Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 24.01.2020. 11:10

(usvajanje žalbe) Nabavka usluga izrade Karte ranjivosti podzemnih voda u razmjeri 1:25000 za grupe vodnih tijela podzemnih voda Zapadna Romanija, Romanija-Devetak i Tara-Ćehotina

Izvor: Akta.ba, 22.01.2020.

REPUBLIKA SRPSKA JAVNA USTANOVA „VODE SRPSKE" BIJELjINA

Broj: 01/2-01-3-2/20 Datum: 22.01.2020. godine

 

Ha osnovu odredbi člana 100. stav 3. Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine br. 39/14), uložene žalbe ponuđača Institut za građevinarstvo „IG" d.o.o. Banja Luka na tendersku dokumentaciju (broj žalbe: 076/20 od 15.01.2020. godine) u postupku raspisane javne nabavke - Izrada Karte ranjivosti podzemnih voda u razmjeri 1:25000 za grupe vodnih tijela podzemnih voda Zapadna Romanija, Romanija-Devetak i Tara-Ćehotina (broj obavještenja o javnoj nabavci: 1086-1-2-2-3-2/20 od 03.01.2020. godine), člana 85. Pravilnika o javnim nabavkama Javne ustanove „Vode Srpske" Bijeljina i člana 19. Statuta Javne ustanove „Vode Srpske" Bijeljina, direktor Javne ustanove „Vode Srpske" Bijeljina donosi

 

ODLUKU

 

Član 1.

 

Žalba preduzeća Institut za građevinarstvo „IG" d.o.o. Banja Luka na tendersku dokumentaciju u postupku raspisane javne nabavke - Izrada Karte ranjivosti podzemnih voda u razmjeri 1:25000 za grupe vodnih tijela podzemnih voda Zapadna Romanija, Romanija-Devetak i Tara-Ćehotina (broj obavještenja o javnoj nabavci: 1086-1-2-2-3-2/20 od 03.01.2020. godine), se usvaja.

 

Član 2.

 

Ugovorni organ će u skladu sa članom 100. stav 3.) ZJN-a izmjeniti tendersku dokumentaciju iz tačke 1. ove odluke u skladu sa usvojenim žalbenim navodima podnosioca žalbe, te o tome obavijestiti učesnike u postupku ove javne nabavke na način određen Zakonom o javnim nabavkama, u rokovima predviđenim istim zakonom.

 

Član 3.

 

Ugovorni organ će u skladu sa svojim zakonskim obavezama obavijestiti sve učesnike u postupku javne nabavke putem informacionog sistema „E - nabavke" na internet adresi www.ejn.gov.ba i na svojoj internet stranici www.voders.org/Javnenabavke/Odluke.

 

Član 4.

 

Nadoknada troškova postupka na ime pravnog zastupanja u žalbenom postupku u okviru predmetne javne nabavke advokatu Mr Duški Bogojević iz Banja Luke, punomoćniku ponuđača Institut za građevinarstvo d.o.o. „IG" Banja Luka, biće predmet posebnog Rješenja.

 

Član 5.

 

Nalaže se Odjeljenju za javne nabavke da u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama realizuju ovu Odluku.

 

Član 6.

 

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

Obrazloženje:

 

Javna Ustanova „Vode Srpske" Bijeljina je dana 17.01.2020. godine zaprimila žalbu na na tendersku dokumentaciju u postupku javne nabavke za izradu Karte ranjivosti podzemnih voda u razmjeri 1:25000 za grupe vodnih tijela podzemnih voda Zapadna Romanija, Romanija-Devetak i Tara-Ćehotina (broj obavještenja o javnoj nabavci: 1086-1-2-2-3-2/20 od 03.01.2020. godine), koja je raspisana dana 03.01.2020. godine. Žalba je uložena u ukupno 3 primjerka.

 

Ponuđač je podnio svoju žalbu pozivajući se na kršenje odredbi članova 3. i 44. Zakona o javnim nabavkama jer smatra da ugovorni organ krši opšte principe ZJN-a, da ne postupa transparentno, da ne postupa jednako i nediskriminirajuće na način da ne osigurava pravičnu i aktivnu konkurenciju, kao i da nije utvrdio minimum kvalifikacionih uslova koji ne smiju imati ograničavajući karakter na konkurenciju, gdje na kraju traži od ugovornog organa da se navedena žalba usvoji i izmjeni tenderska dokumentacija u skladu sa tim.

 

Ugovorni organ je sa dužnom pažnjom detaljno razmotrio dostavljenu žalbu i konstatovao slijedeće:

 

1) Prvi žalbeni navod koji se odnosi na tačku 13.3. podtačka 3. TD-uspješno iskustvo u realizaciji dva izvršena ugovora iz oblasti koja je predmet nabavke, odnosno geoloških istražnih radova sa izradom karata ranjivosti podzemnih voda za vodna tijela podzemnih voda ili kao ekvivalent, geoloških istražnih radova sa izradom karti rizika podzemnih voda za vodna tijela podzemnih voda, od kojih svaki ima istu ili veću vrijednost od 30.000,00 KM bez PDV-a. se usvaja.

 

Ugovorni organ će izmjeniti tendersku dokumentaciju u skladu sa članom 7. stav 4. tačka b) Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda („Službeni glasnik BiH" broj 90/14).

 

Takođe, tražena validna licenca za geološke istražne radove koju izdaje Ministarstvo energetike i rudarstva PC je obrisana iz tačke 13.3.1. i dodata u novu tačku TD-a -Ugovorni uslov za ponuđače.

2)         Drugi žalbeni navod koji se odnosi na tačku 13.3.2. tenderske dokumentacije, i to na dokazivanje iskustva angažovanih lica pri realizaciji poslova koji su predmet nabavke, se djelimično usvaja.

 

Podnosilac žalbe predlaže da se izmjeni tenderska dokumentacija i obriše uslov za dostavljanje kopije dokaza o stečenim stručnim zvanjima i uslov da stručna lica imaju iskustvo u realizaciji dva posla geoloških istražnih radova sa izradom karata ranjivosti za vodna tijela podzemnih voda i/ili geoloških istražnih radova sa izradom karata rizika za vodna tijela podzemnih voda.

 

Ugovorni organ je pristupio izmjeni tenderske dokumentacije te obrisao iz tačke 13.3.2. sledeće tražene podatke vezane za poslovne biografije predmetnih lica: priložene kopije diploma, kopije dokaza o stečenim stručnim zvanjima i kopije uvjerenja o položenom stručnom ispitu.

 

Ugovorni organ je dodao novu tačku u tenderskoj dokumentaciji pod rednim brojem 30. gdje je jasno definisao koji su ugovorni uslovi za ponuđače, a koji se odnose na tražene važeće licence odnosno rješenje na ime pravnog lica - pružaoca usluga, izdate od strane Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, za geološke istražne radove kao i Uvjerenja o položenim stručnim ispitima za dva diplomirana inženjera geologije.

 

Za tehničko osoblje iz tačke 13.3.2. TD pored formalnih zahtjeva potrebno je dostaviti i dokaze o njihovoj uspješnoj realizaciji poslova koji su predmet javne nabavke, čime su dovedeni u vezu zahtjevi no tačkama 13.3.1. podtačka 1 TD i 13.3.2. TD, što je i logično, jer individualno angažovano tehničko osoblje u ime i ispred ponuđača i izrađuje traženu tehničku dokumentaciju, a ne sam ponuđač koji je u tom smislu apstraktan pojam.

 

3)         Treći žalbeni navod koji se odnosi na tačku 21.2. TD - kriterijume za bodovanje metodologije, se usvaja.

 

Ugovorni organ će pristupiti izmjeni ove tačke tenderske dokumentacije i konstatuje da je prihvatljiva svaka metodologija koja se odnosi na izradu Karte ranjivosti za vodna tijela podzemnih voda, a koju Ponuđač dostavi.

 

U skladu sa navedenim odlučeno je kao u članu 1. Ove Odluke.

 

Pouka o pravnom lijeku: Protiv ove Odluke podnosilac žalbe može izjaviti žalbu Kancelariji za razmatranje žalbi, putem ovog ugovornog organa, u roku od 10 (deset) dana od dana prijema ove Odluke.

 

Dostavljeno:

Ponuđačima

Odjeljenju za javne nabavke

U predmet

a/a

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: