Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 21.07.2022. 08:29

Prodaja neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u naselju Solaris u vlasništvu Općine Vogošća

Izvor: Oslobođenje, 21.07.2022.

Na osnovu člana član 363.Zakona o stvarnim pravima („Službene Novine Federacije Bosne i Hercegovine, broj 66/13 ,100/13), člana 3. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu FBiH, Kantona, općina i gradova („Službene novine Federacije BiH“broj 17/14), člana lO.Odluke o građevinskom zemljištu („Službene novine Kantona Sarajevo" broj 6/14,3/15 i 29/18) i Odluke o uslovima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu općine Vogošća („Službene novine Kantona Sarajevo" broj 27/22), Općinski Načelnik objavljuje

 

JAVNI KONKURS

o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u naselju Solaris u vlasništvu Općine Vogošća putem javnog nadmetanja - licitacije

 

I

Općina Vogošća raspisuje javni konkurs o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u naselju Solaris (ul. Gornja Jošanica II u blizini ul. Vogošćanskih odreda) putem javnog nadmetanja-licitacije, vlasništvo općine Vogošća u svrhu izgradnje jednog objekta kolektivnog stanovanja sa dvije lamela u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Vogošća („Službene novine Kantona Sarajevo" broj 25/18), koje je označeno kao:

II

Predmet prodaje je neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište (građevinska parcela koja se sastoji od dvije parcele) označeno kao:

kč.broj 1155/1 zv. Kavnik, kulture livada 2. klase površine 770 m2 upisana u zJcul.br. 9304 K.O. Vogošća, što po katastarskim podacima odgovara kč.broj 1155/1 upisana u P.L.broj 411 K.O.Vogošćai

kč.broj 1251/3 zv. Park, kulture dvorište površine 547 m2 upisana u z.k.ul.br. 8871 K.O. Vogošća, što po katastarskim podacima odgovara kx.broj 1251/3 upisana u P.L. broj 411 K.O. Vogošća,

III

Postupak licitacije zemljišta provest će Komisija za sprovođenje javnog nadmetanja u skladu sa Pravilnikom o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” broj 17/14).

IV

Opis građevinske parcele koja se sastoji od dvije parcele, uslovi izgradnje i uslovi prodaje su sljedeći:

1. Oznaka građevinske+parcele:

kx.broj 1155/1 zv. Kavnik, kulture livada 2. klase upisana u z.k.ul.br. 9304 K.O. Vogošća, što po katastarskim podacima odgovara k.č.broj 1155/1 upisana u P.L.broj 411 K.O. Vogošćai kx.broj 1251/3 zv. Park, kulture dvorište upisana u z.k.ul.br. 8871 K.O. Vogošća, što po katastarskim podacima odgovara kx.broj 1251/3 upisana u P.L. broj 411 K.O. Vogošća,

2. Površina zemljišta: 1.317 m2

3. Namjena objekta: kolektivno stanovanje

4. Horizontalni gabariti : izlomljeni gabarit čija je ukupne maximalna građevinska linija 33,00 х 16,50 m, građevinska linija prema Urbanističkom projektu „SOLARIS"

5. Spratnost objekta: Sut + Pr + 4

Oblik krova: ravni

Broj parking mjesta: za svaku stambenu jedinicu potrebno je obezbjediti jedno parking mjesto u garaži unutar objekta ili po potrebi u garaži unutar objekta i na otvorenom parkingu na pripadajućoj građevinskoj parceli

Kolski i pješački pristup objektu: prema Urbanističkom projektu „SOLARIS"

6. Početna cijena zemljišta: 137,59 KM/m2

7. Cijena rente (fiksna): za stambenu namjenu: 48,08 KM/m2, N.K.P. objekta

8. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta (fiksna): 64,90 KM/m2 N.K.P.objekta

9. Početna prodajna cijena zemljišta površine 1.317 m2 iznosi 181.206,03 KM (slovima: stoosmadesetjednahiljadadvjestošest i 03/100)

10. Kapara (depozit) za učešće putem licitacije iznos 18.120,60 KM (slovima: osamnaesthiljadastodvadeset i 60/100 KM)

V

Pravo učešća na licitaciji imaju sva pravna i fizička lica koja u roku utvrđenom u ovom javnom konkursu dostave sljedeću dokumentaciju:

1. Pisanu prijavu za učešće na licitaciji sa svim relevantnim identifikacijskim podacima

2. Izvod iz sudskog registra za pravno lice

3. Ugovor o zajedničkom zastupanju, ako se radi o dva ili više fizičkih ili pravnih lica

4. Ako učesnik licitacija nastupa kao punomoćnik,punomoć u formi notarski obrađene isprave

5. Pisanu izjavu, u formi notarski ovjerene isprave, sljedećeg sadržaja:

,,U potpunosti prihvatam sljedeće uslove :

a) Da u roku od 60 dana od dana zaključivanja kupoprodajnog ugovora podnesem zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, a nakon dobivanja urbanističke saglasnosti u daljem roku od 9 mjeseci pribaviti pravosnažnu građevinsku dozvolu

b) Da u roku od 4. godine od dana izdavanja odobrenja za građenje u potpunosti izgradim predmetni objekat kolektivnog stanovanja i izvršim tehnički prijem istog.

c) Da sam saglasan da se u „С“ teretni list zemljišnoknjižnog uloška nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora upiše putem zabilježbe zabrana otuđenja kupljene nekretnine bez saglasnosti prodavca ukoliko u roku od 4. godine od dana izdavanja odobrenja za građenje u potpunosti ne izgradim predmetni objekat i ne izvršim tehnički prijem istog.

d) Da sam saglasan da se u slučaju raskida ugovora zbog neispunjenja uslova iz tačke 5.b) sva potraživanja prema Općini Vogošća po osnovu do tada uplaćenih naknada mogu realizovati kada Općina proda novom kupcu predmetne nekretnine

6. Potvrdu banke o otvorenom tekućem računu sa naznakom transakcijskog računa banke , te pozivom na broj klijenta na koji će izvršiti povrat kapare fizičkom ili pravnom licu, ukoliko ne bude izabrano kao najpovoljniji ponuđač.

7. Potvrda da račun nije blokiran zadnjih šest mjeseci

8. Dokaz o uplati Kapare (depozit) za učešće putem licitacije (uplatnica)

VI

Razgledanje zemljišta i uvid u dokumentaciju o predmetnom zemljištu može se obaviti dana: 01.08. do 03.08.2022. godine u terminu od 09,00-11,00 sati. Zainteresovani učesnici javnog nadmetanja u dan prije razgledanja trebaju se prijaviti u Općinu Vogošća, Jošanička broj 80, soba 36/1 sprat.

VII

Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ako ne uspije prva licitacija, licitacija se ponavlja, a ako ne uspije ni ponovljena licitacija, smatra se da je javno nadmetanje bezuspješno.

U ovom slučaju raspolaganje nekretninom može se izvršiti neposrednom pogodbom, s tim što cijena nekretnine koja se prodaje ne može biti niža od tržišne cijene te nekretnine.

VIII

Javno nadmetanje održat će se 10. avgusta 2022. godine (srijeda) u 12,00 sati, u zgradi Općine Vogošća, ul. Jošanička broj 80, u velikoj sali - na prvom spratu.

Učesnici javnog nadmetanja dužni su na javnom nadmetanju u svojoj ponudi naglasiti cijenu za zemljište. Cijena ne može biti manja od početne cijene navedene u tački IV ovog Konkursa.

Učesnici javnog nadmetanja dužni su do 05.08.2020.godine do 16,00 sati uplatiti kaparu u iznosu kako je naznačeno u tački IV ovog Konkursa, na žiro račun broj 338900-2208177559, Općine Vogošća putem Uni Credit Bank d.d. Sarajevo, sa naznakom „Kapara za učešće na javnom konkursu „ i primjerak uplatnice predati Komisiji za provođenje javnog nadmetanja prije početka licitacije.

Osnovni kriterij za izbor najpovoljnijeg ponuđača je visina ponuđene cijene u postupku javnog nadmetanja. Građevinska parcela iz tačke II ovog Konkursa će biti prodata onom učesniku javnog nadmetanja koji ponudi najveću cijenu.

Učesniku javnog nadmetanja, čija ponuda bude utvrđena kao najpovoljnija, kupoprodajna cijena će se umanjiti za uplaćeni iznos kapare, a učesniku čija ponuda ne bude utvrđena kao najpovoljnija vratit će se uplaćeni iznos u roku od 8 dana od dana održavanja licitacije. Učesniku koji se ne pojavi na dan licitacije neće se vratiti uplaćena kapara.

IX

Sa učesnikom javnog nadmetanja čija ponuda bude utvrđena kao najpovoljnija zaključit će se kupoprodajni ugovor u formi notarski obrađenog ugovora.

Kupac je dužan platiti kupoprodajnu cijenu, umanjenu za plaćeni iznos kapare, u roku od 8 dana od dana donošenja Zaključka o najpovoljnijoj ponudi na okončanoj licitaciji.

Kupoprodajni ugovor će u ime Općine Vogošća potpisati Načelnik Općine, nakon pribavljenog mišljenja Općinskog pravobranilaštva Općine Vogošća, u roku od 30 dana od dana uplate kupoprodajne cijene. Ugovorom će se regulisati međusobna prava i obaveze u pogledu kupoprodajne cijene, prenosa vlasništva i posjeda i propisanih naknada iz ovog konkursa.

Ukoliko kupac ne izvrši plaćanje, na naprijed utvrđen način, smatrat će se da je odustao od kupovine nekretnine, te gubi pravo na povrat uplaćene kapare, u kojem slučaju će se zaključenje ugovora ponuditi sljedećem učesniku licitacije uz uslov da prihvati ponuđenu cijenu prvog ponuđača, a u slučaju da se nekretnina ne uspije prodati održat će se druga licitacija, ali ne u roku kraćem od 30 dana.

Kupac se može uknjižiti kao vlasnik i posjednik nakon što uplati naknadu za zemljište, a rok za predaju zemljišta kupcu u posjed je 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Troškove notarske obrade ugovora o kupoprodaji, porez na promet nekretnine, takse za uknjižbu i sve ostale troškove koji se odnose na postupak kupoprodaje snosi kupac nekretnine nakon što uplati naknadu za zemljište utvrđenu kupoprodajnim ugovorom.

X

Ovaj javni konkurs će se objaviti u dnevnim novinama „Oslobođenje" i „Dnevni avaz", na oglasnoj ploči i web stranici Općine Vogošća i ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Prijave na javni konkurs potrebno je dostaviti najdalje do 05. avgusta 2022. godine (petak) do 16,00 časova.

Lica čija prijava i potrebna dokumentacija ne bude dostavljena u naznačenom roku nemaju pravo učešća u licitaciji.

XI

Uredno kovertirane prijave sa naznakom :

„Prijava na konkurs o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u naselju Solaris (ul. Gornja Jošanica II u blizini ul. Vogošćanskih odreda) u vlasništvu općine Vogošća putem javnog nadmetanja-licitacije- NE OTVARAJ. “ Prijavu dostaviti preporučeno putem pošte ili neposredno na protokol općine Vogošća na adresu:

OPĆINA VOGOŠĆA

OPĆINSKO VIJEĆE

KOMISIJA ZA PROVOĐENJE JAVNOG NADMETANJA

Jošanička 80 71320 Vogošća

 

 

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: