Ekonomski rast

Zemlje EU usvojile Plan rasta za Zapadni Balkan: 6 milijardi Eura za podršku reformama

07.05.2024. 13:28 / Izvor: N1
eu

Zemlje EU odobrile su danas plan vrijedan 6 milijardi eura za podršku državama zapadnog Balkana.

Zemlje EU odobrile su danas plan vrijedan 6 milijardi eura za podršku državama zapadnog Balkana za ubrzavanje reformi i ekonomski rast u regionu u okviru pristupnih napora.

Vijeće Evropske unije saopštilo je da će u okviru plana, koji pokriva period od 2024. do 2027. godine, biti obezbijeđeno do 2 milijarde eura grantova i 4 milijarde eura zajmova. Pomoć je vezana za reforme koje trebaju uskladiti ekonomije zemalja zapadnog Balkana sa pravilima EU.

Saopšteno je da će ovaj plan podržati “niz socio-ekonomskih i temeljnih reformi, uključujući reforme koje se odnose na vladavinu prava i osnovna prava”, prenosi Associated Press.

Šest zemalja regiona – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija – su u različitim fazama svojih zahtjeva za članstvo. Hrvatska je bila posljednja zemlja koju je EU prihvatila 2013. godine.

Kako navodi AP, Vijeće je saopštilo za to da je preduslov da Srbija i Kosovo dobiju pomoć “da se konstruktivno angažuju sa mjerljivim napretkom i opipljivim rezultatima u normalizaciji svojih odnosa”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU