Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 26.12.2017. 09:16

Otvoreni javni konkurs za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2017. godinu

Izvor: Akta.ba, 26.12.2017.

Fond za zaštitu okoliša

Federacije BiH

 

Na osnovu člana 27. stav 1., člana 32. Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federadje Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH" broj: 33/03), ćlana 7., člana 33. stav 1., člana 34. stav 1., člana 36. Statuta Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH" br: 33/06), odnosnih odredbi Praviinika o postupku objavljivanja konkursa i o odlučivanju o odabiru korisnika sredstava Fonda („Službene novine Federacije BiH" broj: 74/17), Pravilnika o uslovima i načinu dodjele zajmova ili pozajmica i drugih sredstava Fonda („Siužbene novine Federacije BiH" broj: 75/10 i 74/17), Pravilnika o dodjeli sredstava iz Revolving fonda za projekte energijske efikasnosti („Službene novine Federacije BiH" broj: 10/17 i 99/17), te Ugovora o finansijskim uslugama i posredovanju pri dodjeli finansijskih sredstava iz Revolving fonda sa Union bankom, broj: 01-04-2- 2731/2017 od 24.10.2017. godine, a u vezi sa Programom rada i Finansijskim planom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2017. godinu (,,Službene novine Federacije BiH" broj: 14/17), te Odluke Upravnog odbora o raspisivanju Otvorenog javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za-2017. godinu broj: UO-01-3-13-13-3/2017 od 12.12.2017. godine Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisuje:

 

OTVORENI JAVNI KONKURS

za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2017. godinu - JK RFEE 2017/2

 

I. PREDMET OTVORENOG JAVNOG KONKURSA

Predmet Otvorenog javnog konkursa(1) je prikupljanje prijava za dodjelu sredstava iz Revolving fonda putem kredita za projekte povečanja enetgijske efikasnosti i korištenja obnovijivih izvora energije kao mjera energijske efikasnosti.

Ukupan raspoloživi budžet za ovaj Javni konkurs je 1.670.000,00 KM.

 

Sredstva iz Revolving fonda se dodjeljuju pod sljedećim uslovima:

• Minimalan iznos kredita po projektu je 25.000,00 KM;

• Maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve finansirane projekte iz Revolving fonda je 1.000.000,00 KM;

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 0% godišnje;

• Grace period maksimaino do 12 mjeseci;

• Kolateral: mjenica ili mjenica i bankovna garancija;

• Rok otplate kredita: do 7 godina uključujući i grace period;

• Troškovi obrade zahtjeva iznose 1% od iznosa ukupnog kredita (minimalni trošak obrade 50,00 KM) l fakturišu se direktno korisniku od strane Banke jednokratno unaprijed, nakon odobrenja zahtjeva od strane Fonda;

(1)Otvoreni javni konkurs je oblik konkursne procedure koji je otvoren je do utroška finansijskih sredstava utvrđenih konkursom ili do donošenja Odluke Fonda o zatvaranju istog. Pristigle prijave se evaluiraju u kontinuitetu, po njihovom primitku.

• Sredstva se realizuju u skladu sa članom 18. stav 2. Pravilnika o uslovima i načinu dodjele zajmova ili pozajmica i drugih sredstava Fonda;

• Interna stopa rentabiinosti (IRR) projekta kojim se aplicira je veća ili jednaka 10%;

• Diskontovani period povrata projekta kojim se apiicira je do 10 godina;

• Neto sadašnja vrijednost (NPV) projekta kojim se aplicira je veća ili jednaka 0.

U svrhu plasmana sredstava iz Revolving fonda, Fond je zaključio ugovor sa Union bankom d.d. Sarajevo za pružanje komisionih usluga. U slučaju odobrenja sredstava, ugovor o kreditu korisnik sklapa sa Bankom.

U slučaju odobrenja sredstava korisnik ima pravo raspolaganja istim na sljedeći način:

• jednokratno ili

• maksimalno jednom mjesečno do isteka grace perioda odnosno utroška sredstava.

 

Po ovom Javnom konkursu sredstava iz Revolving fonda mogu biti odobrena najranije 01.01.2018. godine.

Korisnik se na ovaj Javni konkurs može javiti sa više projekata, s tim da je maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve finansirane projekte iz Revolving fonda do 1.000.000,00 KM. Jednim projektom se smatra jedan objekat/proces/sistem.

 

II. KORISNICI KOJI IMAJU PRAVO NA PODNOŠENJE PRIJAVA

Pravo na podnošenje prijava na Otvoreni javni konkurs imaju sve registrovane pravne osobe sa sjedištem na području Federacije BiH.

Iznimno, u ime korisnika koji nije finansijski samostalan(2) prijavu podnosi njegov osnivač/organ koji ga finansira, a koji će dalje biri evaluiran u smislu kredime sposobnosti, sklopiti Ugovor o finansiranju sredstvima iz Revolving fonda, te vraćati kredit.

 

Korisnici sredstava ne mogu biti pravna iica:

• Čije sjedište nije na teritoriji Federacije BiH;

• Koja su u stečaju ili u postupku likvidacije;

• Koja imaju nepodmiren dug prema federalnim i državnim insritucijama, osim ako isti nije reprogramiran važećim dokumentom;

•  Koja ne ispunjavaju uslove za otvaranje transakcijskog računa kod Banke;

• Koja bez prekida posluju kraće od 6 mjeseci i/ili ne posjeduju zvanične finansijske izvještaje;

• Koja imaju iskazan gubitak iznad visine kapitala prema posljednjem zvaničnom bilansu stanja;

• Ciji kapital prema posljednjem zvaničnom bilansu stanja ima vrijednost nižu od iznosa traženog kredita;

• Koja prema CRK izvještaju Centralne banke Bosne i Hercegovine imaju tekuće plasmane u finansijskim institucijama u kategoriji lošijoj od B (osim u slučaju da obezbijede dokaz o urednom izmirivanju obaveza).

(2)Subjekt koji ima svojstvo pravne osobe i koji je većinskim dijelom finansiran od strane organa uprave (npr. javne ustanove iz oblasti obrazovanja, kulture, zdravstva i sl.)

 

III. USLOVI ZA KVALIFIKACIJU PROJEKATA

Kvalifikovani projekti energijske efikasnosti su projekti rekonstrukcije, renovacije ili opremanja, sa ciljem investiranja u stalna sredstva, projektovani da smanje potrošnju energije (uz zadržavanje istog ili poboljšanje postojećeg komfora i/ili povećanje efikasnosti proizvodnje industrijskih postrojenja) ili doprinesu povećanju korištenja obnovljive energije na mjestu proizvodnje (obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti).

 

Kvalifikovani projekti energijske efikasnosti moraju ispunjavati najmanje jedan od uslova:

• Smanjenje potrošnje ukupne (toplotne i elektrićne) energije najmanje za 20% na godišnjem  nivou;

• Smanjenje emisija COa najmanje za 20% na godišnjem nivou.

 

Akrivnosti koje mogu biti predmet finansiranja sredstvima iz Revolving fonda su projekti primjene mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti(3) na postojećim:

a) Nestambenim objektima;

b)  Industrijskim procesima;

c) Javnoj rasvjeti;

d) Aktivnostima i procesima u obavljanju komunalnih usluga (sistemi daljinskog grijanja, vodovoda i kanalizacije i sl).

 

Projekti mogu uključivati mjere koje se odnose na unaprijeđenje arhitektonsko-građevinskog, elektro ili mašinskog dijela objekta, instalacija i procesa, javne rasvjete, iskorištenje otpadne toplote, korištenje obnovljrvih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti, mjere povećanja efikasnosti na sistemima proizvodnje i distribucije toplotne energije u sistemima daljinskih grijanja, mjere na efikasnosti distribucije vode, te mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona i transportnih sistema i sl.

Projekti koji nisu u skladu s navedenim akrivnostima neće biti razmatrani.

 

Predmet prijave na ovaj Konkurs ne mogu biti objekti/procesi/sistemi:

• Koji se ne nalaze na teritoriji Federacije BiH;

• Za koje nije riješen imovinsko-pravni status;

• Koji su namjenjeni za dalju prodaju.

 

Pojam „Industrijski procesi" predstavljaju prvocese koji se odvijaju u industrijskim pogmima, a imaju za cilj stvaranje nove vrijednosti kroz primjenu odgovarajućih tehnologija.

Monitoring ostvarenih efekata u nestambenim objektima javnog sektora i sistemima javne rasivjte će se paralelno vršiti i kroz EMIS platformu. S tim u vezi, svi krajnji korisnici javnog sektora moraju biti prijavljeni i evidantiram u EMIS-u najdalje do podnošenja prvog izvještaja o ostvarertim uštedama.

(3) Obnovijivl izvori energije kao mjere energijske efikasnosti su obnovljivi izvori energije definisani pozirivnim propisima Federacije Bosne i Hercegovine, koji se koriste na mjestu proizvodnje tj. za vlastite potrebe, te isključuju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koja je namjenjena za distribuciju tj. trgovinu istom.

 

IV. OBAVEZNA DOKUMENTACIJA ZA SUDJELOVANJE

Dokumentacija koja se dostavlja po ovom Javnom konkursu sastoji se iz obavezne i dodatne obavezne dokumentacije za Fond i obavezne dokumentacije za Banku, i to:

A. Obavezna dokumentacija za Fond:

1. Popunjen, ovjeren i potpisan Obrazac Zahtjeva finansiranje projekta energfske efikasnosti sredstava Revolving fonda (obrazac je dostupan na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba) — original;

2. Popunjen, ovjeren i potpisan Obrazac finansijski pregled projekta (obrazac je dostupan na službenoj web stranici Fonda za zašritu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba) — origina);

3. Popunjen, ovjeren i potpisan Obrazac dinamički pregled projekta (obrazac je dostupan na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba) - original;

4. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika o prihvatanju uslova finansiranja projekta sredstvima iz Revolving fonda propisanih ovim Javnim konkursom i općim aktima Fonda (izjava je dostupna na službenoj web stranici Fonda za zašritu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www. fzofbih.org.ba) - original;

5. Dokaz o registraciji korisnika (aktuelni izvod) kod nadležnog suda ili nadležnog organa u zavisnosti gdje je subjekt registrovan. Datum izdavanja dokumenta, tj. dokaza o registraciji, ne smije biti stariji od 3 mjeseca od dana podnošenja prijave (osim za dokaz o registraciji federalnih/kantonalnih mirustarstava i jedinica lokalne samouprave) - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa;

6. Uvjerenje o poreskoj registraciji, i to:

a. ID obrazac;

b. PDV broj, za korisnike koji su PDV obveznici, a ako nisu o tome se dostavlja uvjerenje Uprave za indirektno oporezivanje.

Obrasci pod a. i b. se dostavljaju kao otiginali ili kopije ovjerene od strane nadležnog organa ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja prijave;

7. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika da će se pribavljanje usluga/roba/radova izvršiti u skladu sa Zakonom o javnim nabakma (ZJN). Ovu izjavu dostavljaju korisnici koji su obavezni primjenjivati ZJN. U slučaju da se radi o pravnom licu koje nije obavezno primjenivati ZJN, dostavlja se Izjava o istom - originalna ne starija od 30 dana od dana podnošenja prijave;

8. Izjava ovjerena od strane ovlaštcnog lica korisnika da je spreman obezbjediti instrument osiguranja za potrebe zaključenja ugovora s Bankom - originalna ne starija od 30 dana od dana podnošenja prijave;

9. Izjava ovjerena od strane oviaštenog lica kotisnika da nije pod stečajem ili pred likvidacijom, ili ušao u određen aranžman s povjeriocem, ili obustavio ili ograničio poslovne aktivnosti, ili u analognoj situaciji koja proističe iz sličnog postupka u skladu sa relevantnim zakonima i propisima u FBiH — odnosi se na privredne subjekte, ne starija od 30 dana od dana podnošenja prijave;

10. Izjava ovjerena od strane ovlaštenog lica korisnika da nije predmet postupka za proglašenje stečaja, za izdavanje naloga za prisilnu likvidaciju ili postizanje sporazuma/aranžmana s povjeriocima, ili bilo kojeg sličnog postupka u skladu sa relevantnim zakonima i propisima u FBiH - odnosi se na privredne subjekte, originalna ne starija od 30 dana od dana podnošenja prijave;

11. Uvjerenja o izmirenim poreskim obavezama — Poreske uprave FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje ne starije od tri mjeseca od datuma prijave najavni konkurs (uvjerenje UIO se dostavlja samo ako je korisnik PDV obveznik) - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa. Ukoliko postoji poseban dokument o reprogramiranju otplate duga, isti je neophodno dostaviti.

 

Napomena:

Zahtjev za finansiranje projekta energijske ejikasnosti za sredstava Revolving fonda, Obrasci za fjinansijski i dinamički pregled projekta, te Izjava o prihvatanju uslova finansiranja projekta sredstvima Revolving fonda moraju biti popunjeni na računaru, na obrascima koji su dostupni na službenoj web stranici Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine: www.fzofbih.org.ba.

Dokumentacija pod rednim brojevima 9. i 10. se dostavlja u vidu izjave u konkursnoj proceduri. U slučaju dodjele sredstava, korisnik je dužan prije potpisivanja Ugovora dostaviti predmetna uvjerenja izdata od strane nadležnog organa, koja nisu starija od 30 dana od dana pismene obavijesti o rezultatima Javnog konkursa.

 

B. Dodatna obavezna dokumentacija za Fond:

1. Dokaz o vlasništvu nad objektom na kojem se provode mjere, ukoliko je objekat u vlasništvu podnosioca prijave, ne stariji od 30 dana od dana podnošenja prijave na Javni konkurs - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa;

2. Ukoliko objekat nije u vlasništvu podnosioca prijave, uz dokaz o vlasništvu (vlasnika) ne stariji od 30 dana od dana podnošenja prijave, dostaviti i dokaz o aranžmanu s vlasnikom po kojem se stiče pravo na provodenje projekta kojim se aplicira - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa;

3. Ukoliko sistem/proces nije u vlasništvu podnosioca prijave, potrebno je dostaviti dokaz o aranžmanu s vlasnikom po kojem se stiče pravo na provodenje projekta kojim se apiicira - original ili kopija ovjerena od strane nadležnog organa;

4. Saglasnost nadležnog organa podnosioca prijave o preuzimanju kredimog zaduženja, ovjerena i potpisana - original;

5. Ukoliko se radi o provođenju mjera na/u objektima, potrebno je dostaviti detaljni energijski pregled* sa tehno-ekonomskom analizom za mjere, tj. set mjera za koje se aplicira na ovaj Javni konkurs, uradenom od strane pravnog lica ovlaštenog kod Federalnog ministarstva prostornog uredenja. Isti mora sadržavati i proračune, te piecizno iskazane tehničke i finansijske pokazatelje po kojima se vrši evaluacija projekata, a koji su navedeni u poglavlju V. ovog Javnog konkutsa - original ili kopija;

6. Ukoliko se tadi o provođenju mjera u industrijskim procesima, na sistemima javne rasvjete ili komunalnih usluga potrebno je dostaviti energijski pregled* ili studiju izvodijivosti* sa tehničkom specifikacijom, odnosno predmetom i predračunom radova/specifikacijom oreme. Isti mora sadržavari i proračune, te precizno iskazane tehničke i finansijske pokazatelje po kojima se vrši evaluacija projekata, a koji su navedeni u poglavlju V. ovog Javnog konkursa - original ili kopija;

7. Ovjerena izjava od ovlaštenog lica korisnika da objekat/industrijski proces koji je predmet prijave na konkurs neće biti prodat za vrijeme trajanja otplate kredita, ne starija od 30 dana od dana podnošenja prijave.

 

Napomena*:

Finansijski i tehnički pokazatelji određeni kroz energijski pregled /studiju izvodljivosti, odnosno navedeni u Zahtjevu za finansiranje, moraju se isključivo odnositi na mjeru/ set mjera energijske efikasnosti koja je predmet investicije za koju se aplicira pntem ovog konkursa.

Ukoliko je bilo parcijalnog izvođenja mjera povećanja energijske efiknsnosti u odnosu na energijski pregled kojim se raspolaže, energijski pregled je potrebno novelirati.

 

C. Obavezna dokumentacija za Banku:

1. Rješenje o upisu u sudski registat sa svim izmjenama i dopunama;

2. Aktuelni izvod iz sudskog registra (ne stariji od 30 dana od dana podnošenja prijave);

3. Statut i odluka/akt o osnivanju;

4. Uvjerenje o poteznoj registraciji kod Porezne uptave - ID broj;

5. Uvjerenje o registraciji obveznika poreza na dodatnu vrijednost - PDV broj;

6. Obavještenje nadležnog zavoda za statistiku o razvrstavanju prema djelatnosti;

7. Uvjerenja nadležne organizacione jednice Porezne uprave/UIO da nema neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda ili uvjerenja o stanju obaveza;

8. Identifikacioni dokument osnivača;

9. Lične karte i CIPS potvrde o prebivalištu lica ovlaštenih za zastupanje;

10. Zvanični finansijski izvještaji za posljednje tri godine (podrazumijeva godišnje i polugodišnje finansijske izvještaje - ukoliko je društvo obavezno vrširi prijavu polugodišnjih izvještaja); ukoliko je društvo osnovano u periodu koji je kraći od tri godine, potrebno je dostaviti finansijske izvještaje za cjelokupni period poslovanja;

11. Analitički bruto bilans;

12. Pregled potraživanja od kupaca;

13. Pregled obaveza prema dobavljačima;

14. Posljednji Revizorski izvještaj;

15. Kada je Korisnik budžetska institucija umjesto dokumentacije iz tačke 10. potrebno je dostaviti:

a) Finansijski izvještaji za prethodne tri godine (Bilans stanja, Račun prihoda i rashoda, Godišnji izvještaj o izvršenju budžeta, Odluku o usvajanju izvršenja budžeta);

b) Budžet za tekuću godinu;

c) Zakon o izvišenju budžeta za tekuću godinu;

d) Izvještaj o izvišenju budžeta za tekuću godinu;

e) Posljednji dokument okvirnog budžeta;

f) Pregled zaduženja (krediri, kamate, garancije) sa dospijećem obaveza za seivisiranje duga po godinama;

16. Dokumentacija na obrascima Banke (preuzeti sa web stranice Union banke d.d. Sarajevo: www.unionbank.ba):

a) Zahtjev za kredit;

b) Karton deponovanih potpisa;

c) Popunjen upitnik o povezanim licima;

d) Saglasnost za pristup CRK;

e) Izjava ovlašenog lica o nepostojanju računa nad kojim je određena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima;

f) Poslovni plan koji uključuje investiranja sa efektima utroška sredstava;

g) Prilog poslovnog plana;

17. Ostala dokumentacija u skladu sa zahtjevima Banke, kao i dokumente za koje Korisnik smatra da su interesantni za Banku.

Dokumentacija pod rednim brojevima 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10 treba biti ovjerena kopija ne starija od 30 dana od dana podnošenja prijave.

Dokumentaciju pod rednim brojevima 11, 12 i 13, ovjerenu i potpisanu od strane ovlaštenog lica aplikanta, treba obezbjediti sa:

• danom dostavljenih posljednjih zvaničnih finansijskih izvještaja i

• posljednjim danom prethodnog mjeseca u odnosu na dan podnošenja zahtjeva za kredit. Dokumentacija tražena pod rednim brojem 16 dostavlja se isključivo u originalu.

Korisnici mogu dostaviti i ostale dodatne dokumente koji mogu pružiti dodatne informacije o projektu.

 

V. VREDNOVANJE PRIJAVA

Vrednovanje i rangiranje prijava pristigiih na javni konkurs vršit će posebne Komisije koje imenuje direktor Fonda.

Pristigle prijave se ocjenjuju kontinuirano, po prispjeću, do utroška finansijskih sredstava predviđenih Javnim konkursom.

Da bi se korisniku odobrila sredstva iz Revolving fonda po ovom Javnom konkursu, potrebno je da:

1. Ispuni formalno-pravne uslove konkursa,

2. Zadovolji „minimalne uslove za finansiranje",

3. Dobije pozitivnu ocjenu o bonitetu, te

4. Osvoji minimalno 60 bodova po zadanim kriterijima i podkriterijima.

Navedeni uslovi su potrebni i dovoljni za odobrenje sredstava po ovom Javnom konkursu.

 

Ispunjenost formalno-pravnih uslova dostavljenih prijava utvrđuje Komisija za analizu ispunjenosti formalno-pravnih uslova iz Javnog konkursa, koja je dužna otvoriti sve pristigle prijave, te utvrditi da li su podnesene blagovremeno i na način propisan u poglavlju VI. ovog Javnog konkursa, da li se odnose na predmet Javnog konkursa, da li su podnesene od strane korisnika sredstava na kojeg se Javni konkurs odnosi, te da li je dostavljena obavezna dokumentacija za Fond tražena Javnim konkursom.

Samo prijave koje su ispunile formalno-pravne uslove Javnog konkursa dalje se vrednuju od strane Komisije za stručnu ocjenu prijava.

Prva faza ocjene prijava koju provodi Komisija za stručnu ocjenu podrazumijeva pregled ispunjenosti "„minimalnih uslova za finansiranje".

Da bi „minimalni uslovi za finansiranje" bili zadovoljeni potrebno je da:

1. Projekat zadovoljava kvalifikacione zahtjeve:

- Godišnje smanjenje potrošnje energije najmanje 20% i/ili

- Godišnje smanjenje emisije CO2 najmanje 20%;

2. Interna stopa rentabilnosti (IRR) projekta iznosi minimalno 10% (IRR>10%);

3. Diskontovani period povrata invesricije nije duži od 10 godina;

4. Neto sadašnja vrijednost (NPV) piojekta sa kojim se aplidra bude pozitivna (50);

5. Prijava sadrži svu dodatnu obaveznu dokumentadju za Fond zahtjevanu Konkursom.

Prijave koje nisu ispunile „minimalne uslove za finansiranje" neće se dalje razmatrati ni stručno bodovati.

 

Ocjena boniteta korisnika obavlja se u saradnji sa Bankom koja cijeni kreditnu sposobnost korisnika, po osnovu dostavljene obavezne dokumentacije za Banku. Negativno mišljenje Banke o bonitetu korisnika je ujedno i eliminatomi kriterij u procesu evaluacije.

 

Stručno bodovanje prijava koje su dobile pozitivnu ocjenu o bonitetu, vrši se na osnovu sijedećih kriterija i podkriterija:

A. Finansijski kriterij:

1. Neto sadašnja vrijednost predloženog projekta (NPV);

2. Interna stopa rentabilnosti (IRR);

3. Diskontovani period povrata;

4. Indeks profitabilnosri (IP/NPQV).

B. Tehnički kriterij:

1. Procenat ukupne godišnje uštede energije (%);

2. Procenat godišnjeg smanjenja emisije CO2 (%);

3. Pouzdanost tehničkih kalkulacija i parametara.

C. Socijalno-ekološki kriterij

1. Smanjenje nivoa zagađenja različitim agensima;

2. Podizanje kvaliteta boravka u objektima/nivoa proizvodnje/usluge/osvjetljenosti;

3. Razvoj nerazvijenih područja;

4. Socijalna osjetljivost korisnika.

 

Za podkriterije iz Pravilnika o dodjelu sredstava iz Revolving fonda za projekte energijske efikasnosti, po kojima se ne vrši evaluacija projekata po ovom Javnom konkursu, svim projektma će se dodjeliti 60% maksimalne ocjene tih podkriterija.

Po okončanju procedura vrednovanja projekata, Komisije sačinjavaju izvještaje o rezultatima vrednovanja, te iste dostavljaju direktoru Fonda.

Na prijedlog direktora, Upravni odbor Fonda donosi Odluku o odobrenju sredstava iz Revolving fonda.

Rok za donošenje Odluke Upravnog odbora o odobrenju sredstava je do 60 dana od dana podnošenja prijave na Javni konkurs.

Nakon donošenja Odluke o odobrenju sredstava, te ispunjenja ostalih uslova navedenih u pismenom obavještenju od strane Fonda, korisnik zaključuje Ugovor o kreditu sa Bankom za realizaciju predloženog projekta.

Ukoliko korisnik ne ispuni tražene uslove, odluka za tog korisnika prestaje da važi o čemu se isti obavještava od strane Fonda.

 

VI. PAKOVANJE I DOSTAVLJANJE PRIJAVA

Prijava za učestvovanje na Javnom konkuisu sa kompletnom dokumentacijom mra biti izrađena na način da čini cjelinu u zatvorenoj neprovidnoj koverri, a dostavlja se lično ili putem pošte na adresu

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Hamdije Čemerlića 39a

71000 Sarajevo

Umjesto adrese, na koverti zalijepiti popunjenu naljepnicu za kovertu koja se nalazi na web stranici Fonda.

Prijava se sastoji iz dokumentacije za Fond i dokumentacije za Banku, koje je potrebno odvojeno uvezati, a dostavljaju se u zajedničkoj koverti.

Dokumentaciju za Fond čine kompletna obavezna i dodatna obavezna dokumentacija, a dostavlja se u štampanoj formi, uvezana tvrdim povezom (ukoričena dokumentacija) ili jemstvenikom.

Dijelovi dodatne obavezne dokumentacije, kao što su detaljni energijski pregledi, studije izvodljivosti, tehnoekonomske analize se ne uvezuju sa ostalom dokumentacijom za Fond.

Dokumentacija za Fond dostavlja se u originalu i jednoj kopiji, izuzev detaljnog energijskog pregleda/studije izvodljivosti koji se dostavlja u jednom primjerku uz original dokumentacije, a uz kopiju dokumentacije dostavlja se u elektronskoj formi. Kopija se dostavlja zajedno s originalom i jasno se naznačuje „original" i "kopija". U slučaju razlika između originala i kopije, vjerodostojan je original

Dokumentacija za Banku dostavlja se u jednom primjerku.

U koverti može biti samo jedan projekat. Ukoliko jedna koverta sadrži više projekata, prijava se odbacuje.

 

VII. OPĆE ODREDBE

Prijave po Otvorenom javnom konkursu se dostavljaju kontinuirano od momenta objave Konkursa pa do utroška sredstava.

Rezultati Javnog konkursa, biti će objavljeni na službenoj web stranici Fonda www.fzofbih.org.ba u roku od 7 dana od dana donošenja Odluke o odobrenju sredstava.

Fond će, također, putem svoje web stranice blagovremeno izvještavati o stanju raspoloživih sredstava po raspisanom javnom konkursu, te isti zatvoriti.

Prijave koje su podnesene nakon utroška sredstava, Fond neće uzeti u razmatranje.

Način provedbe Konkursa, dodjele i praćenja realizadje sredstava detaljno je opisan u Smjeniicama za korisnike sredstava Retiolving fonda za projekte energijske efikasnosti uspostavljenom u Fondu za zaititu okoliša FBiH, koje se mogu preuzeti na web stranici Fonda: www.fzofbih.org.ba.

Dokumenti koji se šalju na Javni konkurs, ne vraćaju se podnosiocu prijave.

Neadekvatno popunjene ili nekompletne prijave neće se razmatrati.

Fond ne snosi nikakve troškove nastale pripremom, sačinjavanjem i dostavljanjem prijava, te podnosioc prijave nema prava na naknadu bilo kakvih troškova po osnovu učešća na ovom Javnom konkursu.

Sve dodatne informacije vezane za Javni konkurs, mogu se dobiti svakim radnim danom od 10:00 - 14:00h putem kontakt telefona: +387 (0)33 723 680 ili putem e-maila: info@.fzofbih.org.ba za dokumentaaju koja se odnosi na evaluaciju od strane Fonda.

Sve dodatne informacije vezane za Javni konkurs, mogu se dobiti svakim radnim danom putem e-maila: komisioni.krediti@unionbank.ba za dokumentaciju koja se odnosi na evaluaciju od strane Union Banke.

 

Direktor

Dr.sci.oec. Fuad Čibukčić

 

 

SMJERNICE ZA KORISNIKE SREDSTAVA IZ REVOLVING FONDA

 

Broj 1

Broj 2

Broj 3

Broj 4

Broj 5

Broj 6

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: