Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za dostavljanje prijava (prijedloga projekata i zahtjeva) za odabir korisnika sredstava za finansiranje po Programu razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013. godinu

Izvor: eKapija.ba, 30.04.2013.

 

Na osnovu Odluke Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o davanju saglasnosti na  „Program razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013. godinu,“ broj:03-14-578/13 od 02.04.2013. godine, Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde raspisuje:

 

JAVNI POZIV

za dostavljanje prijava (prijedloga projekata i zahtjeva) za odabir korisnika sredstava za finansiranje po „Programu razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013. godinu“

 

I  PREDMET  JAVNOG POZIVA

Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava (projekata i izahtjeva) za odabir korisnika sredstava po Programu razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013. godinu. Sredstva su planirana u Budžetu Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2013.  godinu („Službene novine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“, broj 15/12), na ekonomskom kodu 614100-Tekući transferi drugim nivoima vlasti za razvoj turizma,  u visini od 100.000 KM.

 

II  NAZIV POSEBNOG CILJA PROGRAMA,  KRITERIJI I KORISNICI SREDSTAVA

Naziv posebnog cilja programa, kriteriji i korisnici sredstava svrstani su kako slijedi:

Poseban cilj br.1 -  Poboljšanje javne turističke infrastrukture                  60.000,00 KM                                     

U okviru prvog posebnog cilja obezbijedit će se transfer općinama za sufinansiranje projekata i aktivnosti na uređenju, revitalizaciji, izgradnji, rekonstrukciji, opremanju javne turističke infrastrukture koja se u ovom programu definiše kao prioritetna lokacija za razvoj turizma.

Podrška za unapređenje i revitalizaciju turističke infrastrukture obezbijedit će se za projekte i aktivnosti investicionog ulaganja u uređenje lokacija na rijeci Drini u općinama Goražde i Foča-Ustikolina, kao i općini Pale-Prača za izgradnju turističke infrastrukture na Krivoj Dragi za zimski turizam.

 

Kriteriji za izbor projekta:

Prioritetne aktivnosti i mjere koje imaju prednost za učestvovanje u programu u okviru prvog posebnog cilja su:

- poboljšanje pristupnih puteva do plaže, turističko-saobraćajne signalizacije i uređenje prostora za parking vozila, uređenje priobalja (zemljani radovi i hortikulturno uređenje), plaža, obale, područja namjenjenih za kampovanje i dnevni boravak turista na lokalitetima općine Goražde i općine Foča-Ustikolina, izrada i postavljanje stolova i klupa, cvijetnjaka, držača za bicikle, kontejnere i kante za smeće, oglasne table i stubovi za zastave, nastrešnice i druge slične opreme i uređenje priobalja za potrebe ribolovnog turizma (za prethodno navedene aktivnosti primjenjivaće se kriterij od maksimalno 20.000,00 KM državne pomoći za projekat Općine Goražde i 20.000,00 KM državne pomoći za projekat Općine Foča-Ustikolina),

- izgradnja zimske turističke infrastrukture, uvođenje novih rekreacijskih i turističkih sadržaja i uređenje skijališta na području Krive Drage, (za prethodno navedene aktivnosti primjenjivaće se kriterij od maksimalno 20.000,00 KM državne pomoći za projekat Općine Pale-Prača).

 

Korisnici sredstava:

- Lokalne zajednice –općine u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Poseban cilj br.2 -  Promocija turističkih proizvoda i potencijala Bosansko-podrinjskog kantona Goražde       25.000,00 KM                                     

U okviru ovog posebnog cilja obezbijedit će se podrška turističkoj zajednici u promociji turističkih proizvoda i turističkih potencijala Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Podrška će omogućiti finansiranje aktivnosti izrade printanog, audio i video promotivnog materijala, provođenje promotivnih akcija za vrijeme ljetne i zimske turističke sezone, provođenje promotivne kampanje, uređenje i opremanje turističkih lokacija u promotivne svrhe,  organizovanje inovativnih turističkih događaja, te za druge aktivnosti koje doprinose promociji turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

 

Kriteriji za izbor projekta:

Prioritetne aktivnosti i mjere koje imaju prednost za učestvovanje u programu u okviru drugog posebnog cilja su:

- izrada printanih publikacija i promotivnih materijala o turističkim potencijalima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pokretanje promotivnih kampanja u BiH putem oglašavanja i reklamiranja turističke ponude Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uređenje turističkih lokacija i njihovo opremanje osnovnom turističkom opremom u cilju promocije turističkih proizvoda i turističkih potencijala Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, organizovanje promotivnih događaja na rijeci Drini i drugih inovativnih turističkih događaja koji promovišu turizam na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, provođenje promotivnih aktivnosti za vrijeme ljetne i zimske turističke sezone (za prethodno navedene povezane aktivnosti primjenjivaće se kriterij od maksimalno 10.000,00 KM državne pomoći po jednom projektu).

- promocija turističke ponude privrednih subjekata u pisanim i elektronskim medijima u saradnji sa Turističkom zajednicom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, (primjenjivaće se kriterij od maksimalno 500,00 KM državne pomoći po zahtjevu). 

 

Korisnici sredstava:

- Turistička zajednica Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

- drugi subjekti u saradnji sa Turističkom zajednicom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji imaju projekte vezane za prethodno navedene aktivnosti

 

Poseban cilj br.3 -  Proširenje turističke ponude u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i prevazilaženje poteškoća u radu, kao i start UP podrška za prvu registraciju turističko-ugostiteljske djelatnosti                 15.000,00 KM                                     

U okviru trećeg posebnog cilja obezbijedit će se podrška poslovnim subjektima iz oblasti turističko-ugostiteljske  djelatnosti za sufinansiranje aktivnosti koje doprinose proširivanju turističke ponude u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i prevazilaženu poteškoća u radu čije otklanjanje će omogućiti stabilno poslovanje i povećanje postojećeg broja zaposlenih.

Podrška će omogućiti sufinansiranje zahtjeva koji omogućavaju proširivanje smještajnih kapaciteta, poboljšanje kapaciteta za smještaj turista, uređenje infrastrukture u i oko turističkih objekata, kategorizaciji objekata za smještaj turista, uvođenje novih turističkih proizvoda i turističkih sadržaja koji mogu doprinijeti kvalitetnijem boravku turista, povećanoj posjeti i broju noćenja turista.

U okviru ovog posebnog cilja podrška će se pružiti i zahtjevima koji se odnose na otklanjanje poteškoća u radu, a čijom realizacijom će se omogućiti stabilno poslovanje  i povećanje broja uposlenih, kao i start UP podrška za prvu registraciju turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Na ovaj poseban cilj aplicira se isključivo putem zahtjeva.

 

Kriteriji za izbor projekta:

Prioritetne aktivnosti i mjere koje imaju prednost za učestvovanje u programu u okviru trećeg posebnog cilja su:

- proširivanje smještajnih kapaciteta u hotelima, motelima, pansionima i ostalim turističko-ugostiteljskim objektima sa ciljem održivog poslovanja i povećanja broja zaposlenih, poboljšanje kvalitete smještajnih kapaciteta i pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, motelima, pansionima i ostalim turističko-ugostiteljskim objektima i stvaranje pretpostavki za novo zapošljavanje, uređenje objekata za smještaj turista i infrastrukture oko turističkih objekata sa ciljem upošljavanja novih radnika, uvođenje novih turističkih proizvoda i sadržaja za turiste sa ciljem održivog poslovanja i povećanja broja zaposlenih, (primjenjivaće se kriterij od maksimalno 3.000,00 KM državne pomoći po jednom zahtjevu i novouposlenom, radniku). 

- aktivnosti na kategorizaciji ugostiteljskih objekata (primjenjivaće se kriterij dodjele državne pomoći do visine nastalih ukupnih troškova.) 

- start UP podrška za prvu registraciju turističko-ugostiteljske djelatnosti (primjenjivaće se kriterij dodjele državne pomoći do visine nastalih ukupnih troškova registracije, a maksimalno do 1.000,00 KM po zahtjevu.). 

 

Korisnici sredstava:

- privredni subjekti registrovani u oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, za koje je rješenje izdao nadležni općinski organ u Federaciji BiH i da im je prebivalište (registracija) na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

- privredni subjekti registrovani kao privredna društva  u oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti shodno  odredbama Zakona o privrednim društvima F BiH i da im je prebivalište (registracija) na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde;

- privredni subjekti koji su prvi put registrovani u 2013. godini (za koje je rješenje izdao nadležni općinski organ u Federaciji BiH i da im je prebivalište (registracija) na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ili privredni subjekti registrovani kao privredna društva  u oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti shodno  odredbama Zakona o privrednim društvima F BiH i da im je prebivalište (registracija) na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde).

 

III  PRAVO  UČEŠĆA

Pravo učešća po ovom Javnom pozivu imaju svi pravni subjekti koji ispunjavaju opće i posebne uslove u skladu sa programom i koji su navedeni kao potencijalni korisnici sredstava u okviru svakog posebnog cilja.  

 

IV  SADRŽAJ  PRIJAVE  ZA  UČEŠĆE NA  JAVNOM  POZIVU ZA DODJELU  FINANSIJSKIH    SREDSTAVA

Prijava mora biti urađena sadržajno po elementima zahtijevanim u potrebnoj dokumentaciji ovisno o pojedinom posebnom cilju, a u skladu sa procedurama apliciranja navedenim u  Programu razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013.godinu.

Prijavu razmatra komisija za izbor korisnika sredstava, ako su dostavljeni:

- popunjeni obrasci aplikacione forme za projekte i zahtjeve,

- potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjavanje općih i posebnih uslova po svakom prethodno navedenom posebnom cilju programa i

- ostala dokumentacija koja može uticati na vrednovanje i ocjenu aplikacija u skladu sa Programom razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013.godinu.

 

Popis potrebne dokumentacije u zavisnosti od svakog posebnog cilja programa, dat je uz aplikacionu formu projekata i zahtjeva koju je propisalo resorno ministarstvo.

Prijave koje nisu podnesene u skladu sa procedurama apliciranja navedenim u Programu razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013.godinu bit će odbijene i neće biti predmet daljeg razmatranja komisije za izbor korisnika sredstava. Sva priložena dokumenta moraju biti izdana od strane nadležnih sudskih ili upravnih organa Federacije BiH.  Priložena dokumenta ne smiju biti starija od 3 (tri) mjeseca od dana objavljivanja ovog poziva na internet stranici Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i na Radio-televiziji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, izuzev rješenja o registraciji pravnog subjekta i uvjerenja o poreznoj registraciji. Sve priložene kopije dokumenata moraju biti ovjerene od strane nadležnih upravnih organa ili notara ovjerom ne starijom od 3 (tri) mjeseca od dana objavljivanja Javnog poziva na internet stranici Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i na Radio-televiziji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

V  KRITERIJI  ZA  OCJENU  PRIJAVE  I  IZBOR  KORISNIKA

Izbor korisnika finansijskih sredstava vrši komisija za izbor korisnika sredstava, koja ima zadatak da, u skladu sa procedurama apliciranja, selekcije i evaluacije projekata i zahtjeva  za sredstvima navedenim u  Programu razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013.godinu izvrši ocjenu i rangiranje korisnika grant finansijskih sredstava.

Komisiju za izbor korisnika sredstava imenuje ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

VI  NAČIN  PREUZIMANJA  POTREBNE  DOKUMENTACIJE

Potrebnu dokumentaciju za učešće na Javnom pozivu, pripremilo je Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ista se može preuzeti sa internet stranice Ministarstva  www.mp.bpkg.gov.ba.

 

VII  NAČIN  PODNOŠENJA  PRIJAVE

Prijave sa odgovarajućom dokumentacijom šalju se u zapečaćenim kovertama na adresu:

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

ul M.Tita 13, Goražde 73000,

sa naznakom: za Javni poziv za dostavljanje prijava (prijedloga projekata i zahtjeva) za odabir korisnika sredstava po Programu razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013.godinu „NE OTVARAJ“

 

Na poleđini koverte obavezno navesti naziv – ime podnosioca prijave, adresu i kontakt telefon i ovjeriti pečatom firme.

Rok za dostavu prijava je 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja Javnog poziva na internet stranici Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i na Radio-televiziji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a krajnji rok za dostavljanje je 17.05.2013. godine do 16,00 sati.

Prijave primljene nakon isteka roka bit će odbačene i neće biti predmet razmatranja.

U postupku Javnog poziva Ministarstvo ne snosi nikakve troškove učesnicima u Javnom pozivu, te zadržava pravo da u slučaju opravdanosti prijavu prihvati, odbije ili poništi Javni poziv.

Prispjela dokumentacija neće se vraćati.

 

VIII  OSTALE  ODREDBE

Sa podnosiocima prijava čiji se projekti i zahtjevi odobre Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisuje Ugovor o utrošku financijskih sredstava, kojim će se definisati međusobna prava i obveze ugovornih strana, a posebno način i dinamika korištenja dodijeljenih finansijskih sredstava, te nadzor nad utroškom istih u skladu sa Programom razvoja turizma u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2013godinu.

Nakon provedene administrativne procedure, Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde će obavijestiti sve aplikante o rezultatima administrativne provjere.

Podnosioci prijava čije se prijave odbace ili odbiju, mogu uložiti prigovor Ministarstvu za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u roku od sedam dana od dana objave rang liste na internet stranici Ministarstva  www.mp.bpkg.gov.ba radi provjere činjenica i objektivnosti ocjene prijava.

Konačnu odluku o prijedlogu rang liste donosi ministar, a konačnu saglasnost na spisak korisnika sredstava dostavljen od strane resornog ministarstva daje Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sve dodatne informacije vezane za ovaj Javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom na broj telefona: 038/224-264, u vremenu od 11-16 sati. 

 

Broj: 04-22-522-5/13                                                                                                                                                                            M I N I S T A R

Goražde, 29.04.2013.godine                                                                                                                                                         Demir Imamović, dipl.ecc

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: