Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 08.06.2022. 12:23

Javni poziv za odabir korisnika tržišne infrastrukture na tržnici Tepa u Mostaru

Izvor: Akta.ba, 06.06.2022.

BOSNA I HERCEGOVINA 

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE 

HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON/ŽUPANIJA 

GRAD MOSTAR 

GRADONAČELNIK

 

Broj: 02-45-8784/21-3 

Mostar, 06.06.2022. godine

 

U cilju realizacije projekta “Mostarska Tepa” koji se sprovodi u okviru projekta Podrška Europske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini EU4AGRI, Gradonačelnik Grada Mostara objavljuje:

 

JAVNI POZIV

za odabir korisnika tržišne infrastrukture na tržnici Tepa u Mostaru

 

I   PREDMET JAVNOG POZIVA

Javni poziv se objavljuje u okviru projekta “Mostarska Tepa” koji je Gradu Mostaru odobren kroz Projekt „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini44 (EU4AGRI). EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta EU4AGRI je 20 miliona eura i primarno je finansiran sredstvima Evropske unije. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Opći cilj projekta “Mostarska Tepan je unapređenje lokalne tržišne insfrastrukture Grada Mostara u cilju olakšanja pristupa tržištu lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, zanatlijama i osobama koje se bave izradom rukotvorina i suvenira.

Grad Mostar ovim projektom nastoji poboljšati uslove i opremljenost prodajnih mjesta, unaprijeđenjem tržišne infrastrukture i pružanjem bezbjednijih i kvalitetnijih uslova za rad krajnjim korisnicima.

Kroz projekt će biti uspostavljena nova tržišna infrastruktura na lokalitetu tržnice Tepa, ulica Mala Tepa bb, Mostar, i to montažno-demontažni kiosci i mobilni štandovi koji će se koristiti za organizovanje povremenih sajmova / uličnih bazara čime će se unaprijediti kvalitet, higijena i sigurnost hrane i omogućiti primjena dobrih poslovnih praksi uključujući aspekte zaštite životne sredine, javnog zdravstva i sigurnosti hrane.

Predmet javnog poziva je prikupljanje prijava o zainteresiranosti za korištenje pomenute tržišne infrastrukture (montažno-demontažni kiosci i mobilni štandovi) koja će se uspostaviti u toku implementacije projekta EU4AGRI.

Odabrani korisnici ostvaruju pravo na sljedeće pogodnosti:

1)         umanjenje naknade za korištenje tržišne infrastrukture u iznosu od 50% u odnosu na naknadu utvrđenu po tržišnim cijenama za period od 6 mjeseci 

2)         oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za period od 12 mjeseci

3)         korištenje novouspostavljene tržišne infrastrukture (kiosci i štandovi) po povlaštenim cijenama van turističke sezone

I           PRAVO SUDJELOVANJA

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju fizičke osobe, obrti/samostalni poduzetnici, poduzeća, trgovci pojedinci, zadruge i udruge/udruženja koji se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, preradom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, starim zanatima i izradom rukotvorina i suvenira unutar sljedećih sektora:

1.         Sektor voća i povrća uključujući masline i grožđe,

2.         Sektor stočarstva,

3.         Sektor mesa i ribe,

4.         Sektor mlijeka,

5.         Sektor pčelarstva,

6.         Sektor žitarica i uljarica,

7.         Sektor ljekobilja, aromatičnog bilja i gljiva (uključujući samoniklo ljekobilje), i

8.         Sektor starih i tradicionalnih zanata i rukotvorina.

II         USLOVI/UVJETI ZA ODABIR KORISNIKA NOVOUSPOSTAVLJENE TRŽIŠNE INFRASTRUKTURE

Podnositelji prijave trebaju ispunjavati sljedeće uslove/uvjete:

a)         Podnositelji prijave (OPG-ovi/obrti/trgovci pojedinci/zadruge/udruge, udruženja/ poduzeća/samostalni poduzetnici) koji se bave proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda unutar sektora:

1.         Sektor voća i povrća uključujući masline i grožđe,

2.         Sektor stočarstva,

3.         Sektor mesa i ribe,

4.         Sektor mlijeka,

5.         Sektor pčelarstva,

6.         Sektor žitarica i uljarica i

7.         Sektor ljekobilja, aromatičnog bilja i gljiva (uključujući samoniklo ljekobilje)

moraju biti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava najmanje 12 mjeseci prije objave javnog poziva, a obrti, udruge/udruženja, zadruge, samostalni poduzetnici, trgovci pojedinci i poduzeća i registrirani za obavljanje navedenih djelatnosti.

b)         Podnositelji prijave (obrti/ samostalni poduzetnici/ poduzeća/ trgovci pojedinci/ zadruge/ udruge, udruženja) koji se bave izradom starih zanata, rukotvorina i suvenira unutar sektora starih i tradicionalnih zanata i rukotvorina moraju se baviti navedenom djelatnošću najmanje 12 mjeseci prije objave javnog poziva. 

III        KRITERIJI ZA IZBOR KORISNIKA

Prilikom obrade pristiglih prijava u obzir će se uzeti slijedeći kriteriji za dodjeljivanje prednosti prilikom izbora korisnika:

1.         kategorija podnositelja prijave (vlasnik/nosilac gazdinstva/ovlašteno lice):

mlade osobe životne dobi do 40 godina žene

ostale osjetljive kategorije stanovništva (članovi porodica poginulih boraca, demobilisani borci, lica sa invaliditetom, lica u stanju socijalne potrebe, samohrani roditelji)

2.         dužina obavljanja djelatnosti

IV         POTREBNA DOKUMENTACIJA

Podnositelji prijava trebaju priložiti sljedeću dokumentaciju:

1.         Obrazac za prijavu na Javni poziv (u daljnjem tekstu: prijavni obrazac)

2.         Potvrda o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava od nadležnog organa (dostavljaju svi podnositelji prijava osim podnositelja koji se prijavljuju iz sektora starih i tradicionalnih zanata i rukotvorina)

3.         Ovjerena kopija rješenja o upisu u registar kod nadležnih tijela (za poduzeća, obrte, trgovce pojedince, zadruge i udruge/udruženja)

4.         Potvrda o prebivalištu - CIPS prijava, ne starija od 6 mjeseci (dostavljaju: nositelj OPG-a i trgovac pojedinac).

V          POSTUPAK ODABIRA KORISNIKA

Postupak odabira korisnika provodi Komisija/Povjerenstvo za odabir korisnika tržišne infrastrukture na tržnici Tepa u Mostaru i donosi zaključak o odabiru korisnika.

Zaključak o odabiru korisnika objavljuje se na oglasnoj ploči Grada Mostara, službenoj web stranici Grada Mostara i sredstvima informisanja.

Na zaključak o odabiru korisnika podnositelji prijava mogu podnijeti prigovor uz odgovarajući dokaz, Gradonačelniku u roku od 7 dana od dana objave istog na oglasnoj ploči Grada Mostara isključivo putem Centra za pružanje usluga građanima Grada Mostara.

Sa odabranim korisnicima Grad Mostar potpisat će Sporazum o korištenju tržišne infrastrukture Tepa u Mostaru kojim će biti regulisani međusobni odnosi, a koji će biti temelj za zaključenje Ugovora sa JP ,,Tržnice-pijace”“ d.o.o. Mostar o korištenju iste, kao upraviteljem tržnice Tepa.

Prijavni obrazac može se preuzeti u Centru za pružanje usluga građanima Grada Mostara (šalter sala na adresi Adema Buća 19) i na službenoj web stranici Grada Mostar www.mostar.ba Prijavni obrazac sa potrebnom dokumentacijom predaje se u zatvorenoj koverti isključivo putem Centra za pružanje usluga građanima Grada Mostara, Adema Buća 19, naslovljeno na:

GRAD MOSTAR

GRADONAČELNIK

Komisija/Povjerenstvo za odabir korisnika tržišne infrastrukture na tržnici Tepa u Mostaru sa naznakom: „Za javni poziv za podnošenje prijava za korištenje tržišne infrastrukture na tržnici

Tepa u Mostaru “

-NE OTVARATI- 

Javni poziv bit će objavljen na oglasnoj ploči i službenoj web stranici Grada Mostara.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Biznis Servis Centru Grada Mostara na broj telefona 036/281 567 ili 036/ 551 338 ili putem e-maila bsc@mostar.ba svakim radnim danom od 09:00-12:00 sati.

Rok za podnošenje prijava na Javni poziv je do 27.06.2022. godine (uključujući i taj dan) do 13:00 sati isključivo putem Centra za pružanje usluga građanima Grada Mostar (šalter sala na adresi Adema Buća 19).

Nepotpune i neblagovremene prijave se neće uzeti u razmatranje.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:

PODIJELI: