Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 07.08.2017. 09:14

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje) sredstava poticaja namjenjenih regresiranju kamata na investicijske kredite

Izvor: Akta.ba, 04.08.2017.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU/GOSPODARSTVO

 

Na osnovu Uputstva o postupku i kriterijima za odobravanje i dodjelu (refundiranje) sredstava poticaja namijenjenih regresiranju kamata na investicijske kredite, na koje je Vlada Zeničko- dobojskog kantona dala saglasnost Zaključkom, broj: 02-14-10980/17 od 27.07.2017. godine, a u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine", broj: 10/12) i članom 70. Uredbe o namjeni, kriterijima i uslovima za dodjelu državne pomoći u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj: 99/13), Ministarstvo za privredu, raspisuje

 

JAVNI POZIV

za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundiranje)

sredstava poticaja namjenjenih

regresiranju kamata na investicijske kredite

 

1. Pozivaju se investitori male privrede (MSP - po definiciji) registrovani u Zeničko – dobojskom kantonu, koji proizvodnu investiciju realiziraju na prostoru Zeničko - dobojskog kantona, investicijskim kreditom komercijalnih banaka iz Bosne i Hercegovine, čija je kamata 4,5 i više procenata, da podnesu zahtjev za odobravanje i dodjelu (refundiranje) nepovratnih financijskih sredstava, obezbjeđenih za regresiranje dijela uplaćenih kamata.

U skladu sa Zakonom o poticanju male privrede (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj: 7/16), malu privredu čine subjekti male privrede, fizička i pravna lica, koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti, registrovani kod nadležnog organa, bez obzira na oblik organizovanja i koji:

a) su samostalni u poslovanju,

b) zapošljavaju prosječno godišnje manje od 250 lica, i

c) ostvaruju godišnji prihod manji od 97.500.000,00 KM i/ili čiji je bilans stanja manji od 84.000.000,00 KM.

Pod privrednim subjektima male privrede podrazumijevaju se privredna društva (MSP - po definiciji) i subjekti iz obrtničkih djelatnosti, koji se bave proizvodnom djelatnošću iz područja D (ili C po novom) - Prerađivačka industrija (Standardna klasifikacija djelatnosti).

 

2. Pod proizvodnom investicijom, u duhu ovih kriterija, podrazumjeva se isključivo: kupovina, izgradnja, uređenje i proširenje objekata za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti iz područja D (ili C po novom) - Prerađivačka industrija (Standardna klasifikacija djelatnosti), kupovina sredstava za rad, opreme ili pojedinih dijelova opreme, kojom se obezbjeđuju uslovi za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti iz područja D (ili C po novom) - Prerađivačka industrija (Standardna klasifikacija djelatnosti), obezbjeđenje osnovnih sredstava, za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti iz područja D (ili C po novom) - Prerađivačka industrija (Standardna klasifikacija djelatnosti).

 

3. Pravo korištenja poticajnih sredstava imaju isključivo privredni subjekti (pravna i fizička lica) registrirani u Zeničko - dobojskom kantonu, koji po odobrenom kreditu uredno vraćaju kredit (uplaćuju rate i kamate) i realiziraju proizvodnu investiciju na području Zeničko - dobojskog kantona.

Subvencioniranje kamata se NEĆE odobriti za kredite ili dio kredita koji su namjenjeni reprogramiranju drugih kredita.

 

Pravo na regresiranje kamata imaju privredni subjekti koji su potpisali investicijski ugovor nakon 01.01.2015. godine i ispunjavaju uslove prema kriterijima ovog poticaja.

Pravo na korištenje sredstava poticaja imaju isključivo privredni subjekati registrirani u Zeničko - dobojskom kantonu, ukoliko svoju investiciju realiziraju u Zeničko - dobojskom kantonu na temelju kredita odobrenog od strane bilo koje komercijalne banke registrirane u Bosni i Hercegovini, ukoliko je najniži odobreni iznos tog kredita 50.000,00 KM.

 

Vlada Kantona preuzima finansiranje dijela uplaćenih kamata u iznosu koji će nominalno iznositi najviše do 30.000,00 KM po godini, te najduže u periodu od prve tri godine realizacije kredita - investicije, (po javnom pozivu) čime će maksimalni iznos sredstava odobren po jednom korisniku biti 90.000,00 KM

 

4. Osnovu za izračunavanje i dodjelu (refundaciju) sredstava poticaja namjenjenih regresiranju kamata na investicijske kredite čini ukupan iznos sredstava koja je Investitor uložio za realizaciju investicije putem komercijalne banke, te za koju obezbjedi nedvosmislenu dokumentaciju iz koje se može zaključiti da su sredstva iskorištena isključivo za realizaciju investicijskih aktivnosti.

Pri utvrđivanju iznosa godišnjeg poticaja primjenit će se stopa visine 3% od predhodno i nedvosmisleno utvrđenog utroška (investicije).

Investitor gubi pravo korištenja poticaja u drugoj i trećoj godini, u slučaju da Komisija utvrdi bilo kakav vid otuđenja sredstava obezbjeđenih u postupku realizacije investicije.

 

5. Uz Zahtjev investitor dostavlja original ili ovjerenu kopiju:

 - Bilansa stanja i Bilansa uspjeha za prethodnu godinu;

- Spisak uposlenih izdat od strane nadležnog organa, ne starije od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva;

- Odluke i Ugovor o odobravanju kredita komercijalne banke.

- Odobrenja za obavljanje djelatnosti ili odgovarajući akt nadležnog inspekcijskog organa,

- Dokumenata iz kojih se nedvosmisleno može zaključiti da se kreditna sredstva koriste za investiranje (prema tački 2. Javnog poziva),

- Uplatnice (ili drugog validnog dokaza o UREDNOJ uplati) kamata i rata kredita prema planu otplate, za period do dana objave javnog poziva.

- Upotrebne dozvole za kupljena sredstva rada i / ili izgrađeni objekat, izdate od nadležnog organa,

- Uvjerenja o uredno izmirenim indirektnim porezima - ne starija od 90 dana od dana podnošenja zahtijeva,

- Uvjerenja o uredno izmirenim javnim prihodima, ne starija od 90 dana od dana podnošenja

zahtijeva,

- Original ili ovjerenu kopiju uvjerenja o uredno izmirenim financijskim obavezama prema Budžetu Zeničko-dobojskog kantona, ne starija od 90 dana od dana podnošenja zahtijeva;

- Uvjerenje Komercijalne banke da je žiro račun izvoznika aktivan, ne starije od 90 dana u odnosu na dan podnošenja zahtjeva.

 

6. Po uredno prispjelom Zahtjevu, Komisija će Izvještaj dostaviti Ministarstvu za privredu. Na osnovu Izvještaja, koji će biti objavljen na web stranici Vlade, Ministarstvo za privredu će predložiti Vladi Kantona donošenje Odluke o odobravanju poticajnih sredstava-regresa.Prednost u odobravanju sredstava poticaja ima onaj korisnik koji u poslednje tri godine nije koristio poticajna sredstva od strane Ministarstva.

 

7. Na osnovu donesene Odluke o odobravanju subvencioniranja troškova, Ministarstvo za privredu će Ministarstvu finansija podnijeti Nalog za isplatu, odnosno refundaciju troškova.

 

8. Zahtjeve za odobravanje poticajnih sredstava-regresa, potencijalni korisnici trebaju dostavljati na adresu:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Ministarstvo za privredu

KOMISIJA ZA OCJENU ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANjE I DODJELU POTICAJA

KOD REALIZACIJE PROJEKATA REGRESIRANJA KAMATA

Kučukovići br. 2

Zenica, 72 000

 

9. Javni poziv ostaje otvoren 60 dana od dana objavljivanja u “Našoj riječi”, odnosno u razmatranje će se uzeti samo zahtjevi koji budu zaprimljeni na Protokolu Kantona najkasnije do 09.10.2017. godine, do 16 sati.

 

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefone Ministarstva za privredu: 032/460-720 i 032/460-721 ili telefax: 032/460-722 ili E-mail: min.privreda@zdk.ba, te na web stranici: www.zdk.ba.

 

-javni_poziv_regres_kamata_invest_krediti_2017.pdf

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: