Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 10.09.2020. 15:04

Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na razliku sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće za mjesec april i maj 2020. godine po Uredbi i sredstava dodijeljenih ugovorom po Javnom pozivu Turističke zajednice Kantona Sarajevo

Izvor: Akta.ba, 09.09.2020.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Ministarstvo privrede

 

Broj: 07-04-11-34548/20

Sarajevo. 09.09.2020. godine

 

Na osnovu člana 2. stav (I) Uredbe o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 21/20. 23/20 i 29 20), Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisuje

 

JAVNI POZIV

za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na razliku sredstava za finansiranje dijela

minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine po Uredbi

("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 21/20, 23/20 i 29/20) i sredstava dodijeljenih

ugovorom po Javnom pozivu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, broj: 458/20 od

15.05.2020. godine

 

I PREDMET POZIVA

Pozivaju se poslovni subjekti - hotelijeri/smještajni objekti i incoming putničke agencije (pravna i fizička lica), koji su zaključili ugovore po Javnom pozivu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, broj: 458/20 od 15.05.2020. godine i ispunjavaju odnosne uslove propisane Uredbom o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 21/20, 23/20 i 29/20), da podnesu prijavu za ostvarivanje prava na razliku sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine po ovoj Uredbi i sredstava dodijeljenih ugovorom po navedenom Javnom pozivu.

 

II PRAVO UČEŠĆA

Pravo na isplatu razlike sredstava iz tačke I ovog Javnog poziva može ostvariti poslovni subjekt iz tačke I ovog Javnog poziva koji ispunjava sljedeće uslove:

a) da je zaključio ugovor o dodjeli sredstava po Javnom pozivu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, broj: 458/20 od 15.05.2020. godine,

b) da ima sjedište u Kantonu Sarajevo,

c) da se poslovna jedinica poslovnog subjekta sa sjedištem u Kantonu Sarajevo nalazi u Kantonu Sarajevo, ako poslovni subjekt u svom sastavu ima poslovnu jedinicu.

d) da je u mjesecu aprilu, odnosno maju 2020. godine imao pad prometa u odnosu na prosječni mjesečni promet u 2019. godini, kako slijedi:

1) veći od 40% do 70% ili

2) veći od 70%.

e) da do dana objave ovog Javnog poziva ima izvršene obaveze po osnovu javnih prilioda sa 29.02.2020. godine i

f) da je zadržao isti broj radnika na dan 30.04.2020. godine, odnosno na dan 31.05.2020. godine u odnosu na dan 29.02.2020. godine, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu i/ili koji su sporazumno prekiinuli radni odnos.

 

III PODNOŠENJE PRIJAVE

Prijavu podnosi poslovni subjekt (pravno lice ili fizičko lice).

Poslovna jedinica/podružnica pravnog lica ne može samostalno podnijeti prijavu po ovom Javnom pozivu, jer prijavu podnosi pravno lice u čijem je sastavu poslovna jedinica.

Izdvojeni prostor fizičkog lica koje samostalno obavlja registrovanu poslovnu djelatnost ne može samostalno podnijeti prijavu po ovom Javnom pozivu, jer prijavu podnosi fizičko lice u čijem je sastavu izdvojeni prostor.

Poslovni subjekt koji se prijavljuje na ovaj Javni poziv obavezan je dostaviti odnosnu prijavu i dokumentaciju propisanu ovim Javnim pozivom.

 

1. PRIJAVA

1.1. Pravno lice Prijavu podnosi dostavljanjem Obrasca 1 i Obrasca 2 (ako poslovni subjekt u svom sastavu ima poslovnu jedinicu koja se nalazi u Kantonu Sarajevo), a obrasci se mogu preuzeti na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo: http://mp.ks.gov.ba/.

1.2. Podnosilac prijave iz tačke 1.1. obavezno popunjava sve rubrike u Obrascu 1 i Obrascu 2 i ovjerava potpisom ovlaštenog lica i pečatom poslovnog subjekta.

1.3. Fizičko lice koje samostalno obavlja registrovanu poslovnu djelatnost Prijavu podnosi dostavljanjem Obrasca 1A i Obrasca 1B (ako poslovni subjekt u svom sastavu ima izdvojeni prostor), a obrasci se mogu preuzeti na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo http://mp.ks.gov.ba/.

1.4. Podnosilac prijave iz tačke 1.3. ovog Javnog poziva obavezno popunjava sve rubrike u Obrascu 1A, odnosno u Obrascu 1B i ovjerava potpisom ovlaštenog lica i pečatom poslovnog subjekta.

2. DOKUMENTACIJA

Sljedeću dokumentaciju је potrebno da dostave poslovni subjekti, kako slijedi:

2.1. Poslovni subjekt koji je imao radnike kojima je istekao ugovor o radu i/ili koji je sporazumno prekinuo radni odnos sa radnikom obavezan је da dostavi dokaze - ugovor o radu ili sporazum o raskidu ugovora o radu, pojedinačno po radniku.

2.2. Poslovni subjekt koji nije obveznik fiskalizacije obavezan je dostaviti kopirane stranice knjige prihoda za 2019. godinu i mjesec april i maj 2020. godine, ovjerene potpisom ovlaštenog lica i pečatom poslovnog subjekta.

 

IV OBRAČUN IZNOSA SREDSTAVA KOJI SE DODJELJUJU PO OVOM JAVNOM POZIVU

a) Za poslovni subjekt koji ispunjava sve potrebne uslove po ovom Javnom pozivu za mjesec april, odnosno maj 2020. godine, prvo se obračunava ukupan iznos sredstava koji se odnosi na finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH), utvrđen po radniku, kako slijedi:

- 50% minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) ili 203,00 KM za subjekte koji imaju pad prometa veći od 40% do 70%.

- 100% minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) ili 406,00 KM za subjekte koji imaju pad prometa veći od 70%.

b) Poslovni subjekt iz podtačke a) ove tačke ostvaruje pravo na razliku sredstava iz podtačke a) ove tačke i sredstava dodijeljenih ugovorom po Javnom pozivu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, broj: 458 20 od 15.052020. godine.

 

V IZBOR KORISNIKA I PRAVNA ZAŠTITA

Kriteriji za izbor korisnika utvrđeni su ovim Javnim pozivom. Pregled prijave i dokumentacije, obradu i kontrolu podataka, te ocjenu o ispunjavanju uslova vršit će lica imenovana rješenjem Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavljuje Listu poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove po ovom Javnom pozivu, kao i Listu poslovnih subjekata koji ne ispunjavaju uslove po ovom Javnom pozivu, a iste objavljuje na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo: http://mp.ks.gov.ba/.

Poslovni subjekt koji smatra da je njegovo pravo povrijeđeno u postupku izbora korisnika sredstava može uložiti prigovor Komisiji putem Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, u roku od 7 (sedam) dana od dana objave listi. Komisija rješava po prigovoru najkasnije u roku od 60 (šezdeset) dana. Vlada Kantona Sarajevo donosi odluku o odobravanju i isplati sredstava. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i poslovni subjekt kojem su odobrena sredstva zaključuju ugovor, nakon čega Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo priprema naloge za isplatu sredstava i iste dostavlja Ministarstvu fmansija Kantona Sarajevo na realizaciju.

 

VI ROK ZA DOSTAVLJANJE PRIJAVA

Rok za dostavljanje prijava je 10 (deset) dana od dana objave ovog Javnog poziva.

Prijave primljene nakon isteka ovog roka neće biti uzete u razmatranje.

 

VII MJESTO I NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVA

Prijave se podnose Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo u zatvorenoj koverti, direktno na protokol Kantona Sarajevo ili preporučeno putem pošte na adresu: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, ulica Reisa Džemaludina Čauševića broj 1 71000 Sarajevo.

Na zatvorenoj koverti obavezno je i naznačiti: "Ne otvarati - po Javnom pozivu, broj: 07-04-11-34548/20 od 09.09.2020. godine".

Na poleđini zatvorene koverte obavezno je navesti: naziv podnosioca prijave, adresu i kontakt telefon podnosioca prijave.

 

VIII OSTALE ODREDBE

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ne snosi nikakve troškove podnosiocu prijave u pripremi i dostavljanju prijave po ovom Javnom pozivu.

Prijava i dostavljena dokumentacija po ovom Javnom pozivu ne vraća se podnosiocu prijave.

 

 

MINISTAR

Draško Jeličić

 

PRILOG:

javni poziv

obrazac 1

obrazac 1b

obrazac 1a

obrazac 2

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: