Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 24.01.2024. 10:22

Izdavanje u zakup poslovmog prostora Hotela Posavina k. o. Brčko 1

Izvor: Akta.ba, 18.01.2024.

Datum, 18. 1. 2024.. godine

Mjesto, Brčko

 

Na osnovu članova 10, 12. i 13. Zakona o javnoj imovini u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine", broj: 26/21 i 36/22), članova 5, 6, 7, 9, 10, 14. i 21. Pravilnika o postupku raspolaganja javnom imovinom javnim nadmetanjem („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine", broj 22/22), Odluke o objavljivanju javnog konkursa za zakup poslovnog prostora putem usmenog javnog nadmetanja, broj: 22-000013/24 od 18. 1. 2024. godine, direktor Ureda za upravljanje javnom imovinom objavljuje

 

JAVNI KONKURS ZA ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA PUTEM USMENOG JAVNOG NADMETANJA

 

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Ured za upravljanje javnom imovinom, objavljuje javni konkurs za zakup poslovnog prostora, putem usmenog javnog nadmetanja.

 

PREDMET JAVNOG KONKURSA

Predmet javnog konkursa je sljedeći poslovni prostor:

 

ZONA I

 

 

 

Broj

 

 

Početna

 

Red.

Zona

poslovnog

Adresa

Površina

licitaciona

Depozit

br.

 

prostora

 

(m2)

cijena (KM)

(KM)

1.

IB

1046

(Hotel „Posavina")

Trg mladih br. 4

2.749,30

20.288,80

60.866,40

 

Predmetni poslovni prostor predstavlja objekat bivšeg hotela „Posavina", u cijelosti, izgrađen na parceli broj 983, k. o. Brčko 1, koja se nalazi u zoni centralnih sadržaja u stambenom naselju „Centar" u Brčkom. Predmetni objekat valorizovan je kao objekat arhitektonske vrijednosti u I zoni zaštite, koja je definisana Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana grada Brčko (II). U Prostornom planu Brčko distrikta BiH objekat je evidentiran kao spomenik iz perioda eklekticizma. Namjena objekta djelimično su ugostiteljske, a djelimično trgovačke djelatnosti.

 

Predmetni objekat je upisan na privremenu listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kao objekat „Hotel Posavina", pod rednim brojem 131, i kao takav je zaštićen kao nacionalni spomenik. Na predmetni objekat se primjenjuju mjere zaštite u skladu sa Zakonom o implementaciji odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz Aneksa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, a objekat uživa najviši stepen zaštite, te je za sve građevinske radove i promjenu namjene na predmetnom objektu potrebno prethodno pribaviti saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na projekat, u postupku pribavljanja rješenja o lokacijskim uslovima za predviđene radove.

 

Prema Urbanističkom projektu „Historijsko gradsko jezgro" u Brčkom, objekat je označen brojem 20 u sklopu bloka 4, definisanog spomenutim urbanističkim projektom, a koji propisuje detaljne urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju, revitalizaciju i adaptaciju objekata i površina obuhvaćenih projektom. Uvid u izvod iz Urbanističkog projekta „Historijsko gradsko jezgro" u Brčkom, za predmetni objekat, moguće je ostvariti u prostorijama Ureda, te dodatno u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, u za to predviđenom roku.

 

PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU

 

1.         Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica koja podnesu prijave s potrebnom dokumentacijom, u roku od 15 dana od dana njegovog objavljivanja u sredstvima javnog informisanja, na adresu:

 

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Ured za upravljanje javnom imovinom Bulevar mira 1 76100 Brčko s naznakom:

„Za javni konkurs za zakup poslovnog prostora, ponuda za poslovni prostor - broj poslovnog prostora:_(navesti broj) NE OTVARATI - PONUDA ZA JAVNI KONKURS".

Na pozadini koverte napisati puno ime i prezime /naziv pravnog lica, te adresu/ sjedište pravnog lica, za lice koje podnosi prijavu.

 

2.         Prijava treba da sadrži identifikacione podatke podnosioca prijave i to: - za fizička lica:

 

•          Prijavu (koja sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona ponuđača te tačan naziv lokacije za koju se podnosi prijava);

•          Dokaz o uplati depozita, original uplatnica u iznosu od 3 (tri) početne mjesečne zakupnine za poslovni prostor za koji se podnosi prijava, koji se uplaćuje na račun posebnih namjena za obavljanje unutrašnjeg platnog prometa Ureda za upravljanje javnom imovinom, broj: 1340010310001697, otvoren kod banke ASA Banka d. d. Sarajevo, filijala Brčko;

•          Dokaz o izmirenim obavezama po osnovu zaključenih ugovora o zakupu poslovnih prostora, magacina, javnih površina i dr. u vlasništvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zaključno s danom 31. 12. 2023. godine, ili dokaz da nije evidentiran kao zakupac (koji izdaje Direkcija za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) -original ili ovjerena kopija;

•         Potvrdu banke o otvorenom tekućem računu s naznakom transakcijskog računa banke te pozivom na broj klijenta na koji će se izvršiti povrat depozita fizičkom licu ukoliko isto ne bude izabrano kao najpovoljniji ponuđač (račun ne smije biti devizni).

 

- za pravna lica:

 

•          Prijavu (koja sadrži naziv, sjedište, broj telefona pravnog lica te tačan naziv lokacije za koju se podnosi prijava);

•          Dokaz o uplati depozita, original uplatnica u iznosu od 3 (tri) početne mjesečne zakupnine za poslovni prostor za koji se podnosi prijava, koji se uplaćuje na račun posebnih namjena za obavljanje unutrašnjeg platnog prometa Ureda za upravljanje javnom imovinom, broj: 1340010310001697, otvoren kod banke ASA Banka d. d. Sarajevo, filijala Brčko;

•          Aktuelni izvod iz sudskog registra - ne stariji od 6 mjeseci;

•          Dokaz o izmirenim obavezama po osnovu zaključenih ugovora o zakupu poslovnih prostora, magacina, javnih površina i dr. u vlasništvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zaključno s danom 31. 12. 2023. godine, ili dokaz da nije evidentiran kao zakupac (koji izdaje Direkcija za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) -original ili ovjerena kopija;

•          Potvrdu banke o otvorenom tekućem računu s naznakom transakcijskog računa banke te pozivom na broj klijenta na koji će se izvršiti povrat depozita pravnom licu ukoliko isto ne bude izabrano kao najpovoljniji ponuđač (račun ne smije biti devizni).

 

NAPOMENA:

 

•          Svi priloženi dokumenti moraju biti u originalu ili ovjerenoj kopiji.

•          Identitet ponuđača utvrđivat će se na dan održavanja javnog nadmetanja, uvidom u identifikacione dokumente.

•          Ukoliko ponuđač učestvuje na javnom nadmetanju putem opunomoćenika, neophodno je da opunomoćenik priloži ovjerenu punomoć za učestvovanje u javnom nadmetanju po predmetnom konkursu (uz podnesenu prijavu, ili na licu mjesta, prilikom učestvovanja u javnom nadmetanju).

 

IZBOR NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA

 

1.         Ako su po objavljenom javnom konkursu za poslovni prostor pristigle najmanje dvije pravovremene i potpune prijave za učestvovanje u javnom nadmetanju, javno nadmetanje se može održati.

 

2.         Ako je po objavljenom javnom konkursu za poslovni prostor pristigla samo jedna pravovremena i potpuna prijava, ugovor o zakupu poslovnog prostora može se zaključiti s licem koje je dostavilo prijavu, po početnoj cijeni zakupnine.

 

3.         Prijava na usmeno javno nadmetanje neće se uzeti u obzir ukoliko podnosilac prijave, lično ili posredstvom opunomoćenika, na zakazano vrijeme i mjesto, ne pristupi javnom nadmetanju.

 

4.         Učestvovanje u javnom nadmetanju neće se dozvoliti licima koja nisu uplatila depozit niti licima koja u cijelosti nisu izmirila obaveze prema Brčko distriktu Bosne i Hercegovine nastale po osnovu ranije provedenih postupaka raspolaganja imovinom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

5.         S učesnikom koji ponudi najveći iznos mjesečne zakupnine za poslovni prostor, po pribavljanju mišljenja Pravobranilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zaključit će se ugovor o zakupu na period od 10 godina, s mogućnošću produženja ugovora na period od dodatnih 10 godina, ukoliko zakupac redovno izmiruje obaveze prema Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, u skladu sa zaključenim ugovorom, i pravovremeno podnese zahtjev za produženje trajanja zakupa, s tim da se ugovor o zakupu može jednostrano raskinuti od strane zakupodavca i prije ugovorenog roka, ukoliko to zatraži Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

 

6.         Uslovi redovnog izmirenja obaveza po zaključenom ugovoru neophodni za produženje trajanja zakupa na dodatni period definisat će se ugovorom o zakupu.

 

7.         Zakupac koji bude izabran kao najpovoljniji ponuđač, uzima poslovni prostor u zakup u viđenom stanju i nema pravo, bez prethodne saglasnosti Ureda za upravljanje javnom imovinom, vršiti bilo kakve prepravke niti adaptacije.

 

8.         Zakupac je dužan poslovnu djelatnost planirati u skladu s uslovima pod kojima uzima u zakup poslovni prostor, a za koji je konkursom omogućen uvid u kompletnu dokumentaciju, kao i uvid na licu mjesta. Zakupac je posebno dužan planirati poslovne djelatnosti u skladu sa statusom i stepenom zaštite predmetnog objekta, kako su navedeni u dijelu „PREDMET KONKURSA", a o čemu je dodatne informacije moguće dobiti u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, u roku predviđenom konkursom.

 

9.         Po potpisivanju ugovora nadležni organ će dostavljati mjesečne fakture na ugovoreni iznos s obračunatim iznosom PDV-a.

 

10.       Zakupnina se obračunava od dana uvođenja zakupca u posjed predmetnog poslovnog prostora. Za predmetni poslovni prostor, početak perioda zakupa, odnosno obračunavanja zakupnine može se, uz pisanu saglasnost Ureda, na zahtjev izabranog ponuđača, podnesen Uredu u roku od pet (5) dana od dana prijema obavještenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača, odgoditi na dodatni period, koji ne može biti duži od osam (8) mjeseci od dana zaključenja ugovora, u slučaju da je na predmetnom poslovnom prostoru potrebno izvesti značajne građevinske radove u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, a što se, uz obrazložen zahtjev ponuđača, konstatuje uvidom na licu mjesta. Zakupac ne može otpočeti poslovnu djelatnost u poslovnom prostoru prije početka perioda obračunavanja zakupnine.

 

11.       Ukoliko učesnik konkursa koji je izabran kao najpovoljniji ponuđač za poslovni prostor odustane od zaključenja ugovora o zakupu za taj poslovni prostor, gubi pravo na povrat depozita, a ugovor će se zaključiti sa sljedećim najpovoljnijim ponuđačem, koji će se postupak primijeniti pri odustajanju svakog sljedećeg ponuđača od zaključenja ugovora o zakupu.

 

12.       Ako ne uspije prvi postupak raspolaganja nekim poslovnim prostorom, postupak će se ponoviti.

 

13.       Svaki učesnik javnog nadmetanja koji odustane od ponuđenog zaključenja ugovora o zakupu za poslovni prostor koji je predmet ovog konkursa, gubi pravo učešća na ponovljenom javnom konkursu za predmetni poslovni prostor.

 

14.       Uplaćeni depozit ponuđaču koji zaključi ugovor uračunat će se u zakupninu, s tim da je prije zaključenja ugovora o zakupu lice koje je izabrano kao najpovoljniji ponuđač dužno unaprijed izvršiti uplatu iznosa tri (3) zakupnine, odnosno razliku između visine tri (3) izlicitirana mjesečna iznosa zakupnine, s uračunatim PDV-om, i iznosa uplaćenog depozita za zakup poslovnog prostora.

 

15.       Ukoliko raskid ugovora nastupi na zahtjev zakupca, a prije proteka tri (3) mjeseca od dana zaključenja ugovora o zakupu poslovnog prostora, zakupac gubi pravo na povrat uplaćenih sredstava.

 

16.       Prilikom usmenog javnog nadmetanja učesnici konkursa dužni su stavljati ponude na način da se visina naredne u odnosu na prethodnu ponudu povećava za iznos u rasponu od 100 do 500 KM.

 

17.       Razgledanje poslovnog prostora iz tačke 1. ovog konkursa može se izvršiti od 23.1. 2024. godine do 2.2. 2024. godine.

 

18.       Krajnji rok za podnošenje prijava je 5.2.2024. godine do 14.00 sati po lokalnom vremenu.

 

19.       Usmeno javno nadmetanje za davanje u zakup poslovnog prostora iz ovog konkursa održat će se u prostorijama zgrade Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kancelarija br. 59, dana 7.2.2024. godine u 13.00 sati.

 

20.       Lica koja su podnijela nepotpune i neblagovremene prijave neće imati pravo učešća na usmenom javnom nadmetanju.

 

21.       Brčko distrikt Bosne i Hercegovine zadržava pravo da u bilo kojem dijelu postupka, poslije objavljivanja javnog konkursa, a do zaključenja ugovora o zakupu, može odustati od zakupa, odnosno poništiti javni konkurs, ili dio javnog konkursa bez obrazloženja.

 

22.       Uredno kovertirane pismene prijave s naznakom:

 

„Za javni konkurs za zakup poslovnog prostora, ponuda za poslovni prostor - broj poslovnog prostora:_(navesti broj) NE OTVARATI - PONUDA ZA JAVNI KONKURS"

 

dostaviti lično, na šalter broj 9 u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH, ili poštom, na adresu:

 

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Ured za upravljanje javnom imovinom Bulevar mira 1 76100 Brčko.

 

Na pozadini koverte napisati puno ime i prezime/naziv pravnog lica te adresu/sjedište pravnog lica za lice koje podnosi prijavu.

 

23.       Kompletan tekst javnog konkursa se objavljuje na službenoj internet stranici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine http://kuji.bdbih.gov.ba/Content/Read/oglasi-kancelarije i na oglasnoj ploči u zgradi Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a informacije u vezi s konkursom mogu se dobiti na broj telefona 049 / 240-632.

 

DOSTAVITI:      Direktor Ureda

 

1.         Za oglasnu ploču,

 

2.         Evidenciji,         Dijana Pajić, dipl. ing. arh.

 

3.         Arhivi.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: