Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 30.04.2022. 15:15

Javni poziv o sufinansiranju poljoprivredne proizvodnje na području Grada Živinice za 2022. godinu

Izvor: Akta.ba, 25.04.2022.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

TUZLANSKI KANTON

GRAD ŽIVINICE

GRADONAČELNIK

 

Broj: 01/2-04-89-_642/22

Datum: 25.04.2022.godine

 

Na osnovu člana 15. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” broj 49/06), člana 38. Statuta Grada Živinice ("Službeni glasnik Grada Živinice” broj 5/19 i 9/21), člana 6. Pravilnika broj:01/2-04-89-601/22 od 22.04.2022. godine, Programa mjera o sufinansiranju poljoprivredne proizvodnje na području Grada Živinice za 2022. godinu donesenog od strane Gradskog vijeća, broj: 06-04-2164-1/22 od 31.03.2022. godine i Odluke Gradskog vijeća, broj: 06-04-2164-2/22 od 31.03.2022. godine, Gradonačelnik donosi

 

Javni poziv

o sufinansiranju poljoprivredne proizvodnje na području Grada Živinice za 2022. godinu.

 

Član 1.

Javnim pozivom o sufinansiranju poljoprivredne proizvodnje na području Grada Živinice za 2022. godinu, (u daljnjem tekstu: Javni poziv) propisuju se uslovi koje trebaju ispunjavati poljoprivredni proizvođači (pravna lica, obrtnici i fizička lica) da bi ostvarili pravo na sufinansiranje nepovratnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju na području Grada Živinice za 2022. godinu, uređuju se kriteriji i postupak za ostvarivanje prava, način isplate i potrebna dokumentacija.

Član 2.

Pravo po Javnom pozivu mogu ostvariti svi građani sa područja Grada Živinice, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom (registrovani i neregistrovani), koji ispunjavaju slijedeće uslove i to:

a)            imaju prebivalište ili sjedište na području Grada Živinice,

b)           posjeduju poljoprivredno zemljište ili koristi po osnovu ugovora (posjedovni list ili ugovor o zakupu ovjeren kod nadležne institucije),

c)            posjeduju proizvodnju mlijeka u liniji otkupa, jedno grlo u liniji otkupa jednako je 0,5 ha zasijane površine (obrađene površine)

d)           posjeduju fiskalne račune za fizička lica, fakturu sa fiskalnim računom za pravna lica ili obrta o izvršenoj kupovini repromatrijala, odnosno kupovini sjemena, mineralnih đubriva, vodotopivih đubriva, zaštitnih sredstava za proizvodnju; silažnog i merkatilnog kukuruza, povrća (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, grah, luk bijeli, luk crveni,

zelena salata, krompir i slično), presadnice povrća, strna žita (pšenica, ječam, zob, tritikale), proizvodnja voća (stablašice, jagodasto i bobičasto voće).

 

Član 3.

(1)          Komisija za provođenje javnog poziva dostavljene fiskalne račune i novčane iznose vrednuje na sljedeći način:

a)            za dostavljene račune u rasponu od 100,00 KM do 500,00 KM dodjeljuje se 45% od izračunatog iznosa,

b)           za dostavljene račune u rasponu od 501,00 KM do 1.500,00 KM dodjeljuje se 40% od izračunatog iznosa,

c)            za dostavljene račune u rasponu od 1.501,00 KM do 2.500,00 KM dodjeljuje se 35% od izračunatog iznosa,

d)           za dostavljene račune u rasponu od 2.501,00 KM do 3.500,00 KM dodjeljuje se 33% od izračunatog iznosa,

e)           za dostavljene račune u rasponu od 3.501,00 KM do 5.000,00 KM dodjeljuje se 30% od izračunatog iznosa,

f)            za dostavljene račune preko 5.000,00 KM dodjeljuje 1.500,00 KM.

(2)          Aplikacije koje imaju fiskalne račune ili fakture sa fiskalnim računima sa novčanim iznosom manjim od 100.00 KM neće biti razmatrane.

 

Član 4.

(1)          Javnim pozivom bit će definisane obaveze dostavljanja dokaza (fiskalni račun ili faktura sa fiskalnim računom, popunjena tabela proizvodnje, ugovor o zakupu ili posjedovni list), koji su osnov za izračunavanje finansijske potpore.

(2)          Površina zasnovane proizvodnje popunjena u tabeli vrednovat će se na osnovu ugovora ili posjedovnog lista i dostavljenog fiskalnog računa ili fakture sa fiskalnim računom, a sve u skladu sa normativima i standardima u poljoprivrednoj proizvodnji (količine repromaterijala/površina), koje će utvrditi Komisija za vrednovanje i raspodjelu sredstava.

 

Član 5.

Po raspisanom javnom pozivu mogu se prijaviti svi zainteresovani građani sa područja Grada Živinice, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom (registrovani i neregistrovani), tako što će u određenom roku dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1.            zahtjev (obrazac zahtjeva za prijavu na Javni poziv), potpisan od aplikanta,

2.            posjedovni list ih ugovor o zakupu ovjeren kod nadležne institucije ( navedeni dokazi se ne odnose na proizvođače u liniji otkupa mlijeka),

3.            uz zahtjev za aplikaciju podnosilac zahtjeva u liniji otkupa mlijeka će dostaviti sljedeću dokumentaciju:

a)            potvrda da je kandidat registriran u bazi RPG i RK,

b)           pasoši goveda na ime klijenta (dostavlja se ovjerena kopija),

c)            ugovor sa registriranim otkupljivačem, odnosno prerađivačem kojem isporučuje mlijeko (dostavlja se ovjerena kopija),

d)           potvrdu o provedenim obaveznim mjerama (dostavlja se ovjerena kopija),

4.            CIPS-ov obrazac ne stariji od šest mjeseci (MUP TK-a - PU Živinice),

5.            popunjena i potpisana tabela planirane poljoprivredne prizvodnje u 2022. godinu,

6.            dokaz o kupovini repromatrijala: sjemena, mineralna đubriva, vodotopiva đubriva, presanica povrća, zaštitna sredstva (kao dokaz se smatra fiskalni račun za fizička lica ili faktura sa fiskalnim računom za pravna lica ili obrte na kojima su jasno navedenih prodavač, vrsta i cijena repromatrijala, orginal ili kopija),

7.            ovjerena izjava o zasijanim površinama, održavanju višegodišnjih nasada i utrošenim novčanim sretstvima, koja se nalazi u prilogu javog poziva,

8.            rješenje o registraciji za pravna lica ili obrte (orgimal ili ovjerena kopija),

9.            kopiju žiro računa ili potvrdu banke o otvorenom računu za sve aplikante.

 

Član 6.

(1)          Javni poziv se objavljuje na web stranici Grada Živinice, oglasnoj ploči Grada Živinice i putem TV Živinice.

(2)          Prijavu na Javni poziv aplikanti podnose isključivo na propisanom obrascu koji je sastavni dio Javnog poziva, koja mora biti potpisana od strane podnosioca prijave, a podnosici koji imaju status pravnog lica ili obrta istu ovjeravaju pečatom pravnog lica ili obrta.

(3)          Prijave se podnose u zatvorenoj koverti, putem pisarnice Grada Živinice ili preporučeno putem pošte na sljedeću adresu; Grad Živinice

"Komisija za pregled i provjeru aplikacija za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnjena području Grada Živinice za 2022. godinu.

Ulica Alije Izetbegovića broj 28, Živinice (uz obaveznu naznaku "Prijava na Javni poziv za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini" NE OTVARAJ)

(4)          Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja na web stranici Grada Živinice.

 

Član 7.

(1)          Gradonačelnik će imenovati dvije komisije koja će provesti javni poziv.

(2)          Komisija za pregled i provjeru aplikacija, koja u svom sastavu ima tri člana evidentira sve zaprimljene prijave, te provjerava ispunjavaju li propisane uslove iz javnog poziva.

(3)          Komisija za vrednovanje i raspodjelu sredstava koja ima tri člana vrednuje prijave koje ispunjavaju uslove (utvrđuje novčane iznose na osnovu dostavljenih dokaza). Ukoliko imenovana komisija u postupku vrednovanja aplikacija utvrdi nesrazmjernost u pogledu dostavljenih dokaza (prikazani veći iznosi računa u odnosu na zasijane površine i si.) ista će postupiti po odredbama iz člana 5. stav (2) Pravilnika.

(4)          Komisije zadržavaju pravo izlaska na teren radi utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja.

 

Član 8.

(1) Nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnjenapodručju Grada Živinice i vrednovanja aplikacija, komisija za vrednovanje i raspodjelusredstava će sačiniti prijedlog liste korisnika kojima se odobrava isplata novčanepodrškeuvisini ko ja će biti utvrđena nakon vrednovanja pristiglih prijava, te istu dostaviti Gradskomvijeću i Gradonačelniku.

 

 (2) Nakon što Gradsko vijeće Grada Živinice osigura neophodna novčana sredstvauBudžetuGrada Živinice za 2022. godinu, lista će biti objavljena na oglasnoj tabli i web stranici GradaŽivinice, na koju nezadovoljni aplikanti imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja Komisiji za rješavanje po žalbama u drugostepenom postupku Gradskog vijeća.

 

(3) Nakon što Komisija za rješavanje po žalbama odluči po prigovorima imenovana komisijazavrednovanje i raspodjelu sredstava objavljuje konačnu rang listu.

 

(4) Po dostavljenoj konačnoj rang listi Gradonačelnik donosi odluku o raspodjeli finansijskihsredstava, a isplata će se izvršiti putem nadležne Službe.

 

Član 9.

(1) Ukoliko je ukupan iznos treženih novčanih sredstava podnosilaca prijava veći odutvrđenogiznosa od strane Gradskog vijeća, u tom slučaju će se izvršiti srazmjerno umanjenje svim  aplikantima koji su ispunili uslove.

 

(2) Isplata novčanih sredstava vršit će se na žiro račune pravnih, fizičkih lica ili obrtakoji supodnijela prijave.

 

Član 10.

Informacije podnosiocima prijava:

a) prispjela dokumentacija neće se vraćati,

 b) podnosilac prijave odgovoran je za tačnost podataka u prijavi, na propisanom obrascu i tabeli,

c) prijave koje nisu podnesene na propisanom obrascu, nepotpisane, neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

d) gradonačelnik zadržava pravo da u svako vrijeme poništi Javni poziv, ako zato postoji opravdan razlog.

e) sve dodatne informacije vezane za Javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom od 08:00 do 14:00 na broj telefona 035/743-343, konatakt osobe Salih Durić i Mirsad Butković.,

 

 

JAVNI POZIV

Zahtjev

Tabela

Izjava za pravna lica

Izjava za fizička lica

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: