Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 20.02.2020. 09:24

Prodaja neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu općine - K.O. Banovići Selo

Izvor: Oslobođenje, 20.02.2020.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

KANTON TUZLANSKI

OPĆINA BANOVIĆI

OPĆINSKI NAĆELNIK

 

Broj:01-04-322/2020.god.

Datum: 18.02.2020.god.'

Na osnovu člana 363. Zakona o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine ("ijjužbene novine F BiH", br. 66/13,100/13), člana 7. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova ("Službene novine F BiH", br. 17/14), člana 4. Odluke o načinu i uslovima raspolaganja nekretninama u vlasništvu općine Banovići broj: 10/01-02-313/18 od 30.10.2018. godine i člana 10. Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog konkursa-licitacije na lokalitetu Poslovne zone "Sadnice" broj: 01-04-33/20 od 06.02.2020. godine, Općinski načelnik raspisuje:

 

JAVNI OGLAS

o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu općine Banovići putem javnog nadmetanja – licitacije

 

1. Općina Banovići, adresa: Alije Dostovića broj: 1, poštanski broj i mjesto: 75 290, Banovići, telefon/fax: 035/743-418, kontakt osoba: Eldis Lapandić

2. Raspisuje se Javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu općine Banovići putem javnog nadmetanja - licitacije, radi izgradnje poslovnih objekata u Poslovnoj zoni "Sadnice", Sadnice bb, Banovići, označeno kao: parcela broj: 803/39, zv. "Sadnice", livada 3. klase površine 932 m2 i ostalo neplodno zemljište u površini od 1294 m2, ukupne površine 2226 m2 upisana u ZKUL broj: 1240 i KKUL broj: 1164 K.O. Banovići Selo sa pravom vlasništva općina Banovići udio 1/1 i

parcela broj: 803/40, zv. "Sadnice", livada 3. klase površine 858 m2 i ostalo neplodno zemljište u površini od 985 m2, ukupne površine 1843 m2 upisana u ZKUL broj: 1240 i KKUL broj: 1164 K.O. Banovići Selo sa pravom vlasništva općina Banovići udio 1/1.

Na građevinskim parcelama iz Člana 1. ove odluke, na temelju detaljnog planskog dokumenta Regulacioni plan "Poslovna zona-Sadnice", Banovići i Odluke o usvajanju regulacionog plana "Poslovna zona-Sadnice" Banovići, broj: 10/01 -02-106/18, datum 27.03.2018. godine ("Službeni glasnik Općine Banovići" broj 3/18), Rješenja lokacijska informacija službe za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo broj: 06-19-54/20 od 24.01.2020. godine, planirani su poslovni objekti (proizvodna hala, skladišni objekat, administrativno - poslovi prostor, izložbeno - prodajni prostor, uslužni prostor i si.) sa dozvoljenim maksunalnim procentom zauzetosti parcele do Pi = 60%, te je u skladu sa urbanističkim rješenjem građevinske parcele omogućeno, ukoliko se radi o istom vlasniku, te kada tehnologija proizvodnje zahtjeva kao i od potrebe potencijalnih investitora, više građevinskih čestica spojiti u urbanističke cjeline, pri čemu se ne može remetiti plamrani saobraćajni koncept i utvrđena distanca građevinskih linija u odnosu na saobraćajnice.

Ostali elementi, kao što su karakteristike predmetriih parcela, opći plansko-prostorni i društveno ekonomski uslovi korištenja predmetnog zemljišta, drugi urbanističko-tehnički uslovi, te drugo, precizno su navedeni u rješenju lokacijska informacija broj: 06-19-54/20 od 24.01.2020. godine.

3. Početna prodajna cijena nekretnina, utvrđena na osnovu nalaza stalnog sudskog vještaka iz oblasti građevinske struke, iznosi:

Za parcelu broj: 803/39 K.O. Banovići Selo, površine 2226 m2         25.599,00 KM

Za parcelu broj: 803/40 K.O. Banovići Selo, površine 1843 m2         21.194,50 KM

4. Naknada iz osnova prirodnih pogodnosti- renta obračunava se prema m2 korisne površine objekta prema prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni koju utvrđuje Općinsko vijeće. U skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu visina naknade po m: korisne površine građevine za V zonu (objekti pripadaju V zoni građevinskog zemljišta; ostalo građevinsko zemljište) iznosi 12,00KM/m2 i naknada za uređenje zemljišta određuje se na osnovu troškova uređenja građevinskog zemljišta koji je definisan Regulacionim planom "Poslovna zona-Sadnice", Banovići, Odlukom o utvrđivanju pogodnosti za investiranje u obuhvatu Poslovne zone "Sadnice" na području općine Banovići broj: 10/01-02-69/19 od 28.02.2019.godine (odluka objavljena na internet stranici općine Banovići www.opcina-banovici.com.ta) i na osnovu utvrđene bazne cijene i tabele za obračun uređenja prema Odluci o građevinskom zemljištu.

5. Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju sva fizička i pravna lica.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja, imaju i dva ili više fizičkih odnosno pravnih Jica, po osnovu Ugovora o zajedničkoj izgradnji čiji su potpisi ugovarača ovjereni kod nadležnog organa za ovjeru potpisa. Osnovni kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je visina ponuđene cijene u postupku javne licitacije. Zainteresovana lica mogu izvršiti razgledanje građevinskih parcela koja je predmet licitacije i izvršiti uvid u dokumentaciju o predmetnoj nekretnini koja se prodaje srijedom i Četvrtkom u vremenu od 07 do 15 sati i to u periodu od objavljivanja Javnog oglasa do krajnjeg roka za dostavljanja prijava.

6. Kapara za učešće u postupku javnog nadmetanja se utvrđuje u iznosu od 10 % od početne prodajne cijene građevinske parcele koja je predmet licitacije koja iznosi:

Za parcelu broj: 803/39 K.O. Banovići Selo, površine 2226 m2         2.559,90 KM

Za parcelu broj: 803/40 K.O. Banovići Selo, površine 1843 m2,        ,              2.119,45 KM

te se ista uplaćuje na žiro račun Općine Banovići broj: 1321300296100059, otvorenog kod NLB Tuzlanske banke, vrsta prihoda

722431.

Dokaz o uplati kapare će biti potrebno predati Komisiji za provođenje javnog nadmetanja prije početka licitacije. Kapara se neće vratiti ukoliko učesnik ne pristupi javnom nadmetanju ili odustane od svoje ponude.

Učesniku u javnom nadmetanju koji ne ostvari pravo na kupovinu zemljišta, uplaćena kapara će se vratiti u roku od 8 (osam) dana od dana zaključenja postupka javnog nadmetanja. ,

7. Sa učesnikom licitacije Čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija zaključiti će se odgovarajući Ugovor u formi notarski obrađene isprave.

Ako učesnik licitacije odustane od zaključenja ugovora gubi pravo na povrat kapare.

Učesnik u javnom nadmetanju čija je ponuda prihvaćena kao najpovoljnija ponuda dužan je utvrđenu (kupovnu) cijenu za predmetno zemljište (uz umanjenje plaćene kapare) uplatiti u roku do 60 (šezdeset) dana od dana potpisivanja ugovora o prodaji. Ukoliko kupac ne plati ugovorenu kupoprodajnu cijenu smatrat će se da je jednostrano raskinuo kupoprodajnu ugovor i gubi pravo na povrat kapare.

8. Troškove izrade i notarske obrade ugovora o kupoprodaji snosi općina Banovići, kupac snosi troškove poreza na promet nekretnina, troškove provo;   enja i uknjižbe ugovora, te ostale troškove koji se odnose na postupak kupoprodaje.

9. Predaja nekretnine u posjed kupcu izvršit će se nakon isplate cjelokupnog iznosa kupoprodajne cijene, u vrijeme i način kako dogovorom odrede kupac i prodavač.

10. Općina ima pravo da odustane od kupoprodaje

11. Prijava na Javni oglas podnosi se u pisanoj formi i sadrži:

> Prijavu na Javni oglas (Prijava se može preuzeti na internet stranici općine Banovići www.opcina-banovici.com.ba.  ili lično u šalter sali zgrade općine Banovići - Centar za pružanje usluga građanima),

> Orginal ili ovjerenu kopiju Izvoda iz sudskog registra, odnosno ovjerenu kopiju registracije kod drugog nadležnog organa-za pravna lica,

> Orginal ili ovjerenu kopiju Identifikacionog broja poreznog obveznika - za pravna lica,

> Potvrda, obavijest i si. banke o otvorenom tekućem računu sa naznakom transakcijskog računa banke, te pozivom na broj klijenta na koji će se izvršiti povrat kapare fizičkom ili pravnom licu ukoliko ne bude izabrano kao najpovoljniji ponuđač.

> Potpisanu Izjavu da prihvata sve uslove i obaveze navedene u ovom Javnom oglasu,

> Potvrda nadležne Službe za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo daje ponuđač izvršio uvid u parcele i prostorno planski dokument i upoznat je sa uslovima i detaljima gradnje objekata.

> Dokaz da učesnik licitacije nema neizmirenih obaveza prema općini Banovići po osnovu naknada za ranije dodijeljno građevinsko zemljište kao i drugih neizmirenih obaveza - naknada prema općini Banovići, izdata od strane nadležnih Općinskih službi (potvrda ili uvjerenje - Služba za budžet finasije i inspecijske poslove općine Banovići).

12. Postupak održavanja javnog nadmetanja će se održati u Sali za sastanke općine Banovići dana 13.03.2020. godine sa početkomu 11:00 sati.

Javnom nadmetanju dužan je da prisustvuje podnosilac prijave ili lice koje posjeduje punomoć za zastupanje podnosioca prijave za postupak javnog nadmetanja (punomoć mora biti sačinjena u formi notarski obrađene isprave).

13. Rok za dostavljanje prijava za javno nadmetanje je 20 dana od dana objavljivanja Javnog oglasa u atoevnim novinama, na oglasnoj tabli i na internet stranici općine Banovići: www.opcina-banovici.com.ba.

Prijave sa naprijed navedenim dokazima podnose se lično na protokol u Šalter sali zgrade općine Banovići - Centar za pružanje usluga građanima ili putem preporučene poštanske pošiljke u zatvorenoj koverti na adresu: Općina Banovići, Alije Dostovića, broj: 1,75 290 Banovići, sa naznakom:

Općina Banovići

Komisiji za provođenje postupka prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog nadmetanja - licitacije

"ne otvarati""

Na poleđini koverte obavezno naznačiti ime i prezime, odnosno naziv firme, kontakt telefon.

Prijava se smatra nepotpunom ako ne sadrži sve stoje propisano, ako nisu priložene sve isprave iz tačke 11. ovog Oglasa, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene oglasom.

Podnosioci neblagovremene ili nepotpune prijave neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja (o Čemu će biti obavješten od strane komisije za provođenje postupka, prije postupka licitacije telefonskim putem).

U slučaju podnošenja neblagovremene ili nepotpune prijave, a ukoliko se uvidom u istu utvrdi daje uplaćena kapara za učešće u postupku javnog nadmetanja, ista će se podnosiocu vratiti u roku od 8 (osam) dana od dana zaključenja postupka javnog nadmetanja. Općina Banovići ne snosi nikakve troškove ponuđača u postupku po ovom Javnom oglasu, te zadržava pravo da ovaj oglas poništi i ne snosi nikakvu odgovornost prema učesnicima postupka javnog nadmetanja.

14. Sve dodatne informacije u vezi sa urbanističko-tehničkim uslovima izgradnje objekta na predmetnoj građevinskoj parceli, mogu se dobiti u Službi za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzemištvo općine Banovići svakim radnim danom od 08:00 do 14:00 sati ili na broj telefona 035/743-452 od dana objavljivanja Javnog oglasa do dana roka za dostavljanje ponuda.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Husić Midhat

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: