Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 28.06.2016. 14:23

Javni poziv za odabir korisnika iz Programa potpore sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2016. godinu

Izvor: Akta.ba, 27.06.2016.

Na temelju točke III. Odluke o usvajanju Programa potpore sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2016. godinu, donešene na sjednici Vlade HBŽ 23.06.2016., Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije o b j a v lj u j e

 

JAVNI POZIV

za odabir korisnika iz Programa potpore sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2016. godinu

 

1. PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet Javnog poziva je prikupljanje prijava za odabir korisnika grant sredstava Programa potpore sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2016. godinu.

 

2. NAZIV PROGRAMA

Program potpore sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2016. godinu utvrđen Proračunom Hercegbosanske županije za 2016. godinu u Ministarstvu gospodarstva. Bespovratna sredstva potpore namijenjena su sektorima prerađivačke industrije, obuhvaćenim dolje pobrojanim odjeljcima, prema Klasifikaciji djelatnosti BiH 2010:

 

Područje C PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

C 10.1 Prerada i konzerviranje mesa i proizvodnja mesnih proizvoda

C 10.51 Proizvodnja mlijeka, mliječnih proizvoda i sira

C 11 Proizvodnja pića

C 14 Proizvodnja odjeće

C 15 Proizvodnja kože i srodnih proizvoda

C 16.10 Piljenje i blanjanje drva (proizvodnja rezane građe); impregnacija drveta

C 16.23 Proizvodnja ostale građevne stolarije i elemenata

C 16.24 Proizvodnja ambalaže od drva

C 20 Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda

C 22.23 Proizvodnja proizvoda od plastičnih masa za građevinarstvo

C 23.6 Proizvodnja proizvoda od betona, cementa i gipsa

C 23.70 Rezanje, oblikovanje i obrada kamena

C 24 Proizvodnja baznih metala

C 28.12 Proizvodnja hidrauličnih pogonskih uređaja

C 31 Proizvodnja namještaja

C 32 Ostala prerađivačka industrija

 

3. SVRHA PROGRAMA

Svrha programa je doprinijeti ostvarenju cilja „Konkurentno gospodarstvo kroz intenziviranje proizvodnje i povećanje zaposlenosti" iz Strategije razvoja Hercegbosanske županije 2016. -2020.

 

4. MJERE

Potpore se dodjeljuju za projekte novog i proširenje postojećeg ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, osim zgrada i zemljišta, koja se odnose na: proširenje postojeće proizvodne djelatnosti, osnivanje nove proizvodne djelatnosti, širenje raznolikosti proizvodnje u smislu novih, dodatnih proizvoda, značajna poboljšanja i modernizaciju već postojećih proizvoda, proizvodnih procesa s višom dodanom vrijednosti, nabavu novih tehnologija - strojeva, postrojenja i oprema za proizvodnju, mjerni i kontrolni uređaji i instrumenti.

 

5. KORISNICI POTPORE

Potpora prema ovom Programu, ako je u skladu s uvjetima utvrđenim u ovom Programu, može biti odobrena:

a) Gospodarskim društvima („Službene novine F BiH, br.81/15), čija je osnovna djelatnost definirana djelatnost proizvodnje u područjima navedenim u točci 2. ovog Poziva.

b) Obrti, definiranim Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima („Službene novine F BiH, broj 35/09 i 42/11).

c) Koji imaju sjedište na području Hercegbosanske županije.

d) Koji su registrirani do 31.12.2015. godine.

e) Koji upošljavaju minimalno 2 djelatnika za gospodarska društva ili minimalno 1 djelatnika za registrirane obrtnike.

f) Koji imaju izmirene obveze po osnovu poreza i doprinosa.

g) Koji imaju izmirene obveze po osnovu indirektnih/neizravnih poreza.

h) Gospodarskim društvima koji nisu u stečaju ili u postupku predstečajne nagodbe ili u postupku likvidacije.

i) Koji su dostavili Izvještaj sa dokazima o utrošku sredstava za 2015. godinu.

j) Naziv banke/transakcijski račun (potvrda od banke) - ne može se mijenjati u proceduri dodjele potpore.

 

6. SREDSTVA

Sredstva za provođenje ovog Programa osigurana su u Proračunu Hercegbosanske županije za 2016. godinu u Ministarstvu gospodarstva, razdjel 15, glava 01, potrošačka jedinica 0001, ekonomski kod 614413 „Poticaj industrijskoj proizvodnji, obrtništvu, malom i sredrijem poduzetništvu i subvencija kamata"u iznosu od 350.000,00 KM.

 

7. PRIHVATLJIVI, NEPRIHVATLJIVI TROŠKOVI I INTENZITET POTPORE

Potpore se izračunavaju na temelju materijalnih i nematerijalnih troškova ulaganja. Potpore se dodjeljuju za aktivnosti sa kojima se započelo u tijeku 2016. godine ili sa kojima se planira započeti nakon dodjele sredstava, a koje se u oba slučaja moraju realizirati do 31.12.2016. godine. Svako traženje sredstava za kupnju opreme/strojeva treba biti popraćeno sa ponudom ili predračunom ili računom kao dokazom da projekcija troškova odgovara tržišnim cijenama. U određenim slučajevima moguće je umjesto ponude/predračuna/računa priložiti isječak sa web stranice (isključivo putem print screen opcije), sa kojeg se evidentno može iščitati cijena tražene opreme. U tom je slučaju obavezno navesti link na kojem Komisija za izbor korisnika sredstava lako može provjeriti navedene informacije.

 

1. Prihvatljivi troškovi:

- Svi troškovi vezani uz ulaganja u proizvode, poboljšanje prodaje, proširenje ponude proizvoda, proširenje proizvodnje ili proširenje tržišta.

- Svi troškovi vezani uz nabavu strojeva, postrojenja i opreme, mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata, namijenjenih isključivo za obavljanje procesa proizvodnje.

Svi troškovi vezani uz ulaganja u razvoj novih proizvoda (potpuno novi proizvod, linija novih proizvoda, nadopuna linije, uvođenje proizvoda na tržište, proizvod s manjim promjenama, ali usmjeren na potpuno novi ciljani segment tržišta, proizvod proizveden uz smanjene troškove) uključujući troškove vanjskih usluga u razvoju novog proizvoda.

Kod kupnje opreme i strojeva u obliku financijskog lizinga korisnik se obvezuje iste kupiti nakon isteka ugovora o lizingu.

 

2. Neprihvatljivi troškovi

- aktivnosti započete prije 01.01.2016. godine, kupnja zgrada i zemljišta,

- troškovi obnavljanja licenci,

- troškovi carinjenja i uvoznih pristojbi ili bilo kojih drugih naknada (bankovne naknade, tečajne razlike i slično),

- troškovi studija i stranog jezika,

- izgradnja/dogradnja ili adaptacija poslovnog prostora ili proizvodnih objekata,

- troškovi koji se odnose na redovno poslovanje poduzeća,

- nabava/kupnja opreme od dobavljača/proizvođača s kojim je povezan vlasničkim ili upravljačkim odnosima,

- porez na dodanu vrijednost (bez obzira da li je poduzetnik u sustavu PDV-a ili nije), sitni inventar, redovni materijalni troškovi,

- obnavljanje certifikata, kontrolni pregled.

 

3. Intenzitet potpore

Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti je 35.000,00 KM. Prijavitelj može prijaviti jedan projekat.

 

8. OBAVEZNA DOKUMENTACIJA

Prijavitelji koji žele podnijeti prijavu za dodjelu sredstava iz Programa potpora sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2016. godinu, trebaju dostaviti sljedeće dokumente:

 

1. Prijava na Javni poziv, koji je objavljen na web stranici Vlade HBŽ, http://www.vladahbz.com/.

2. Obrazac projekta, koji je objavljen na web stranici Vlade HBŽ, http://www.vladahbz.com/.

3. Izjava, koja je objavljena na web stranici Vlade HBŽ, http://www.vladahbz.com/.

4. Rješenje o registraciji (original ili ovjerena kopija nadležnog organa).

5. Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta po klasifikaciji djelatnosti, izdana od Zavoda za statistiku (original ili ovjerena kopija). Napomena: dokument treba biti usklađen sa Standardnom klasifikacijom djelatnosti 2010 (šifra djelatnosti treba imati 4 znamenke).

6. Obrazac 1051 Godišnja prijava poreza na dohodak, ovjerena od strane Porezne uprave. Kopija prijave treba biti ovjerena od strane općinskog tijela (samo za registrirane obrtnike).

7. Obrazac 1053 Specifikacija za utvrđivanje dohotka od samostalne djelatnosti ovjerena od strane Porezne uprave. Kopija prijave treba biti ovjerena od strane općinskog tijela (samo za registrirane obrtnike).

8. Bilancu uspjeha za 2015. godinu za registrirana gospodarska društva. (Bilanca uspjeha treba da nosi pečat podnositelja zahtjeva, ovlaštenog računovođe i Agencije za pružanje financijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. - AFIP. Kopija dokumenta treba biti ovjerena od strane općinskog tijela).

9. Potvrdu o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa sa prilogom „Lista osiguranih lica za obveznika" ne starija od mjesec dana izdana od strane Porezne uprave (original ili ovjerena kopija nadležnog organa).

10.Potvrdu o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih/neizravnih poreza ne starija od tri mjeseca dana izdana od strane Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (original ili ovjerena kopija nadležnog organa).

11. Potvrdu od strane suda da podnositelj prijave nije u stečajnom postupku ili u postupku likvidacije - ne primjenjuje se za obrtnike (ne starija od 3 mjeseca).

12. Ponudu/predračun/račun/isječak sa web stranica za traženi iznos potpore.

13. Izvještaj o namjenskom trošenju sredstva iz potpore za 2015.godinu sa dokazima (nije potrebno dostavljati ako je već dostavljeno).

14. Potvrda od banke za otvoren transakcijski račun na ime podnositelja prijave.

 

9. ROKOVI I NAČIN DOSTAVE PRIJAVE

Prijava zajedno sa obaveznom dokumentacijom mora biti dostavljena poštom na adresu:

Ministarstvo gospodarstva HBŽ Stjepana II. Kotromanića bb 80 101 Livno ili osobno u pisarnicu Vlade HBŽ na istu adresu sa naznakom „Prijava na javni poziv – Program potpore sektorima prerađivačke industrije s kriterijima za 2016. godinu - NE OTVARAJ".

Na poleđini koverte obvezno navesti: naziv-ime podnositelja prijave; adresu i kontakt telefon: ovjeriti pečatom poslovnog subjekta.

 

Rok za podnošenje prijava na Javni poziv je 15 dana od dana objave na web stanici Vlade HBŽ.

Nepravovremene i nepotpune prijave, te prijave koje ne zadovoljavaju uvjete iz ovog poziva, neće se razmatrati.

Nedostavljanje nekog od dokumenata iz točke 8. smatrat će se kao nepotpuna prijava i vodi odbacivanju prijave.

Ministarstvo gospodarstva zadržava pravo izmjene i poništenja poziva, te pri tome ne snosi odgovornost prema podnositeljima prijave u pogledu troškova sudjelovanja u postupku.

Sva eventualna pitanja vezano uz postupak prijave mogu se dobiti u Sektoru poduzetništva, obrta i razvoja na telefon 034 200 901.

 

10. KOMISIJA ZA IZBOR KORISNIKA SREDSTAVA

Sa ciljem utvrđivanja opravdanosti dodjele potpora temeljem prijavljenih projekata, ministar gospodarstva imenovat će Komisiju za izbor korisnika sredstava, koje će analizirati pristigle projekte s ciljem utvrđivanja da li isti udovoljavaju uvjetima sukladno Programu.

Komisija za izbor korisnika sredstava izradit će ocjenn pojedinačnih projekata na temelju kriterija (točka 11.) te sukladno tome uputiti prijedlog za dodjelu potpora ministru gospodarstva. Konačnu odluku o raspodjeli potpora donosi Vlada Hercegbosanske županije na prijedlog ministra gospodarstva HBŽ.

 

11. KRITERIJI ZA IZBOR KORISNIKA SREDSTAVA

Prijave koje su dostavile traženu obaveznu dokumentaciju pod točkom 8. se ocjenjuju na osnovu Kriterija za izbor korisnika sredstava:

RB

Kriterij

Max broj bodova

1

Namjena ulaganja sredstava

25

2

Izvori-način financiranja

25

3

Povećanje zaposlenosti

25

4

Poslovni prihod u Bilanci uspjeha za 2015. godinu

25

 

100

 

12. OSTALE ODREDBE

Sa podnositeljima prihvaćenih prijava Ministarstvo zaključuje ugovore, kojima će se definisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana, a posebno način i dinamika korištenja dodijeljenih finansijskih sredstava te nadzor nad utroškom istih.

Podnositelji prijava čije se prijave odbace, mogu uložiti prigovor Ministarstvu u roku od sedam dana od dana objave rezultata Javnog poziva u „Narodnim novinama Hercegbosanske županje", radi provjere činjenica i objektivnosti ocjene ponude.

Tijelo nadležno za provedbu i nadzor nad namjenskim korištenjem sredstava po ovom Javnom pozivu je Ministarstvo gospodarstva HBŽ.

Sredstva potpore odobrena po ovom Programu odobravaju se uvjetno, što znači da ukoliko se utvrdi da sredstva nisu potrošena namjenski, korisnik je ista dužan vratiti.

Ministarstvo ima pravo uvida i kontrole u postupku provođenja prijavljenog Projekta na lokaciji korisnika.

Korisnik dobivene potpore dužan je do datuma definiranog u Ugovoru dostaviti dokaze o realizaciji ukupno prijavljenog Projekta (faktura i izvod sa banke) i to najkasnije do 31.12.2016.godirie.

Datum objave Javnog poziva na web stranici Vlade HBŽ je 27.06.2016. godine.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENTE:



PODIJELI: