* This article is available only in B/H/S language.

ACoRD: Konferencija o ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini

Izvor: eKapija.BA, 25.05.2013 08:32:38

ACoRD - Savez za zajednički ruralni razvoj je projekat koji finansira Evropska unija u okviru “Programa za podršku civilnom društvu 2012”. Projekat provodi ACED - Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj kao vodeća organizacija, u saradnji sa domaćim partnerskim organizacijama REDAH, Nešto Više, LAG Una-Sana, i evropskim partnerom ELARD - Evropskim udruženjem LEADER za ruralni razvoj. Projekat je podržan od strane švedske organizacije WE EFFECT.

Jedna od prvih ativnosti projekta je Konferencija o ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini koja će se održati 28. maja 2013. godine u Sarajevu, u hotelu Hollywood, sa početkom u 10 časova. Organizovanje konferencije Ruralni razvoj u BiH su pomogli HMRR – Hrvatska mreža za ruralni razvoj i PREPARE – Partnership for Rural Europe.

Učesnici Konferencije imaće priliku da se upoznaju sa očekivanjima i ciljevima projekta ACoRD, kao i trenutnim stanjem i perspektivama u oblasti ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, te primjerima iz prakse zemalja u regionu. Konferencija će okupiti sve vodeće aktere u polju ruralnog razvoja iz vladinog i nevladinog sektora Bosne i Hercegovine, kao i goste iz regiona.

Projektom ACoRD nastojaće se poboljšati građanski aktivizam, i to kroz veće učešće i zastupljenost ruralnog stanovništva u društvenim i političkim inicijativama, a samim tim i uticaj civilnog društva na vladajuće strukture, socijalna pitanja i politike u sektoru ruralnog razvoja.

Projekt ACoRD ima za cilj da:

a) podrži osnivanje Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini kao strateškog i snažnog partnerstva između ključnih aktera u ruralnom razvoju u zemlji;

b) ojača kapacitete organizacija civilnog društva koje će biti članice Mreže za ruralni razvoj i

c) uključi nevladin sektor u izradi i promovisanju mehanizama za veće učešće građana u procesu reforme i harmonizacije javnog sektora i propisa, a u skladu sa relevantnom politikom EU u oblasti ruralnog razvoja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Slične vijesti

Prikaži još vijesti iz ove rubrike

Učitavanje...

var validNavigation = false; var value = ""; var sessionId = "j0z1qrmgdxxtalle3auaqjpp"; function endSession () { if ((value === null || value === "") && !validNavigation) { $.ajax({ url: '/' + culture + '/Account/LogOffUser', cache: false, async: false, type: "POST", }); } } function wireUpEvents() { if (navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf('firefox') > -1) { window.onBeforeUnload = function () { if (!validNavigation) { endSession(); } }; } if ($.browser.msie) { window.beforeunload = function() { if (!validNavigation) { endSession(); } }; }else { window.onbeforeunload = function () { if (!validNavigation) { endSession(); } }; } // Attach the event keypress to exclude the F5 refresh $(document).bind('keypress', function (e) { if (e.keyCode == 116) { validNavigation = true; } }); // Attach the event click for all links in the page $("a").bind("click", function () { validNavigation = true; }); // Attach the event submit for all forms in the page $("form").bind("submit", function () { validNavigation = true; }); // Attach the event click for all inputs in the page $("input[type=submit]").bind("click", function () { validNavigation = true; }); jQuery('form').submit(function() { jQuery(window).unbind("beforeunload"); jQuery(window).unbind("onbeforeunload"); }); } //});