Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 11.07.2022. 12:10

Javni poziv za najbolje poslovne ideje za mlade za 2022. godinu

Izvor: Akta.ba, 08.07.2022.

Broj: 02-11-5590/22 

Datum: 08.07.2022.godine

Na osnovu člana 39. Statuta općine Jajce („Službene novine Općine Jajce“ br. 3/08), Odluke općinskog Vijeća o samozapošljavanju mladih na osnovu najbolje poslovne ideje br.01-01-6-7251/15 od 26.11.2015. godine („Službene novine Općine Jajce“ br. 6/15) i Odluke o izmjeni i dopuni odluke o samozapošljavanju mladih na osnovu najboljih poslovnih ideja br.01-01-6-2720/22 od 04.04.2022.godine i Odluke o izvršenju Budžeta/Proračuna općine Jajce za 2022. godinu (Službene novine Općine Jajce br. 2/22),Općinski načelnik objavljuje

 

JAVNI POZIV

za najbolje poslovne ideje za mlade za 2022. godinu

 

Projekat „Najbolje poslovne ideje za mlade“ Općine Jajce je usmjeren ka poticaju mladim ljudima da kroz sufinansiranje pokrenu ili razviju vlastiti biznis. Cilj javnog poziva je poticaj poduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja općine Jajce kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Projekt implementira Općina Jajce na temelju ciljeva iz strateških dokumenata Općine Jajce. Ovim programom su definisane pojedinosti u smislu uslova za učešće na takmičenju, organizacija takmičenja i načina za odabir pobjedničkih ideja.

Ko može aplicirati?

Na konkursu mogu da učestvuju:

1. Prva grupa: Fizička lica, pojedinačno ili u grupi, koji se u momentu podnošenja prijave ne mogu okarakterisati kao poduzetnici. Prijave mogu podnijeti punoljetne osobe do 35 godina starosti, sa prebivalištem na području općine Jajce, koje imaju interesantnu poslovnu ideju i žele je realizovati kroz započinjanje sopstvenog poslovnog poduhvata na području općine Jajce.

2. Druga grupa: Obrti / samostalni poduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su u početnoj fazi poslovanja, maksimalno 12 mjeseci starosti na dan objave Javnog poziva, čiji vlasnik/ci imaju prebivalište na području Općine Jajce i obavljaju djelatnost na području općine Jajce i koji su u momentu registracije biznisa imali navršenih maksimalno 35 godina starosti.

Kakva ideja se može obraditi kroz biznis plan?

Ideja koja se prijavljuje mora se obraditi kao biznis-plan u svim djelatnostima osim trgovine, odgojno-obrazovnih ustanova i ugostiteljstva (izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode). Zamišljenu poslovnu ideju treba pretočiti u biznis plan prema originalnom obrascu prijave (u daljem tekstu Prijava, prilog broj 1) koji je sastavni dio ovog Programa.

Odgovornost za originalnost poslovne ideje je isključivo na podnosiocu ideje.

Prijava na javni poziv

Opći kriteriji Javnog poziva za prvu grupu:

1. Da kandidat pripada kategoriji mladih starosti do 35 godina i da ima prebivalište na teritoriji općine Jajce prije objavljivanja ovog Javnog poziva (dokaz - Uvjerenje o prebivalištu – MUP SBK, Jajce)

2. Da se radi o nezaposlenoj osobi (dokaz – Uvjerenje biroa da se vodi kao nezaposlena osoba ili ovjerena izjava da kandidat nije zaposlen).

3. Ovjerena izjava da kandidat nije bio korisnik poticajnih sredstava iz oblasti samozapošljavanja iz budžeta općine Jajce i da će nakon odobrene poslovne ideje registrovati i razvijati biznis na području općine Jajce (dokaz – Izjava ovjerena u organu uprave općine Jajce)

4. Poslovniplan(obrazacprijave)

Opći kriteriji Javnog poziva za drugu grupu:

1. Da su kandidati obrti/samostalni poduzetnici, mikro i mala preduzeća osnovana iz vlastitih ili kreditnih sredstava

2. Da nisu bili korisnici poticajnih sredstava/ grant sredstva Općine Jajce, te grant sredstava drugih nivoa vlasti

3. Da su osnovani kao poslovni subjekti (osnovani s ciljem ostvarivanja profita vršenjem registrovane djelatnosti),

4. Dadanomapliciranjaimajunajmanjejednogprijavljenogzaposlenika,

5. Da vlasnik/ci imaju prebivalište na području općine Jajce i obavljaju svoju

djelatnost na području općine Jajce,

6. Da su u početnoj fazi poslovanja, maksimalno 12 mjeseci starosti na dan objave Javnog poziva,

7. Da su vlasnici u momentu registracije biznisa imali navršenih maksimalno 35 godina starosti,

8. Da imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

9. Poslovni plan (Obrazac prijave)

Dokazi koje moraju obezbjediti aplikanti iz druge grupe su:

- Rješenje o registraciji (original ili ovjerena kopija ne starija od 3 mjeseca),

- Potvrda o prebivalištu (CIPS)- ne starija od 30 dana na dan prijave na Javni poziv, (za vlasnika obrta ili preduzeća)

- Lista osiguranih lica za obveznika, ne starija od 30 dana u odnosu na dan prijave na Javni poziv izdata od nadležne Porezne uprave (original ili ovjerena kopija),

- Potvrda o izmirenim obvezama po osnovu poreza i doprinosa, izdata od nadležne Porezne uprave, ne starija od 30 dana od dana prijave na Javni poziv (original ili ovjerena kopija),

- Izjava aplikanta da nije ranije koristio poticajna/ grant sredstva Općine Jajce, i drugih nivoa vlasti,

- Poslovni plan/ projekat- program za djelatnost, detaljno razrađen plan ulaganja i očekivani rezultati u naredne dvije godine – potpisan i ovjeren od strane aplikanta.

Napomena: Izjave i Obrazac poslovnog plana aplikanti mogu preuzeti sa web stranice Općine Jajce www.opcina-jajce.ba

Kriteriji za ocjenu poslovnih planova ocjenjivat će se u odnosu na vrstu djelatnosti; ocjenu poslovne ideje i poslovnog plana; visinu i vrstu investicije, te inovativnost.

Kriteriji i mjerila

1. Kvalitetposlovnogplana(max.150bodova) - održivost biznisa

- jasno definirani proizvodi i usluge

- jasno definiran plan djelovanja

- identificirani rizici

- jasni pokazatelji prodaje i profita

- iznos sredstava za realizaciju poslovne ideje - mogućnost dodatnog zapošljavanja

- inovativnost poslovne ideje

2. Kvalitetprezetacijeplana(max.50bodova)

- uvjerljivost prezentacije

- poznavanje poslovnog sektora

- uvjerljivost u odgovorima na postavljena pitanja

Bodovi po osnovu mjerila iz tačke 1. i 2. se zbrajaju – kumuliraju.Pravo na usmenu prezentaciju iz tačke 2. ostvaruje onaj kandidat čiji je kvalitet poslovnog plana bodovan sa ukupno 80 bodova.

Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može biti maksimalno do 10.000,00 KM.

Komisija za ocjenu poslovnih planova bit će imenovana od privrednika i uposlenih općine Jajce.

Prva faza

Javni poziv je otvoren danom objavljivanja na oglasnoj ploči općine Jajce i ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Druga faza

Objava rezultata javnog poziva izvršit će se u roku od 20 dana od dana zatvaranja javnog poziva nakon čega će se obaviti usmena prezentacija prijavljenog biznis plana sa kandidatima čiji poslovni plan bude bodovan sa minimalno 80 bodova, nakon čega će Komisija donijeti konačna odluka o izboru kandidata.

Treća faza

Sklapanje ugovora sa podnosiocima zahtjeva u kojima će se definisati prava i obaveze Općine Jajce i podnosioca aplikacije.

Tajnost i povjerljivost plana

Da bi se zaštitili svi podnosioci aplikacija i onemogućila zloupotreba povjerljivih informacija izloženih u poslovnim planovima, članovi Komisije za ocjenjivanje i zaposleni u Općini Jajce i druge osobe koje su uključene u realizaciju ovog Programa obavezuju se na zaštitu povjerljivosti i tajnost.

Podrška Općine Jajce

Općina Jajce će posredstvom Biznis centra općine Jajce tokom javnog poziva osigurati edukaciju za sve zainteresovane u pogledu kriterija i mjerila poslovnog plana koji su navedeni u ovom Javnom pozivu, a sve u svrhu kvalitetne popune obrazaca aplikacije, te odgovoriti na sva dodatna pitanja ukoliko potencijalni kandidat ovog javnog poziva bude imao potrebe za stručnu pomoć.

Odabrani kandidati imat će podršku finansijskog i pravnog savjetovanja koje će se održavati u Biznis centru općine Jajce.

Rokovi i način prijave

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva na oglasnoj ploči Općine Jajce.

Koverta mora biti zapečaćena i naslovljena na adresu:

Općina Jajce, Nikole Šopa bb, 70101 Jajce, sa naznakom: „PRIJAVA NA JAVNI POZIV ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE MLADIH NA OSNOVU NAJBOLJIH POSLOVNIH IDEJA - 2022“ – NE OTVARATI.

Obrasci prijave mogu se preuzeti lično sa web stranice općine Jajce.

OPĆINSKI NAČELNIK

Edin Hozan

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: