Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 17.08.2018. 15:40

Izdavanje dozvole za izgradnju male hidroelektrane Medoš na rijeci Drinjači

Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske, Broj 76, 15.08.2018.

Regulatorna komisija za energetiku

Republike Srpske

 

Na osnovu odredbi člana 67. stav 1. Zakona o električnoj energiji (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 8/08,34/09, 92/09 i 1/11),člana 190. st. 1. i 2. Zakona o općemupravnom postupku (“Službeni glasnik Republike Srpske”,br. 13/02, 87/07 i 50/10),člana 10. stav 1. tačka 6. Statuta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske - Prečišćeni tekst (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 6/10), člana 33. stav 1. tačka g) i člana 43. stav 1. Poslovnika o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 59/10) i člana 21. stav 1. Pravilnika o izdavanju dozvola (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 39/10 i 65/13), odlučujući poZahtjevu privrednog društva “MEDOŠ ONE” d.o.o. Banja Luka, za izdavanje dozvole za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” na rijeci Drinjači, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, na 89. redovnoj sjednici, održanoj 2.8.2018. godine u Trebinju, donijela je

 

RJEŠENJE

O IZDAVANJU DOZVOLE ZA IZGRADNJU MALE HIDROELEKTRANE “MEDOŠ”

 

1. Usvaja se Zahtjev privrednog društva “MEDOŠ ONE” d.o.o. Banja Luka za izdavanje dozvole za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” na rijeci Drinjači.

2. Dozvola za izgradnju iz tačke 1. dispozitiva ovog rješenja izdaje se na period važenja do 11.3.2020. godine.

3. Sastavni dio ovog rješenja čine Dozvola za izgradnju Male hidroelektane “Medoš” i Uvjeti dozvole za izgradnju, registarski broj: 01-207-04-1/69-1/18.

4. Ovo rješenje objavljuje se u “Službenom glasniku Republike Srpske”, te na internet stranici i oglasnoj ploči Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

 

Obrazloženje

Privredno društvo “MEDOŠ ONE” d.o.o. Banja Luka (u daljem tekstu: podnosilac zahtjeva) podnijelo je Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske (u daljem tekstu: Regulatorna komisija), na propisanom obrascu, Zahtjev za izdavanje dozvole za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” na rijeci Drinjači (u daljem tekstu: zahtjev), koji je zaveden pod brojem: 01-207-1/18, dana 10.04.2018. godine. Za navedeni proizvodni elektroenergetski objekat Regulatorna komisija je Rješenjem broj: 01-330-16/16/P-29-311, od 27.10.2016. godine, izdala Dozvolu za izgradnju na period važenja do 11.3.2018. godine. S obzirom na period važenja navedene dozvole, a imajući u vidu činjenicu da izgradnja objekta nije završena, podnosilac zahtjeva je podnio zahtjev za izdavanje nove dozvole za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš”, te je naveo razloge za kašnjenje u realizaciji ovog projekta i aktivnosti koje su do sada provedene.

U postupku obrade podnesenog zahtjeva, u pogledu njegove kompletnosti, utvrđeno je da podneseni zahtjev sadrži određenenedostatke, pa je, u skladu sa članom 13. Pravilnika o izdavanju dozvola (u daljem tekstu: Pravilnik), od podnosioca zahtjeva zatraženo da otkloni uočene nedostatke i dopuni zahtjev.

Nakon što je podnosilac zahtjeva dostavio traženu dokumentaciju, Regulatorna komisija je, dana 21.6.2018. godine, obavijestila podnosioca o kompletnosti zahtjeva i objavila obavijest za javnost o podnesenom zahtjevu na svojoj internet stranici, oglasnoj ploči i u dnevnim novinama, odredivši rok za dostavljanje komentara javnosti, te su date informacije o podnošenju zahtjeva za sticanje statusa umješača. Do isteka roka ostavljenog u obavijesti za javnost za podnošenje komentara i zahtjeva za sticanje statusa umješača, odnosno do 27.6.2018. godine, nije bilo podnesenih komentara na zahtjev, niti zahtjeva za sticanje statusa umješača.

Na 86. redovnoj sjednici, Regulatorna komisija, na osnovu odredbi člana 17. Pravilnika, utvrdila je Nacrt dozvole za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” na rijeci Drinjači i donijela zaključak da se u postupku javnog razmatranja Nacrta ove dozvole održi opća rasprava u Zvorniku, dana 10.7.2018. godine, u prostorijama gradske uprave, radi razmatranja uvjeta ove dozvole i pribavljanja komentara, kako podnosioca, tako i javnosti na Nacrt dozvole. Zaključkom je, također, određeno da se komentari u pisanoj formi na Nacrt dozvole i zahtjevi za sticanje statusa umješača u postupku mogu dostaviti do 11.7.2018. godine. Na općoj raspravi su, pored predstavnika Regulatorne komisije, bili prisutni i predstavnici podnosioca zahtjeva. Na općoj raspravi je razmotren Nacrt dozvole za izgradnju Male Hidroelektrane “Medoš”na rijeci Drinjači. Na raspravi nije bilo komentara na Nacrt dozvole. O toku opće rasprave je sačinjen izvještaj. Uostavljenom roku za dostavljanje komentara zainteresovanih lica u pisanoj formi i zahtjeva za sticanje statusa umješača u postupku, nije bilo dostavljenih komentara niti zahtjeva za sticanje statusa umješača.

Nakon održane opće rasprave sačinjen je Prijedlog dozvole,koji je sa izvještajem sa opće rasprave dostavljen podnosiocu zahtjeva, dana 12.7.2018. godine, s ciljem dostavljanja komentara na ove akte. U ostavljenom roku, podnosilac zahtjeva se izjasnio da nema komentara niti primjedbi na Prijedlog dozvole.Regulatorna komisija, na 89. redovnoj sjednici, održanoj 2.8.2018. godine, razmotrila je prijedlog rješenja o izdavanju dozvole za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” na rijeci Drinjači, uključujući prijedlog uvjeta dozvole, izvještaj sa opće rasprave, zahtjev za izdavanje dozvole podnijet na propisanom obrascu OB.04.05, kao i svu priloženu dokumentaciju prema propisanom obrascu zahtjeva za izdavanje dozvole i ostalu dostavljenu dokumentaciju u postupku, na osnovu čega je utvrđeno da su ispunjeni kriteriji za izdavanje dozvole za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” na rijeci Drinjači.

U skladu sa odredbama člana 6. stav 1. tačka v) Pravilnika, ocijenjeno je da je potrebno dozvolu za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” izdati na period važenja do 11.3.2020. godine, što je usaglašeno sa rokom definiranim u Ugovoru o koncesiji za izgradnju Male hidroelektrane “Medoš” na rijeci Drinjači, odnosno Aneksima na ovaj ugovor.

Na osnovu odredbi člana 67. stav 1. Zakona o električnoj energiji i člana 21. Pravilnika, te naprijed izloženog činjeničnog stanja, odlučeno je kao u t. 1, 2. i 3. dispozitiva ovog rješenja.

Tačka 4. dispozitiva ovog rješenja zasniva se na odredbi člana 20. stav 3. Zakona o energetici (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 49/09) i članu 21. stav 5. Pravilnika.

Pravna pouka se zasniva na odredbi člana 25. Zakona o energetici, te čl. 5. i 15. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 109/05 i 63/11).

 

Pouka o pravnom lijeku

Ovo rješenje je konačno. Protiv ovog rješenja može se pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Okružnom sudu u Trebinju u roku od 30 dana od dana prijema ovog rješenja.

 

Broj: 01-207-14/18/R-89-190

Banjaluka 2. augusta 2018. godine

 

Predsjednik,

Vladislav Vladičić, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: