Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 01.12.2021. 12:44

Radovi nastavka izgradnje objekta Gradski stadion - IV faza izgradnje

Izvor: Akta.ba, 01.12.2021.

Broj predmeta:   13-002159/21

Broj akta:        01.1-1413EK-0023/21

Datum,            26.11.2021. godine

Mjesto,            Brčko

 

Na osnovu člana 17 stav (2) Zakona o Vladi Brčko distrikta BiH («Službeni glasnik Brčko distrikta BiH», brojevi: 22/18 - prečišćeni tekst, 49/18. 08/19, 10/19 i 32/19), u skladu s članom 25 Zakona o javnim nabavkama («Službeni glasnik BiH», broj 39/14), Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda sa preporukom Komisije za javne nabavke broj: 13-002159/21 od 18.11.2021. godine i Mišljenja Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH broj:M-1372/21 od 26.11.2021. godine, gradonačelnik Brčko distrikta BiH donosi,

ODLUKU

O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA

Član I

(1) U provedenom otvorenom postupku za nabavku nastavka radova na izgradnji objekta Gradski stadion - IV faza izgradnje za potrebe Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, izabran je najpovoljniji ponuđači kojem se dodjeljuje ugovor.

Naziv najpovoljnijeg ponuđača je GRUPA PONUĐAČA „BUK PROMET” d.o.o. Bijeljina i „SAFIR” d.o.o. Gacko.

Vrijednost ugovora sa uraćunalim PDV-om iznosi     7.634,509,60 KM.

Član 2

Postupak je proveden na osnovu Posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke broj: 13- 002159/21 od 28.9.2021. godine, Obavještenja o nabavci na portalu javnih nabavki broj: 1157-1-3- 514-3-510/21 od 1.10.2021. godine, predmjera radova u vezi sa Tendcrskom dokumentacijom broj: 13- 002159/21 i ponude najpovoljnijeg ponuđača.

Član 3

Finansiranje navedene nabavke će se izvršiti iz budžetu kapitalnih potreba za 2020. godinu, organizacioni kod 24030001, ekonomski kod 821600, pozicija “Nastavak radova na gradskom stadionu”, šifra projekta 11532 i budžetu kapitalnih potreba Brčko distrikta za 2021. godinu, organizacioni kod 24030001, ekonomski kod 821600, pozicija “Nastavak radova na gradskom stadionu”, šifra projekta 11723.

 

Obrazloženje

Komisija za nabavke je nakon izvršenog otvaranja ponuda konstatovala da su dostavljene tri ponude, sljedećih ponuđača:

1. Grupa ponuđača: “Bijelić Gradnja” doo Brčko , “Conram” doo Brčko, “Astra Plan” doo Brčko , “Papilon” doo- Čelić , “Mael Company” doo Beograd i “Graditelj” doo Brčko,

2. Grupa ponuđača: “Gradnja DMD” doo BRČKO ,“Galax-Niskogradnja” dd Brčko, “Wortman metal” doo Srebrenik, “Sector Security” doo Banja Luka i “Termo-Vent Inženjering” doo BRČKO i

3. Grupa ponuđača “Buk Promet” doo - Bijeljina i “Safir” doo Gacko.

Sastavni dio odluke čini zapisnik sa otvaranja ponuda, zapisnik o izvršenoj analizi dostavljenih ponuda i izvještaj o toku i završetku e-aukcije. Svi ponuđači su priložili traženu garanciju za ozbiljnost ponude. Komisija je izvršila analizu dostavljene ponude u pogledu prihvatljivosti prema obliku, sadržaju i potpunosti, te u pogledu načina pripreme i dostave ponuda i ustanovila da u ponudi Grupe ponuđača: “Bijelić Gradnja” doo Brčko, “Conram” doo Brčko, “Astra plan” doo Brčko, “Papilon” doo Čelić, “Mael Company” doo Beograd i “Graditelj” doo Brčko, na strani 202. ponude u dijelu 3 - Vodovod, hidrantska, oborinska i fekalna mreža- 3.1 - prethodni radovi - pod 1 (Izrada geodetskog vlakana na terenu i iskoličavanje trase vodovoda i kolektora) nije upisana jedinična cijena za slijedeće stavke: sanitarna voda za potrebe stadiona - sanitarna voda za lokale hidrantska mreža fekalna kanalizacija oborinska kanalizacija Ponuđač je naveo ukupnu cijenu za navedene stavke, bez jediničnih cijena.

U Aneksu 3 (Obrazac za cijenu ponude) u dijelu ,,napomena“navedeno je slijedeće:

Tačka 1 - Cijene moraju biti izražene u KM. Za svaku stavku u ponudi mora se navesti cijena

Tačka 4 - U slučaju razlika između jediničnih cijena i ukupnog iznosa, ispravka će se izvršiti u skladu sa jediničnim cijenama

Tačka 5 - Jedinična cijena stavke i ponuđeni popust izražen u postocima ne smatraju se računskom greškom, odnosno ne mogu se ispravljati Iz svega navedenog se može utvrditi da s obzirom da u jednom dijelu ponude ovog ponuđača jedinične cijene nisu navedene , ugovorni organ ne može vršiti računsku kontrolu ponude niti u vezi s tim eventualne tehničke ispravke prema jediničnim cijenama.

S obzirom da se ukupna cijena stavke računa kao proizvod količine stavke i jedinične cijene stavke ( defmisano članom 5. Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda), te daje iz svega gore navedenog jasno da je jedinična cijena suština same ponude i najvažniji element obrasca za cijenu ponuda, ponuda grupe ponuđača “Bijelić Gradnja” doo Brčko, “Conram” doo Brčko “Astra Plan” doo Brčko, “Papilon” doo Čelić, “Mael Company” doo Beograd i “Graditelj” doo BRČKO doo se ocjenjuje kao neprihvatljiva.

Nakon analize dostavljenih ponuda komisija je ustanovila da su drugi ponuđači kvalifikovani u skladu sa kvalifikacionim kriterij um ima. Kvalifikovani ponuđači su dostavili ponude u skladu sa zahtjevima iz tehničke specifikacije, jednu kopiju od svih ponuda kako bi izvršili računsku kontrolu ponuda. Nakon izvršene računske kontrole ponuda, uočeno je da u ponudi grupe ponuđača :“Buk Promet” doo Bijeljina i “SAFIR” doo Gacko postoji računska greška koja je ispravljena i za koju su ponuđači dostavili saglasnost za ispravku. Komisija je prije provedene e-aukcije razmotrila najpovoljniju ponudu sa aspekta mogućnosti da se radi o neprirodno niskoj cijeni ponude, te je ustanovila da ne postoje elementi niske cijene.

Nakon stoje komisija utvrdila kvalifikovanost ponuđača, sa ponudama koje su prihvatljive, potpune i računski ispravne, u skladu sa odredbama tačke 4.17. tenderske dokumentacije, zakazana je e-aukcija na dan 12.11.2021. godine sa početkom u 12:00 sati u trajanju od 20 minuta.

Na osnovu provedene e-aukcije vidljivo je da nije došlo do promjene cijene u odnosu na cijene sa otvaranja ponuda.

Komisija je ustanovila da iznos najpovoljnije ponude prelazi procijenjenu vrijednost ugovornog organa, te je od Odjeljenja za javne poslove zahtijevano da se izjasne da li je procijenjena vrijednost realna, te da li postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih sredstava za realizaciju ove nabavke.

Od Odjeljenja za javne poslove je dopisom od 16.11.2021. godine dostavljena informacija u kojoj je navedeno da uzimajući u obzir sve okolnosti u vezi sa predmetnim ali i i prethodno vođenim 

postupkom nabavke istih radova. Odjeljenje raspolaže potrebnim sredstvima za realizaciju predmetne nabavke i smatra da se započeti postupak dodjele ugovora može nastaviti. Ponuđači su naveli da imaju namjeru vršiti podugovaranje u dijelu ugovora koji se odnosi na nabavku i ugradnju fasadne aluminijske bravarije.

Komisija za nabavke je u skladu sa kriterijem najniže cijene dostavila preporuku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

 

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

Protiv ove odluke zainteresovane strane imaju pravo podnijeti pismenu žalbu ugovornom organu dostavljanjem žalbe u najmanje tri primjerka u Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenje za javne nabavke Vlade Brčko distrikta BiH, u roku od 10 dana od dana nriiema odluke.

 

DOSTAVLjENO:         

1.        Pododjeljenju za javne nabavke,

2         Ponuđačima,

3.         Gradonačelniku,       

4.         Odjeljenju za javne poslove,  

5.         «Službenom glasniku Brčko distrikta BiH»,   

6.         Arhivi. 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: