Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 14.06.2018. 11:44

Prodaja poslovnog prostora Centralne banke Bosne i Hercegovine na III spratu i u podrumu poslovne zgrade Ekvator u Banja Luci

Izvor: Akta.ba, 14.06.2018.

CENTRALNA BANKA

BOSNE I HERCEGOVINE

 

Na osnovu odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine, broj: UV-122-01-1-26/15 AS od 31.03.2015. godine i UV-122-01-1-8/18 SD od 30.01.2018. godine, a u skladu sa članom 17. Pravilnika o uslovima i postupku prodaje stalnih sredstava Centralne banke Bosne i Hercegovine broj: 101-01-2-1238/11 od 01.04.2011. godine, Centralna banka Bosne i Hercegovine objavljuje

 

JAVNI POZIV ZA LICITACIJU

za prodaju stalnih sredstava Centralne banke Bosne i Hercegovine putem otvorenog postupka s javnim pozivom za prikupljanje zatvorenih ponuda

 

I

Predmet javnog poziva - licitacije je prodaja, prikupljanjem zatvorenih pisanih ponuda, stalnih sredstava Centralne banke Bosne i Hercegovine, kako slijedi:

– Poslovni prostor Centralne banke Bosne i Hercegovine površine 1.343 m2, smješten na III spratu i u podrumu poslovne zgrade „Ekvator“ u Banja Luci, ul. Kralja Petra I Karađorđevića 83a, knjigovodstvene vrijednosti: 3.589.157,91 (slovima: trimilionapetstotinaosamdesetdevethiljada stotinupedesetsedam konvertibilnih maraka i 91/100);

Predmetna nekretnina se nalazi u centru Banja Luke, na uglu ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Bulevara Cara Dušana i pripada prvoj gradskoj zoni. Predmetni poslovni prostor se nalazi na trećem spratu na kojem su smještene kancelarije i pomoćne prostorije za potrebe administracije i u podrumu gdje su smještene trezorske komore i tehničke prostorije. Prostor na trećem spratu i u podrumu povezani su vertikalnom komunikacijom – vlastitim liftom.

Navedena stalna sredstva imaju svoje pripadajuće inventurne oznake, a cjelokupan spisak stalnih sredstava, koja su predmet prodaje, može se preuzeti u sjedištu Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH u Banja Luci, na adresi Vidovdanska 19, 78000 Banja Luka, svakim radnim danom od 09.00 do 16.00 časova.

Objekat i pripadajuća stalna sredstva koja su predmet ove licitacije mogu se pogledati na lokaciji objekta koji je predmet prodaje: Kralja Petra I Karađorđevića 83a, 78000 Banja Luka, svakog radnog dana od 19.06.2018 do 22.06.2018.godine u periodu od 12.00 do 14.00 časova, uz prethodnu najavu najmanje jedan dan ranije.

 

Ukupna procijenjena vrijednost stalnih sredstava (početna cijena) koja su predmet prodaje iznosi: 3.589.157,91 KM

(slovima: trimilionapetstotinaosamdesetdevethiljadastotinupedesetsedam konvertibilnih maraka i 91/100), što ujedno predstavlja i početnu cijenu prodaje.

 

Stalna sredstva iz ove tačke poziva se prodaju po principu „viđeno-kupljeno“ bez prava na naknadnu reklamaciju, jedinstvenim postupkom prodaje (bez mogućnosti kupovine dijela stalnih sredstava).

Ponude ispod navedene početne cijene se neće razmatrati i Centralna banka Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Centralna banka) može obustaviti postupak licitacije ukoliko ne bude postignuta navedena početna cijena.

 

II

Pravo učešća na licitaciji imaju sva pravna i punoljetna fizička lica koja se u skladu sa ovim pozivom prijave za učešće na licitaciji i na račun Centralne banke broj 0000020000000097 uplate depozit u iznosu od: 358.915,79 (slovima: tristotinepedesetosamhiljadadevestopetnaest konvertibilnih maraka i 79/100)

Pravo učešća u postupku licitacije nemaju članovi komisije za provođenje postupka.

Prilikom uplate kao primaoca je potrebno naznačiti „Centralna banka Bosne i Hercegovine – Centralni ured“ a kao svrhu uplate navesti „uplata za licitaciju".

Izvršenom uplatom depozita i podnošenjem prijave/ponude na licitaciju učesnici licitacije prihvataju uslove licitacije iz ovog oglasa.

Učesnicima licitacije, čija ponuđena cijena ne bude najpovoljnija odnosno najveća, uplaćeni iznos depozita će biti vraćen u roku od (7) sedam radnih dana od dana javnog otvaranja ponuda na broj žiro/tekućeg računa navedenog u prijavi za licitaciju. Učesniku licitacije koji bude ponudio najveću cijenu i čija ponuda bude prihvaćena kao najbolja uplaćeni depozit će biti uračunat u ponuđenu cijenu stalnih sredstava, odnosno u vrijednost ugovora o prodaji, a ukoliko odustane od zaključenja ugovora depozit se ne vraća. Podnosilac prijave ne stiče svojstvo učesnika licitacije kada Centralna banka utvrdi da do kraja radnog dana 29.6.2018. godine nije evidentiran priliv sredstava, po osnovu uplate depozita, na žiro račun Centralne banke naveden u oglasu licitacije.

 

III

Prijava za licitaciju mora da sadrži:

a) za ponuđača

- pravno lice: odgovarajući dokaz o statusu i registraciji pravnog lica-ovjerenu fotokopiju rješenja/izvoda o upisu u sudski registar, odnosno rješenja o obavljanju djelatnosti čija ovjera nije starija od tri mjeseca od posljednjeg dana za dostavljanje ponuda za licitaciju, JIB/ID, odnosno identifikacioni broj u sistemu PDV-a, ime i prezime lica ovlaštenog za zastupanje, njegov potpis i pečat pravnog lica, sa naznakom mjesta i datuma ponude, za punomoćnika, odgovarajuća punomoć, data na zakonom propisan način, broj žiro računa pravnog lica;

- fizičko lice: ime i prezime i JMB fizičkog lica, adresu stanovanja/prebivališta i broj kontakt telefona, ovjerenu fotokopiju lične karte (prva i druga strana) ili pasoša, broj tekućeg/žiro računa, naznaku da podnosi ponudu u svoje ime i za svoj račun, za punomoćnika, odgovarajuće punomoćje, dato na zakonom propisan način;

b) jasno naznačen fiksni iznos ponuđene cijene za stalno sredstvo koje je predmet licitacije izražen u konvertibilnim markama i ispisan arapskim brojevima, a u zagradi slovima;

c) dokaz o uplati depozita (fotokopija platnog naloga za pravna lica, odnosno fotokopija naloga za izvršeno plaćanje tzv. peti primjerak-za fizička lica);

d) izjavu o kupovini stalnog sredstva u zatečenom stanju po načelu «viđeno-kupljeno« (bez prava na reklamacije za njegovu ispravnost);

Sva prateća dokumentacija koja se dostavlja uz ponudu mora biti dostavljena u originalu ili kopiji ovjerenoj od strane nadležnog organa.

Sve blagovremene prijave za licitaciju koje ne budu ispunjavale uslove iz ove tačke biće odbačene kao nepotpune i neće se razmatrati. Jedan ponuđač može podnijeti samo jednu prijavu za licitaciju.

Ponuđač snosi sve troškove u vezi sa pripremom i dostavljanjem svoje ponude na javni poziv za licitaciju za prodaju stalnog sredstva Centralne banke.

Centralna banka nije odgovorna niti dužna snositi bilo kakve troškove koje ima ponuđač po osnovu svog učešća u postupku licitacije. Ponuda i svi dokumenti u vezi sa ponudom i prepiska izmeđuponuđača i Centralne banke moraju biti napisani na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini.

 

IV

Prijava za licitaciju se dostavlja u jednom originalnom primjerku u zatvorenoj koverti sa naznakama:

„PONUDA ZA LICITACIJU STALNIH SREDSTAVA NE OTVARAJ“. Na koverti moraju biti naznačeni osnovni podaci o podnosiocu prijave (ime i prezime fizičkog lica odnosno naziv firme, adresa i kontakt telefon). Prijave za licitaciju se dostavljaju preporučenom poštom na adresu:

Glavna banka Republike Srpske Centralne banke BiH Banja Luka

Vidovdanska 19

78000 Banja Luka

ili lično na navedenu adresu.

 

U razmatranje se uzimaju samo koverte/prijave za licitaciju predate lično na Protokol ili poslane preporučeno-poštom, na adresu iz ove tačke, koje su pristigle do 02.7.2018. godine do 12,00 časova po lokalnom vremenu. Sve koverte/prijave za licitaciju koje pristignu poslije naznačenog roka i koje ne budu dostavljene na gore opisani način neće se uzeti u razmatranje i podnosiocima će biti vraćene neotvorene.

Ponuđač može prije isteka roka za dostavljanje ponude na javni poziv za licitaciju svoju ponudu izmijeniti ili dopuniti u pisanoj formi, pod uslovom da je izmijenjena ili dopunjena ponuda dostavljena na isti način kao i prvobitna ponuda. Na koverti u kojoj se nalazi izjava ponuđača pišu se sljedeće riječi: «IZMJENA PONUDE ZA LICITACIJU STALNOG SREDSTVA« ili «DOPUNA

PONUDE ZA LICITACIJU STALNOG SREDSTVA« - NE OTVARAJ.

Ponuda koja se dostavlja mora važiti minimalno 90 dana računajući od dana krajnjeg roka za predaju ponuda definisanog u ovom pozivu.

Ukoliko ponuđač u ponudi ne navede rok važenja ponude, onda se smatra da je rok važenja ponude onaj koji je naveden u ovom pozivu (90 dana)

U slučaju da je period važenja ponude kraći od ovog roka Centralna banka će odbiti takvu ponudu.

 

V

Javno otvaranje ponuda će se održati dana 02.07.2018. godine u prostorijama Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH Banja Luka, Vidovdanska 19, 78000 Banja Luka, sa početkom u 13.00 časova. O postupku javnog otvaranja ponuda će se voditi zapisnik koji po završetku istog potpisuju članovi nadležne komisije i prisutni predstavnici ponuđača. Javnom otvaranju ponuda mogu prisustvovati svi ponuđači koji su podnijeli prijavu za licitaciju i uplatili odgovarajući iznos depozita. Fizička ili pravna lica mogu biti predstavljena lično, po zakonskom zastupniku ili punomoćniku, a prije početka postupka licitacije dužni su radi dokazivanja indentiteta, predočiti ličnu kartu, a u slučaju zastupništva/punomoćstva - ovlaštenje odnosno punomoć za zastupanje ovjerenu kod nadležnog organa.

Učesnik na licitaciji koji ponudi najvišu cijenu, proglašava se kupcem. Ukoliko dva ili više učesnika na licitaciji ponude istu najvišu cijenu, odmah će se izvršiti dodatno licitiranje putem pisanih ponuda do dobijanja iznosa najviše ponude. Ukoliko kupac ne uplati prodajnu cijenu u skladu sa ovim oglasom, Centralna banka može pozvati drugorangiranog ponuđača na licitaciji da stupi na mjesto kupca i uplati iznos prema ponudi koju je istakao na licitaciji, a može i proglasiti postupak licitacije neuspjelim.

Kupac snosi sve troškove vezane za preuzimanje stalnog sredstva koje je kupio licitacijom (troškovi provjere, deinstalacije, pakovanja, transporta, promjene vlasništva, porezi, naknade i slično).

 

VI

Centralna banka će najkasnije u roku od 90 (devedeset) dana od dana održavanja javnog otvaranja ponuda donijeti odluku o ishodu licitacije i u slučaju uspješne licitacije pozvati najpovoljnijeg ponuđača na potpisivanje ugovora o prodaji. Najpovoljniji ponuđač je dužan da u roku od (15) petnaest dana od dana prijema tog poziva uplati razliku novca do iznosa ponuđene cijene i zaključi ugovor o prodaji sa Centralnom bankom. Primopredaja odnosno preuzimanje stalnog sredstva iz tačke I će se vršiti po uplati kompletnog iznosa ponuđene cijene i zaključenju ugovora, a kupac je dužan da isti preuzme u roku od (5) pet kalendarskih dana od dana uplate cjelokupnog iznosa prodajne cijene i zaključenja ugovora o prodaji.

Sve informacije vezane za licitaciju se mogu dobiti na broj telefona: 051/243-610 ili e-mail dijana.grahovac@cbbh.ba.

Javni poziv biće objavljen u dnevnim listovima: „Nezavisne novine“ i „Dnevni avaz“ i na web stranici Centralne banke Bosne i Hercegovine: www.cbbh.ba pod linkom „oglasi“.

 

U Sarajevu, 13.06.2018. godine

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: