Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 02.07.2018. 10:08

Prodaja neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta koje se nalazi u okviru Poslovne zone Ramići - Banjaluka

Izvor: Akta.ba, 02.07.2018.

Na osnovu člana 348. Zakona o stvarnim pravima (,,Službeni glasnik Republike Srpske" br. 124/08, 3/09, 58/09, 95/11 i 60/15), člana 59. Zakona o lokalnoj samoupravi (,,Službeni glasnik Republike Srpske", br. 97/16), člana 67. Statuta Grada Banjaluka (,,Službeni glasnik Grada Banjaluka", br. 14/18), člana 10. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave („Službeni glasnik Republike Srpske", br.20/12), i tačke 4. Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u Poslovnoj zoni „Ramići - Banjaluka, putem usmenog javnog nadmetanja - licitacije (,,Službeni glasnik Grada Banjaluka" br.20/18) Gradonačelnik Grada Banjaluka, raspisuje

 

O G L A S

o prodaji nepokretnosti u svojini Grada Banjaluka

putem usmenog javnog nadmetanja- licitacije

 

Predmet javnog nadmetanja-licitacije:

Grad Banjaluka prodaje NEPOKRETNOST U SVOJINI GRADA BANjALUKA - neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u svojini Grada Banjaluka, koja se nalazi u okviru Poslovne zone „Ramići - Banjaluka", putem usmenog javnog nadmetanja - licitacije.

Predmet prodaje je nepokretnost označena kao:

 

Broj parcele

Površina parcele

Procijenjena vrijednost zemljišta u KM /m2

Ukupna početna prodajna cijena (procijenjena tržišna vrijednost)

k.č.br.1283/19, k.o. Ramići                  

6.805 m2

29.50 KM / m2

200.747,00 KM

 

Gore navedena nepokretnost je upisana u List nepokretnosti broj 302/28, k.o. Ramići, pravo svojine Grada Banjaluka, sa 1/1 dijela.

 

U skladu sa Regulacionim planom „Poslovna zona „Ramići - Banjaluka" („Službeni glasnik grada Banjaluka", br. 28/15), predmetno zemljište je namijenjeno za izgradnju objekata privredne djelatnosti.

 

Procjena tržišne vrijednosti zemljišta, utvrđena je dana 14.05.2018. godine, od strane ovlaštenog sudskog vještaka građevinsko-arhitektonske struke Vuković Radenka iz Banjaluke, uz pribavljeno mišljenje Komisije za utvrđivanje tržišne vrijednosti građevinskog zemljišta Grada Banjaluka (imenovane Rješenjem gradonačelnika br. 19- 017-3694/16 od 02.12.2016. godine).

 

Datum i mjesto održavanja licitacije:

Prodaja nepokretnosti u okviru Poslovne zone „Ramići-Banjaluka", u svojini Grada Banjaluka, izvršiće se putem usmenog javnog nadmetanja - licitacije, koja će se održati dana 18.07.2018. godine, u zgradi Gradske uprave Grada Banjaluka, u sali br. 238/P, sa početkom u 12:00 časova.

 

Pravo učešća na licitaciji:

Pravo učestvovanja u postupku licitacije imaju domaći i strani privredni subjekti (po principu reciprociteta) - koji obavljaju proizvodnu djelatnost (pretežno čista industrija), djelatnost u vezi sa novim tehnologijama, razvojno-istraživačkom djelatnošću i uslužnom djelatnošću, odnosno djelatnostima predviđenim Regulacionim planom „Poslovna zona Ramići-Banjaluka"" („Službeni glasnik Grada Banjaluka", broj: 28/15).

 

Učestvovanje na licitaciji - neće se dozvoliti licima, koja po zakonu, ne mogu steći pravo svojine na nepokretnostima koja su predmet prodaje.

Komisija će, prije održavanja licitacije pregledati sve dospjele prijave i zapisnički konstatovati koja lica ispunjavaju uslove za učešće na licitaciji. Lica koja ne ispune tražene uslove, čija prijava, odnosno uplata kaucije - nije pristigla u predviđenom roku, ili ne sadrži obavezne priloge, neće moći učestvovati na licitaciji.

 

Prijava

Svi zainteresovani ponuđači - sa pravom učešća, dužni su dostaviti urednu prijavu za licitaciju, neposredno do 16.07.2018. godine, do 13:00 časova, na protokol Gradske uprave grada Banjaluka, kancelarija broj 14, sa naznakom PRIJAVA ZA LICITACIJU - ZA NEPOKRETNOST POSLOVNA ZONA „RAMIĆI- BANjALUKA" - ZA KOMISIJU.

 

Prijava treba da sadrži: podatke podnosioca prijave (naziv privrednog subjekta, adresu i kontakt telefon)

Uz prijavu, obavezno je priložiti sljedeće dokaze:

1. Ovjerenu kopiju lične karte zakonskog zastupnika privrednog subjekta,

2. Original uplatnicu - na ime kaucije, u iznosu od 20.074,70 KM, za nepokretnost koj a se licitira;

3. Punomoć - ukoliko na licitaciju pristupa punomoćnik, odnosno zastupnik privrednog subj ekta;

4. Izvod iz odgovarajućeg registra privrednog subjekta, u ovjerenoj kopiji, ne stariji od 6 (šest) mjeseci;

5. Dokaz o izmirenim poreskim obavezama privrednog subjekta;

6. Akt kojim se dokazuje postojanje reciprociteta između BiH i zemlje iz koje strani privredni subjekat dolazi.

 

U prijavi se mora obavezno navesti nepokretnost koja se licitira.

 

Kaucija

Za učešće u postupku licitacije, ponuđači su dužni uplatiti kauciju - u visini od 20.074,70 KM, za nepokretnost koja se licitira, na žiro-račun broj 551-790-22206572- 52, kod „„Unikredit Ваnk" a.d. Banjaluka.

 

Ponuđačima - čije ponude nisu prihvaćene, izvršiće se povrat uplaćene kaucije, u roku od 30 (trideset) dana od dana zaključenja licitacije.

 

Razgledanje nepokretnosti i uvid u dokumentaciju o istoj

Zainteresovani ponuđači mogu razgledati nepokretnost koja je predmet licitacije, zemljišno-knjižnu i katastarsku dokumentaciju, tehničku dokumentaciju, te procjenu nepokretnosti - izvršenu od strane pravnog lica ovlaštenog za poslove vještačenja, svakog radnog dana, na lokaciji Poslovne zone „Ramići-Banjaluka", u vremenu od 11:00 - 15:00 časova.

Kontakt osoba: Zoran Janjuš, upravnik Poslovne zone „Ramići-Banjaluka", telefon: 051/ 220-280, mob. 065/ 537-406 i Milojko Ševa, telefon: 051/ 220-280, mob: 065/ 540-952.

 

Postupak licitacije, uslovi i način prodaje nepokretnosti

Postupak licitacije provešće Komisija za prodaju nepokretnosti u Poslovnoj zoni „Ramići-Banjaluka", imenovana rješenjem Skupštine Grada Banjaluka broj: 07-013- 279/18.

Prodaja nepokretnosti vršiće se putem usmenog javnog nadmetanja-licitacije. Ponude se na licitaciji ističu javno, putem kartice u koju se upisuje ponuđena cijena. Svakom učesniku vrij edi njegova ponuda sve dok se ne da veća ponuda. Licitacija traje sve dok se daju veće ponude.

Učesnicima licitacije, na njihov zahtjev, dozvoliće se kraći rok za razmišljanje. Licitacija se zaključuj e ako i poslije drugog poziva nije u roku od pet minuta data veća ponuda.

Prije zaključenja licitacije, predsjednik Komisije još jedanput ponavlja posljednju ponudu, a zatim objavljuje da je licitacija zaključena.

Poslije zaključenja licitacije, predsjednik Komisije upoznaje učesnike licitacije - da mogu na zapisnik odmah izjaviti prigovore na sprovedeni postupak licitacije. O postupku licitacije vodi se zapisnik, u koji se unosi tok postupka i sve ponude izjavljene od pojedinih učesnika, kao i izjavljeni prigovori. Poslije zaključenja zapisnika, koji potpisuju članovi Komisije i prisutni učesnici licitacije, prigovori se ne mogu izjavljivati. 

Kupac je dužan u roku od 4 (četiri) godine od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji, da privede zemljište trajnoj namjeni, tj. da izgradi objekat i pribavi upotrebnu dozvolu, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

U slučaju neispunjenja obaveza iz stava 1. ovog člana, prodavac će raskinuti ugovor i zahtijevati naknadu štete.

Za svaku promjenu prava na predmetnom zemljištu, prije privođenja zemljišta trajnoj namjeni, kupcu je potrebna saglasnost prodavca u pisanoj formi, a što će biti precizno definisano notarski obrađenim ugovorom.

 

Oglas za prodaju nepokretnosti-objaviće se u dnevnom listu „Glas Srpske", na oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Banjaluka i na zvaničnoj internet stranici Grada Banjaluka (http://www.banjaluka.rs.ba) i Gradske razvojne agencije (http://www.cidea.org) i to najkasnije - 15 dana prije dana određenog za licitaciju.

 

Zaključenje ugovora

Po okončanju licitacije, Gradonačelnik Grada Banjaluka, zaključuje ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa najpovoljnijim ponuđačem, a po prethodno pribavljenom mišljenju Pravobranilaštva RS, Sjedište zamjenika Banjaluka.

Ako učesnik licitacije koji je najpovoljniji, nakon zaključene licitacije, odustane od zaključenja ugovora, gubi pravo na povrat položene kaucije.

 

Način i uslovi plaćanja kupoprodajne cijene, poreza, troškova i taksi

Kupac je dužan da plati kupoprodajnu cijenu - u roku od 10 (deset) dana od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji, a predaja u posjed - izvršiće se po uplati kupoprodajne cijene, najkasnije u roku od 8 (osam) dana, o čemu će biti sačinjen zapisnik.

Kupcu će se u kupoprodajnu cijenu uračunati uplaćeni iznos kaucije.

Troškove izrade notarske isprave, naknade za uknjiženje ugovora u javnim evidencijama, pripadajuće poreze - snosi kupac.

 

Broj: 12-G-2729/18

Dana, 19. 06. 2018. god.

 

 

Mr Igor Radojičić

GRADONAČELNIK

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: