Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 15.06.2021. 08:52

Prodaja građevinskog zemljišta za izgradnju dva niza objekata kolektivnog stanovanja u obuhvatu regulacionog plana Gazijin han u Sarajevu

Izvor: Akta.ba, 15.06.2021.

Na osnovu člana 363. Zakona o stvarnim pravima ( « Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine », broj 66/13, 100/13),  članova 2. i 3. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije BiH, Kantona, Općina i Gradova (« Službene  novine Federacije BiH » broj 17/14), člana 7. Odluke o građevinskom zemljištu Općine Stari Grad (« Službene novine Kantona Sarajevo », broj 7/15) i Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo za izgradnju dva niza objekata kolektivnog stanovanja u obuhvatu regulacionog plana “Gazijin han”(“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 19/21), Općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, objavljuje

 

JAVNI KONKURS

za prodaju građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo za izgradnju dva niza objekata kolektivnog stanovanja u obuhvatu regulacionog plana “Gazijin han”

 

 

PREDMET JAVNOG KONKURSA

 

Raspisuje se Javni konkurs za prodaju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta putem javnog nadmetanja radi izgradnje dva niza objekata kolektivnog stanovanja, a prema regulacionom planu “Gazijin han”, a na zemljištu označenom kao k.č. 1269/1, površine 7 500 m2, k.o. Koševo, sa upisanim pravom vlasništva Općina Stari Grad Sarajevo sa dijelom 1/1, što po novom premjeru odgovara k.č. broj 547/2 k.o. Vasin Han,  sa upisanim posjednikom Općina Stari Grad sa dijelom 1/1.

 

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI

 

Obim i vrsta radova: Izgradnja deset stambenih objekata kolektivnog tipa stanovanja do samog završetka istih, izgradnja prilaznog puta za kolski i pješački pristup, izgradnja parking prostora i uređenje slobodnog prostora.

Namjena i gabarit:

Ulični niz: tri objekta tlocrta cca 13,0 x 11,0 m i jedan objekat tlocrta cca 13,0 x 17,0 m;

dvorišni niz: pet objekata tlocrta cca 8,0 x 11,0 m i jedan objekat tlocrta cca 11,0 x 15 m;

Karakter radova: stalni

Spratnost:

Ulični niz: maksimalna dozvoljena spratnost Sut+VPr+1 - prema Regulacionom planu;

Dvorišni niz: maksimalna dozvoljena spratnost Sut+VPr - prema Regulacionom planu 

Sadržaj: Stanovanje

Prilaz: iz ulice Sarajevskih gazija, novoprojektovanim prilazom, vanjskim pristupnim stepeništem

Krov: Prema projektu, a prema potrebama novoplaniranih objekata i uvjetima datim u Odluci o provođenju Regulacionog plana Gazijin han

Vertikalna komunikacija: Vanjsko stepenište za komunikaciju kroz parcele i unutrašnje stepenište za komunikaciju unutar objekata

Obrada i materijali: koristiti savremene građevinske materijale

Arhitektonsko oblikovanje: arhitekturu uklopiti sa ambijentom i projektovati u jednostavnom mjerilu mahale, odnosno korištenjem jednostavnih linija i prema uvjetima datim u Odluci o provođenju Regulacionog plana

Položaj u odnosu na građevinsku liniju: ispoštovati građevinsku liniju koju je uslovio Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i prema datoj lokaciji

Uslovi za infrastrukturu: Na predmetnom lokalitetu postoji infrastrukturna mreža, te priključenje izvršiti na postojeću infrastrukturu

Parkiranje i garažiranje: Predmetna parcela ima prostorne mogućnosti za rješavanje parkiranja- parkiranje riješiti preko parking prostora

Posebni uslovi:

Izraditi Idejni projekat za predmetne stambene nivoe objekata kolektivnog stanovanja sa svim pratećim sadržajima, a uz saglasnost Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Pribaviti saglasnosti svih imalaca infrastrukturne mreže.

    

 

NAKNADA

 

Početna tržišna prodajna cijena zemljišta označenog kao k.č. 1269/1, k.o. Koševo (stari premjer), što po novom premjeru odgovara k.č. broj 547/2 k.o. Vasin Han, u površini od 7 500 m2,  za V stambenu zonu iznosi 225.000,00 KM.

Kapara za učešće u postupku javnog nadmetanja se utvrđuje u iznosu od 10% od početne prodajne cijene zemljišta i iznosi 22.500,00KM i ista će se uplatiti na transakcijski račun 101101005240778 kod PRIVREDNE BANKE D.D. Sarajevo, sa naznakom na uplatnici-Polog za učešće na Javnom konkursu.

Naknada za pogodnosti gradskog građevinskog zemljišta - renta za korisnu površinu za V zonu iznosi 32,61 KM/m2, što za ukupnu korisnu površinu objekta od cca 2.528 m2 iznosi cca 82.438,10 KM (u slučaju razlike utvrđene površine kroz izradu glavnog projekta, moguće je izvršiti korekciju obračuna u postupku izdavanja odobrenja za građenje).

 

OBAVEZE INVESTITORA

 

Obavezuje se kupac – investitor da u roku od 15 dana od dana zaključivanja kupoprodajnog ugovora podnese zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Obavezuje se kupac – investitor da u roku određenim rješenjem u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti plati naknadu za prirodnu pogodnost građevinskog zemljišta (renta), u skladu sa važećim propisima na dan donošenje rješenja o naknadama, s tim da na dan raspisivanja oglasa, naknada za prirodnu pogodnost građevinskog zemljišta (renta) iznosi 32,61 KM/m2, korisne površine objekta.

Učesniku u Javnom nadmetanju koji ne ostvari pravo na kupovinu zemljišta uplaćena kapara će se vratiti u roku od osam (8) dana od dana zaključenja postupka Javnog nadmetanja.

 

Sa učesnikom licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija, zaključit će se odgovarajući kupoprodajni ugovor u formi notarski obrađene isprave, u kojem će se regulisati međusobna prava i obaveze u pogledu kupoprodajne cijene, prenosa vlasništva i posjeda i propisanih naknada iz ove Odluke.

Ako učesnik javnog nadmetanja odustane od zaključenja ugovora, gubi pravo na povrat kapare. 

Učesnik u javnom nadmetanju čija je ponuda prihvaćena kao najpovoljnija, dužan je utvrđenu  (kupovnu) cijenu za predmetno zemljište (uz umanjenje plaćene kapare), uplatiti u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o prodaji.

Ukoliko kupac ne plati ugovorenu kupoprodajnu cijenu u navedenom roku, smatrat će se da je jednostrano raskinuo kupoprodajni ugovor i gubi pravo na povrat kapare.

Kupac se može uknjižiti kao vlasnik i preuzeti u posjed kupljenu nekretninu tek nakon što prodavcu Općini Stari Grad Sarajevo u propisanom roku uplati cjelokupnu prodajnu cijenu  utvrđenu članom 2. ove Odluke.

 

PRIJAVA NA JAVNI KONKURS

 

Prijavu na Javni konkurs mogu podnijeti sva pravna i fizička lica.

Prvenstvo prilikom prodaje zemljišta radi izgradnje objekta kolektivnog stanovanja ima onaj ponuđač koji ponudi najvišu cijenu u odnosu na početni iznos naknade navedene u konkursu Javni konkurs provodi Komisija za provođenje Javnog konkursa, koju je imenovalo Općinsko vijeće.

Prijava na Javni konkurs – licitaciju, podnosi se na protokol Općine Stari Grad Sarajevo, ili putem pošte na adresu Općine Stari Grad Sarajevo, ul. Zelenih beretki broj 4, sa naznakon „Ne otvaraj - prijava na konkurs“, sa naznačenom šifrom  učesnika Javnog konkursa.

Koverat sa prijavom na Javni konkurs treba da sadrži dvije koverte: jednu sa elementima finansijske ponude, koja mora biti zatvorena, i drugu, također zatvorenu, sa svim ostalim traženim podacima iz Javnog konkursa i sa identifikacionim podacima. 

 

Pisana prijava za učešće na licitaciji treba da sadrži :

  • Identifikacijske podatke
  • Izvod iz sudskog registra za pravno lice
  • Ako učesnik licitacije nastupa kao punomoćnik, punomoć mora biti sačinjena  u formi notarski obrađene isprave
  • Potvrdu banke o otvorenom tekućem računu sa naznakom transakcijskog računa banke, te pozivom na broj klijenta na koji će izvršiti povrat kapare fizičkom ili pravnom licu, ukoliko na bude izabrano kao najpovoljniji ponuđač
  • Potvrdu da račun nije blokiran zadnjih šest mjeseci
  • Dokaz o uplati kapare (depozit) za učešće putem licitacije (uplatnica)

Učesnik Javnog konkursa- licitacije  dužan je sa danom predaje dokumenta za učešće na Javni konkurs uplatiti 10% od početne prodajne cijene zemljišta u iznosu od 22.500,00 KM i ista će se uplatiti na transakcijski račun 101101005240778 kod PRIVREDNE BANKE D.D. Sarajevo, sa naznakom na uplatnici - Polog za učešće na Javnom konkursu.

 

Javno otvaranje prijava na Javni konkurs, obavit će se dana 09.07. 2021. godine, u zgradi Općine Stari Grad, ul. Zelenih beretki broj 4, u Sali za vjenčanja sa početkom u 15h30, u prisustvu zainteresiranih učesnika konkursa ili njihovih punomoćnika i članova Komisije.

Svakom učesniku vrijedi njegova ponuda sve dok se ne da veća ponuda.

Sa učesnikom licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija zaključuje se odgovarajući ugovor u formi notarski obrađene isprave.

Troškove notarske obrade kupoprodajnog ugovora, troškove upisa prenosa vlasništva i poreza na promet vlasništva, snosi kupac.

 

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Dodatne informacije o Javnom konkursu mogu se dobiti u Općini Stari Grad, putem Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove.

Ovaj Javni konkurs je objavljen u dnevnim novinama Dnevni avaz, na web stranici Općine Stari Grad Sarajevo (www.starigrad.ba) i Oglasnoj tabli Općine i ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja, zaključno sa 21-im danom.

Općina Stari Grad zadržava pravo da poništi ovaj Javni konkurs i ne snosi nikakvu odgovornost prema učesnicima konkursa.

 

Uredno kovertirane prijave sa naznakom:

 

Prijava na javni konkurs o prodaji zemljišta u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo putem javne licitacije“ sa naznakom - NE OTVARAJ, dostaviti preporučeno putem pošte ili neposredno na protokol Općine Stari Grad, na adresu:

OPĆINA STARI GRAD SARAJEVO

Komisija za provođenje Javnog konkursa

Ul. Zelenih beretki broj 4

71000 Sarajevo

 

 

Broj: 09-27-4204/21                                                                                OPĆINSKI NAČELNIK

Sarajevo, 15.06.2021. godine                                                                 mr. Ibrahim Hadžibajrić

 

Detaljne informacije pročitajte ovdje

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: