Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 31.10.2023. 11:48

Javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju distributivnog sistema i distribuciju zemnog gasa na području općina Kiseljak (po samoinicijativnoj ponudi)

Izvor: Akta.ba, 27.10.2023.

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

SREDNOBOSANSKI KANTON

Ministarstvo privrede

 

 

Broj: 05-13-3444/21-2

Travnik, 27.10.2023.godine

 

Na osnovu člana 5. i 6. Zakona o koncesijama (Služben e novine Srednjobosanskog kantona, broj: 8/09, 6/13, 9/15, 7/20 i 10/21) i Odluke Vlade Srednjobosanskog kantona o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za izgradnju distributivnog sistema i distribuciju zemnog gasa na području općine Kiseljak broj: 01 - 11.7 - 7854/23 od 19.10.2023. godine, Ministarstvo privrede, objavljuje

 

JAVNI POZIV

za dodjelu koncesije za izgradnju distributivnog sistema i distribuciju zemnog gasa na

području općina Kiseljak (po samoinicijativnoj ponudi) - šifra S 8/23

 

1.Predmet koncesije

Predmet koncesije je izgradnja javnog dobra distributivnog sistema gasovoda i distribuciju zemnog gasa na području općine Kiseljak (u daljnjem tekstu: koncesija).

 

2. Vrijeme dodjele koncesije

Koncesija se dodjeljuje za period od 30 (trideset) godina od dana zaključivanja

ugovora o koncesiji.

 

3. Pravo sudjelovanja

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju pravne osobe osnovane u skladu sa posebnim zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, za obavljanje djelatnosti koja je predmet poziva i imaju odgovarajuće stručna lica i opremu.

 

4.Obaveze koncesionara

Koncesionar se obvezuje slijedeće:

- Razraditi koncept i kapacitet distributivnog sistema gasovoda koji će izgraditi i kojim će obavljati distribuciju gasa,

- Izraditi projektnu dokumentaciju distributivnog sistema gasovoda,

- Pribaviti sve potrebne dozvole za izgradnju distributivnog sistema gasovoda i riješiti imovinsko- pravne odnose prije ulaska u posjed,

- Pribaviti upotrebnu dozvolu i dozvolu za rad sistema,

- Priključiti zainteresovane fizička i pravna lica na distributivni sistem gasovoda uz uredno snabdjevanje gasom,

- Upravljati, nadzirati , održavati i unapređivati distributivni sistem gasovoda,

- Provoditi tehničke i sigurnosne propise iz ove oblasti 

- Usklađivati djelovanje distributivnog sistema s transportnim sistemom uz pružanje usluga.

 

5.Ponuda iznosa plaćanja naknade za koncesiju

Naknada za koncesiju se utvrđuje na osnovu procenta od jedinične cijene kubnog metra (m3) isporučenog gasa.

 

6.Obavezni uslovi i standardi za vršenje djelatnosti.

Koncesionar se posebno obvezuje pridržavati važećih zakonskih propisa i standarda u oblasti izgradnje distributivnog sistema gasovoda i distribucije zemnog gasa, zaštite okoline i zaštite na radu.

 

7.Uslovi raskida ugovora o koncesiji

Prestanak i raskid ugovora o koncesiji regulisani su članom 21. i 22. Zakona o koncesijama SBK kao i drugim pozitivnim zakonskim propisima koji uređuju ovu oblast.

Ukoliko koncesionar otkaže ugovor o koncesiji dužan je nastaviti obavljanje djelatnosti dok se ne osigura obavljanje djelatnosti od drugog koncesionara, ali ne duže od 6 mjeseci od dana kada je davalac koncesije - koncesor, primio pisani otkaz ugovora o koncesiji.

 

8.Informacija o pravu nadzora nadležnih organa o izvršenju koncesije

Nadzor nad izvršavanjem ugovora o koncesiji kao i odredaba Zakona o koncesijama vrše nadležna ministarstva davaoca koncesije u okviru svojih nadležnosti, shodno članu 23. Zakona o koncesijama SBK.

 

9.Sadržaj ponude

Ponuda treba da sadrži elemente propisane članom 7. Zakona o koncesijama, te članovima 8., 11. i 12. Pravilnika o načinu procjene najpovoljnije ponude za dodjelu koncesije iz nadležnosti Ministarstva privrede, te o dokumentaciji potrebnoj za postupak procjene (Sl. novine SBK, broj 12/09), odnosno ponuda se sastoji iz dva dijela: «Tehnički dio ponude» i «Finansijski dio ponude».

 

«Tehnički dio ponude» treba da sadrži:

- naziv i tačnu adresu ponuđača (mjesto, ulica, broj, telefon, kontakt osoba i drugi podaci koji mogu poslužiti za efikasnije komun iciranje),

- Rješenje o upisu u sudski registar sa ovjerenim prilozima ili ovjerenu kopiju drugog akta kojim se dokazuje da podnosilac ponude ima pravo obavljati djelatnost distribucije gasa,

- ovjerenu kopiju Uvjerenja o poreznoj registraciji registraciji / Uvjerenja o registraciji obaveznika poreza na dodanu vrijednost,

- potvrdu nadležnog organa o redovnom plaćanju poreza,

- potvrdu nadležnih organa o redovnom plaćanju doprinosa za zaposlenike za PIO/MIO i zdravstveno osiguranje ,

- izjavu ponuđača da nije bio neuspješan u izvršavanju ugovora o koncesiji u protekle tri godine do momenta objavljivanja ovog Javnog poziva, odnosno za korisnike koncesije potvrdu o redovnom plaćanju naknade za koncesiju,

- uvjerenje nadležnog suda da odgovorno lice nije u posljednjih 5 godina osuđivano zbog kršenja propisa kojima se sankcionišu krivična djela iz oblasti privrede, privredni prijestupi, odnosno prekršaji iz oblasti privrede,

- uvjerenje nadležnog suda da ponuđač nije pod stečajem ili likvidacijom,

- listu referenci ponuđača (lista glavnih usluga pruženih u posljednje 3 godine sa ukupnim vrijednosnim iznosima, datumima i primateljima),

- kvalifikaciona struktura zaposlenih kadrova i njihove reference i

- popis raspoložive opreme ponuđača.

 

«Financijski dio ponude» treba da sadrži:

- izjavu o procentu od jedinične cijene i načinu plaćanja naknade za koncesiju,

- instrument osiguranja plaćanja naknade za koncesiju (ovjerena mjenica ili bankovna garancija),

- pismo poslovne banke da je bonitet firme takav da može obezbijediti kreditna sredstva u iznosu ukupne vrijednosti projekta,

- studiju o ekonomskoj opravdanosti u sklopu koje će biti sadržani i očekivani uticaji cijelog projekta na okolinu sa mjerama da se oni otklone ili minimiziraju (član 7. Pravilnika o načinu procjene najpovoljnije ponude za dodjelu koncesije iz nadležnosti Ministarstva privrede, te o dokumentaciji potrebnoj za postupak procjene (Službene novine SBK broj 12/09),

- ovjerenu kopiju bilansa stanja i bilansa uspjeha za zadnja dva izvještajna perioda i

- dokaz o uplati naknade za sudjelovanje u javnom pozivu.

Napomena: Sve cijene i naknade moraju biti izražene u konvertibilnim markama (KM).

 

10. Način dodjele koncesije

Koncesija se dodjeljuje prema sistemu D.B.O.T. (Design, Build, Operate, Transfer - projektuj, izgradi, upravljaj, prenesi), tako da će koncesionar, nakon proteka vremena na koje je dodijeljena koncesija, prenijeti izgrađene objekte, postrojenja i pripadajuću dokumentaciju u vlasništvo Srednjobosanskog kantona.

 

11. Kriterij za izbor najpovoljnije ponude

Ocjenjivat će se samo one ponude koje u potpunosti udovoljavaju svim uslovima Javnog poziva, a na osnovu ukupnog broja bodova - maksimalni broj bodova je 100:

o Ponuđene visine naknade-procenta, po m3 isporučenog gasa do 15 bodova

o Roka za izgradnju distribucijskog sistema gasovoda

do 15 bodova o Roka početka isporuke gasa

do 15 bodova o Iznos i vrsta investicije do 15 bodova

o Reference stečene u obavljanju radova koji su predmet koncesije

do 10 bodova o Pokazatelji finansijskog stanja ponuđača

do 10 bodova o Broj zaposlenika koje će zaposliti do 20 bodova

 

12. Podnošenje ponuda

Naknada za sudjelovanje u javnom pozivu je 3.000,00 KM bez prava povrata. Naknada se uplaćuje na račun budžeta SBK broj: 338-000-220-500-300-5 kod UniCredit banke DD, vrsta prihoda 721119, poziv na broj 0001501001, budžetska organizacija 1501001.

 

Pismena ponuda (prikladno uvezana) se podnosi, na jednom od službenih jezika u BiH, u zapečaćenoj omotnici na kojoj je naznačena šifra javnog poziva (S 5/2 3) i naznakom «PONUDA - NE OTVARAJ» na adresu: Ministarstvo privrede, ul. Stanična 43. 72270 Travnik.

 

U zatvorenoj koverti sa ponudom dostavljaju se dvije zatvorene koverte sa naznakom «Tehnički dio ponude» i «Finansijski dio ponude».

 

Ponuda se podnosi Ministarstvu neposredno ili preporučenom poštom.

Sve dodatne informacije, zainteresovani ponuđači mogu dobiti u Ministarstvu privrede Travnik, Ulica Prnjavor br.16. Kontakt osoba Nijaz Seferović.

Rok za podnošenje ponuda je 30 (trideset) dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Prijave podnesene preporučenom poštom smatrat će se valjanim ukoliko je datum otpreme pošte u skladu sa rokom iz prethodnog stava.

Bilo koja ponuda koja se primi nakon propisanog roka biće vraćena ponuđaču neotvorena.

Nepotpune ponude neće se razmatrati.

 

13. Postupak izbora najpovoljnije ponude

Postupak izbora najpovoljnije ponude vršit će Komisija, u skladu sa Pravilnikom o načinu procjene najpovoljnije ponude za dodjelu koncesije iz nadležnosti Ministarstva privrede, te o dokumentaciji potrebnoj za postupak procjene (Sl. novine SBK, broj: 12/09).

 

14.Otvaranje ponuda

Javno otvaranje ponuda obavit će se u zgradi Ministarstva privrede, ulica Prnjavor br.16. u Travniku.

O datumu otvaranja ponuda ponuđači će biti obaviješteni na adresu ponuđača sa omotnice ponude ili na broj telefona sa omotnice ponude.

Otvaranju ponuda mogu prisustvovati ovlašteni predstavnici ponuđača uz predočavanje ovlaštenja, predstavnici sredstava javnog informisanja i zaposlenici Ministarstva privrede.

Sve dodatne informacije i uvid u dokumentaciju, zainteresovani mogu dobiti u Ministarstvu privrede Travnik, Ulica Prnjavor br.16., tel: 030 511-217; fax: 030 511¬729, e-mail: min.priv@bih.net.ba,   kontakt osoba: Nijaz Seferović.

Ministarstvo privrede neće snositi nikakvu odgovornost prema učesnicima postupka, niti snositi nikakve troškove učesnika postupka.

Prispjela dokumentacija tokom ovog postupka neće se vraćati.

 

M I N I S T A R

dr.sci. Sedžad Milanović

 

 

JAVNI POZIV (preuzimanje dokumentacije)

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:

PODIJELI: