Mladi u poljoprivredi zaslužuju jaču podršku

30.05.2024. 08:32 / Izvor: SRNA
agrores

Foto: Envato, Agro TV

U Trebinju je jučer održana konferencija "Mladi u poljoprivredi" u okviru 13. Međunarodnog simpozijuma poljoprivrednih nauka "Agrores".

U Trebinju je jučer održana konferencija "Mladi u poljoprivredi" u okviru 13. Međunarodnog simpozijuma poljoprivrednih nauka "Agrores" na kojoj će biti riječi o izazovima i prilikama sa kojima se suočavaju i institucionalnoj podršci.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Violeta Lemić rekla je novinarima da je konferencija organizovana u okviru IFAD projekta "Razvoj poljoprivrede i preduzetništva na selu" i da su u fokusu mladi, odnosno kako za njih krerirati mjere podrške.

Ona je navela da je kamapanja pokrenuta kako bi se čuli stavovi mladih, te da je današnja radionica završetak prve faze ovog projekta.

"Realizovali smo do sad pet radionica u većim gradovima Republike Srpske. Ovo je šesta radionica, gdje ćemo da prezentujemo rezultate do kojih smo došli i da očekivanja i da na osnovu toga da definišemo mjere u projektu, kao i u drugim pravilnicima i podsticajima", rekla je Lemićeva.

Osnivač mreže mladih agropreduzetnika Petar Nikolić rekao je novinarima da će danas biti održane tri prezentacije i dvije panel-diskusije o izazovima i prilikama sa kojima se suočavaju mladi u poljoprivredi i institucionalnoj podršci.

"Pravilnik o podsticajima Ministarstva poljoprivrede funkcioniše i prepoznaje mlade kao fokus grupu, a kao organizacija Mreža mladih agropreduzetnika koja okuplja veliki broj mladih domaćina širom Republike Srpske. Želimo dodatno da zagovaramo u korist mladih koji žive na svom selu", rekao je Nikolić.

Mladi poljoprivrednik Marinko Perović, koji se stočarstvom bavi na Han Pijesku i to svinjogojstvom, ovčarstvom, kozarstvom i peradarstvom, rekao je novinarima da mu je na početku najteže bilo neiskustvo, te da su mu državni podsticaji koje koristi dobro došli za razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti