Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 09.05.2019. 09:39

Ponuda za preuzimanje društva Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina

Izvor: Oslobođenje, 09.05.2019.

Na osnovu Zakona o preuzimanju dioničkih društava Federacije Bosne i Hercegovina (Službene novine Federacije BiH br. 77 od 7.10.2015.g.) i Rješenja o odobrenju ponude za preuzimanje od strane Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH br. 04/1 -19-78/19 od 24.04.2019.g. Raiffeisen SEE Region Holding GmbH objavljuje:

 

PONUDU ZA PREUZIMANJE DRUŠTVA

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina

 

 

1. Firma, sjedište i adresa u sjedištu ciljnog društva, visina osnovnog kapitala i klasa i broj dionica koje čine osnovni kapital ciljnog društva

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina (u daljem tekstu: Banka) sa sjedištem u Sarajevu, Zmaja od Bosne bb, je društvo registrovano kod Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH pod registarskim brojem emitenta 02-21 u Registru emitenata.

 

Ukupni dionički kapital Banke iznosi 247.167.000,00 KM i sastoji se od 988.668 redovnih (običnih) dionica sa pravom glasa, nominalne vrijednosti 250,00 KM što čini 100% dioničkog kapitala Banke.

 

2. Firma, oblik organizovanja, sjedište i adresa u sjedištu ponudioca

Raiffeisen SEE Region Holding GmbH sa sjedištem Am Stadtpark 9,1030 Beč, Austrija (u daljem tekstu: Ponudilac) je društvo registrovano kod Trgovačkog suda u Beču, pod brojem FN 255194 k. Ponudilac u postupku preuzimanja ciljnog društva djeluje samostalno.

 

3. Klasa i broj dionica i glasova ciljnog društva koje drži Ponudilac

Ponudilac je vlasnik 988.620 redovnih (običnih) dionica sa pravom glasa ciljnog društva sve u nominalnoj vrijednosti po 250,00 KM što ukupno iznosi 247.155.000,00 KM dioničkog kapitala ciljnog društva.

 

Ponudilac ima procentualno 99,9951% dioničkog kapitala Banke odnosno glasačkih prava u ciljnom društvu.

 

4. Broj, vrsta i klasa dionica koje su predmet Ponude za preuzimanje

Ponuda za preuzimanje se odnosi na sve dionice koje ne drži Ponudilac i to na 48 redovnih (običnih) dionica sa pravom glasa što čini 12.000,00 KM ili procentualno 0,0049% dioničkog kapitala odnosno glasačkih prava Banke.

 

5. Minimalan iznos dionica, koje moraju biti ponuđene, da bi ponuda bila obavezujuća

Ponudilac nije odredio minimalni broj dionica koje moraju biti ponuđene da bi ponuda bila obavezujuća, tako daje ponuda obavezujuća za Ponudioca i Ponudilac će kupiti, u skladu sa uvjetima iz ponude, svaku i sve dionice dioničara koji prihvate ponudu.

 

6. Izjava u skladu sa članom 22. tačka g) Zakona o preuzimanju dioničkih društava

Ponuda za preuzimanje je upućena svim dioničarima ciljnog društva za sticanje svih dionica koje su predmet ove ponude pod propisanim i objavljenim uvjetima.

 

Ponudilac će kupiti i dionice na kojima je zasnovano neko opterećenje (založno pravo, pravo plodouživanja, pravo trećih lica na vrijednosnim papirima i drugi tereti) odnosno ograničenja prava iz vrijednosnih papira dioničara samo ako dioničar u periodu trajanja ponude za preuzimanje u Registru vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine provede postupak brisanja zasnovanog opterećenja/ograničenja.

 

7. Cijena

Ponudilac nudi za svaku pojedinu redovnu (običnu) dionicu iznos od 439,00 KM ili 175,6% nominalne vrijednosti dionice. Ukupna cijena za 48 dionica koje su predmet ponude iznosi 21.072,00 KM.

 

8. Izvor i način osiguranja naknade za plaćanje dionica koje su predmet Ponude za preuzimanje

Ponudilac je u svrhu osiguranja plaćanja svih di¬onica ciljnog društva iz tačke 4 ove ponude iz vlastitog poslovanja osigurao i uplatio novčana sred¬stva na račun Registra vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

9. Rok plaćanja

Rok za plaćanje deponovanih dionica dioničarima koji prihvate ponudu je 7 dana od dana isteka roka trajanja ponude za preuzimanje.

 

10. Rok trajanja Ponude za preuzimanje

Ponuda za preuzimanje traje 28 dana od dana njene objave u dnevnim novinama.

 

11. Firma, sjedište i adresa u sjedištu Regis¬tra

Registar vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i

Hercegovine

Maršala Tita 62/II

71000 Sarajevo

Tel: +387 33 279150

Fax: +387 33 279151

e mail: info@rvp.ba

 

12. Prihvatanje i povlačenje prihvatanja Ponude za preuzimanje

Dioničari koji prihvate ponudu trebaju najkasnije do isteka roka važenja ponude predati Registru pisani nalog (NP2) za prihvat ponude ovjeren od strane notara i original ili kod notara ovjerenu kopiju potvrde banke o broju transakcijskog računa na koji će im Registar izvršiti isplatu novčanih sredstava. Nalog za prihvat ponude i potvrdu moguće je dostaviti neposredno Registru ili putem pošte na adresu iz tačke 11. ove Ponude za preuzi-manje. Potpis nalogodavca/dioničara ili punomoćnika na nalogu mora biti ovjeren od strane notara. Ako se nalog za prihvat ponude upućuje poštom, isti mora biti zaprimljen u Registru najkasnije zadnji dan roka važenja ponude.

 

Ukoliko je dioničar prihvatio ponudu na prethodno opisan način dioničar može sve do isteka roka ponude povući svoj nalog o prihvatanju ponude, tako da dostavi Registru uredno ispunjen nalog (NP3) za povlačenje dionica sa računa za depo-novanje kod Registra na račun dioničara kod Registra, ovjeren od strane notara.

 

13. Poslovanje ciljnog društva nakon preuzimanja

Ne očekuje se da će Ponuda za preuzimanje utjecati na promjenu poslovanja ciljnog društva, osim u pravcu daljeg razvoja i jačanja, polazeći od toga da je Ponudilac već vlasnik 99,9951 % dioničkog kapitala odnosno glasačkih prava u ciljnom društvu.

 

14. Strateški planovi Ponudioca

Ne očekuje se da će Ponuda za preuzimanje utjecati na dosadašnje planove poslovanja ciljnog društva odnosno na politiku zapošljavanja i radnopravni status zaposlenika ciljnog društva i društva po-nudioca, niti će doći do promjene vezane za mjesto u kojima ciljno društvo i društvo ponudilac obavlja svoju djelatnost polazeći od toga da je Ponudilac već vlasnik 99,9951% dioničkog kapitala odnosno glasačkih prava u ciljnom društvu.

 

15. Uprava i nadzorni odbor ciljnog društva

Ne očekuje se da će Ponuda za preuzimanje utjecati na upravu ciljnog društva niti na novčana i nenovčana davanja kao i druge pogodnosti koje se daju ili čine vjerovatnim članovima uprave i nadzornog odbora ciljnog društva polazeći od toga da je Ponudilac već vlasnik 99,9951% dioničkog kapitala odnosno glasačkih prava u ciljnom društvu.

 

16. Prijenos dionica manjinskih dioničara

Ponudilac će nakon provođenja postupka preuzimanja ciljnog društva koristiti zakonsko pravo prijenosa dionica manjinskih dioničara ciljnog društva u skladu sa članom 45. Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

 

17. Dodatne informacije

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama i/ili pojašnjenjima dioničari ciljnog društva ih mogu dobiti putem web stranice Registra vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine: www.rvp.ba ili kod ciljnog društva na e-mail: lana.becirovic-spaic@raiffeisengroup.ba ili na broj telefona: +387 (0) 33 287 865.

 

 MARIĆ & CO

advokatsko društvo

za Raiffeisen SEE Region Holding GmbH

punomoćnik

Dijana Ivanović

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: