Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 15.03.2024. 09:39

Javni poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u programu samozapošljavanja

Izvor: Akta.ba, 15.03.2024.

 

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine KANTON SARAJEVO

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo

S A R A J E V O

 

 

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", br. 4/04, 29/09 i 18/13), te Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini broj:02-04-7734-42.1/24, utvrđen Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo broj: 02-04-7734-42/24 od 07.03.2024.godine, o b j a v lj u j e;

 

JAVNI POZIV

NEZAPOSLENIM OSOBAMA DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SAMOZAPOŠLJAVANJA

 

I             

U cilju realizacije Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2024. godini, Javna ustanova «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo (u daljem tekstu: Služba), poziva nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo da se prijave za učešće u Programu samozapošlj avanj a.

Cilj Program samozapošljavanja (u daljem tekstu: Program) je kraće trajanje nezaposlenosti i stimulisanje samozapošljavanja.

Pravo učešća u Programu imaju mlade nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću u Kantonu Sarajevo.

 

II            

Planirana sredstva za Program iznose 1.480.000,00 KM za samozapošljavanje 100 nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Služba će nezaposlenim osobama, koje budu obuhvaćene ovim programom i registruju samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije, doznačiti sredstva u iznosu od 400,00 KM, te mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.200,00 KM, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa ili uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa u zavisnosti od vrste djelatnosti.

Programom se neće sufinansirati osnivanje udruženja, fondacija, domaće radinosti i poljoprivrednih djelatnosti kao ni aplikacije osoba koje su od 2018.godine koristile sredstva za ove namjene od strane Službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

III          

Nezaposlene osobe koje žele učestvovati u Programu dužne su podnijeti:

•aplikaciju na propisanom obrascu sa navedenim osnovnim elementima samozapošljavanja (aplikacija se može preuzeti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja u Ulici Đoke Mazalića 3, kancelarija br. 15/I, općinskim biroima ili sa web stranice www.szks.ba),

•izjavu ovjerenu kod općinskog organa ili notara, a koja je sastavni dio aplikacije,

•obaveznu formu poslovnog projekta, propisanu od strane Službe. 

Prilikom vrednovanja aplikacija, prednost će imati aplikanti koji su duže na evidenciji nezaposlenih, aplikanti koji će registrovati proizvodnu djelatnost, aplikanti koji će registrovati društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), aplikanti koji su članovi šehidskih porodica i porodica poginulih boraca - branitelja, aplikanti demobilisani borci i članovi njihovih porodica, bivši štičenici domova za nezbrinutu djecu i aplikanti čija ocjena poslovnog projekta bude ocjenjena kao odlična.

Kod istog broja bodova, prednost se daje aplikantu koji je duže vrijeme na evidenciji nezaposlenih, a Programom se neće sufinansirati aplikanti čiji poslovni planovi budu ocjenjeni sa manje od 80 bodova.

 

V            

Obrasci za podnošenje aplikacije i obavezna forma poslovnog projekta mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija 15/I, općinskim biroima ili preuzeti na web stranici Službe www.szks.ba.

 

VI          

Javni poziv ostaje otvoren do 15.04.2024.godine.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje i Služba neće vršiti povrat zaprimljene dokumentacije.

 

VII         

Rezultati ovog javnog poziva biće objavljeni na web stranici Službe.

 

VIII        

Služba će, sa nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom samozapošljavanja, zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa Programom.

Rok za realizaciju Programa je 24 mjeseca od dana usvajanja liste nezaposlenih osoba kojima je odobreno učešće u Programu.

 

IX

Aplikacije sa potrebnom dokumentacijom podnose se neposredno ili preporučeno putem pošte Javnoj ustanovi «Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo» Sarajevo, Ulica Đoke Mazalića broj 3 u zatvorenoj koverti, sa napomenom: «Za Program samozapošljavanja».

 

Dodatne informacije mogu se dobiti u Odjeljenju za podsticajne mjere zapošljavanja, kancelarija broj 15/I i na broj telefona 033/ 569-127.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:

PODIJELI: