Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 15.03.2024. 09:06

Javni poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u programu zapošljavanja Posao za sve

Izvor: Akta.ba, 15.03.2024.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo

S A R A J E V O

 

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini broj:02-04-7734-42.1/24, utvrđen Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo broj: 02-04-7734-42/24 od 07.03.2024.godine, o b j a v lj u j e;

 

JAVNI POZIV

NEZAPOSLENIM OSOBAMA DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU ZAPOŠLJAVANJA POSAO ZA SVE

 

I             

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini, Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva nezaposlene osobe sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo da se prijave za učešće u Programu zapošljavanja Posao za sve.

Cilj Programa zapošljavanja Posao za sve (u daljem tekstu: Program) je obezbjeđenje potrebne kvalifikacione strukture radne snage i kraće trajanje nezaposlenosti.

 

II            

Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.200,00 KM po novouposlenoj osobi SSS i KV stručne spreme, te 1.000,00 KM po novouposlenoj osobi NK, PK i NSS. Svi drugi troškovi padaju na teret poslodavca.

Osnovni iznosi sufinansiranja navedeni u prethodnom stavu ovog člana se bez kumulativnog zbrajanja povećava za 10% za sljedeće kategorije nezaposlenih osoba:

>radno-sposobne osobe sa invaliditetom (dokaz - uvjerenje instituta za medicinsko vještačenje),

>članovi šehidskih porodica ili porodica poginulih boraca - branitelja (dokaz - uvjerenje BIZ-a),

>nezaposleni demobilisani borci - branitelji (dokaz uvjerenje BIZ-a),

>djeca nezaposlenih demobiliziranih boraca - branitelja (dokaz - uvjerenje BIZ-a),

>djeca i supružnici osoba s invaliditetom od 60% i više (dokaz - uvjerenje općine),

>članovi domaćinstva u kojem ni jedan član nije zaposlen (dokaz - uvjerenje općine i uvjerenje biroa za zapošljavanje), 

>samohrani roditelji, staratelji i hranitelji i njihove djeca (dokaz - uvjerenje centra za socijalni rad),

>roditelji djeteta sa posebnim potrebama i roditelji teško bolesne djece (dokaz - uvjerenje centra za socijalni rad, druga relevantna dokumentacija),

>žrtve nasilja, žrtve nasilja u porodici i djeca žrtava nasilja, civilne žrtve rata (dokaz - uvjerenje centra za socijalni rad, MUP-a, suda, te sigurne kuće),

>liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama (dokaz - uvjerenje specijalizirane medicinske ustanove, uvjerenje komune),

>bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu (dokaz - uvjerenje doma za nezbrinutu djecu, uvjerenje centra za socijalni rad).

 

III          

Pravo učešća u Programu imaju sve nezaposlene osobe sa najviše završenim četvrtim stepenom obrazovanja, sa i bez radnog iskustva i radnog staža, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, te poslodavci registrovani na području Kantona Sarajevo.

 

IV          

Nezaposlene osobe koje ispunjavaju uslove iz člana III Javnog poziva, dužne su u Službi preuzeti Vaučer za posao i pronaći poslodavca koji će ih zaposliti i kojem predaju Vaučer za posao na dalje postupanje.

 

Poslodavci koji žele učestvovati u Programu dužni su:

1.podnijeti aplikaciju u roku predviđenom u javnom pozivu,

2.uz aplikaciju u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji priložiti:

•rješenje o registraciji u Kantonu Sarajevo (za pravna lica koja su u skladu sa Zakonom obavezna izvršiti upis u sudski registar, aktuelni izvod iz sudskog registra poslodavca ne smije biti stariji od 60 dana od dana podnošenja aplikacije),

•uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starije od 60 dana od dana prijave na javni poziv (izdat od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine),

•Vaučer/e za posao popunjen od strane nezaposlene osobe/a i poslodavca, te dokaz ukoliko osoba pripada ciljnoj kategoriji čiji se osnovni iznos sufinansiranja bez kumulativnog zbrajanja povećava za 10%.

U Programu ne mogu učestvovati:

1. Poslodavci koji redovno ne izmiruju obaveze uplate javnih prihoda, osim u slučaju kad poslodavac ima potpisan ugovor sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine o uplati duga na rate u kom slučaju je poslodavac dužan dostaviti potvrdu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine ili uvjerenje da poslodavac vrši uplate po potpisanom ugovoru,

2. Poslodavci koji nemaju nijednog radnika ili osobu prijavljenu na penzijsko - invalidsko osiguranje. 

Poslodavci korisnici Programa dužni su u radnom odnosu zadržati postojeći broj radnika koji su imali u momentu podnošenja zahtjeva, uvećan za broj sufinansiranih osoba, osim u slučajevima odlazaka u penziju postojećih radnika i raskida ugovora o radu na zahtjev radnika, a do okončanja ugovora o sufinansiranju.

Izuzetno, odredbe prethodnog stava ovog člana ne odnose se na poslodavce iz javnog sektora.

 

VI          

Poslodavcu se neće sufinansirati zapošljavanje osoba koje je već zapošljavao, a kojima je prestao radni odnos kod tog poslodavca u posljednja 3 mjeseca do dana objave javnog poziva za ovaj program.

Javni poziv za Program ostaje otvoren do utroška sredstava, a najduže 6 mjeseci od dana objave uz mogućnost prekida i prije isteka 6 mjeseci, a odobravanje aplikacija po Programu vršit će se prema vremenu i redosljedu zaprimanja na protokolu Službe.

Služba će sa poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom, zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana u skladu sa Programom.

Poslodavci mogu odmah nakon podnošenja aplikacije zaposliti osobe sa vaučera na vlastitu odgovornost i teret, a refundacija sredstava teče od dana potpisivanja ugovora o sufinansiranju, te poslodavcima korisnicima programa može se omogučiti zapošljavanje jedne zamjenske osobe ukoliko je prvobitno zaposlena osoba samoinicijativno raskinula ugovor o radu.

Rok za realizaciju Programa je 18 mjeseci od dana potpisivanja pojedinačnih ugovora, uključujući i eventualne anekse ugovora.

 

VII         

Obrasci za podnošenje Aplikacija i Vaučeri za posao mogu se dobiti u Službi u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, ulica Đoke Mazalića 3, kancelarija br.15/I, općinskim biroima ili preuzeti sa web stranice Službe www.szks.ba.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje, a Služba neće vršiti povrat zaprimljene dokumentacije.

 

VIII        

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

 

IX

Aplikacije sa potrebnom dokumentacijom, podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, ulica Đoke Mazalića broj 3, u zatvorenoj koverti sa napomenom: „Za Program zapošljavanja Posao za sve".

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-084.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:

PODIJELI: