ACoRD: Konferencija o ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini

25.05.2013. 08:32 / Izvor: eKapija.ba
ACoRD: Konferencija o ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini

Učesnici Konferencije imaće priliku da se upoznaju sa očekivanjima i ciljevima projekta ACoRD, kao i trenutnim stanjem i perspektivama u oblasti ruralnog razvoja u BiH, te primjerima iz prakse zemalja u regionu.

ACoRD - Savez za zajednički ruralni razvoj je projekat koji finansira Evropska unija u okviru “Programa za podršku civilnom društvu 2012”. Projekat provodi ACED - Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj kao vodeća organizacija, u saradnji sa domaćim partnerskim organizacijama REDAH, Nešto Više, LAG Una-Sana, i evropskim partnerom ELARD - Evropskim udruženjem LEADER za ruralni razvoj. Projekat je podržan od strane švedske organizacije WE EFFECT.

Jedna od prvih ativnosti projekta je Konferencija o ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini koja će se održati 28. maja 2013. godine u Sarajevu, u hotelu Hollywood, sa početkom u 10 časova. Organizovanje konferencije Ruralni razvoj u BiH su pomogli HMRR – Hrvatska mreža za ruralni razvoj i PREPARE – Partnership for Rural Europe.

Učesnici Konferencije imaće priliku da se upoznaju sa očekivanjima i ciljevima projekta ACoRD, kao i trenutnim stanjem i perspektivama u oblasti ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, te primjerima iz prakse zemalja u regionu. Konferencija će okupiti sve vodeće aktere u polju ruralnog razvoja iz vladinog i nevladinog sektora Bosne i Hercegovine, kao i goste iz regiona.

Projektom ACoRD nastojaće se poboljšati građanski aktivizam, i to kroz veće učešće i zastupljenost ruralnog stanovništva u društvenim i političkim inicijativama, a samim tim i uticaj civilnog društva na vladajuće strukture, socijalna pitanja i politike u sektoru ruralnog razvoja.

Projekt ACoRD ima za cilj da:

a) podrži osnivanje Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini kao strateškog i snažnog partnerstva između ključnih aktera u ruralnom razvoju u zemlji;

b) ojača kapacitete organizacija civilnog društva koje će biti članice Mreže za ruralni razvoj i

c) uključi nevladin sektor u izradi i promovisanju mehanizama za veće učešće građana u procesu reforme i harmonizacije javnog sektora i propisa, a u skladu sa relevantnom politikom EU u oblasti ruralnog razvoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave