Željeznice FBiH planiraju uvođenje putničkog voza Sarajevo-Zagreb

10.12.2016. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Željeznice FBiH planiraju uvođenje putničkog voza Sarajevo-Zagreb

Željeznice Federacije su spremne nastaviti pregovore kako bi se postigli dogovori oko ponovnog uspostavljanja ukinutih linija.

Novim redom vožnje za 2016./2017. godinu JP Željeznice FBiH (ŽFBiH) planirale su uvesti "BH voz", odnosno Talgo garniture u međunarodni i međuentitetski željeznički putnički saobraćaj na relacijama Sarajevo - Zagreb, Sarajevo - Ploče, Sarajevo - Vinkovci čime bi se ujedno ostvarila veza s Beogradom, te liniju Sarajevo - Banja Luka.

Iz ŽFBiH su saopćili da su upravo iz tog razloga, od maja 2016. godine vođeni intenzivni pregovori s Hrvatskim željeznicama Putnički prevoz (HŽPP) i Željeznicama Republike Srpske (ŽRS) u vezi novog reda vožnje za 2016./2017 s predloženim navedenim relacijama.

ŽFBiH su prijedložile da svojim lokomotivama koje ispunjavaju sve potrebne uvjete za prometovanje prugama HŽ i RS, voze do krajnjeg odredišta kako bi se skratilo vrijeme putovanja. Nažalost, pregovori nisu dali željeni rezultat iz razloga što su HŽPP i ŽRS odbile da učestvuju u dijelu troškova kroz obračun određenog iznosa vagonskog kilometra za Talgo vagone na prugama RH i prugama ŽRS na način kako je to regulirano međunarodnim sporazumom za razmjenu putničkih vozova u međunarodnom putničkom saobraćaju.

 "Sporazumom je regulirano da željeznička uprava čiji se mobilni kapaciteti koriste na određenim putničkim linijama od strane druge željezničke uprave plaća naknada po voznom kilometru, a ostvareni prihod na teritoriji željezničke uprave zadržava ta željeznička uprava. Dosadašnji sporazumi s navedenim kompanijama bili su isključivo na štetu Željeznica Federacije BiH. Iz tih razloga ŽFBiH uradile su reviziju svih sporazuma i više neće dozvoliti ucjenjivački odnos od drugih kompanija", izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

 Nakon uvođenja “Talga” Željeznice FBiH povećale su broj putnika u oktobru za 10 posto u odnosu na septembar ove godine. Povećanje je uslijedilo nakon uvođenja Talgo voza u redovno saobraćanje krajem septembra na relaciji Sarajevo  - Doboj.

"Željeznice Federacije su spremne nastaviti pregovore kako bi se postigli dogovori oko ponovnog uspostavljanja ukinutih linija. Naš cilj je da savremenim putničkim vozom povezujemo cijelu Bosnu i Hercegovinu brzo, sigurno i efikasno. Naš krajnji cilj je da provedbom ovog projekta deblokiramo željeznički putnički saobraćaj, i tako kreiramo uvjete za uspostavu putničkog saobraćaja između najudaljenijih centara naše zemlje, ali i za povezivanje Bosne i Hercegovine s regijom i Evropom", kazao je Džafić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti