama nivoa (spratnih etaža) naznačenim u Planu (prema Idejnom projektu "Kvadrat"d.o.o. Sarajevo).

- Kote podova utvrđene u ovom urbanističkom projektu u pravilu moraju se poštovati, ali su moguće minimalne korekcije u visini od +/-30 cm.

- Maksimalne visine i spratnost objekata utvrđene ovim urbanističkim projektom se ne mogu mijenjati i utvrđene su kroz Idejni projekat "Kvadrat"d.o.o. Sarajevo.

- Arhitektonski objekti predviđeni za izgradnju ovim urbanističkim projektom moraju se realizovati prema Idejnom projektu koji je sastavni dio dokumentacije ovog urbanističkog projekta i koji je urađen od strane "Kvadrat" d.o.o.Sarajevo.

- Svi arhitektonski objekti predviđeni za izgradnju ovim urbanističkim projektom moraju biti oblikovani i građeni od savremenih materijala.

- Krovne plohe stambeno-poslovnih objekata će biti izvedene kao prohodni ozelenjeni ravni krovovi.

- Uređaji i instalacije koji su u funkciji objekata moraju se smjestiti u okviru osnovnih gabarita objekata ili u građevinskoj parceli, a kako je dato u Idejnim rješenjima infrastrukture koji su sastavni dio ovog urbanističkog projekta.

- Svi arhitektonski objekti predviđeni za izgradnju ovim urbanističkim projektom moraju biti projektovani i izvedeni prema uvjetima predviđenim za 8° MCS skale.

- Tehnička dokumentacija za planiranu arhitektonsko - urbanističku cjelinu mora biti usaglašena sa uslovima fundiranja datim u geoinžinjerskom elaboratu koji je urađen za potrebe Plana. Prije izdavanja urbanističke saglasnosti, odnosno odobrenja za građenje, potrebno je pribaviti inženjerskogeološki i geotehnički nalaz i uslove temeljenja od stručnih institucija.

- Saobraćani prilazi definisani su sa južne, zapadne i sjevero-zapadne strane.

- Unutar ugla preglednosti u zonama saobraćajnih čvorova se ne mogu postavljati ograde, vršiti sadnja visokog zelenila ili graditi druge fizičke strukture čija visina prelazi 0,6 m.

- Na osnovu tražene brutto građevinske površine i namjene, obezbjediti broj parking - garažnih mjesta i to: za stambenu izgradnju 1 stan - minimalno 1 parking mjesto; za poslovne sadržaje jedno parking mjesto na 60 m2/BGP.

Lokacija 2.

- Regulacija svih građevina i zgrada unutar granica iz člana 2. ove Odluke vrši se na građevinskom zemljištu ograničenom regulacionim i građevinskim linijama.

- Regulaciona linija utvrđena ovim Planom se ne može mijenjati.

- Građevinska linija utvrđuje prostor na kome je dozvoljeno lociranje i izgradnja građevina.

- Tokom izdavanja urbanističke saglasnosti za ovu lokaciju obavezna je izrada idejnog projekta koji će odrediti finalni oblik, sadržaj i ostale elemente potrebne za pribavljanje urbanističke saglasnosti.

- Kote podova utvrđene u ovom urbanističkom projektu u pravilu treba poštovati, ali su moguće minimalne korekcije.

- Maksimalne visine i spratnost objekata utvrđene ovim urbanističkim projektom se ne mogu mijenjati.

- Svi arhitektonski objekti predviđeni za izgradnju ovim urbanističkim projektom moraju biti oblikovani i građeni od savremenih materijala.

- Uređaji i instalacije koji su u funkciji objekata moraju se smjestiti u okviru osnovnih gabarita objekata.

- Svi arhitektonski objekti predviđeni za izgradnju ovim urbanističkim projektom moraju biti projektovani i izvedeni prema uvjetima predviđenim za 8° MCS skale.

- Tehnička dokumentacija za planiranu arhitektonsko - urbanističku cjelinu mora biti usaglašena sa uslovima fundiranja datim u geoinžinjerskom elaboratu koji je urađen za potrebe Plana. Prije izdavanja urbanističke saglasnosti, odnosno odobrenja za građenje, potrebno je pribaviti inženjerskogeološki i geotehnicki nalaz i uslove temeljenja od stručnih institucija.

- Saobraćajni prilaz na lokaciju definisan je sa istočne strane.

- Na osnovu tražene brutto građevinske površine i namjene, obezbjediti broj parking - garažnih mjesta i to jedno parking mjesto na 40 m2 / BGP.

 

Član 6.

 

Objekti koji se zadržavaju mogu se rekonstruisati i redizajnirati u okviru postojećeg horizontalnog i vertikalnog gabarita.
 

Član 7.

 

Izgradnja i lociranje privremenih objekata na području koje obuhvata Plan se mogu odobriti isključivo za potrebe izvođenja radova na gradilištu i moraju se ukloniti prije početka tehničkog prijema zgrade.
 

Član 8.

 

Uređenje građevinskog zemljišta se mora izvršiti u obimu i na način kako je to predviđeno ovim Planom. Izgradnja arhitektonsko-urbamstičke cjeline ne može početi bez projektne dokumentacije osiguranja građevinske jame.

Izgradnja građevina se ne može započeti bez prethodno izvedenog minimalnog uređenja građevinskog zemljišta pod cime se podrazumjeva prvenstveno realizacija Planom predviđenog saobraćajnog rješenja priključenja na vodovodnu, kanalizacionu i elektroenergetsku mrežu te eventualno izmještanje vodova komunalne infrastrukture, a u svemu prema idejnim projektima koji su sastavni dio ovog Plana.

Izgradnja arhitektonsko-urbanističke cjeline ne može započeti bez izrađene projektne građevina cijelos kompleksa (Lokacija I.). Izuzetno se ovi objekti mogu koristiti za potrebe gradilišta, ali se isti moraju ukloniti prije tehničkog prijema građevine. Postojeći objekti u obuhvatu lokacije 1. se ne zadržavaju.

 

Član 9.

 

Uređenje zelenih površina se mora izvršiti na osnovu projekta sadnje čiju osnovu čini idejno rješenje hortikulture kojeje sastavni dio dokumentacije ovog projekta.

Uređenje zelenih površina u okviru pojedinih namjena prostora iz člana 4. ove odluke mora se izvršiti prije tehničkog prijema predviđenih arhitektonskih i drugih objekata.

Uređene zelene površine sa urbanim mobilijarom i adekvatnim popločanjem mora biti izvedeno kako je dato kroz urbanistički projekat.

Tehnički prijem arhitektonskih i drugih objekata podrazumijeva i prijem izvedenih radova na uređenju zelenih površina.

 

Član 10.
Projekti planiranih objekata, trebaju da sadrže i Idejni/Izvedbeni projekat vanjskog uređenja sa hortikulturom, a kod uređenja ove površine, akcenat treba da bude na adekvatnom odabiru i dispoziciji elemenata urbanog mobilijara (popločanje, klupe, korpe, rasvijeta, skulpture, elementi vode i sl.)

 

Tehnički prijem građevine podrazumijeva i prijem izvedbenih radova na vanjskom uređenju sa hortikulturom.
 

Član 11.

 

Zaštitni pojas uz javne ceste (zaštitni cestovni pojas) je pojas na kojem važi poseban režim gradnje i uspostavlja se s ciljem zaštite javne ceste i sigurnosti saobraćaja na njoj od štetnih uticaja i različitih aktivnosti u prostoru pored javne ceste.

U postupku izdavanja odobrenja za građenje ili urbanističke saglasnosti za građenje objekata i instalacija na javnoj cesti ili unutar cestovnog i zaštitnog pojasa javne ceste organ nadležan za prostorno uređenje obavezan je zatražiti prethodnu saglasnost, odnosno odobrenje od upravitelja ceste, shodno članu 58. Zakona o cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/10, 16/10 i 66/13).

Zaštitni pojas u smislu stava 1. ovog člana mjeri se od vanjskog ruba zemljišnog pojasa tako daje u pravilu širok sa svake strane:

- autoceste 40 m,

- brze ceste 30 m,

- magistralne ceste 20 m,

- regionalne ceste 10 m,

- lokalne ceste 5 m.

 

Član 12.

 

Urbanističkim projektom nije obuhvaćeno postavljanje firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama, već će se zahtjevi za postavljanje navedenih sadržaja rješavati u skladu sa Odlukom o uvjetima i načinu postavljanja i održavanja naziva firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području Općine Novo Sarajevo koju donosi Općinsko vijeće Novo Sarajevo.
 

Član 13.

 

Uslovi za sklanjanje stanovništva i materijalnih dobara moraju biti obezbjeđeni u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", br. 39/03, 22/06 i 43/10) i odredbama Uredbe o mjerilima, kriterijima i načinu izgradnje skloništa i tehničkim normativima za kontrolu ispravnosti skloništa ("Službene novine Federacije BiH", br. 21/05 i 59/07).
 

Član 14.

 

U postupku donošenja odobrenja za građenje, odnosno u postupku donošenja urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje nivelete pješačkih saobraćajnica, kao i prilazi i ulazi u građevine moraju biti isprojektovane i izvedene prema Uredbi o urbanističko-tehničkim uvjetima, prostornim standardima i normativima za otklanjanje i sprječavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih barijera za kretanje invalidnih lica koja koriste tehnička i ortopedska pomagala ("Službene novina Kantona Sarajevo", broj 5/00).
 

Član 15.

 

Površine za parkiranje, odnosno garažiranje vozila utvrđene su Planom - faza saobraćaja.

Investitor je dužan da obezbijedi površine za parkiranje i garažiranje na dodijeljenoj građevinskoj parceli prema važećim normativima.

 

Član 16.

 

Izgradnja objekata privremenog karaktera može se odobriti isključivo za potrebe gradilišta, a isti se moraju ukloniti prije tehničkog prijema.
 

Član 17.

 

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".
 

Broj 02OV-23-3283/19
30. decembra 2019. godine


Predsjedavajuća
Općinskog vijeća Novo Sarajevo
Baltić Ana, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: