Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 26.03.2024. 09:41

Javni uvid u Projekat proširenja proizvodnog kapaciteta postojeće farme - gradnju štale muznih krava i pripadajuće lagune, investitora Marena d.o.o, Posušje

Izvor: Akta.ba, 15.03.2024.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

FEDERALNO MINISTARSTVO OKOLIŠA I TURIZMA

OPĆINA POSUŠJE

 

Broj: UPI 05/1-19-4-185/23 Sarajevo, 15. 03. 2024. godine

 

OPĆINA POSUŠJE Fra Grge Martića 30 88240 Posušje

 

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH Fra Andrije Kačića Miošića 2 88240 Posušje

 

Agencija za vodno područje Jadranskog mora

Ul. dr. Ante Starčevića b.b. 88000 Mostar

 

Org. je

Federalno ministarstvo zdravstva Titova 9

71 000 SARAJEVO

 

Zavod za javno zdravstvo ŽZH Stjepana Radića 1 88340 Grude

Federalno ministarstvo kulture i sporta Zavod za zaštitu spomenika U. Obala Maka Dizdara 2 71 000 Sarajevo

 

Boris Bošnjak - predstavnik i kontakt za komunikaciju sa mještanima Osoja -općina Posušje Osoje bb, Posušje

 

Predmet: Javni uvid u Projekat proširenja proizvodnog kapaciteta postojeće farme - gradnju štale muznih krava i pripadajuće lagune, investitora Marena d.o.o, Posušje

 

Poštovani,

 

Federalnom ministarstvu okoliša i turizma obratio se investitor Marena d.o.o., Posušje, sa Zahtjevom za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za - Projekat proširenja proizvodnog kapaciteta postojeće farme uz gradnju štale muznih krava i pripadajuće lagune u Posušju na parcelama k.č. 806, 807 i 808 k.o. Osoje, općina Posušje.

 

Projekat proširenja proizvodnog kapaciteta postojeće farme uz gradnju štale muznih krava i pripadajuće lagune u Posušju na parcelama k.č. 806, 807 i 808 k.o. Osoje, općina Posušje, spada u grupu projekata za koje se procjena uticaja na okoliš vrši prema PRILOGU II. tačka 1. POLJOPRIVREDA, ŠUMARSTVO I AKVAKULTURA, stav (e) Projekti intenzivnog uzgoja životinja i to: 300 mjesta za krupnu stoku i više, Uredbe o projektima za koje je obavezna procjena uticaja na okoliš i projektima za koje se odlučuje o potrebi procjene uticaja na okoliš ("Službene novine Federacije BiH", broj: 51/21, 33/22 i 104/22). Procjena uticaja na okoliš je proces u kome se vrši identifikacija, opis i odgovarajuća procjena direktnih i indirektnih uticaja nekog projekta na: ljude, biljni i životinjski svijet; - zemljište, vodu, zrak, klimu i krajolike; materijalna dobra i kulturno naslijeđe; međudjelovanje prethodno navedenih.

 

Kako u skladu sa članom 40. i 70. Zakona o zaštiti okoliša („Službene novine Federacije BiH", broj 15/21), nadležno ministarstvo treba da osigura učešće javnosti u postupcima prethodne procjene uticaja na okoliš, šaljemo Vam dokumentaciju radi upoznavanja sa namjeravanim zahvatom i davanja primjedbi i sugestija.

 

Dokumentacija - zahtjev za prethodnu procjenu planiranog projekta postavljen je na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma www.fmoit.gov.ba - link: javni uvidi i javne rasprave.

 

Molimo Vas da vaše primjedbe i sugestije dostavite ovom Federalnom ministarstvu u roku od 30 dana, ukoliko ne dostavite primjedbe i sugestije smatraće se da nemate primjedbi na planirani projekat.

 

Molimo Općinu Posušje - da putem nadležnih službi, a u skladu sa svojim nadležnostima, o navedenim aktivnostima obavijesti mjesne zajednice koje gravitiraju predmetnom području na kojem se planira realizacija projekta radi informiranja i uključivanja stanovnika sa područja općine Posušje, kao i sve ostale zainteresirane subjekte, nevladine organizacije (NVO) koje se bave pitanjem zaštite okoliša i cjelokupne javnosti u postupak donošenje odluka.

 

S poštovanjem,

 

Ministrica

Dr.sc. Nasiha Pozder

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: