Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 07.08.2017. 08:45

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) financijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata

Izvor: Akta.ba, 04.08.2017.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

 MINISTARSTVO ZA PRIVREDU/GOSPODARSTVO           

 

Na osnovu Uputstva o postupku i kriterijima za odobravanje i dodjelu (refundaciju) sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata, na koje je Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala saglasnost Zaključkom, broj: 02-14- 10989/17 od 27.07.2017. godine, a u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine", broj: 10/12) i članom 70. Uredbe o namjeni, kriterijima i uslovima za dodjelu državne pomoći u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj: 99/13), Ministarstvo za privredu, raspisuje

 

JAVNI POZIV

za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju)

financijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju

administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata

 

1. Pozivaju se investitori registrovani u Zeničko-dobojskom kantonu, koji proizvodni objekt izgrade na području Zeničko-dobojskog kantona, da podnesu Zahtjev za odobravanje i dodjelu (refundiranje) nepovratnih financijskih sredstava obezbjeđenih za subvencioniranje dijela administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnog objekta.

Pod proizvodnim objektom, u duhu ovog poticaja, podrazumjeva se natkrivena građevina sa zidovima (hala) minimalne površine od 200 m2, sagrađena sa namjenom i u svrhu realizacije proizvodnog programa u području D-Prerađivačka industrija, stare Standardne klasifikacije djelatnosti ili C- Prerađivačka industrija, nove Standardne klasifikacije djelatnosti, za koju je investitor obezbijedio upotrebnu dozvolu prema Zakonu o prostornom uređenju i građenju Zeničko-dobojskog kantona.

Pravo korištenja poticajnih sredstava imaju isključivo privredni subjekti (pravna i fizička lica registrovana kao obrt najmanje jednu godinu) registrovana za obavljanje proizvodnih djelatnosti u Zeničko-dobojskom kantonu, koja proizvodni objekat izgrade na području Zeničko-dobojskog kantona (MSP po definiciji) i na koje je upisano pravo vlasništva nad objektom poticaja.

Pod privrednim subjektima male privrede, u smislu prethodnog stava, podrazumijevaju se privredna društva, subjekti iz obrtničkih djelatnosti i subjekti registrirani u okvirima djelatnosti fizičkih lica (MSP - po definiciji):

U skladu sa Zakonom o poticanju male privrede (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj: 7/16), malu privredu čine subjekti male privrede, fizička i pravna lica, koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti, registrovani kod nadležnog organa, bez obzira na oblik organizovanja i koji:

a) su samostalni u poslovanju,

b) zapošljavaju prosječno godišnje manje od 250 lica, i

c) ostvaruju godišnji prihod manji od 97.500.000,00 KM i/ili čiji je bilans stanja manji od 84.000.000,00 KM

Jedan korisnik poticaja može koristiti najviše dvije vrste poticaja Ministarstva za privredu u tekućoj budžetskoj godini, ali pod uslovom da ukupno dobijeni iznos ne prelazi 50.000,00 KM. Pravo na korištenje poticaja nema privredni subjekt koji izgrađeni objekat iznajmi drugom subjektu.

 

2. Investitoru će se nakon uredne prijave i procedure odlučivanja odobriti sredstva u jednokratnom iznosu prema sljedećoj tabeli: 

 

/u m2/

KM/

200

8.000,00

250

10.000,00

300

12.000,00

400

16.000,00

500

20.000,00

600

24.000,00

800

28.000,00

1.000

32.000,00

1.250

36.000,00

1.500

40.000,00

2.000 i više

50.000,00

 

Maksimalni iznos koji se može isplatiti investitoru je 50.000,00 KM, limitiran po više osnova:

• po jednom subjektu - korisniku,

• po jednom projektu - upotrebnoj dozvoli,

• u toku jedne godine.

 

3. Uz Zahtjev za odobravanje poticajnih sredstava. Investitor je dužan dostaviti sljedeće priloge:

- Original ili ovjerenu kopiju Dozvole za obavljanje registrovane djelatnosti ili odgovarajući akt nadležnog inspekcijskog organa, ili Obavještenje o razvrstavanju pravnog lica ili obrta prema djelatnosti - izdatog od Federalnog zavoda za statistiku;

- Odobrenje za građenje (Rješenje o legalizaciji).

- Original ili ovjerenu kopiju Odobrenja za upotrebu objekta, izdatog od nadležnog organa, nakon 01.01.2013. godine.

- Original ili ovjerenu kopiju Bilansa stanja i Bilansa uspjeha za prethodnu godinu.

- Spisak uposlenih izdat od strane nadležnog organa, ne stariji od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva,

- Orginal ili ovjerenu kopiju Uvjerenja o uredno izmirenim javnim prihodima, ne starije od 90 dana, računajući od dana podnošenja zahtjeva,

- Orginal ili ovjerenu kopiju Uvjerenja o uredno izmirenim indirektnim porezima, ne starije od 90 dana, računajući od dana podnošenja Zahtjeva,

- Original ili ovjerenu kopiju Uvjerenja o uredno izmirenim obavezama prema Budžetu Zeničko-dobojskog kantona, izdato od Ministarstva finansija, ne starije od 90 dana, računajući od dana podnošenja Zahtjeva,

- Kopija tlocrta objekta iz Glavnog projekta,

- Uvjerenje Komercijalne banke daje žiro račun potencijalnog korisnika aktivan, ne starije od 90 dana od dana podnošenja zahtjeva.

- Potpisanu i ovjerenu Izjavu o ranije primljenim državnim pomoćima DE MINIMIS, koje su podnosiocu zahtjeva dodijeljene u tekućoj i prethodne dvije fiskalne godine u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u B i H ("Službeni glasnik B i H", broj: 10/12) i Uredbom o namjeni, kriterijima i uslovima za dodjelu državne pomoći Federacije B i H ("Službne novine Federacije B i H", broj: 99/13). (Obrazac Izjave može se preuzeti sa web stranice Vlade ZDK - www: zdk.ba).

Odobrenjem za upotrebu objekta i drugim dokazima ne smatra se akt privremenog ili uvjetnog karaktera, već isključivo akt trajne vrijednosti čiju validnost je moguće provjeriti kod nadležnog organa.

 

4. Po uredno prispjelim Zahtjevima, ocjenu i mišljenja dat će Komisija u svom Izvještaju, koji dostavlja ministru Ministarstva za privredu i koji će biti objavljen na web stranici Vlade Kantona.

 

5. Na osnovu Izvještaja Komisije, Ministarstvo za privredu predlaže Vladi Kantona donošenje Odluke o odobravanju poticajnih sredstava. Zbirnu Odluku Vlada donosi shodno raspoloživim sredstvima za tekuću godinu, a prednost u odobravanju sredstava poticaja ima onaj korisnik koji nije u prethodne tri godine koristio sredstva poticaja od strane Ministarstva za privredu. 

Korisnici poticaja Ministarstva u prethodne tri godine bit će eventualno rangirani zavisno od visine dobijenih poticajnih sredstava.

 

6. Vlada Kantona, može opozvati donesene odluke, zavisno od dinamike priliva budžetskih sredstava tokom godine.

 

7. Na osnovu donesene Odluke o odobravanju subvencioniranja administrativnih troškova. Ministarstvo za privredu će Ministarstvu fmansija podnijeti Nalog za isplatu, odnosno refundaciju administrativnih troškova.

 

8. Zahtjeve za odobravanje subvencioniranja administrativnih troškova za proizvodne investicije, investitori trebaju dostavljati na adresu:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Ministarstvo za privredu

KOMISIJA ZA OCJENU ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANjE I DODJELU POTICAJA

KOD IZGRADNjE PROIZVODNIH OBJEKATA

Kučukovići br. 2

Zenica, 72 000

 

8. Javni poziv ostaje otvoren 60 dana od dana objavljivanja u “Našoj riječi”, odnosno u razmatranje će se uzeti samo zahtjevi koii budu zaprimljeni na Protokolu Kantona najkasnije do 09.10.2017. godine do 16 sati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefone Ministarstva za privredu: 032/460-720 i 032/460-721 ili telefax: 032/460-722 ili E-mail: min.privreda@zdk.ba, te na web stranici: www.zdk.ba.

 

javni_poziv_admin_troskovi_proizvodni_objekti_2017.pdf

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: