Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 08.09.2017. 08:35

Ponovljeni javni poziv za kandidovanje Programa utroška preostalog dijela sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Bercegovine za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika

Izvor: Dnevni Avaz, 08.09.2017.

Na osnovu člana 9. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave ("Službene novine Federacije BiH", br. 19/03, 38/05, 2/06 i 8/06), odredaba Odluke o usvajanju Programa utroška dijela sredstava utvrdenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika", („Službene novine Federacije BiH", broj 34/17), Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o b j a v l j u j e

 

PONOVLJENI JAVNI POZIV

ZA KANDIDOVANJE PROGRAMA UTROŠKA PREOSTALOG DIJELA SREDSTAVA UTVRĐENIH U RAZDJELU 17. BUDŽETA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2017. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ENERGIJE, RUDARSTVA INDUSTRIJE

„TEKUĆI TRANSFERI I DRUGI TEKUĆI RASHODI - SUBVENCIJE JAVNIM PREDUZEĆIMA ZA UPLATU DOPRINOSA ZA PIO/MIO U SVRHU PENZIONISANJA ZAPOSLENIKA"

 

I. PREDMET POZIVA

Predmet ponovljenog javnog poziva je prikupljanje zahtjeva za odabir korisnika preostalog dijela grant sredstava, u skladu sa Programom utroška dijela sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika" (u daljem tekstu: Program), („Službene novine Federacije BiH", broj 34 /17).

 

II. PRAVO UĆEŠĆA

Pravo učešća na ponovljenorn javnom pozivu imaju javna preduzeća sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, preduzeća sa većinskim učešćem državnog kapitala (preduzeća u čijem osnovnom kapitalu je državni kapital zastupljen sa više od 50 % ukupnog kapitala, kao i njihovih zavisnih društava) čija je osnovna djelatnost vezana za sljedeće sektore industrijske proizvodnje:

- Metalna, elektro i automobilska industrija,

- Građevinska industrija,

- Drvna, papirna i grafička industrija,

- Proizvodnja tekstila, kože i obuće,

- Hemijska industrija i industrija gume i plastike,

- Namjenska industrija.

te da zapošljavaju najmanje 50 zaposlenika i da nisu bili korisnici grant sredstava po prethodnom javnom pozivu.

 

III. SVRHA POZAJMLJIVANJA SREDSTAVA

Dodjela preostalog dijela grant sredstava, se vrši za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO/MIO, zaposlenicima koji ostvaruju uslove za penzionisanje do kraja 2017. godine, a istima nije uplaćen radni staž.

Dodjela grant sredstava vrši se u cilju rješavanje socijalnog statusa zaposlenika, kroz penzionisanje.

 

IV. KRITERIJI ZA IZBOR KORISNIKA

Korisnici preostalog dijela grant sredstava po ponovljenom javnom pozivu mogu biti javna preduzeća sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine čija je primarna djelatnost definisana djelatnostima proizvodnje u sektorima navedenim u tački 2. ovoga Javnog poziva, te da zapošljavaju najmanje 50 zaposlenika.

Pri izboru korisnika preostalog dijela grant sredstava uzeti će se u obzir sljedeći kriteriji:

1. Broj zaposlenih koji će ponovljenim javnim pozivom i Programom biti penzionisani;

2. Broj zaposlenih u javnom preduzeću;

3. Teritorijalna zastupljenost - ravnomjerna zastupljenosti korisnika s cijelog područja Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno kantona.

Napomena:

- prilikom formiranja liste sa imenima zaposlenika iz istog preduzeća, a koji ostvaruju pravo po ovom Javnom pozivu i Programu, prednost će imati zaposlenik sa ranijim datumom sticanja prava na penziju.

 

V. SREDSTVA PREDVIĐENA ZA POZAJMLJIVANJE

Sredstva za provođenje ponovljenog javnog poziva i Programa utvrđena su u razdjelu 17., ekonomski kod 614 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Navedena sredstva su grant sredstva Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije (u daljem tekstu: Ministarstvo) i dodjeljivati će se po raspisanom ponovljenom javnom pozivu.

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine u 2017. godini, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, u Razdjelu 17. „Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije javnim preduzećima" obezbijeđeno je ukupno sredstava u iznosu od 1.500.000,00 KM. Obzirom da su po prvom javnom pozivu Odlukom o izboru korisnika dijela sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi-subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika („Službene novine Federacije BiH, broj 58/17), dodijeljenja sredstva u iznosu od 893.533,99 KM, to je ponovljenim javnim pozivom predviđena raspodjela sredstava u iznosu od 606.466,01 KM.

Javna preduzeća po ponovljenom javnom pozivu i Programu mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava samo po jednom podnesenom zahtjevu.

 

VI.TRAJANJE PROGRAMA

Program traje do utroška sredstava a ponovljeni javni poziv će biti otvoren 15 dana od dana zadnje objave.

 

VII. PROVOĐENJE PROGRAMA

Zahtjev za prijavu na ponovljeni javni poziv, potencijalni korisnici preostalog dijela grant sredstava trebaju dostaviti uz sljedeću dokumentaciju:

- Spisak zaposlenika koji su ostvarili uslove za odlazak u penziju isključivo usaglašen sa podacima iz Federalnog zavoda PIO/MIO sa datumom sticanja tog prava (najkasnije do 31.12. 2017. godine) i iznosom duga samo po osnovu doprinosa za PIO/MIO, ovjeren i potpisan od strane nadležnog lica preduzeća i Federalnog zavoda PIO/MIO,

- Rješenje o registraciji sa svim izmjenama i dopunama,

- Aktuelni izvod iz sudskog registra (ne stariji od 30 dana),

- Statut i odluka/akt o osnivanju,

- Uvjerenje o poreznoj registraciji kod Porezne uprave - ID broj,

- Uvjerenje o registraciji obveznika poreza na dodanu vrijednost - PDV broj,

- Obavjest nadležnog zavoda za statistiku o razvrstavanju prema djelatnosti,

- Lične karte i CIPS potvrde o prebivalištu lica ovlaštenih za zastupanje,

- Spisak zaposlenika iz matične evidencije aktivnih osiguranika, izdat od strane nadležne službe ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva (min. 50 zaposlenika),

- izjavu sačinjenu i potpisanu od strane odgovornog lica preduzeća, ovjerenu od nadležnog organa, kojom se preduzeće obavezuje da će po odobrenju grant sredstava izvršiti uplatu zaostalih sredstava po osnovu ostalih doprinosa i to za zaposlenike za koje se traže grant sredstva,

- Ostala dokumentacija u skladu sa zahtjevima Ministarstva, kao i dokumenti za koje klijent smatra da su interesantni.

Napomena: Zahtjev za dodjelu preostalog dijela grant sredstava može se preuzeti na web stranici Ministarstva (www.fmeri.gov.ba).

Svi traženi dokumenti trebaju biti originali ili ovjerene kopije ne starije od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za dodjelu grant sredstava.

 

VIII. PRIPREMA

Pismeni zahtjev za dodjelu preostalog dijela grant sredstava sa potrebnom dokumentacijom po ponovljenom Javnom pozivu, uvezan i poredan po tačkama ponovljenog Javnog poziva, podnosi se Ministarstvu na memorandumu društva, potpisan od strane ovlaštenog lica sa naznakom iz kojeg se industrijskog sektora traže sredstva (Metalna, elektro i automobilska industrija; Građevinska industrija; Drvna, papirna i grafička industrija; Proizvodnja tekstila, kože i obuće; Hemijska industrija i industrije gume i plastike).

Zahtjevi za dodjelu preostalog dijela grant sredstava sa odgovarajućim prilozima i dokumentacijom iz poglavlja VII. ponovljenog javnog poziva, dostavljaju se preporučeno poštom ili lično u zapečaćenoj, neprovidnoj koverti na adresu: Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Mostar, Alekse Šantića b.b. 88 000 Mostar s naznakom: Ne otvarati - po ponovljenom javnom pozivu za kandidovanje Programa utroška preostalog dijela sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije javnim preduzećima i za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika".

Na poleđini koverte obavezno navesti naziv podnositelja zahtjeva, adresu i kontakt telefon i ovjeriti pečatom.

Podnosilac zahtjeva može izmijeniti ili povući svoj zahtjev, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije mora o tome biti obaviješteno u pisanoj formi. Izmjena ili povlačenje zahtjeva mora biti izvršena u skladu sa ovim poglavljem. Osim toga, na koverti u kojoj se nalazi obavještenje o izmjeni ili povlačenju zahtjeva treba pisati „IZMJENA ZAHTJEVA" ili „POVLAČENJE ZAHTJEVA".

Povrat dokumentacije se vrši isključivo na pismeni zahtjev podnosioca.

Odluke o izboru korisnika preostalog dijela grant sredstava se objavljuju u „Službenim novinama Federacije BiH". i na službenoj web stranici Ministarstva.

Ovaj poziv ostaje otvoren petnaest (15) dana od dana posljednjeg javnog objavljivanja, a objaviti će se u "Službenim novinama Federacije BiH" i dnevnim novinama "Dnevni avaz" i "Večernji list". Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Detalji vezani za podnošenje zahtjeva, osim u ponovljenom javnom pozivu, mogu se vidjeti i u Programu, objavljenom u „Službenim novinama Federacije BiH", broj 34 /17, kao i na službenoj internet stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije: www.fmeri.gov.ba

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: