Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 15.03.2024. 09:12

Javni poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u programu zapošljavanja doktora medicine, doktora veterine i doktora stomatologije

Izvor: Akta.ba, 15.03.2024.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo

S A R A J E V O

 

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini broj:02-04-7734-42.1/24, utvrđen Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo broj: 02-04-7734-42/24 od 07.03.2024.godine, o b j a v lj u j e;

 

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIM OSOBAMA

DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU ZAPOŠLJAVANJA DOKTORA MEDICINE, DOKTORA VETERINE I DOKTORA STOMATOLOGIJE

 

I             

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini, Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva nezaposlene doktore medicine, doktore veterine i doktore stomatologije koji su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo da prijave za učešće u Programu zapošljavanja doktora medicine, doktora veterine i doktora stomatologije u struci kod poslodavaca sa područja Kantona Sarajevo.

Cilj Programa zapošljavanja doktora medicine, doktora veterine i doktora stomatologije (u daljem tekstu: Program) je kraće trajanje nezaposlenosti doktora medicine, doktora veterine i doktora stomatologije te njihovo zapošljavanje u struci i stvaranje pretpostavke za dugoročno zaposlenje.

 

II            

Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 2000,00 KM, po novouposlenoj osobi iz ciljne skupine. Svi drugi troškovi padaju na teret poslodavca.

 

III          

Pravo učešća u Programu imaju nezaposleni doktori medicine, doktori veterine i doktori stomatologije, prijavljeni na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

 

IV          

Nezaposlene osobe koje ispunjavaju uslove iz člana III Javnog poziva, dužne su u Službi preuzeti Vaučer za posao i pronaći poslodavca koji će ih zaposliti u struci i kojem predaju Vaučer za posao na dalje postupanje.

Poslodavci koji žele učestvovati u Programu dužni su:

1. podnijeti aplikaciju u roku predviđenom u javnom pozivu,

2. uz aplikaciju u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji priložiti:

•rješenje o registraciji u Kantonu Sarajevo (za pravna lica koja su u skladu sa Zakonom obavezna izvršiti upis u sudski registar,aktuelni izvod iz sudskog registra poslodavca ne smije biti stariji od 60 dana od dana podnošenja aplikacije),

•uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa ne starije od 60 dana od dana prijave na javni poziv (izdat od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine),

•Vaučer/e za posao popunjen od strane nezaposlene osobe/a i poslodavca, U Programu ne mogu učestvovati:

1. Poslodavci koji redovno ne izmiruju obaveze uplate javnih prihoda, osim u slučaju kad poslodavac ima potpisan ugovor sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine o uplati duga na rate u kom slučaju je poslodavac dužan dostaviti potvrdu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine ili uvjerenje da poslodavac vrši uplate po potpisanom ugovoru,

2. Poslodavci koji nemaju nijednog radnika ili osobu prijavljenu na penzijsko - invalidsko osiguranje.

 

V            

Poslodavci korisnici Programa dužni su u radnom odnosu zadržati postojeći broj radnika koji su imali u momentu podnošenja zahtjeva, uvećan za broj sufinansiranih osoba, osim u slučajevima odlazaka u penziju postojećih radnika i raskida ugovora o radu na zahtjev radnika, a do okončanja ugovora o sufinansiranju.

Izuzetno, odredbe prethodnog stava ovog člana ne odnose se na poslodavce iz javnog sektora.

 

VI          

Poslodavcu se neće sufinansirati zapošljavanje osoba koje je već zapošljavao, a kojima je prestao radni odnos kod tog poslodavca u posljednja 3 mjeseca do dana objave javnog poziva za ovaj program.

 

VII         

Javni poziv za Program ostaje otvoren do utroška sredstava, a najduže 6 mjeseci od dana objave uz mogućnost prekida i prije isteka 6 mjeseci, a odobravanje aplikacija po Programu vršit će se prema vremenu i redosljedu zaprimanja na protokolu Službe.

Služba će sa poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom, zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana u skladu sa Programom.

Poslodavci mogu odmah nakon podnošenja aplikacije zaposliti osobe sa vaučera na vlastitu odgovornost i teret, a refundacija sredstava teče od dana potpisivanja ugovora o sufinansiranju, te poslodavcima korisnicima programa može se omogučiti zapošljavanje jedne zamjenske osobe ukoliko je prvobitno zaposlena osoba samoinicijativno raskinula ugovor o radu. 

Rok za realizaciju Programa je 18 mjeseci od dana potpisivanja pojedinačnih ugovora, uključujući i eventualne anekse ugovora.

 

VIII

Obrasci za podnošenje Aplikacija i Vaučeri za posao mogu se dobiti u Službi u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, ulica Đoke Mazalića 3, kancelarija br.15/I, općinskim biroima ili preuzeti sa web stranice Službe www.szks.ba.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje, a Služba neće vršiti povrat zaprimljene dokumentacije.

 

IX           

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

 

X            

Aplikacije sa potrebnom dokumentacijom, podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, ulica Đoke Mazalića broj 3, u zatvorenoj koverti sa napomenom: „Za Program zapošljavanja doktora medicine, doktora veterine i doktora stomatologije".

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-108.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:

PODIJELI: