Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 29.11.2023. 14:39

Javni poziv za subvencioniranje avio-saobraćaja na području Kantona Sarajevo u svrhu razvoja turizma

Izvor: Akta.ba, 29.11.2023.

Broj: 1696-1/23

Sarajevo, 28.11.2023 godine

 

Na osnovu člana 71. Zakona o turizmu („Službene novine KS", broj 19/16, 31/17, 34/17 i 13/21), člana 30. Statuta („Službene novine KS", broj 32/17), Programa rada i Finansijskog plana Turističke zajednice Kantona Sarajevo za 2023. godinu, Programa subvencioniranja razvoja turizma i avio saobrćaja na području Kantona Sarajevo (02-04-31542-47.1/23 od 06.07. 2023. godine i broj 02-04-43008-1/23 od 05.10.2023. godine), te Odluke o raspisivanju Javnog poziva za subvencioniranje avio-saobraćaja na području Kantona Sarajevo (broj 1696/23. od 28.11.2023. godine), predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo raspisuje

 

JAVNI POZIV

 

ZA SUBVENCIONIRANJE AVIO-SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU KANTONA

 

SARAJEVO

 

I PREDMET JAVNOG POZIVA

 

Predmet Javnog poziva je subvencioniranje avio-saobraćaja na području Kantona Sarajevo u svrhu razvoja turizma.

 

Javnim pozivom za subvencioniranje avio-saobraćaja na području Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Javni poziv) utvrđuje se cilj, iznos sredstava, način realizacije javnog poziva, korisnici sredstava i kriteriji za odabir. Period realizacije aktivnosti Programa je do 31.12.2024.

 

II CILJ JAVNOG POZIVA

 

Cilj javnog poziva jeste razvoj turizma na području Kantona Sarajevo subvencioniranjem avio-kompanija radi uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika u aviosaobraćaju i osnaživanje turističkog sektora.

 

IIIIZNOS SREDSTAVA

 

Sredstva su obezbjeđena u Budžetu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo na poziciji, ekonomski kod 614300, subanalitika IAN060 - „Tekući transfer Turističkoj zajednici KS za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma".

 

IV PRAVO UČEŠĆA NA JAVNI POZIV ZA ODABIR AVIO - KOMPANIJA

 

Pravo učešća na Javni poziv imaju pojedinačne avio-kompanije koje su registrovane za pružanje usluga avio-saobraćaja i koje ispunjavaju Kriterije za odabir prijava i dodjelu sredstava:

 

1.         Avio-kompanije koje donesu odluku da uspostave bazu na Medunarodnom aerodromu Sarajevo,

 

2.         Avio-kompanije koje otvaraju nove destinacije za Sarajevo (destinacije prema kojima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo nije bilo redovnih letova od avio-kompanija tokom dvanaest mjeseci prije datuma namjeravanog obavljanja prvog leta),

 

3.         Avio-kompanije koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo, u skladu s listom strateških ruta definisanom od strane Međunarodnog aerodroma Sarajevo,

 

4.         Avio-kompanije koje uvode letove na postojećim strateškim rutama iz/za Sarajevo, a na kojima trenutno ima uspostavljeno 5 ili manje letova sedmično

 

5.         Avio-kompanije koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo.

 

V KRITERIJI ZA ODABIR PRIJAVAI DODJELU SREDSTAVA

 

Pojedinačne avio - kompanije koje se prijave na Javni poziv moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

 

1.         Broj destinacija, od kojih barem jedna mora biti nova i/ili strateška

 

2.         Sedmična frekvencija za svaku destinaciju (minimalno 2 leta sedmično za redovne linije, odnosno 1 let sedmično za charter linije)

 

3.         Tip i kapacitet aviona (minimalno 50 sjedišta)

 

4.         Broj odlazećih putnika na godišnjem pretpostavljenom load factoru 85% (minimalno 2.500 odlazećih putnika)

 

5.         Period operiranja (sezonski, cjelogodišnji)

 

Nakon provjere ispunjavanja navedenih kriterija, pristupa se obračunu iznosa marketinškog poticaja po putniku. Prvo se utvrđuje broj destinacija (Td) koje avio-kompanija planira uvesti ili na kojima će povećati frekvenciju letova. Td za do tri destinacije množi se iznosom 0,50 eura (Cd), dok za broj destinacija veći od tri Td se množi iznosom 0,75 eura (Cd). Nakon toga, pristupa se određivanju Bloka frekvencije (Bf) na temelju broja frekvencija u sedmici (Tf) za svaku destinaciju posebno. Total frekvencija (Tf) predstavlja broj operacija koje se obavljaju za jednu destinaciju tokom jedne sedmice. Na primjer, ukoliko avion leti u ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelju, ukupanbroj frekvencija u jednoj sedmici iznosi 4.

 

Nakon određivanja broja frekvencija (Tf), pripadnost Bloku frekvencija (Bf) se određuje pravolinijskim pristupom. Na primjer, za Tf<3 pripadnost Bf iznosi 0,50 eura, dok za Tf>3 pripadnost Bf iznosi 0,75 eura.

 

Dobijanjem vrijednosti za broj destinacija (Td), koeficijenta destinacija (Cd) i pripadnosti Bloku frekvencija (Bf), ove vrijednosti se sabiraju i množe sa ukupnim brojem putnika kako bi se dobio ukupan iznos marketinškog poticaja za avio-kompaniju za jednu destinaciju.

 

 

Dodatna stimulacija od 1 euro po putniku predviđena je za avio-kompanije koje uspostavljaju strateške rute (Sr), kao i za one koje uspostavljaju dugolinijske rute (LHr) rute sa vremenom letenja većim od 6 sati.

 

Konačna formula za izračun ukupnog marketinškog poticaja po putniku (Tmpp) za

 

određenu rutu glasi: Tmpp = Td*Cd + Bf

 

Konačna formula za izračun ukupnog marketinškog poticaja uz stimulativni dodatak, po putniku, za strateške ili dugolinijske rute:

 

Tmpp = Td*Cd + Bf + Sr ili Lhr

 

Za zimski red letenja, obračun iznosa se uvećava za dodatnih 10% kako bi se dodatno stimulisao zimski turizam u Kantonu Sarajevo.

 

Svi navedeni kriteriji i obračuni usklađeni su s ciljem podrške razvoju avio-saobraćaja u funkciji razvoja turizma u Kantonu Sarajevo.

 

Na osnovu prijava koje zadovoljavaju postavljene kriterije odabraće se avio-kompanije kojima će biti dodijeljena sredstva za sufinansiranje, a sve u skladu s raspoloživim budžetom.

 

U slučaju da ukupna vrijednost prijava premašuje dostupna sredstva za period, prioritet će imati prijave s većom vrijednosti aplikacije.

 

VI         OBAVEZNA DOKUMENTACIJA

 

1.         Elektronski popunjen, isprintan i vlastoručno potpisan od ovlaštene osobe prijavni obrazac za Javni poziv

 

2.         Dokaz o registraciji za obavljanje poslova avio-prijevoznika Certifikat Operatora (Air Operator Certificate - AOC)

 

3.         Dozvola za obavlje poslova avio-prijevoznika za period trajanja Programa Radnu dozvolu Operatora (Operation Licence)

 

4.         Uvjerenje banke da je transakacijski račun avio-kompanije aktivan, ne stariji od tri mjeseca računajući od dana objave JP

 

5.         Lista destinacija sa frekvencijama,

 

6.         Avion/i koji će se koristiti i njihov kapacitet,

 

7.         Period obavljanja letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo,

 

8.         Kratki opis i profil avio-kompanije sa brojem prevezenih putnika u prethodnih 12 mjeseci.

 

Prijavni obrazac za Javni poziv može se preuzeti na službenoj web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo www.visitsaraievo.ba i web stranici JP Međunarodni aerodrom „Sarajevo" d.o.o. www.saraievo-airport.ba,

 

Avio-kompanije su odgovorne za tačnost i potpunost priložene dokumentacije, te da su svi dostavljeni dokumenti važeći i relevantni za evaluaciju njihove prijave.

 

VII        OBAVEZA KORISNIKA ODOBRENIH SREDSTAVA

 

Obaveza korisnika sredstava je da odobrena sredstva koristi namjenski u skladu sa zaključenim ugovorom sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

 

VIII      PRIJAVA NA JAVNI POZIV

 

Prijava na Javni poziv dostavlja se isključivo poštom preporučeno u zatvorenoj koverti na adresu:

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo Ul. Dalmatinska 2/4,

71000 SARAJEVO, Bosna i Hercegovina

 

sa naznakom

 

PRIJAVA NA JAVNI POZIV „SUBVNCIONIRANJE AVIO- SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO" - NE OTVARATI

 

IX         ROK ZA PODNOŠENJA PRIJAVA NA JAVNI POZIV

 

Javni poziv ostaje otvoren do 28.12.2023. godine

 

Rok za dostavljanje prijava je 30 (trideset) dana od dana objave Javnog poziva na web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo (www.vistsarajevo.ba) i web stranici JP Međunarodni aerodrom „Sarajevo" d.o.o. www.sarajevo-airport.ba.

 

X          REZULTATI JAVNOG POZIVA

 

Rezultati Javnog poziva će biti objavljeni na zvaničnoj web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo i web stranici JP Međunarodni aerodrom „Sarajevo" d.o.o. www.sarajevo-airport.ba.

 

XI         ROK ZA POTPISIVANJE UGOVORA

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo će sa odabranim korisnicima potpisati ugovor najkasnije u roku od 30 dana od dana objave rezultata po ovom Javnom pozivu.

 

XII        NAČIN ISPLATE SREDSTAVA

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo će isplaćivati subvenciju avio- kompanijama na osnovu mjesečnih podataka o ostvarenom broju letova i ukupnom broju putnika, razvrstano po destinacijama sa informacijama o broju frekvencija i finansijskom rekapitulacijom koju je avio-kompanija ostvarila, a koju Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo dostavlja JP Medunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o.

 

XIII POSEBNA NAPOMENA

 

U toku provođenja I realizacije Javnog poziva Turistička zajednica Kantona Sarajevo zadržava diskreciono pravo njegove izmjene i dopune u slučaju nastupanja objektivnih okolnosti. na području Kantona Sarajevo.

 

XIV INFORMACIJE I KONTAKT

 

Za dodatne informaeije i pojašnjenja, zainteresirane aviokompanije mogu kontaktirati Turističku zajednicu Kantona Sarajevo putem: E-mail: info@visitsarajevo.ba

 

 

Javni poziv možete preuzeti ovjde.

Javni poziv i listu strateških ruta možete preuzeti ovdje.

Obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: